ואולם, לצד זה, בית המשפט בחן את חוקיות ההחלטות, על בסיס הטענה בדבר היותן בלתי סבירות במידה קיצונית, וקבע כי ההחלטות אכן בלתי סבירות בעליל, הן בטלות ואין לפעול לפיהן.
לצד קביעות אלו נקבע בפסק הדין, כי מאחר ששלוש ההחלטות הנ"ל אשר נקבעה בטלותן נוגעות להקף נרחב של עיסקאות המצויות בשלבי תיכנון ובצוע כאלו ואחרים ברחבי הארץ, הרי שנידרש גיבושן של הוראות מעבר על ידי מועצת מקרקעי ישראל, אשר יקבעו קריטריונים לצורך קיום הבחינה אילו עיסקאות והתקשרויות לא יוכלו לצאת לפועל לאור בטלות ההחלטות בפסק הדין, ואילו עיסקאות יוכלו, על אף הקביעה בדבר בטלות ההחלטות, להגיע לכלל מימוש וסיום:
"החלטתנו זו אינה יכולה לקבל תוקף מיידי. שלוש ההחלטות נוגעות לעסקאות רבות. השלכותיהן הכלכליות והחברתיות הן מרחיקות לכת. גם בעניינינו "אין כל אפשרות לעבור בן יום מההסדר הקיים להסדר חלופי" (פרשת רובינשטיין [10], בעמ' 530).
הממשלה אף תמנה את מועצת מקרקעי ישראל "שתיקבע את המדיניות הקרקעית שלפיה יפעל המינהל, תפקח על פעולות המינהל ותאשר הצעת תקציבו שייקבע בחוק" (ס' 3 לחוק) וסעיף 4יג. לחוק קובע כי "החלטה של המועצה או ועדה מוועדותיה, שיש לציבור עניין בה תפורסם ברשומות, אולם תחילת תוקפה לא תהיה מותנית בפירסומה אלא אם כן נקבע אחרת בהחלטה".
היינו, לא הייתה למינהל, אשר גבולות סמכותו מוגבלים לפעולה בהתאם לחוק המינהל וההחלטות מכוחו, סמכות כלשהיא להתחייב בפני מאן דהוא, בחוזה כזה או אחר, לתשלום פיצויים התואמים את שיעור הפיצויים הקבוע בהחלטה 727 אף אם זו, מסיבה כלשהיא, לא תעמוד בתוקפה.
...
אני סבורה, כי עמדה זו של הרשות, המבטאת את אחריות הרשות להשלכת הקביעות הצפויות בנוגע ליחסים החוזיים בינה לבין שובל אייל אף על התובעת, הינה עמדה משפטית נכונה וראויה, אשר יש בה כדי להשקיף באופן כולל ושלם על הסכם 96' במצב הדברים שלאחר פסק הדין בבג"ץ שיח חדש והוראות המעבר שקיבלה הרשות בעקבותיו.
אכן, מצאתי כי דין טענות התובעת בהליך דנן, להידחות, וזאת מהטעמים אשר פורטו לעיל.
משכך, ולמרות שיתכן ופיצול סעדים בנסיבות כאמור כלל אינו נדרש, הרי שבהתחשב במכלול טעמים אלו, ובהעדר התנגדות ממשית מצד הנתבעת, אני מוצאת להיעתר לבקשת התובעת בעניין זה וליתן היתר לפיצול סעדים כמבוקש (ר' בעניין זה ע"א 3790/02 אשורי נ' אביזאדה (13.04.2003)).