מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חזקה על מקצועיותו של שופט גם בהיעדר ניסיון משפטי

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

(-) במקרים חריגים, ובתנאי שיש חיוניות לאייש באופן מידי את המשרה במינוי קבע - ואין פיתרון סביר והולם אחר – ניתן לבחון את האפשרות לאייש את המשרה במינוי קבע על אף שמדובר בתקופת בחירות, ובילבד שמדובר במינוי מקצועי מובהק, ובהיעדר זיקה של המתמנה לאחד משרי הממשלה.
למרות קושי זה, מהנחיית היועץ עולה, כי ככלל, האיזון הראוי בין מכלול השיקולים בתקופת בחירות הוא דוקא איוש המשרה במינוי זמני, וחזקה על היועץ המשפטי לממשלה כי הביא בחשבון את החשש הנידון במסגרת גיבוש הנחייתו.
המשיבים מוסיפים וטוענים כי "אופייה ומהותה של הועדה המייעצת מקהה במידה רבה את הקושי הנובע מהכבילה לכאורה של שיקול דעת הממשלה הגלום במינוי לתקופה של 8 שנים". בהקשר זה צוין כי מדובר בועדה מייעצת, מקצועית, נטולת סמכות ביצוע, וכי יו"ר הועדה נבחר מתוך מאגר מוגבל ומצומצם ביותר של שופטי בית המשפט העליון בדימוס, ולאחר היתייעצות עם היועצת המשפטית לממשלה, כך שלא מתעורר חשש מוגבר לכריכת שיקולים מפלגתיים ואישיים בהליכי המינוי ערב בחירות.
יתרה מכך, החשש שבבסיס מדיניות הממשלה שעמו נועדה החלטת הממשלה 3839 להיתמודד, ואשר בגינו נקבע כי בתפקידים מסוג זה יש למנות את נושא המשרה לתקופת כהונה אחת, ארוכה ו"חוצת ממשלות" – מיתקיים רק במידה מצומצמת מאוד במקרה של מינוי יושב ראש הועדה במינוי זמני או במינוי "אד-הוק". כך, בהתאם להחלטת הממשלה 3839, מדובר במינוי מקצועי של מי שכיהן כשופט בבית המשפט העליון, שחזקה עליו כי יפעיל את שיקול הדעת שלו במסגרת תפקידו בועדה באשר לטוהר המידות של המועמדים הרלוואנטיים, ללא קשר לשאלה האם הוא מבקש כי כהונתו בועדה תוארך.
כפי שהבהרתי לעיל, דוקא אם מדובר במינוי רק לצורך בחינת מינויו של הרמטכ"ל, הרי החשש האפשרי מפני רצון של יושב הראש שיתמנה "לשאת חן" בעיני הממשלה שמינתה אותו – מאבד לחלוטין מתוקפו, שכן הוא יסיים את כהונתו לאחר בחינת מינוי הרמטכ"ל. אעיר עוד כי לו היה המינוי לתפקיד יושב ראש הועדה נעשה כמינוי זמני (באופן שהיה אולי מאפשר את הארכתו גם לאחר שתיבחר הממשלה הבאה), אינני סבורה כי יש ממש בחשש לפיו המועמד שייבחר ינסה "לכוון את עמדתו" לזו של הממשלה כדי שהמינוי שלו יוארך.
...
אולם אני סבורה כי מדובר בשרשרת הנחות לא הכרחית ביחס לאופן בו תופס הציבור את החלטת הממשלה על המינוי (ההנחות כי הציבור "אינו סומך" על החלטת הממשלה למינוי "אד-הוק", אולם יסמוך על אותה החלטה עצמה אם היא נוגעת לתקופה של 8 שנים).
מעבר לעובדה שמדובר במספר הנחות תיאורטיות שכלל לא ברור אם יתרחשו, אני סבורה כי גם המסקנה בדבר אמון הציבור במקרה כזה מוטלת בספק ואיננה מסקנה הכרחית.
סיכומו של דבר, אני סבורה כי אף שמינויו של המשיב 4 לתפקיד יושב ראש הוועדה הוא מינוי ראוי, הרי לאור העובדה שהמינוי נעשה בתקופה בה מכהנת ממשלה יוצאת הנדרשת לנהוג בריסון – היא אינה יכולה למנות אותו לתקופת כהונה מלאה אלא עליה למנות יושב ראש לתקופה קצרה יותר, באופן שמינוי הקבע ייעשה על ידי הממשלה הנבחרת.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים עת"מ 3136-06-20 עתיד - רשת חינוך ובתי ספר בע"מ (חל"צ) נ' מועצה מקומית פרדס חנה- כרכור עת"מ 26798-06-20 רשת עמל 1 נגד מועצה מקומית פרדס חנה -כרכור תיק חצוני: בפני כב' השופט אברהם אליקים, סגן נשיא עותרת בעת"מ 3136-06-20 עותרת בעת"מ 26798-06-20 עתיד - רשת חינוך ובתי ספר בע"מ (חל"צ) רשת עמל 1 בע"מ (חל"צ) משיבים 1.מועצה מקומית פרדס חנה- כרכור 2.אורט ישראל (חל"צ) 3.רשת עמל 1 בע"מ (חל"צ) 4. עתיד –רשת חינוך ובתי ספר בע"מ (חל"צ) פסק דין
במילים אחרות משמעות האומדן הוא רווח שנתי של 900,000 ש"ח. דיון הליכי המיכרז בהתאם לסעיף 9 לתנאי המיכרז הוקמה ועדה מקצועית בראשה מנהלת אגף החינוך במועצה, אליה צורפו כחברי ועדה: הגזברית, המנכ"ל, והיועץ המשפטי של המועצה.
..ו"כך, בפרט, כשהחלטה הנתקפת נוגעת למתן ציונים ולחלוקת נקוד, המצויים ב'גרעין הקשה' של שיקול הדעת המקצועי של הועדה, ונסמכים על ניסיונה ומומחיותה בתחום" (עע"מ 6823/10 מתן שירותי בריאות בע"מ נ' משרד הבריאות, פסקה 26 (28.2.2011).
חזקה על גוף מקצועי כי אין בכוונתו להפסיד סכומי עתק לאורך 5 שנות היתקשרות ודחיית הצעה גרעונית שכזו עומדת במיתחם הסבירות.
בטרם סיום אציין כי צודקת עמל בטענתה כי מן הראוי היה כי הסברה של המועצה בדבר אמת מידה 11 (סעיף 95.2) לא יתמצה באמירה "מבירור עם מינהלי מחלקות חינוך...", חובה היה לפרט בכתב מי דבר, עם מי ומתי, אך פגם זה אינו פגם מהותי ובשל הפער האיכותי הגדול בין הצעת אורט שקיבלה 16.1 נקודות (מתוך 20) לעומת 9.4 שקיבלה עמל, בסופו של יום אין לפגם זה- העידר תעוד ופרטים כדי להשפיע על התוצאה.
...
אי התערבות לאחר שמיעת טענות הצדדים וניתוח מסמכי המכרז שוכנעתי כי דין שתי העתירות להידחות.
שוכנעתי כי ההחלטה על זכיית אורט במכרז היא החלטה סבירה שהתקבלה בצורה שקופה ושוויונית ולא נפל פגם כלשהו בקביעה כי אורט זכתה במכרז.
הצעה משופרת זו השפיעה לטענת העותרות על זכיית אורט במכרז תוך שעמל מפנה לדברי אביעד יו"ר ועדת מכרזים על פי פרוטוקול הדיון מיום 31.5.2020 "בעניין הכספי שכנע אותי מנכ"ל אורט כי יש להם תכניות לימודיות רבות ועשירות אשר שוות המון כסף". ב"כ עמל טען כי בכך נפגע השוויון ומכאן שהצעת אורט פסולה, טענה שאינה מקובלת עליי.
סיכום לאור כל האמור לעיל אני דוחה את שתי העתירות, עת"מ 3136-06-20 ועת"מ 26798-06-20.
אני מחייב את כל אחת מהעותרות לשלם למועצה מקומית פרדס חנה-כרכור הוצאות משפט בסכום של 7,000 ש"ח ולאורט ישראל הוצאות משפט בסכום של 7,000 ש"ח (בסה"כ 14,000 ש"ח תשלם כל עותרת ותקבל כל משיבה משתי משיבות אלו).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בעכו ת"א 34200-09-20 פוליטי ואח' נ' אדם-מילא בע"מ ואח' תיק חצוני: מספר תיק חצוני בפני כבוד השופט ראמי נ. נאסר תובעים/משיבים: 1. דוד פוליטי 2. רבקה פוליטי נתבעת/מבקשת: 1. אדם-מילא בע"מ החלטה
הרקע להגשת התביעה הוא טענת התובעים, שהם בני זוג, כי עת ניסו להיתקבל כחברי הישוב "מנות" שבתחום שיפוט המועצה האזורית מעלה יוסף (הנתבעת מס' 2) הם התבקשו להגיע לועדת קבלה (הנתבעת מס' 3), בראשותה עמד הנתבע מס' 4 כאשר הנתבעים מס' 5 ו- 6 הם חברים באותה וועדה.
המבקשת בבקשתה לסילוק התביעה על הסף טענה, כי יש לדחות את התביעה נגדה או למחוק אותה בשל מניעות ו/או השתק ו/או העידר יריבות ו/או העידר עילה ו/או בשל היותה תביעת סרק טורדנית המשוללת כל יסוד עובדתי או משפטי, חסרת תום לב ומהוה שימוש לרעה בהליכי משפט.
נטען עוד לחזקת תקינות המעשה המינהלי עת מדובר בהסכם שנעשה כדין ובסמכות ובתום לב. כך, שלא היה למבקשת כל כוונת זדון או רצון להטעות את המשיבים או לבצע תרמית כלפיהם.
לטענת המבקשת, האיבחון בוצע באופן מקצועי על ידי מספר מעריכים באמצעות כלים תקפים ובהתאם לפרמטרים אחידים שנקבעו מראש עבור כל המועמדים.
כמו כן, ביקשה לדחות את התביעה על הסף בהיעדר עילה בגין אפליה ו/או הפרת חובות חקוקות ו/או תרמית, וכן בהיעדר יריבות.
...
המבקשת בבקשתה לסילוק התביעה על הסף טענה, כי יש לדחות את התביעה נגדה או למחוק אותה בשל מניעות ו/או השתק ו/או העדר יריבות ו/או העדר עילה ו/או בשל היותה תביעת סרק טורדנית המשוללת כל יסוד עובדתי או משפטי, חסרת תום לב ומהווה שימוש לרעה בהליכי משפט.
בנסיבות אלה ולאור האמור לעיל, אני מורה על דחיית הבקשה.
יצוין כי ככל שיתברר בסופו של ההליך כי התובענה שהגישו המשיבים אכן דינה להידחות, ניתן יהיה לפצות על הכללתה של המבקשת בהליך, באמצעות פסיקת הוצאות ראויות ומתאימות.
המזכירות תמציא החלטתי לב"כ הצדדים ותקבע תזכורת מעקב ליום 06/04/2022 לקבלת עמדתם.

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

ערר על החלטת של בית המשפט המחוזי מרכז-לוד בתיק מ"ת 71839-10-21 (השופטת א' פינק), מיום 20.01.2022, בגדרה נעצר העורר עד תום ההליכים המשפטיים נגדו.
בית המשפט המחוזי סמך את החלטתו לעצור את העורר, אשר הסכים לקיומן של ראיות לכאורה, עד תום ההליכים המשפטיים נגדו, על חומרת העבירות שמיוחסות לו בכתב האישום – צבר עבירות, לאורך תקופה ארוכה, של מעשה מגונה, ניסיון אינוס ומעשה סדום, בשמונה אישומים שונים, בקטינה מתחת לגיל 16, נכדתה של בת זוגו, ועבירה של מעשה מגונה בקטינה נוספת מתחת לגיל 16, נכדה אחרת של בת זוגו, במסגרת אישום תשיעי; נסיבות ביצוען; הערכת הסיכון להישנות היתנהלות מינית פוגענית, כפי שבאה לידי ביטוי בתסקיר שירות המבחן מיום 19.1.22 (להלן: התסקיר); מצבן הנפשי של הקטינות והעובדה שהן טרם העידו מה שמקים חשש לשיבוש הליכי משפט.
העבירות שמיוחסות לו אכן מקימות חזקת מסוכנות, אך בכך אין די כדי להורות על מעצרו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו.
את המסוכנות יש לאמוד בכלים מקצועיים על רקע החומרה שגלומה בהן.
בהנתן שעמדתו השלילית של העורר לקבלת טפול נגזרת מכפירתו בעבירות שמיוחסות לו מנין נלמדה המסוכנות שיוחסה לו? התשובה מצויה בהתרשמות שירות המבחן "מקיומם של עיוותי חשיבה וכן העדר אמפתיה ביחס לקטינות תוך מיקוד בסיפוק צרכיו"; בחוסר נכונות של העורר לנהל שיח כן ופתוח אודות מצבו ודחפיו באופן אשר לא מאפשר להעריך ולמקד אופי ומרכיבי סיכון שקיימים בו. היתנהלות זו של העורר, חוסר הנכונות להפתח ולנהל שיח כללי אודות מצבו אין ולא כלום עם כפירתו באישומים נגדו; מניתוח מצבו התיפקודי בשנים האחרונות.
...
בית המשפט המחוזי קבע, כי שירות המבחן לא ביסס את מסקנתו בדבר מסוכנותו של העורר על היעדר נכונותו ליטול אחריות על המעשים שמיוחסים לו וכי הוא נתן משקל לעמדתו זו, רק לצורך המסקנה שלא ניתן לשלבו בטיפול בשל כך, ולכן לא ניתן להפחית ממסוכנותו.
בכפוף לאמור לעיל אני דוחה את הערר.

בהליך א"פ (א"פ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

במישור הראשון ההתייחסות לחיסון ילדים כנגד נגיף קורונה נתפס כאמצעי זמני שיש לנקוט בו מכוח סעיף 68 (א) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות התשכ"ב – 1962 (להלן: "החוק") (ראו פסק דינו של חברי השופט יהורם שקד בתלה"מ (ת"א) - 01- 22 פלונית נ' פלוני ( 20/1/2022 , נבו)).
כפי שחיוויתי דעתי בהחלטות אחרות במקרים דומים סבורני כי בהעדר חוות דעת רפואית נוגדת הקובעת כי החיסונים מסוכנים לילדים וכאשר זוהי המלצת גורמי הבריאות הרישמיים במדינת ישראל, יש להורות על חיסון ילדים ומתבגרים (בכפוף לרצונם) ואין מקום לקבל את הטענות האידיאולוגיות הכלליות כנגד מתן החיסון (ראו בהרחבה פסק דיני בתלה"מ (נצ') - 08- 21 פלונית נ' פלוני ( 30/11/2021 , נבו) ראו גם תלה"מ (ת"א) - 01- 22 לעיל).
יותר מכך אציין כי בעת הזו ולאחר שהולך ונאסף מידע מיצטבר אודות חיסוני מיליוני ילדים ברחבי העולם ( 1/4 מהילדים בישראל מחוסנים) ממנו עולה כי הסיכון לנזק בריאותי בקרב ילדים בין גילאי - 18 הוא אפסי וקלוש, הרי שיש להתייחס לחיסונים כנגד נגיף הקורונה באופן דומה להתייחסות למתן חיסוני השיגרה הניתנים באופן שוטף מזה שנים רבות בהתאם להמלצות משרד הבריאות, שחזקה שנבחנו על ידי גורמים מקצועיים (ראו עוד : פסק דינו של השופט מאזן דאוד בעמ"ש (חיפה) - 06- 21 לעיל).
.נכון לסוף אוקטובר 2021 , גל תחלואת הדלתא בדעיכה, והסכון להידבקות בירידה, אך בהתבסס על הניסיון מגל זה, צפוי כי יופיעו וריאנטים חדשים, והתחלואה תתפרץ בקרב אוכלוסיות עם כסוי חיסוני נמוך, שהעיקרית בהם היא אוכלוסיית הילדים.
...
אומר בית המשפט המחוזי בחיפה במקרה אחר כך: "סבורני, כי גם כיום, בגיל כתשע וחצי שנים, גילו של הקטין עדיין צעיר
" (ראו: רמ"ש (חיפה) - 10- 16 פלונית נ' אלמוני, 24/11/2016 , נבו) לפיכך, בכל הנוגע לשמיעת קולם של הילדים ורצונם, שקלתי בדבר והגעתי לכלל דעה שהנכון הוא לא להעמיס על הילדים מעמסה נוספת בדמות שמיעת עמדתם ביחס לחיסון.
סבורני כי במצב זה ככלל, אין לנקוט בגישה שונה מזו שננקטה בפסקי הדין שניתנו בסוגיה זו, כאשר כאן עקרון טובת הקטינים כעקרון על, הוא שמקבל את הבכורה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו