מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חוקיות דרישות הוכחת אבהות לילד שנולד לבני זוג מעורבים

בהליך ערעור לפי חוק חיילים שנספו במערכה (עמ"ח) שהוגש בשנת 2018 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

ביחס לאביו הביולוגי של המנוח טוען המערער כי זה נטש את המנוח ואת משפחתו כאשר המנוח היה בן 11 שנה בלבד ומאז לא תמך בו ולא פירנס אותו ואבהותו הסתכמה בשיחת טלפון אחת לשנה ביום הולדתו.
המערער לא פעל במסלול זה. תחת זאת, פנה המערער בבקשה לעיון מחדש בהחלטה המקורית שניתנה, בטענה כי יש בידיו ראיות חדשות שלא היו בפני המשיב ואז היה עליו לטעון ולהוכיח כי אכן מדובר בראיות חדשות שלא היו בפני המשיב קודם לכן ושאכן יש בהם כדי להראות כי נפלה בהחלטה טעות.
העובדה שהמערער היה מעורב באופן עמוק בחייו של המנוח היתה ידועה לו כל העת, התצהירים מטעם אנשים המוכנים להעיד על כך היו בהשג ידו קודם לכן.
המערער טוען כי למרות שהוא סבור כי מעמדו אצל המנוח היה מעמד אב, ולמרות שהנו סבור כי לו היה מדובר בהכרעה הנדרשת בין הכרתו כהורה לנספה לבין ההורה הביולוגי היה הוא הזכאי להיחשב כהורה נספה ולמרות שהוא טוען כי הוועדה טעתה בהכרתה באביו הביולוגי של המנוח כהורה של נספה לצורך החוק, אין הוא חולק כיום בהגשת ערר זה על זכותו של האב הביולוגי להיחשב כהורה של נספה אלא שהוא מבקש להיות מוכר כאב נוסף על האב הביולוגי לצורכי החוק.
) (א1) מי שהיה בעלה של הנספה ביום מותה, ובכלל זה גבר שלפני מות הנספה גר יחד עימה וביום מותה היה ידוע בציבור כבעלה – כל עוד לא נישא לאחרת אף אם נישא לאחרת (להלן – אלמן); (ב) ילדו של הנספה – ובכלל זה ילד חורג או ילד מאומץ – שלא מלאו לו 21 שנה, או שמחמת מום גופני או שיכלי לא עמד ברשות עצמו במות הנספה או בהגיעו לגיל 21 אחרי מותו, וכל עוד אינו עומד ברשות עצמו מסיבות אלה, אך למעט ילד שבמות הנספה מלאו לו 21 שנה ואותה שעה לא היה סמוך על שולחנו, וכן למעט ילד חורג שלא היה בשעת מותו של הנספה סמוך על שולחנו ושהיה מוחזק על ידי קרובו מלידה שלא היה בן-זוגו של הנספה (להלן – יתום);(תיקון מס' 2) תשי"ח-1958 (תיקון מס' 9) תשל"ג-1973 מיום 1.4.1957 תיקון מס' 2 שגיאה! ההפניה להיפר-קישור אינה חוקית.
...
הואיל וכך אין בידי לקבל את טענות המערער בעניין העוול שנגרם לו בסירובו של המשיב לדון מחדש בבקשתו ולאפשר למערער להגיש ראיות חדשות.
הואיל וכך והואיל והמערער מעולם לא העמיד את עצמו בעימות אל מול האב הביולוגי וברור שאין הדבר יכול להעשות מאחורי גבו של האב הביולוגי, כפי שהוא גם אינו מנסה לעשות, כי אז אין מנוס לדעתי מדחיית ערעורו גם אם מבחינה מהותית היה הוא בגדר דמות משמעותית בחייו של הנספה יותר מאביו הביולוגי.
הערר נדחה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2011 בעליון נפסק כדקלמן:

הנהלים בנושא זה גובשו במהלך הדיון בעתירה; בין לבין, עניינם הפרטני של העותרים האינדיווידואליים בא על פיתרונו, ונותרה השאלה העקרונית הנוגעת לחוקיותן של הדרישות ההוכחתיות המוטלות על בני זוג מעורבים, המוצבות בנהלים, לענין רישום פרטי האבהות במירשם ולענין קביעת מעמדו של הילד, כפי שזו מוצגת בעתירה המתוקנת שהגישה האגודה לזכויות האזרח בישראל (להלן: העותרת).
לטענתה, הדרישה להמצאת ראיות נוספות מעבר להצהרת בני הזוג בדבר האבהות, הדרישה לקבלת פסק דין הצהרתי להוכחת האבהות, הדרישה לבצוע בדיקה גנטית לצורך קבלת פסק דין כזה – תוך הטלת עלות ביצוע הבדיקה על בני הזוג – והעיכוב הנגרם עקב כך ברשום פרטי האב במירשם ובהענקת מעמד אזרחי לקטין, כל אלה פוגעים בטובת הילד ובזכויותיו, ובכלל זה בזכותו לכבוד ובזכותו לרכוש מעמד אזרחי מרגע לידתו.
...
לטענת העותרת, על המשיב להפעיל את הקריטריון שנקבע בבג"ץ 394/99 מקסימוב נ' משרד הפנים, מנהל האוכלוסין, פ"ד נח(1) 919 (2003) (להלן: הלכת מקסימוב), לצורך הכרעה בשאלת האבהות, הן לצורך רישום במרשם והן לצורך הקניית מעמד, קרי: הנטל הראשוני לביסוס קיומה של האבהות מוטל על בני הזוג המבקשים; משהמציאו הללו ראיות מינהליות, כגון תעודות ציבוריות, המבססות את המסקנה שהילוד הינו בנו של הטוען לאבהות, קמה להם חזקת זכאות; בהיעדר ראיות לסתור חזקה זו, הטוען לאבהות יירשם במרשם כאביו של הילוד, ולילוד יוענק מעמד אזרחי מכוח האבהות, לפי הענין; הנטל לסתור את חזקת האבהות מוטל על המשיב, והחזקה תוכל להיסתר בהתקיים ראיות מינהליות פוזיטיביות ברורות וחד-משמעיות המבססות חשד רציני לאי-אמיתות טענת האבהות של הטוען.
מכאן, שגם טענה זו דינה להידחות.
מסקנות אלה מתחייבות כאמור נוכח פוטנציאל הפגיעה בבני הזוג ובקטין מהכבדת יתר בעקבות הפנייה לקבלת פסק אבהות, ואף אני סבורה כי יש לאמצן כמסקנות מחייבות להפעלת שיקול דעתו של משרד הפנים המפעיל סמכויותיו בהתאם לנהלים.
לעומת זאת, במחלוקת שנפלה בין חברותיי בכל הנוגע לנוהל המעמד אני מצרפת קולי לעמדת חברתי השופטת ארבל, וגם לשיטתי יש לדחות את העתירה ככל שהדברים נוגעים לסעד שעניינו ביטול נוהל המעמד, וזאת בכפוף לגדרים ולמגבלות שהוצבו לעיל באשר למהות הראיות הנדרשות בהליך ולשימוש זהיר ומידתי בשיקול הדעת של משרד הפנים בקבלת פסק דין אבהות וחיוב בביצועה של בדיקה גנטית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בית המשפט קבע כי חוות הדעת כאמור סומכת על ההנחה כי המערערת עשתה שימוש בלעדי בכל הרכוש המשותף במשך כל שעות היום, אך הוכח כי השמוש שעשו ילדי הצהרון בחצר היה למשך חלק קצר יחסית משעות הפעילות אחר הצהריים, רק בחלק מימי השבוע - ולכן, מאחר והנחת היסוד של השמאי בדבר טיב השמוש נמצאה כשגויה, נשמט הבסיס תחת חוות דעתו, לא הוכח שווי דמי השמוש הנתבעים – והדרישה בהקשר זה נדחתה.
אם בתקופת הכנתה ואישורה של תכנית המתאר היוו הגנים הפרטיים תופעה פחות מקובלת, הפכו אלה לצורך צבורי של ממש בחברה המודרנית של ימינו, בה מקובל ששני בני הזוג יוצאים לעבוד וילדים הולכים לגן בטרם הגיעם לגיל חינוך חובה.
באשר לתנאים בהם הותנה ההיתר, נראה כי פרט למיגבלה על כמות הילדים המאקסימאלית אליה אתייחס בהמשך, התנאים מאזנים כיאות את האינטרסים המעורבים ונותנים ביטוי, מחד גיסא, לענייניה של פז בהפעלת הגן ולאנטרס הצבורי הגלום בכך, ומאידך גיסא מצמצמים את הפגיעה בתושבי השכונה כתוצאה מהפעלת הגן.
מובהר כי אין באמור לעיל כדי למנוע מהמשיבים או ממי מהדיירים הנוספים בבית המשותף, לפעול בדרכים חוקיות למנוע כל מיטרד שיגרם להם, ככל שיגרם, עקב פתיחת הצהרון מחדש.
...
לעניין זה יפים הדברים שנאמרו בערר וינברג:  "אנו סבורים כי הגישה הראויה היא לאשר גני ילדים בצורה מבוקרת, תוך הטלת מגבלות על מספר הילדים, שעות הפעילות, שעות הפעילות בחצר, ותוך בחינת התאמתו של המבנה והאזור לפעילות הגן." (פס' ד').
ע. חן-ברק, שופטת לפיכך הוחלט כמפורט בפסק דינה של כב' השופטת תמר נאות-פרי (וראו קביעות אופרטיביות בסעיפים 19-20 לפסק דינה): הערעור נדחה.
אנו מחייבים את המערערת לשלם למשיבים הוצאות ושכ"ט עו"ד בערעור בסכום כולל של של 8,000 ₪ (כולל מע"מ).

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

העותרת ילידת 1960, התגוררה מאז לידתה ביחד עם אימה המנוחה בדירת שני חדרים ברח' קולומביה בירושלים (להלן: הדירה), שמשיבה 2 השכירה לאם בשנת 1950 במסגרת הדיור הצבורי.
סעיף 1 לחוק זכויות הדייר בדיור הצבורי, התשנ"ח-1998 מגדיר "דייר ממשיך" כלהלן: "'בן זוג של זכאי שנפטר... וכן ילדו... ובילבד שהוא מתגורר עם הזכאי בדירה הציבורית תקופה של שלוש שנים לפחות בסמוך למועד פטירת הזכאי...". סעיף 3 לחוק קובע כי לאחר פטירת הזכאי לא יהיה הדייר הממשיך רשאי להמשיך ולהתגורר בדירה הציבורית עם קרוביו, למעט אם לדייר הממשיך מוקנית זכות לדירה ציבורית לפי הכללים.
משכך אין בידי העותרת להוכיח כי שהתה בדירה בתקופת שלוש השנים שקדמה לפטירתה של אימה.
בדיון שהתקיים ביום 13.4.2021 אמרה נציגת שירותי הרווחה בעריית ירושלים: "אני מלווה את שושנה שלוש שנים כבר, ניתן לראות גם מהמסמכים הרפואיים ויותר מההכרות האישית, לשושנה אין המון תמיכה, באמת מצבה הנפשי והקוגניטיבי לא מאפשר שהיא תסתדר בכוחות עצמה. ניסינו לקדם את פיתרון הדיור המוגן אך נידרש שתוף הפעולה שלה לשם כך וכמובן שאם הדבר יתעורר בעתיד אנחנו נהיה בקשר ונמשיך להיות בקשר. אנחנו מלווים אותה בכל עניין גם בעיניין זה". יש לקוות כי מעורבות מבורכת זו של גורמי הרווחה תועיל למציאת פיתרון דיור ראוי לעותרת.
...
דיון והכרעה דין העתירה להידחות.
מהמקובץ עולה כי העותרת אינה עומדת בשני התנאים הנדרשים כדי לאפשר לה להמשיך ולהתגורר בדירת אימה.
אשר על כן העתירה נדחית.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ע"א 4 1337 ,1319 ( 461/62 צים חברת השיט הישראלית בע"מ נ' מזיאר, פד"י י"ז( )1963( הצדדים הן בנות זוג לשעבר, אמהות לקטין ע.ר. (להלן: "ע.ר."), בנם המשותף, שנולד מתרומת זרע ואומץ על ידי התובעת, ד.ר. ת"ז -------- (להלן: "התובעת" או "ד.ר.") ואשר הצדדים חולקות את זמני השהות עימו באופן שווה.
23 שהצדדים ימשיכו ויגדָלו יחדיו את טענה כי עובר לפרידה ולאחריה, היא ביקשה התובעת ע.ר. ואת אחיו שעתיד להוולד בהורות שווה אך הנתבעת סירבה בתוקף, ומאחר וטרם 25 ם תידרוש זכויות כי בא איימה הנתבעת על התובעת - ע.ר. וץ של הסתיימו הליכי האימ שוויוניות כלפי ע.ר. או תעמוד על זכויות הילד שטרם נולד – תפסיק הנתבעת את הליך האימוץ ותרחיק בין התובעת ובין ע.ר..
נטען כי היתקיימו שלושת התנאים הנדרשים למתן צו - הוכחת קיומו של קשר זוגי בין בנות הזוג; הוכחת כוונה והסכמה משותפת של בנות הזוג להרות את הקטין והגשת הבקשה תוך פרק זמן סביר ממועד לידת הקטין.
עם זאת בתום ההליך שני בני הזוג מוכרים כהוריו של היילוד: אחד מהם מכוח הזיקה הגנטית והשני כנגזרת מהקשר הזוגי שבינו לבין ההורה הגנטי".
כיצד חלקו בני-הזוג את ההורות המשותפת – הן בפן הרגשי, הן בפן הכלכלי והן במעורבות יומיומית.
...
משמעות הדבר הוא כי תביעת התובעת למתן צו הורות פסיקתי וזמני שהות עם הקטין ס.ר., נדחית.
לכן, על-מנת לאפשר לתובעת למצות הליך ערעורי אם תבחר 3 לעשות כן, אני מורה על עיכוב ביצוע פסה"ד למשך 30 יום.
עוד אני מורה כי הוצאות שנפסקו במהלך ההליך, לחובת הנתבעת, בנוגע לביטול מפגשים במרכז קשר/אי הגעה למרכז קשר או סיכול מפגשים במרכז קשר, ככול שלא שולמו – לא ייגבו, אלא אם מדובר בביטול מפגשים במועד המאוחר לפסק דין זה, שאז החיוב הכספי ימשיך ויחול.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו