לצד כל אלה, ניתן לחייב מפעלים ותאגידים לקבוע תוכניות בקרה ואכיפה פנים-תאגידית בתחום הגנת הסביבה.
לאור האמור, נדחות כל הטענות המקדמיות שהעלתה המשיבה בגדרי הליך זה.
קיומה של עילת תביעה לכאורה – קיומו של מפגע סביבתי
הראיות לקיומו של זהום מי ים
כאמור, סעיף 3(א) לחוק תובענות ייצוגיות, המפנה לתוספת השנייה לחוק, קובע רשימה סגורה של עניינים שבהם ניתן להגיש תובענה ייצוגית.
טענות הגנה נוספות שהעלתה המשיבה
(1) העובדה שבידי המשיבה היתר להזרמת קולחין לים
כאמור, סעיף 1 לחוק למניעת מפגעים סביבתיים מגדיר "מפגע סביבתי" בזו הלשון:
""מפגע סביבתי" – זהום אוויר, רעש, ריח, זהום מים, זהום מי-ים, זהום על ידי פסולת, זהום על ידי חומרים מסוכנים, זהום על ידי קרינה, פגיעה בסביבה החופית, מפגע אסבסט, והכל כשהם בנגוד לחיקוק, לצוו, לתכנית, לרשיון עסק או לכל היתר או רשיון אחר, או שיש בהם פגיעה בבריאותו של אדם או גרימת סבל ממשי לאדם; לענין זה "תכנית" – כהגדרתה בחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה-1965;".
בספרו: אהרן ברק, פרשנות במשפט, כרך ג: פרשנות חוקתית (תשנ"ד), ע' 528):
"הגנה על זכויות אדם עולה כסף, וחברה המכבדת זכויות אדם צריכה להיות נכונה לשאת במעמסה הכספית"
והוסיף הנשיא א' ברק שנאמרו לעניין הזכות להפגין, וחוסר האפשרות להגבילו ע"י הטלת העלות הכלכלית על המבקשים להפגין (בגץ 2557/05 מטה הרוב נ' משטרת ישראל, פ"ד ס"ב 1, 200), בפיסקה 17 לפסק דינו:
"אין ספק כי לעתים משימתה של משטרת ישראל לאפשר את ממושה של הזכות החוקתית לחופש ביטוי ולהפגנה לא תהיה פשוטה. היא עשויה להטיל על כתפיה אחריות נכבדה ומעמסה כלכלית. אך זהו מחירה של הדמוקרטיה. זהו גם מקור כוחה"
(הדגשה שלי – מ'א'ג')
בפרפרזה על דברים אלו ניתן לומר כי גם לזכות לסביבה ראויה יש מחיר וחברה המעוניינת שחבריה יחיו בסביבה ראויה צריכה לשאת במחיר זה. על כן, גם אם יהיה על תושבי הרצליה בעקיפין לשאת בחלק מהעלות, נראה כי הפנמת החשיבות שבשמירה על מי הים וחופיו, כמו גם זכותם של התושבים להנות מפעילויות בים ולחופיו, מצדיקה נשיאה במחיר כאמור.
...
המשיבה טענה עוד, כי יש לדחות את בקשת האישור על הסף גם מפאת חוסר סמכות, באשר היה על המבקשים להגיש את בקשתם לבית המשפט המחוזי, בהיות המשיבה תאגיד מים וביוב, שאינו עונה על הגדרת "רשות" כהוראת סעיף 2 לחוק בתי המשפט לעניינים מינהליים, תש"ס-2000 (להלן: חוק בתי המשפט לעניינים מינהליים).
גם בסיכומיה, הלינה המשיבה על החלטתי כאמור, בזו הלשון (סעיף 21 לסיכומיה):
"המשיבה לא תסתיר את חוסר שביעות רצונה מכך, שבית המשפט הנכבד התיר למבקשים, בניגוד לפסיקות עקביות של בתי המשפט השונים, להמשיך בניהולו של הליך הסרק שבפנינו, תוך ניסיון להשגת ראיות בקשר לעובדות המקרה "תוך כדי ההליך" מקום שהמבקשים כלל לא הציגו ולו ראשית ראיה בסוגיה דנן, לא כל שכן חוות דעת מומחה מטעמם, והכל תוך שהמשיבה (גוף ציבורי) מוטרדת על ידי המבקשים ונדרשת להוצאות כספיות בגין ניהול מיותר.
למעשה, אילולא החלטתי, כי על היועץ המשפטי לממשלה להידרש לאירוע, הייתה עלולה בקשת האישור להידחות משום חוסר, כביכול, בראיות להוכחת עילת תביעה, כאשר המידע הרלבנטי הוחזק, בכל אותה עת, בידי המשיבה.
סוף דבר
המבקשים עמדו בתנאים הקבועים בחוק תובענות ייצוגיות לעניין אישורה של התובענה שבכותרת כתובענה ייצוגית כנגד מי הרצליה בע"מ בעילה מכוח החוק למניעת מפגעים סביבתיים.