הנתבעת הציגה פרשנות למונח "לאומיות" בחוק שויון הזדמנויות בעבודה וטענה כי המונח אינו מתייחס לעובדים זרים, אלא לישראלים בעלי לאומיות שונה.
ש: ומה הם בעצם אומרים? הם אומרים מבחינתי בגלל שהם עובדים פלשתינאים, עובדים זרים אנחנו העמדה שלנו שהם מעולם לא יקלטו כעובדי קבע.
בסעיף 6 להסכם נקבע, ביחס לעובדי חוץ, כך:
"הוראות סעיף 6.9 להסכם דור ממשיכים ביחס לעובד חוץ שהועסק באמצעות הסכם מיוחד להעסקת עובדי שדה אירעיים וזמניים, כהגדרתו בהסכם דור ממשיכים, תעמוד על 4 שנים ושנה נוספת בהודעה לאירגון העובדים, ולא כקבוע בסעיפים 6.9.1- 6.9.3. עובד חוץ אשר מועסק בקק"ל טרם חתימת הסכם זה, ישלים את תקופת הניסיון הקבועה בסעיף זה ומאותו מועד יחשב עובד קבוע בהתאם לאמור בסעיף 6.9.5 להסכם דור ממשיכים".
קביעה זו מפנה להוראות סעיף 6.9 להסכם הקבוצי מיום 17.1.10, שזו לשונה:
"6.9 תקופת ניסיון – עובד חדש
לאחר שלוש שנות העסקה ייחשב העובד החדש כקבוע, ומרגע זה ואילך ייהנה מכל הזכויות המוקנות לעובד חדש קבוע, כפי שיהיו באותה עת.
7.9.4 למען הסר ספק, מובהר כי על קיצור או הארכת תקופת ניסיון תודיע קק"ל בכתב לעובד עם העתק לאירגון עובדי קק"ל.
6.9.5 למען הסר ספק, עם חלוף תקופת הניסיון ייחשב העובד כקבוע".
בעיניין הארכת תקופת העסקה של עובד כעובד זמני ואי קליטתו כעובד קבוע בבנק לאומי נפסק בעיניין ע"ע (עבודה ארצי) 746/06 נקש מיכאל - בנק לאומי לישראל בע"מ (06.11.2007) כדלקמן:
"בבואנו לפרש הסכמים קבוציים, הסדרים קבוציים או חוזה עבודה, אנו נותנים משקל לעמדת האירגון היציג, שכן קיימת חזקה כי ארגון עובדים יציג פועל לטובת כלל העובדים ביחידת המיקוח, לרבות קבוצות העובדים היחלשות. כמובן, שחזקה זו ניתנת להפרכה, כפי שקרה בפרשת עדנה חזין, ותמיכת האירגון היציג בהסכם פסול כשלעצמה, לא תכשיר את הפגם".
משמע, כשם שברי כי תניה מפלה בחוזה לא תוכל לעמוד, קל וחומר כי לא תוכל לעמוד תניה מפלה בהסכם קבוצי, על אחת כמה וכמה בשורת הסכמים קבוציים.
...
לפיכך, תשלם הנתבעת לתובעים הפרשי שכר וזכויות בהתאם לחישובי מר טבוריסקי, מן המועדים שנקבעו לעיל.
התביעה לפיצוי בגין אי מתן הודעה לעובד נדחית.
סיכום
התביעה מתקבלת בזאת.