מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חזרה לעבודה לאחר פרישה מוקדמת כמורה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לאחר שבית המשפט העליון עמד על חובת הקטנת הנזק שחלה על ניזוק, מצא בעיניינו של המערער שם כי: "כפי שקבע בית המשפט, לא סיבות רפואיות או מיגבלות הנכות של המערער גרמו לפרישתו המוקדמת מעבודה של המערער. קביעה זו של בית המשפט מעוגנת בטיב נכותו של המערער ובאופיה. הנכות של המערער ברגלו אין בה כדי למנוע את עבודתו כמורה, מה גם שהוברר, שמעבידיו התאימו את חדר הכיתה שבו היה עליו ללמד לנכותו. תלונותיו של המערער הן על כאבים ועל צליעה בהליכה, אך לצורך עבודתו אין הוא נידרש להליכה של ממש. ראוי גם להזכיר, שעל-אף נכותו המשיך המערער בטיולי רגל ליליים כבעבר. דהיינו, הליכה אינה מזיקה לו והוא מתמיד בה גם להנאתו. מסתבר גם, שמעבידיו גילו הבנה והתחשבות במצבו, כפי שהודה בכך גם המערער, והם מוכנים לבוא לקראתו ולהקטין את קשייו, ולא באה מפיהם כל דרישה שיחדל לעבוד אצלם. אף עובדה היא, שהמערער חזר לעבודתו ועבד במקום האחד משך שנה ובשני משך שנתיים, קודם שפרש מהעבודה. אין כל טענה שלא היה מסוגל לבצע את עבודתו, והתמדתו בה משך התקופה כאמור מלמדת אף היא על יכולתו לעסוק בה. נוכח העובדות כאמור, ועל-פי היתרשמותו של השופט המלומד מהמערער, קובע בית המשפט, שהמערער פרש מעבודתו כמורה לפי בקשתו, שלא מחמת מצב בריאותו; כמו כן קבע השופט מפורשות, שאינו מוכן לאמץ את גירסת המערער שהגורם לפרישתו היה נכותו... גם אם נקבל את דבריו של המערער, שנגרמו לו אי-נוחות ואי-נעימות בשל הישתתפות מעבידיו ותלמידיו במצבו עקב נכותו - אין באלה כדי להצדיק את פרישתו מהעבודה, וזו אינה עולה בקנה אחד עם חובתו להקטין את נזקיו. מטבע הדברים, כל אימת שנגרמת נכות לניזוק ונכות זו גלויה לעין, עלולות להגרם לו אי-נוחות או בושה בפני הסביבה בה הוא חי. אך תופעה זו מוכרת וידועה היא, ואין בה כדי להצדיק פרישה מעבודה, שאם לא תאמר כן, הרי בכל מקרה של נכות גלויה ניכרת יוצדק הניזוק בהימנעו לחזור למעגל העבודה. היתנהגות כזו אינה היתנהגות שאדם סביר הפועל להקטנת ניזקו היה נוקט בה. ראוי להדגיש, שאין המדובר בעניינינו בקיום נכות נפשית או נוירוטית לניזוק בעקבות התאונה, נכות אשר יש בה לפעמים כדי להסביר, ובנסיבות רפואיות מתאימות אף להצדיק, פרישה ממקום עבודה. בעניינינו, על-פי גירסת המערער "לא היה נעים" לו ו"לא נוח" היה לו להמשיך בעבודה.
...
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים בהקשר לנכות הרפואית בתחום הנוירולוגי, את התיעוד הרפואי שהוגש, את חוות דעת פרופ' ירניצקי ועדותו בפניי וכן את עדותה של הפסיכולוגית, מצאתי כי אין ממש בטענות התובע בהקשר זה. ייאמר מיד; עיון בתיעוד הרפואי מעברו של התובע, לא מותיר כל ספק באשר לקיומו של מצב קודם רציני אצל התובע, בתחומי רפואה מגוונים אך בעיקר בתחום הנוירולוגי, שכלל תלונות רבות וממושכות, במשך יותר מ-25 שנה, בין היתר, על כאבי ראש, בחילות, והפרעות שינה.
בנוסף, כאמור, אין לפניי קביעה לפיה התובע סבל מנכות זמנית בעקבות התאונה, בתקופה כזו או אחרת, ולפיכך, יש ממש בטענת הנתבעת שדין התביעה בראש נזק זה להידחות, בהעדר הוכחה.
עלות חוות דעת: טרם סיום, אני מקבל את טענת הנתבעת כי יש לנכות מסכום הפיצוי שייפסק לתובע, את העלות בה נשאה בגין חוו"ד ד"ר ניר, משלא נקבע בחוות דעתו נכות צמיתה אצל התובע בתחום הא.א.ג., אף לא נכות זמנית, ואף מסתבר בדיעבד כי למעשה לא היתה ולו גם ראשית ראיה למינוי, שכן טענות התובע היו טענות סרק וכל התלונות היו קיימות עוד לפני התאונה.
החיובים עבור שכ"ט המומחים מתקזזים זה כנגד זה. סוף דבר - אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובע פיצוי בסך של 65,630 ₪, בצירוף שכ"ט עו"ד בשיעור 13% + מע"מ וכן החזר אגרת פתיחה ששולמה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בהחלטתה (סעיף 10' 10 לפרו') צוין כך: "הועדה עיינה בחוות דעת הרשות מיום 9.6.16 ובפסק-הדין מיום 27.2.19 המורה לה לפעול עפ"י פסק הדין הקודם מיום 29.11.17. בסמכות הוועדה לידון אך ורק לפרוטוקולי ועדת הרשות. ועדת הרשות מיום 9.6.16 קובעת שחל שינוי באופי עבודתו וירידה בהכנסות. עיון במכתב המעסיק מיום 15.11.04 קובע שאכן לא שב לעבוד במח' המכולות המזרחי עבד כמחלק מפתחות לכלי עבודה או כמחלק קפה במשמרת ג' עם זאת המשיך לעבוד "בנמל הקישון ובאיזור מערב הנמל כמלגזן במלגזה 40 טון התובע לא עבד שעות נוספות שבתות ולפיכך הפרמיה היתה נמוכה". כלומר הירידה בהכנסות נבעה מן העובדה שלא עבד שעות נוספות ולא מן השינוי באופי עבודתו.
לטענת המערער לאחר האוטם שהוכר חזר אמנם לעבודתו אלא שחזר לתפקיד אחר, שהיה קל יותר ולא דרש מאמץ פיזי מיוחד, ופרש מתפקידו החדש פרישה מוקדמת, ביוזמת המעסיק, בשל חוסר יעילותו.
...
לאור האמור עד כה לא מצאנו להתערב בקביעתה הרפואית והמקצועית של הוועדה לפיה לא היתה הצדקה, מבחינה רפואית, לשינוי בתפקידו של התובע בסמוך לאחר אירוע האוטם שהוכר כפגיעה בעבודה.
לא מצאנו שהחלטת הוועדה חותרת תחת עצם ההכרה באוטם כתולדה של פגיעה בעבודה ולטענה זו לא מצאנו תימוכין בהחלטה עצמה.
סוף דבר – הערעור נדחה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד תומך התובע את טענתו במכתבו מיום 15.5.2017, (נספח י' לכתב התביעה המתוקן) בו ציין כי ככל שתשאושר פרישתו המוקדמת לגימלאות, יוכל לעבוד בחלקיות משרה החל מיום 1.9.2017 ובקש לשבצו לעבודה בשנה"ל הלימודים תשע"ח. עוד מוסיף וטוען התובע כי גב' ורוניקה קופר, המנהלת החדשה של בית הספר, עימה נפגש בחודש יולי 2017, לאחר אישור פרישתו המוקדמת לגימלאות וטרם כניסתה לתוקף של פרישתו, סירבה לשבץ אותו לתפקיד יועץ/מורה בבית הספר בשנה"ל תשע"ח, חרף בקשתו.
עוד טוענת הנתבעת שלא הושג כל סיכום על חזרתו של התובע לעבודתו בשנה"ל תשע"ח, אלא היה מדובר בהסכמה עקרונית להעסיק את התובע בהקף של עד שליש משרה בכפוף לצרכי בית הספר.
...
לאור האמור הגענו לכלל מסקנה שעל הנתבעת לפעול בהתאם להסכמה הדיונית ולהעביר לתובע את הטופס שהועבר אליה במהלך הדיון חתום על ידה.
סוף דבר: הנתבעת תעביר לתובע בתוך 14 ימים ממועד קבלת פסק הדין טופס מאת מינהל כ"א בהוראה לעניין ימי מחלה שהועבר לידיה במהלך הדיון מיום 4.3.2019 חתום על ידה.
בהתחשב בנסיבות האישיות הקשות אליהן נקלע התובע, ומשהתקבלה התביעה, אף אם בחלק קטן שלה, מצאנו לנכון שלא ליתן צו להוצאות.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2019 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בהתייחס לחלק מן ההסכמה שקבלה תוקף של פסק דין, יצוין כי האמור בסעיף א' להסכמת הצדדים בב"ל 4821-01-17 נוגע לחשיפת הועדה לסעיף הליקוי בגינו נקבעה למבקש נכות מלכתחילה: "הועדה תידון שוב בנושא הפעלת תקנה 15 בעיניינו של המערער, כאשר יהא נתון בפני הועדה כי למערער נכות רפואית יציבה בשיעור 25% לפי פריק ליקוי 9(1)(ג)(II) לתקנות, החל מיום 1.7.01" ביום 17.6.2019 היתכנסה הועדה בעיניינו של המבקש וקבעה פעם נוספת שלדעתה אין להפעיל את תקנה 15 בעיניינו של המבקש: "הועדה עיינה בחוות דעת הרשות מיום 9.6.16 ובפסק-הדין מיום 27.2.19 המורה לה לפעול עפ"י פסק הדין הקודם מיום 29.11.17. בסמכות הוועדה לידון אך ורק לפרוטוקולי ועדת הרשות. ועדת הרשות מיום 9.6.16 קובעת שחל שינוי באופי עבודתו וירידה בהכנסות. עיון במכתב המעסיק מיום 15.11.04 קובע שאכן לא שב לעבוד במח' המכולות המזרחי עבד כמחלק מפתחות לכלי עבודה או כמחלק קפה במשמרת ג' עם זאת המשיך לעבוד "בנמל הקישון ובאיזור מערב הנמל כמלגזן במלגזה 40 טון התובע לא עבד שעות נוספות שבתות ולפיכך הפרמיה היתה נמוכה". כלומר הירידה בהכנסות נבעה מן העובדה שלא עבד שעות נוספות ולא מן השינוי באופי עבודתו.
בעיניין זה מציין המבקש את מכתבי המעסיק ולפיהם, הוא עודד ביוזמת המעסיק לצאת לגימלאות במועד מוקדם; כי לאחר הפגיעה בעבודה תפקידו שונה; וכי לא יכול היה לחזור לעבוד בשלוש המשמרות בהן פועל הנמל.
באשר לפרישתו המוקדמת של המבקש, יש לפנות למכתב המעסיק מיום 9.7.2013 המציין את סיבת פרישתו: "השיקול העקרי בגינו עודד נמל חיפה פרישה מוקדמת של עובדים ותיקים באותה עת היה שיקול כלכלי: במהלך שנת 2001 נחתמו הסכמי עבודה (הסכמי "דור ב'") במסגרתם נקבע שעובדים חדשים שייקלטו לחברה לאחר מועד חתימתם של ההסכמים ייקלטו בתנאי דור ב' – תנאים מופחתים משמעותית לעומת תנאי העסקת עובדים ותיקים ("עובדי דור א'").
...
המבקש טוען כי כל השינויים הללו באופי העסקתו מביאים למסקנה כי שכרו הופחת וכי אופי עבודתו שונה כתוצאה מהפגיעה בעבודה.
על כן, ניתן לומר כבר בשלב זה כי דין הבקשה להידחות.
המבקש לא הוכיח אחרת ועל כן, אין מנוס אלא לדחות גם את טענתיו בדבר ההפחתה בשכרו.
סוף דבר - הבקשה נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

מאחר שהתובע שב לעבודה לאחר חודש ובמועד חזרתו לעבודה, לא נקבעו לו אחוזי נכות, לא היה מקום להפעיל את סעיף 9 לנוהל דמי פגיעה, לא היתקיים הצורך לפנות אל רופא החברה ולא התבקשה חוות דעתו וכן המלצתו והאשור הסופי של סגן מנהל אמ"א. נוהל 04-12-01 מסדיר מענקים ופיצויים בעת פרישה לגימלאות.
עוד טענה הנתבעת כי לאור בקשתו של התובע לפרישה מוקדמת מרצון מיום 8.12.16, נערכה שיחה בינו לבין מר ניצן סקופ במסגרתה, הוצגו לו תנאי הפרישה וכי מדובר בתנאים מלאים וממצים ולא ישולמו לו תשלומים נוספים.
סעיף קטן (א) קובע כך: "חוזה יפורש לפי אומד דעתם של הצדדים, כפי שהוא משתמע מתוך החוזה ומנסיבות העניין, ואולם אם אומד דעתם של הצדדים משתמע במפורש מלשון החוזה, יפורש החוזה בהתאם ללשונו". עוד קובע סעיף 25(ב1): "חוזה הניתן לפירושים שונים והייתה לאחד הצדדים לחוזה עדיפות בעיצוב תנאיו, פירוש נגדו עדיף על פירוש לטובתו". בע"ע 529/09 ארז נאורי - National Semiconductor (I.C) Ltd (מיום 12.04.2011) קבעה כבוד הנשיאה, השופטת ורדה וירט ליבנה כי "חוזה מתפרש לפי אומד דעתם של הצדדים, עליו למד הפרשן מלשון החוזה והנסיבות החיצוניות לו. האינדיקציה הראשונה לגבי משמעותו של כל חוזה היא לשונו, וכאשר לשון החוזה מצביעה בבירור על כוונת הצדדים, אין צורך ואין הצדקה ללכת מעבר לה, שכן חזקה על הלשון הברורה והמפורשת שהיא משקפת את רצונם, והלשון קובעת את גבולות תכליתו של החוזה [ראו ע"א 3196/01 גלמן פינץ בע"מ נ' מנהל המכס והמע"מ, פ"ד נח(2) 682 (2004), ע"א 2568/98 פטר נ' חממי, פ"ד נז(4) 796 (2003)]. לשון החוזה היא כאמור נקודת המוצא לפרשנותו, אך מקום שאין בה כדי להיתחקות אחר כוונת הצדדים, יש לפנות לנסיבות החיצוניות לחוזה – הנחות היסוד שלו, מבנהו הפנימי והגיונו הפנימי [ראו ע"א 9609/01 מול הים (1978) בע"מ (לשעבר-מרכז אום רשרש בע"מ) נ' עו"ד ד"ר שגב, פ"ד נח(4), 106 , 124-125 (2004)]. כלל נוסף מורה על הפרשן לשקול האם הפרשנות המובאת בפניו "עומדת במבחן ההיגיון המסחרי, ואם אין היא מביאה לתוצאה אבסורדית" (ע"א 565/85 בנימין גד נ' אברהם נביאי ואח', פ"ד מב(4) 422 (1989)].
...
על כן, דין התביעה ברכיב זה – להידחות.
סוף דבר לאור כל שפורט לעיל, דין התביעה להידחות.
על אף שדחינו את התביעה על כל חלקיה, אך משמדובר בגמלאי, החלטנו שלא לחייב את התובע בהוצאות נוספות, ולהסתפק בהוצאות שפסקנו בהחלטות ביום 14.2.19 וביום 9.7.19.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו