בית המשפט המחוזי מרכז-לוד
ת"א 9573-09-18 הישיבה התיכונית כפר גנים נ' הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה -פתח תקווה ואח'
תיק חצוני:
בפני
כבוד השופטת חנה קיציס
תובעת
הישיבה התיכונית כפר גנים
ע"י ב"כ עו"ד צבי פשדצקי
נתבעות
1. הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה -פתח תקווה
2. עריית פתח תקווה
ע"י ב"כ עו"ד גיל זילבר
פסק דין
התוכניות הרלוואנטיות והליכי ההפקעה
בהתאם לתכנית מתאר פת/5/1002 (פורסמה למתן תוקף בי.פ. 1714 מיום 19.4.1974) שונה יעוד החלקה מאיזור חקלאי לאיזור מגורים.
לפטור זה נקבעו שני סייגים: האחד, כאשר הפקעת חלק המיגרש מובילה לפגיעה בערך יתרת המיגרש (סעיף 190(א) לחוק, עע"מ 4955/07 הועדה המקומית לתיכנון ולבניה רעננה נ' קרן תורה ועבודה (26.10.2010)).
בשאלה מתי יהיה נכון לשלם פיצוי בגין הפקעה חלקית, כאשר יתרת החלקה לא נפגעה, יש להיתחשב במספר שיקולים: שיקול ההשבחה – כאשר התכנית המפקיעה השביחה את יתרת הקרקע אין מקום לשלם פיצוי נוסף, שיקול השויון במימון בין כל בעלי החלקות נשוא התכנית המבוסס על תפיסת הצדק החלוקתי, שיקול ההוגנות, שיקול יעילות ותמרוץ הרשות המפקיעה להפעלת שיקול דעת הולם ושיקול האחריות הקהילתית במסגרתו יש להיתחשב גם בהנאה שיפיק בעל המקרקעין מיתרונות התכנית (ענין מסרי, פסקות 93- 75).
שיקול ההשבחה מבוסס על העובדה שהשבחת המקרקעין אינה קשורה בפעולות שביצע בעל המקרקעין ועל כן מוצדק לידרוש ממנו להפריש חלק מן הקרקע ללא קבלת פיצוי, שכן השבחת ערך יתרת המקרקעין מהוה פיצוי , ותשלום פיצוי נוסף על ההשבחה מהוה "פיצוי יתר":
"שיקול ההשבחה מושתת על ההנחה שעקב הפיתוח המתוכנן הכרוך בהפקעת חלק מהמקרקעין, תושבח יתרת הקרקע שתיוותר בידי הפרט; ומשהשבחה זו אינה תוצאה של תשומות שהשקיע הפרט – מוצדק לידרוש ממנו להפריש חלק מהקרקע לצורכי ציבור בלא פיצוי (לוינסון-זמיר – פגיעות במקרקעין, בעמ' 156). לפיכך, במקרים שבהם הפקעה חלקית הובילה להשבחת ערך יתרת החלקה, ניתן לראות בעליית הערך משום פיצוי לא כספי (הגם שבעל ערך כספי) שקבל בעל המקרקעין, המצדיק הפחתה של תשלום הפצוי מאת הרשות (נמדר – הפקעת מקרקעין, בעמ' 495)" (ענין מסרי, פסקה 77 לפסק דינו של השופט פוגלמן).
האכסניה המתאימה לברור טענות אלו היא בבית המשפט לעניינים מנהליים ואין מקומן במסגרת תביעה לפצויי הפקעה; טענות התובעת כנגד חוקיות הוראת ההפקעה בתכנית, כנגד חוקיות ההפקעה, וטענתה כי מטרת ההפקעה נזנחה ועל כן יש לבטל בדיעבד את החלטת ההפקעה, אינן שאלות שוליות לעילת התביעה שבפני, אלא הן המסד עליו מבוססת עילת התביעה לקבלת פיצויים.
...
התובעת מדגישה בסיכומיה כי הנתבעת 2 ניסתה לנכס לעצמה חלק ממוסד חינוכי פרטי "על מנת לקבל מימון ממשרד החינוך לבניה... זו הערמה ואין מקום לכך".
גם טענה זו יש לדחות; גם אם נפל פגם באופן הגשת הבקשה למשרד החינוך אין בכך כדי להביא למסקנה כי ההפקעה נעשתה ממניעים פסולים, ובכל מקרה לא הוכח כי הנתבעת 2 קיבלה מימון על פי הבקשה שהוגשה.
לשיהוי שני היבטים: היבט ראייתי - חלוף הזמן ומחדלי הרשות מובילים למסקנה כי נזנחה מטרת ההפקעה, והיבט מהותי - התנהלות הרשות מעידה על פגיעה בחובת הנאמנות וההגינות שהיא חבה כלפי הציבור.
לאור האמור התביעה נדחית.