במסגרת לוח השומה מיום 9.6.2011 שנערך על ידי השמאי מר דוד בריל (להלן : השמאי בריל), נקבע כי ההשבחה במיגרש הצפוני עומדת על 1,921,133 ₪ והיטל ההשבחה בסך 960,500 ₪; ואילו באשר למגרש הדרומי, ההשבחה בסך 77,466,667 ₪ וההיטל שעל החברה לשלם הוא סך 38,733,000 ₪.
הועדה המקומית טענה בפני ועדת הערר כי היא אינה מוסמכת להחליט בשאלת החיוב של החברה בהיטל השבחה שכן אין לה סמכות להכריע בשאלת מעמדה הקנייני בקרקע.
בעקבות החלטה זו התקבלה חו"ד נוספת של השמאי המייעץ ולאחר מכן ניתנה ביום 14.4.2015 החלטה נוספת של ועדת הערר, אשר הורתה על עריכת שלושה תיקונים בחוות דעתו של השמאי המייעץ, כלהלן :
"סיכום עלויות ההתאמה בהיתחשב בהוצאות שהוצאו בפועל על ידי העוררת [החברה-א' ב'], לעומת הוצאות לבניית אותו שטח למבנה תעשייתי פשוט, וזאת בהסתמך על מחירון מקובל; תיקון השטחים שנשמטו במצב הקודם וכן התמהיל הנכון בין מחיר לשווי במצב החדש"(פסקה 34 להחלטה).
עוד נקבע, כי ועדת הערר תיטה לאמץ את מסקנותיו המקצועיות של שמאי מכריע או מייעץ ואמת המידה להתערבות במסקנותיו שמורה :
"למקרים שבהם נפלה בה טעות מהותית או דופי חמור .... כך, למשל, ועדת הערר תיטה לאמץ את שיקול דעתו של השמאי אם מסקנותיו הושתתו על שיטה שמאית מקובלת ועל מסד עובדתי הולם, וזאת אף אם קיימות גישות מקצועיות שונות בשאלה שבמחלוקת ..... לעומת זאת, תיטה ועדת הערר להתערב בקביעות או בממצאים שקבע השמאי אם נמצא שהם נסמכים על מסד עובדתי בלתי הולם, או כשהוכח שההנחות העומדות בבסיס חוות הדעת לא הגיוניות, או שהשמאי לא סיפק הסבר מניח את הדעת לשאלות שנשאל, או כשחוות הדעת נסמכה על תשתית משפטית חסרה או שגויה .... כמו כן, וכמובן מאליו, תקום עילה להתערב בחוות דעתו של שמאי מכריע אם נפל בה פגם היורד לשורש המעשה המנהלי כגון ניגוד עניינים, משוא פנים, חוסר תום לב וכיוצא באלה ."(עניין משרד התחבורה, פסקה 8 והאסמכתאות שם)
רוב השגותיה של החברה על החלטת ועדת הערר בזיקה למגרש הדרומי ממוקדות במישור המקצועי, כמו למשל טענתה כי השמאי המייעץ וועדת הערר דחו טענותיה להפחתות נוספות מהשווי החדש בשל עלויות תיכנון או רווח יזמי כחלק מעלויות הסבת המבנה לשימוש מסחרי, וגם טענתה כי השמאי המייעץ היתעלם משטח בגודל 1,200 מ"ר בשומתו למצב הקודם – טענות שאין הצדקה לקבל.
...
חיזוק למסקנתי זו אני מוצא בעובדה שהשמאי המייעץ בהנחיותיו לצדדים שניתנו ביום 22.5.16 לשם יישום ההחלטה הקודמת, הורה לחברה להגיש "עסקאות השוואה בהן נמכרו שטחים בייעוד מסחרי ממרכזי קניות הדומים ככל האפשר במאפייניהם לנשוא הערר. עסקאות ההשוואה יהיו מקרקעין ולא קרקע". על החלטה זו החברה השיגה בפני ועדת הערר בטענה כי בקשת השמאי המייעץ לא מתיישבת עם ההחלטה הקודמת, וועדת הערר החליטה לדחות השגה זו בהחלטתה מיום 17.7.17 בהסבירה "לא מצאנו כי המסמכים שנדרשו הצדדים להגיש לשמאי המייעץ נוגדים את הנחיות ועדת הערר או אינם סבירים. לפי כך אין הצדקה כי נתערב בהליך התלוי ועומד בפני השמאי המייעץ..".
· הפרשנות בה דגל השמאי המייעץ היא פרשנות אפשרית להנחית ועדת הערר בהחלטתה הקודמת, מה גם, כפי שהסביר השמאי המייעץ, עסקאות השכירות להשוואה אותן הציגה החברה רחוקות מעסקאות השוואה רלוונטיות מדמי שכירות.
מכל האמור, ההשבחה עומדת על סך 56,673,456 ₪ (חלף 52,167,788 ₪ כקביעת ועד הערר) וההיטל מחצית סכום זה.
הוצאות המשפט
הצדדים, שניהם, השיגו כנגד החלטת ועדת הערר מיום 7.11.23 בגדרה הועדה המקומית חויבה לשם הוצאות משפט לחברה בסך 20,000 ₪ בצירוף מע"מ. עיינתי בהחלטה ובטענות הצדדים, ולא ראיתי הצדקה להתערבות במסקנה זו, שכן לוועדת הערר שיקול דעת רחב בקביעת הוצאות המשפט וההתערבות ראוי לה כי תעשה במקרה יוצא דופן – וזה לא המקרה.
סוף דבר
מורה על דחיית ערעור החברה, וגם על דחיית ערעור הוועדה המקומית למעט התיקון שקיבל ביטוי בפסקה 68 שלעיל.