מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חוק המתווכים: זכאות לדמי תיווך ללא הסכם בכתב

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

כפי שצויין בצדק בסיכומי הנתבע, אין זכאות לדמי תיווך ללא הסכם בכתב.
פרק ד' – האם התובע היה הגורם היעיל התובע טען כי הוא היה "הגורם היעיל" בהתאם לדרישת סעיף 14 (א) (3) לחוק המתווכים במקרקעין תשנ"ו 1996 (להלן: "החוק"), אשר קובע כי המתווך יהיה זכאי לעמלה אם היה הגורם היעיל שהביא להתקשרות הצדדים בהסכם מחייב.
...
סיכומו של דבר נוכח כל האמור לעיל, אני קובע כי כוונת הצדדים בהסכם התיווך היתה כי תשלום עמלת תיווך ייעשה אך ורק אם הנכס יימכר בסכום העולה על 2,400,000 ₪.
נוכח כל האמור לעיל, התביעה נדחית.
כיוון שהצדדים הסכימו כי לא יישמעו הוכחות בתיק, יהיו ההוצאות ושכר הטרחה שישלם התובע לנתבע מינוריים ויעמדו על סכום כולל של 10,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על פי חוק המתווכים במקרקעין התשנ"ו -1996, הזכאות לתשלום דמי תיווך בגין עסקה במקרקעין מותנית בהסכם בכתב, שלא היה.
בפסק הדין אליו הפנו התובעים בכתב תשובתם נקבע בדעת רוב כי הוראות חוק המתווכים לא חלות על פעולת תיווך אקראית שאינה על דרך עיסוק.
...
הנתבעים טענו כי דין התביעה להידחות בהיותה נעדרת תשתית עובדתית ומשפטית ולו מינימלית.
מכל מקום, מאחר שנחה דעתי כי התובעים פעלו עבור האינטרס שלהם לקבל שכר מאת גבאי, כפי שקיבלו בסופו של דבר, הרי שאין מקום לפסוק להם שכר נוסף.
סוף דבר סוף דבר, התביעה נדחית.
התובעים ישלמו לנתבע הוצאות עקב צירופו לתביעה שלא לצורך בסך של 10,000 ₪.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2020 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

התובע מבהיר כי בפסיקה נקבע כי על אף שבהתאם לחוק, מתווך אינו זכאי לדמי תיווך ללא הסכם בכתב , אולם יש חריגים לתנאי זה. כמו במקרה בו אי חתימה על הסכם בכתב לא נבעה מרשלנות ונעשתה בתום לב והלקוח נהג שלא בתום לב. לטענתו אי חתימה על הסכם, בנגוד להתחייבות מפורשת, יכולה להוות פעולה בחוסר תום לב. לדבריו על פי חוק החוזים עיקרון תום הלב עשוי לגבור על דרישת הכתב.
המסגרת הנורמאטיבית סעיף 9 לחוק המתווכים במקרקעין, התשנ"ו-1996 (להלן – החוק) קובע כי: "מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לבצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע השר, באישור ועדת הכלכלה". סעיף 14 לחוק מוסיף וקובע כי : "(א) מתווך במקרקעין יהיה זכאי לדמי תיווך מאת לקוח אם נתקיימו כל אלה:
...
אמנם הם לא יזמו את הפניה לתובע, אולם בסופו של דבר נכרת הסכם בין הצדדים בע"פ, והיתה התחייבות לתשלום דמי תיווך.
כך גם ע"א 3384/16 עמית מזרחי נ' אהוד מרקוביץ (פסק הדין מיום 05.07.2018)‏‏ קבעה השופטת דפנה ארז-ברק הבחנה בין מקרים בהם חסר פרט או פרטים בהסכם, לבין מקרים בהם אין כלל חוזה בכתב: "ראוי אפוא לומר כך: ההקפדה על עריכתו של חוזה תיווך בכתב הכולל את הפרטים הקבועים בחוק ובתקנות היא הכלל. במקרים שבהם קיים חוזה תיווך בכתב, אלא שהוא חסר פרט זה או אחר, על המתווך יהיה מוטל להראות כי יש לאפשר בנסיבות העניין את השלמתו של פרט זה (למשל באמצעות מסמך אחר או על סמך פרטים שמסירתם על-ידי המתווך הוכחה כדבעי). לעומת זאת, במקרים שבהם כלל לא קיים חוזה תיווך כתוב, אין מקום ללמוד במישרין מפסקי הדין המאפשרים התגברות על דרישת הכתב בחוזה מקרקעין, וככלל יש מקום להחמרה רבה יותר. אם לא כן – החוק ירוקן מכל תוכן, תוך פגיעה בתכלית של הסדרת שוק התיווך ובהגנה הנדרשת על מי שנזקקים לשירותי תיווך. בסופו של דבר, מתווך שזהו עיסוקו אמור להיות מודע לחובתו להחתים את לקוחותיו על חוזה תיווך כדין, דרישה שאינה מורכבת כל עיקר. אם אינו עושה כן הסיכון הכרוך בכך אמור להיות מונח לפתחו." (ההדגשה הוספה.
לאור הבחנה זו שנקבעה על ידי בית המשפט העליון, אני קובעת כי על אף שהוכח בפנינו חוסר תום ליבם של הנתבעת ובן זוגה, אין זה המקרה בו יגבר עקרון תום הלב על דרישת הכתב, לנוכח המדיניות המשפטית להגן על הציבור הנזקק לעזרתם של המתווכים.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

אכן, הכלל שנקבע בפסיקה הוא כי בהיעדר הסכם בכתב אין מתווך זכאי לדמי תיווך.
כך, למשל, נפסק בע"א (ת"א) 1422/08 בנימין איל, עו"ד נ' אהרונוב (6.5.10):"הגם שטרם נפסקה הלכה מחייבת בבית המשפט העליון בעיניין זה, הרי שככלל, מסתמנת באחרונה בפסיקת בתי המשפט המחוזיים, מגמה על פיה במקרים בהם לא נחתם הסכם תיווך, אין ליתן סעד מכוח חוק עשיית עושר, שכן חוק המתווכים קובע במפורש בסעיף 9(א) כי תנאי לקבלת דמי תיווך הוא כי נערך הסכם בכתב, ולפיכך מתן סעד מכוח חוק עשיית עושר, אשר בסעיף 6(א) מסייג תחולתו מקום בו קיימות הוראות חוק ספציפיות ..." יחד עם זאת, ניתן למצוא בפסיקה גם מקרים מיוחדים בהם העניקו בתי המשפט סעד מכוח חוק עשיית עושר, למרות שלא נערך הסכם כמתחייב בחוק המתווכים.
...
לאור כל האמור והמפורט לעיל נראה כי הטוען 3 היה הגורם היעיל והפעיל ביותר בעסקה והביא לסיומה ברכישת הבית ע"י המבקשים במחיר העומד בתקציבם ולשביעות רצונם ולכן, זכאי לקבלת דמי עמלת התיווך מהמבקשים בגין עבודתו, בהתאם למוסכם ביניהם ובשיעור שעליו הוסכם עם המבקשים.
סוף דבר אני קובעת כי לטוען 3 הזכאות לעמלת דמי התיווך בגין העסקה נושא התובענה.
המבקשים ישלמו לטוען 3 את דמי עמלת התיווך, כמוסכם בין הצדדים בסך 62,302 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביתר שאת כך לאחר ההלכה שנקבעה בעיניין מזרחי ולפיה יש קושי לחשוב על מצב בו ניתן יהיה לוותר כליל על הדרישה לקיומו של חוזה תיווך בכתב על מנת לזכות בדמי תיווך ואין להקביל את הריכוך בדרישת הכתב שבחוק המקרקעין - מכוח עיקרון תום הלב ובמקרים "חריגים ויוצאי דופן"- לדרישת הכתב בחוק המתווכים וכלל יש מקום ליותר החמרה "אם לא כן- החוק ירוקן מכל תוכן, תוך פגיעה בתכלית של הסדרת שוק התיווך ובהגנה הנדרשת על מי שנזקקים לשירותי תיווך. בסופו של דבר, מתווך שזהו עסוקו אמור להיות מודע לחובתו להחתים את לקוחותיו על חוזה תיווך כדין, דרישה שאינה מורכבת כל עיקר. אם אינו עושה כן הסיכון הכרוך בכך אמור להיות מונח לפתחו" (פס' 48-51) איבחנה זו מתבקשת על פי פסק הדין, בשל השוני בתכליות דרישת הכתב בחוק המקרקעין ובחוק המתווכים; היות חוק המתווכים חוק צרכני לגביו פוחתת ההצדקה להכיר באפשרות לסטות באופן גורף מדרישת הכתב משהמתווכים שחקנים חוזרים ובעלי השפעה ממשית על עיצוב תוכנו של הסכם התיווך; והחשיבות שראה המחוקק בקיום דרישת הכתב בהסכמי תיווך לאור רשימת הנתונים והפרטים שעל פי התקנות נידרש לכלול בו בהסכמי תיווך.
משאין מחלוקת במקרה זה שלא נחתם הסכם תיווך בכתב בין הצדדים, לא קמה לתובעת זכות לקבלת דמי תיווך ואין צורך בבירור ראייתי של טענות הצדדים.
...
בחינת כתב התביעה וטענות הצדדים מביאה אותי למסקנה שיש לסלק על הסף את התביעה בהיעדר הסכם תיווך בכתב, וזאת בלא הידרשות לבירור עובדתי והבאת ראיות.
ביתר שאת כך לאחר ההלכה שנקבעה בעניין מזרחי ולפיה יש קושי לחשוב על מצב בו ניתן יהיה לוותר כליל על הדרישה לקיומו של חוזה תיווך בכתב על מנת לזכות בדמי תיווך ואין להקביל את הריכוך בדרישת הכתב שבחוק המקרקעין - מכוח עקרון תום הלב ובמקרים "חריגים ויוצאי דופן"- לדרישת הכתב בחוק המתווכים וכלל יש מקום ליותר החמרה "אם לא כן- החוק ירוקן מכל תוכן, תוך פגיעה בתכלית של הסדרת שוק התיווך ובהגנה הנדרשת על מי שנזקקים לשירותי תיווך. בסופו של דבר, מתווך שזהו עיסוקו אמור להיות מודע לחובתו להחתים את לקוחותיו על חוזה תיווך כדין, דרישה שאינה מורכבת כל עיקר. אם אינו עושה כן הסיכון הכרוך בכך אמור להיות מונח לפתחו" (פס' 48-51) אבחנה זו מתבקשת על פי פסק הדין, בשל השוני בתכליות דרישת הכתב בחוק המקרקעין ובחוק המתווכים; היות חוק המתווכים חוק צרכני לגביו פוחתת ההצדקה להכיר באפשרות לסטות באופן גורף מדרישת הכתב משהמתווכים שחקנים חוזרים ובעלי השפעה ממשית על עיצוב תוכנו של הסכם התיווך; והחשיבות שראה המחוקק בקיום דרישת הכתב בהסכמי תיווך לאור רשימת הנתונים והפרטים שעל פי התקנות נדרש לכלול בו בהסכמי תיווך.
מכל האמור אני מורה על סילוק התביעה על הסף.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו