מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חוסר סמכות עניינית בתביעת ירושה בין אחים למחצה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מכאן עולה שבמקרה זה לא היו יכולים הצדדים להקנות סמכות לבית המשפט שדן בהליך (בית המשפט הארצי) במקום שתביעתם תדון בבית המשפט המתאים (המחוזי לפי גישת פרופ' רייך) – מה שאומר שאימוץ גרסת פרופ' רייך מחייבת מסקנה לפיה בית המשפט הארצי באוסטריה דן באותו המקרה בחוסר סמכות עניינית בהליך שבפניו וזאת מחוסר תשומת לב (דבר שגם לא עלה במסגרת הליך העירעור – שזה פסה"ד שצורף).
באותו מקרה מדובר היה בתביעה בין אחים, יורשים חוקיים של אביהם, כשאח אחד תובע את רעהו לקבלת מחצית סכום שהופקד בתוכנית חסכון שלטענתו נוהלה ע"י אחיו הנתבע בנאמנות עבור האב.
...
אני סבור כי בתשובות הגנאולוג והאסמכתאות שסיפק ושאת חלקן ניתחתי לעיל עמד התובע בנטל ההוכחה הנדרש ממנו במקרה דנן, של הטיית מאזן ההסתברות, להוכיח כי הוא בעל הקרבה המשפחתית הנטענת למנוח מצד אביו של המנוח (בן של בת דוד של המנוח מצד אבי המנוח).
גם סעד זה של שערוך הכספים – הצמדה וריבית חוקית ממועד קבלת הכספים לידי הנתבעות – לא הוכיח התובע כי הוא זכאי לו כסעד שניתן בתביעה לפי הוראת סעיף 823 לדין האוסטרי ועתירה זו נדחית.
סוף דבר התביעה מתקבלת כך שכל אחת מהנתבעות חבה בתשלום סך של 458,241 אירו בערכם בשקלים ליום פסק דין זה. החיוב הוא אישי כלפי כל נתבעת בנפרד ולא "ביחד ולחוד". בנוסף יישאו הנתבעות (ביחד ולחוד) בהחזר תשלום אגרת בית המשפט ששילם התובע בהליך ובנוסף, בגין יתר הוצאותיו של התובע, לרבות שכר טרחת עו"ד, בסכום כולל של 100,000 ₪ (לשתיהן יחד).

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

הסכם המכר לא קויים במלואו; כמחצית מהתמורה עבור הדירה – לא שולמה, יתרת המשכנתא שרבצה על הנכס – לא סולקה, וגם לא נרשמה על שם מי מהרוכשים.
היבט ראשון, נוגע לסכסוך ירושה בין טליה למיכאלה, שהתנהל במקביל להשתלשלות העניינים דנן: לאחר שנחתם הסכם המכר, נפטר אביה של טליה, הוא כאמור אחיה של מיכאלה.
כהערה מקדימה, ציין בית המשפט המחוזי, כי טליה "לא טענה כי יש הצדק לביטול פסק הדין בהסתמך על העילות המצדיקות 'משפט חוזר אזרחי'", באשר "לא נטען כי פסק הדין יסודו בתרמית, בחוסר סמכות עניינית, או כי התגלו עובדות וראיות חדשות שבכוחן לשנות את פני ההכרעה מיסודה"; ומכאן – שאין מקום "לבחון את התביעה לאור המבחנים הקבועים בעיניין 'משפט חוזר אזרחי'". על כן, ובהסתמך על פסקי הדין שאליהם הפניתה טליה לתמיכה בטענותיה, פנה בית המשפט לבחון את העניין על-פי הכללים המאפשרים ביטול פסק דין שניתן במעמד צד אחד, בהיעדר הגנה (לפי תקנה 201 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 (להלן: התקנות הקודמות)).
...
נמצאנו למדים, אם כן, כי במסגרת יחסי השליחות בין טליה לעו"ד מכנס, הגם שעיקרם בביצוע עסקת המכר, ניתנה בידי עו"ד מכנס הרשאה מפורשת לייצג את טליה בבית המשפט, ככל שההליך משפטי נוגע לעסקת המכר.
אכן, שיקולי הצדק נוטים במידת-מה לטובתה של טליה; אולם סבורני כי אין בהם כדי להטות את הכף, הם אינם גוברים על הצורך לשים סוף לדיון, ולהותיר את פסק הדין הראשון, החלוט, על מכונו.
סוף דבר נוכח מכלול האמור, באתי לכלל מסקנה כי חרף אי-הנוחות שנוצרה בנסיבות – אפשר גם חוסר צדק, אולי אף עוול – אין מקום להורות על ביטול פסק הדין הראשון, מטעמים של סופיות הדיון.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בתשובת המשיב מיום 5.6.2020 הועלו הטענות הבאות: (1) פסק הדין אותו מבקש המשיב לבטל ניתן בחוסר סמכות עניינית, עובדה שיש בה לקבל את התביעה כבר בשלב זה. (2) התצהיר שצורף לבקשה לא נערך כדין כיוון שהאימות מול עורך הדין נעשה באמצעות הטלפון.
(14) למרות שלפי הסכם הפשרה המבקש זכאי לכאורה לקבלת מחצית תשלום מהמשיב, הוא פתח תיק בהוצאה לפועל נגדו על מלוא הסכום, עובדה שמעידה על חוסר תום לב. לתשובה צורף תצהיר של המשיב מאומת טלפונית וביום 26.7.2020 צורף תצהיר שאומת בקונסוליה.
כמו-כן יש סיכסוך בין המשיב לבין היורשים האחרים ולא ברור אם יש למשיב זכויות בנכסי אביו המנוח.
(2) המבקש עצמו עתר לבית המשפט לעינייני מישפחה בבקשה למינוי מנהל זמני לעזבון המנוח שהוא אחיו של המבקש בהתבססו על הצוואה ועל הסכם המתנה, למרות שלא ברור כיצד מסמכים אלו הגיעו לידיו.
...
(3) התביעה שהגיש המשיב היא חסרת כל יסוד, התיישנה, סיכוייה קלושים ודינה להידחות על הסף.
נוכח האמור לעיל הנני מקבל את הבקשה ומחייב את המשיב להפקיד ערובה בסך של 100,000 ₪ עד ליום 1.10.2020.
לאור התוצאה הנני מחייב את המשיב לשלם למבקש הוצאות הבקשה בסך 5,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בפניי בקשה להורות על העברת הדיון לבית המשפט המחוזי, בשל העידר סמכות עניינית של בית משפט זה. הרקע התובעים הם בני הזוג גולדשטיין (להלן: התובעים) אשר רכשו מחצית מהזכויות במיגרש המצוי בגוש 3816 חלקה 81, הידוע גם כרח' הסיגליות 4, רחובות (להלן: המיגרש).
להסכם הרכישה צורף כנספח "הסכם חלוקה ושתוף במקרקעין" שתוף מיום 08.09.08 (להלן גם: הסכם השתוף), שנחתם בין יורשי הבעלים הרשומים של הזכויות בנכס.
הנתבעים טוענים כטענה מקדמית שיש לסלק את התביעה על הסף מחמת חוסר סמכות עניינית להעניק את הסעד ההצהרתי.
" בדומה, ע"א (מחוזי ירושלים) 6576/05, אסתר שמעון נ' עו"ד רות רחמוס גבעון [29.03.2006] נדונה שאלת הסמכות העניינית בנוגע לסעד הצהרתי הנוגע לקיומה של זיקת הנאה, ונפסק כי: "אכן, לא לבית משפט השלום כי אם לבית המשפט המחוזי נתונה סמכות השיפוט העניינית להצהיר על קיומה של זיקת הנאה... המערערים לא ביקשו סעד של אכיפת השמוש בזכות של זיקת הנאה. הסעד שבקשו הנו, כאמור, סעד הצהרתי בדבר עצם קיומה של זיקת הנאה. סמכות השיפוט העניינית לידון בתביעה שכזו, נתונה לבית המשפט המחוזי..." לעניין זה ראו גם ת"א (מחוזי חיפה) 239/93, דור גל עזר נ' אבי גולדבליט [30.04.1995],ה"פ (מחוזי ירושלים) 613/99, עומר סלמאן נ' אחמד אברהים עבד אלרחמאן [14.01.2001], בש"א (מחוזי ירושלים) 3189/08, ועד בית הכנסת "שבת אחים" נ' אילן בן לולו [26.01.2009].
...
ממקבץ ההלכה שהובאה עולה המסקנה הברורה, כי בענייננו, מדובר בתביעה שהיא בגדר "תביעות אחרות הנוגעות למקרקעין", כאמור בסעיף 51(א)(3) סיפא לחוק, ואינה בסמכותו של בית-משפט השלום.
עמדה זו הובאה בלא להתייחס כלל להוראות תקנה 101(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984, על פיה אין להיעתר לבקשת דחייה מחוסר סמכות, אם ניתן להעביר את העניין לבית משפט מוסמך לפי סעיף 79 לחוק.
סוף דבר מכח סמכותי בהתאם לסעיף 79 לחוק, אני מורה על העברת ההליך לבית המשפט המחוזי מרכז-לוד.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

לפני בקשה לסילוק התביעה שכנגד על הסף, מחמת העידר חוסר סמכות עניינית, מעשה בית דין והתיישנות.
טענתם המרכזית של הנתבעים שכנגד היא, כי עוד בשנת 1962 נערכה עסקת מכר (מיום 27.01.1962) לפיה רכש המנוח מוחמד חריב גדיר, אביהם וסבם של התובעים שכנגד מחצית מהזכויות בחלקה, בכך שרכש את הזכויות של שני האחים המנוחים יוסף סעיד מוסא ח'אטר ואיליא סעיד מוסא ח'אטר בשתי החלקות (50 ו-81).
בעניינינו יש לזכור כי התובעים מבקשים בתביעתם להורות על פירוק שתוף בהתאם לזכויות הרשומות כיום בנסח הרישום, אלא שהנתבעים שכנגד מבקשים הלכה למעשה ש-1/4 חלקים מהזכויות הרשומות בחלקה (אלא שהיו רשומות על שם האח המנוח יוסף) ירשמו על שמם במסגרת התביעה שכנגד לסעד הצהרתי וזאת מכוח אותו הסכם משנת 1962.
מעשה בית דין לחילופין בלבד, אפילו הייתי קובע כי בית משפט השלום מוסמך לידון בתביעה כתביעה שכנגד, כי אז מיתקיים מעשה בית דין בשים לב לפסק הדין הקודם משנת 2007, כאשר יש לראות את הנתבעים שכנגד וגם את אלה שלא היו צד פורמאלי להליך קודם, כמי שניכנס בנעליהם של אותם צדדים כך שפסק הדין מחייב גם אותם, שכן התובעים שכנגד מאשרים כי הם כולם יורשיו, בניו או נכדיו של המנוח מוחמד חריב גדיר אבו סמרה (סעיף 1 לתביעה שכנגד).
...
התוצאה: אני מורה על מחיקת התביעה שכנגד, זאת לאחר שנמצא, כי התביעה שכנגד והתביעה העיקרית אינן נובעות מאותן הנסיבות, נושאן אינו אחד, ובשעה שהתביעה שכנגד אינה בסמכותו העניינית של בית המשפט השלום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו