"23.4.2021 שבוע 36 מתקשה בהליכה...הרופא (ד"ר סיגלניקוב – מומחה לאורתופדיה- ד.י.) מסכם כי אין מקום להתערבות נוירולוגית דחופה ונשלחת למעקב רופא נשים מטפל ולשקול שמירת היריון. כאמור היא כבר בשמירה בשלב זה מעל חודשיים".
"לא מדובר על מצב הנובע מן ההיריון והמסכן אותה או את עוברה. אני חייב לא להסכים עם ההמלצה לשמירת היריון. לא היה כל ממצא אובייקטיבי שהצריך שמירת היריון. לא הבנתי כלל וכלל מה הבעיה בעבודה? כאב גב איננה התוויה לשמירת היריון. מדוע זה מהוה סיבה למנוחה בבית? ניתן לראות כאן מצב ברור שאף אחד מהרופאים לא ראה התוויה לשמירת היריון – האורתופד שולח לרופא תעסוקתי שמחזיר את הכדור לאורתופד. האורתופד רשום כי אין לו היתנגדות לשמירה, ואז הגניקולוג (ד"ר סחנוביץ – ד.י.) רושם (ביום 8.3.2021 – ד.י; עמ' 8 ו-9 לכתב התביעה) שמירת היריון בהמלצת... האורתופד (שכאמור לא המליץ, אלא רק לא היתנגד)...השמירה ניתנה ללא כל סיבה אובייקטיבית – אין שום דבר בבדיקה שמחייב המלצה שכזאת. אם הבעיה הייתה אכן כה קשה היו שולחים לייעוץ נורולוג למשל. אם אכן היו מוטרדים היו מן הסתם שולחים לבדיקות אבחנתיות כמו MRI או אף CT (שאין מניעה בהיריון מיתקדם)...שמירת ההיריון שהומלצה לצערי איננה מנומקת ואיננה מלווה בתעוד כלשהוא על מצבה הבריאותי או בדיקות שתומכות בהחלטה. כאב הגב נבחנו – ללא ממצא חריג בבדיקה פרט לרגישות והכאב – ללא חסך עיצבי. בנוסף, אין כל עדות על יכולתה לעבוד, ניסיון הקלת שעות עבודה. אינני רואה קשר בין הכאב לבין ההמלצה להפסקת עבודתה. כאבי גב הנם תלונה שכיחה בהיריון, גם בבדיקה לא היה ממצא אובייקטיבי שחייב לשלוח לבדיקות מעמיקות...אם בדיקת האורתופד הייתה חמורה או חשודה הרי שהיה ממליץ על השלמת והרחבת הבירור. למעשה לא ראיתי בדיקת הדמיה כמו CT או MRI (אם הייתה סיבה וחששו מקרינה). לא ראיתי ייעוץ נורולוג עם בדיקה מעמיקה כלשהיא לגבי כאב הגב. אין כלל תעוד לבעיה בכוח גס, אין עדות לחסך עצבי, אין עדות להגבלת תנועת מפרקי הירכיים. לא היה כל בירור מעמיק לסיבה לכאבי הגב. כאבי גב הנם שכיחים ביותר...לא התרשמתי מעבודה פיזית קשה. מהספרות המדעית לא נמצא קשר ברור בין עבודה מאומצת ופיזית לתוצאות הריון גרועות. להיפך, ידוע שפעילות פיזית בהריון אף יכולה לשפר תוצאות בהריון...שמירת היריון משולמת לאשה עובדת שנאלצה להיעדר מעבודתה בזמן ההיריון עקב סיכון רפואי לה או לעובר; לא ראיתי כל סיכון שכזה".
ביום 6.3.2022 נישאל המומחה מספר שאלות הבהרה כדלקמן:
"א. מהתעוד הרפואי עולה כי התובעת סבלה מכאבים בגב תחתון, רגישות מפוזרת ע"פ שרירי המותניים לאורך עמ"ש מותני והגבלה אנטלגית בתנועות - כאבים אשר לשיטתך אינם חורגים בעוצמתם ותדירותם מאלה המופיעים לעיתים קרובות בהיריון. האם נכון לומר שהמשך עבודתה של התובעת וכאבי הגב סיכנו את התובעת לתחלואה אימהית (MORBIDITY) ואף היה מחמיר את מצבה, לנוכח העובדה כי "עיקר עבודתה של התובעת היה בישיבה ועבודה מול מחשב, אך לא כל שעות העבודה"? נא הסבר תשובתך.
ראשית, חוות הדעת של המומחה הרפואי בהירה, מקיפה מפורטת ומנומקת, כאשר נקבע בה כי ההחלטה של רופא הנשים המטפל על שמירת ההיריון בתקופה שבמחלוקת הייתה לא מוצדקת כלל ועיקר וללא כל סיבה אובייקטיבית, שכן אם התובעת הייתה ממשיכה לעבוד לא היה בכך משום סיכון לה או סיכון עוברה.
...
חמישית, המומחה הרפואי היה ער כאמור לעבודה כי בהריונות הקודמים התובעת היתה בשמירת הריון, אך כפי שציין בתשובותיו לשאלות הבהרה, טרם הוברר לו מדוע התובעת שהתה בשמירה, וכפי שנקבע בעניין ברוך "לנתונים אלו, כשלעצמם, אין משמעות אלא אם יש חוות דעת רפואית המצביעה על כך שבנסיבות הספציפיות ובתקופה מסוימת הם מעידים על סיכון לאשה או לעובר".
שישית, אנו ערים לבקשת התובעת בסיכומיה למנות מומחה רפואי נוסף, אך נוכח כללם של דברים, לא מצאנו טעם מבורר למנות מומחה נוסף כאמור, שכן בקשתה אינה עולה בקנה אחד עם הנחיית כב' נשיאת בית הדין הארצי לעבודה למינוי מומחה אחר/נוסף.
יותר מכך, לא מצאנו במסגרת חוות הדעת תימוכין לעמדת התובעת, כי המומחה הרפואי- פרופ' שיינר דוגל באסכולה מחמירה, שלפיה כאבי גב אינם עילה לשמירת הריון.
אשר על כן, התביעה נדחית.