מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובת תשלום ארנונה לפי פרשנות הסכם בין עירייה לקבלן

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

הרקע וההליכים ביום 16.1.96 נכרת הסכם מכר (להלן: ההסכם) והסכם ניהול שירותים בין בני הזוג אמירה ושמואל וולף (להלן יחד: וולף) לנתבעת, חברת נ. אלה ובניו חברה קבלנית לבניין (1972) בע"מ (להלן: החברה) לרכישת זכות חכירה ב"דירה" ששיטחה כ-50 מ"ר, בקומה שלישית בבניין בן 5 קומות.
השאלות אם וולף היו רשאים על פי ההסכם והסכם הניהול להשתמש ביחידה לפי רצונם, שלא כחלק מעסק שמנהלת החברה בבניין, או שמא זכותם לעשות כן הוגבלה ובאיזה אופן, חורגות מיריעת המחלוקת בתיק זה. התשתית העובדתית שלא שנויה במחלוקת ביום 16.1.96 נכרת הסכם בין הצדדים שכותרתו "הסכם רכישה" שעל פיו וולף קנו מהחברה את הזכויות "בדירה אשר תוקם בבנין" (ההסכם צורף לתצהיר שמואל וסומן באות א').
לצורך תשלום ארנונה עירונית הנתבעת נרשמה בעירית ירושלים כמי שמחזיקה בפועל ביחידה, כמו גם ביחידות של יתר בעלי היחידות, בשימוש "למגורים" (עותק מתדפיסי מחלקת הארנונה בעריית ירושלים צורף כנספח י"ד לתצהיר שמואל).
יוער כי אין טענה שוולף לא עמדו בנטלים שמוטלים על קונה כתנאי להסתמכות על אי ההתאמה, כגון מתן הודעה למוכר על אי ההתאמה מיד לאחר מועד הבדיקה (סעיפים 13 ו-14 לחוק המכר) ולפיכך אינם זכאים לסעדים שקבועים בו. מעבר לנדרש אציין כי גם אם הייתה מוטלת חובה על וולף, כרוכשי היחידה, לבדוק את רישומה הן בלישכת רישום המקרקעין הן ברשויות התיכנון והבניה (מכוח הנטל המוטל על קונה לפי סעיף 13 לחוק המכר), ולמרות שהצהירו כי הם מכירים את מצבם התיכנוני של המקרקעין (סעיף 4.1 להסכם), בנסיבות העניין אין באלה כדי למנוע מהם את קבלת הסעד לו הם עותרים.
תרופת הנכוי התרופה לה עותרים התובעים בגין אי ההתאמה בממכר היא לנכוי הסכום העודף ששלמו לחברה בגין היחידה כדירת מגורים, בעוד השמוש המותר בו הוא למשרד, והשבתו לפי סעיף 28 לחוק המכר) אשר קובע כדלקמן: "הפר המוכר חיוב כאמור בסעיף 11 ולא תיקן את הדבר תוך זמן סביר אחרי שהקונה נתן לו הודעה על כך, ואין הקונה רוצה לתבוע את ביצוע החוזה או לחזור בו ממנו, זכאי הוא לנכות מן המחיר את הסכום שבו פחת הממכר עקב אי-ההתאמה לעומת שוויו לפי החוזה". תרופת הנכוי היא תרופה שמאפשרת לקונה להפחית את המחיר ששילם עבור ממכר באותו יחס שבו גרעה אי ההתאמה משוויו בהשוואה לממכר מתאים (אייל זמיר חוק המכר, תשכ"ח-1968: פירוש לחוקי החוזים כרך ב 185 (מהדורה שנייה 2023) להלן: זמיר, כרך ב).
...
בענייננו אני סבורה שיש לדחות את טענת החברה שלפיה עילת התביעה התיישנה, שכן הוכח שחל החריג הקבוע בסעיף 8 לחוק ההתיישנות אשר משעה את מרוץ ההתיישנות בנסיבות שבהן נעלמו מעיניו של התובע העובדות החיוניות להגשת תובענה.
מסקנתי היא, אפוא, כי עד שנת 2016 וולף לא היו יכולים לגלות, אף לא בזהירות סבירה, את העובדות שהקימו את עילת התביעה.
דין טענת החברה להידחות.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים עמ"נ 51614-05-19 רורברג קבלנות והנדסה בע"מ נ' של עריית תל אביב יפו לפני כבוד השופט הבכיר אליהו בכר מערערת רורברג קבלנות והנדסה בע"מ ע"י ב"כ עו"ד גיא הרמלך משיב מנהל הארנונה של עריית תל אביב יפו ע"י ב"כ עו"ד שירה הרניב פסק דין
מנהל הארנונה אף פרט את השתלשלות העובדות והדגיש, כי ניתן למערערת פרק זמן מספיק לדיווח הערייה מי הוא המחזיק בנכס תוך משלוח חוזה שכירות תקף אך היא לא עשתה כן. במקום זאת שלחה המערערת השגה ולא צירפה לה את הסכם שכירות או לא הסבירה את השוני בין החברות, זו שמחזיקה בנכס וזו שרשומה כמחזיקה בו. עוד הוסיף מנהל הארנונה, כי "אין כל ספק כי קיימת אי בהירות לעניין המחזיק בנכס, לא ברור מי היא החברה המחזיקה בנכס והאם מדובר באותה חברה אשר חתמה על חוזה עם העוררת". ואולם, מנהל הארנונה סבר כי העוררת הנה הבעלים הרשום של הנכס ולכן בעלת הזיקה הקרובה ביותר כשלא ברור מי מחזיק בו. בפועל הנכס צבר חובות רבים, המצב בפועל מלמד כי לא קיים בנכס מחזיק בעל זיקה קרובה יותר מהמערערת שניתן לרושמו כמחזיק בנכס, ולפיכך הועבר הרישום ע"ש המערערת שהיא כאמור בעלת הזיקה הקרובה ביותר.
סעיפים 325 ו-326 לפקודת העיריות [נוסח חדש] קובעות כדלקמן: " 325. חדל אדם ביום מן הימים להיות בעלם או מחזיקם של קרקע או של בנין שהוא חב עליהם בארנונה לפי הוראות הפקודה, ימסור הוא או נציגו הודעה על כך בכתב לעירייה ולאחר מכן לא יהיה חייב בשעורי ארנונה נוספים; אין האמור גורע מחבותו בשעורי הארנונה המגיעים מלפני מסירת ההודעה.
היתייחס לעניין זה ביהמ"ש העליון בבר"מ 867/06 מנהלת הארנונה בעריית חיפה נ' דור אנרגיה (17.4.08) שם נישאל האם ייתכנו נסיבות שבהן, למרות שלא עמד המחזיק או הבעלים של נכס בחובת ההודעה בכתב לעירייה על שחדל להיות הבעלים או המחזיק בנכס או על העברת הבעלות או החזקה לאחר, לא יחויב בתשלום ארנונה, וזאת משום שהעירייה התרשלה או משום שהעירייה ידעה (ידיעה קונסטרוקטיבית) על החדילה או ההעברה כאמור.
כב' הש' דנציגר בהתייחסו לנקודת האיזון שבין סעיפים 325 ו-326 לפקודת העיריות לבין חובת ההגינות של הרשות קבע כך: "33. נקודת האיזון: חובת ההגינות של הרשות אל מול סעיפים 325 ו- 326 לפקודת העיריות.
זו לשונם של סעיפים 325 ו-326 לפקודת העיריות, ותכליתו של ההסדר, כפי שעמדנו עליה לעיל, מלמדת כי יש לפרש סעיפים אלה בצורה מצמצמת, המקילה על הרשות המקומית בגביית הארנונה.
...
יחד עם זאת, ובייחוד לאור חובת ההגינות המוטלת על הרשות המקומית בהיותה רשות ציבורית, נראה לי כי הסעיפים האמורים אינם יכולים ליתן לרשות המקומית הכשר לנהוג תוך עצימת עיניים מוחלטת תוך התעלמות מנתונים הזועקים כי עליה לבדוק באופן אקטיבי בעצמה, האם חל שינוי בבעלות או בהחזקה בנכס מסוים.
במילים אחרות אקליפטוס המקורית "יוצאת מהתמונה" עם כניסתה של אקליפטוס החדשה, וטענת העותרת בעניין זה כי אקליפטוס המקורית עדיין המחזיקה דינה להידחות.
סוף דבר הערעור מתקבל בחלקו.

בהליך התנגדות לביצוע שטר (ת"ט) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בנגוד לנטען התובע סרב לחתום בדצמבר 2019 על מיסמך נוסף שערך הנתבע ולטענתו, שילם את כל דמי השכירות שנקבעו בהסכם המקורי בסך 5,000 ₪ + מע"מ וארנונה עד סוף ינואר 2020 ואולם, אישור הערייה על סגירת התיק היתקבל אצלו רק בינואר 2020, ערב פינוי המושכר על ידי התובע, וכאשר כבר הושגה על ידו שכירות אחרת.
הנתבע, התובע שכנגד, טען בסיכום טענותיו כי התוספת להסכם נחתמה ביום 30.06.19, וכי הנתבע שכנגד הוא קבלן שיפוצים במקצועו, אשר התחייב לשפץ את דירת החדר וחצי על מנת להתאימה לדרישות הערייה בסכום של עד 28,000 ₪.
. נטל השיכנוע הוא איפוא "החובה העיקרית במשפט" (ע"א 28/49 זרקא נ' היועץ המשפטי, פ"ד ד 504, 522 (1950), להלן: עניין זרקא), ועל פי רוב הוא קבוע ואינו עובר משכמו של בעל דין לשכם יריבו (ע"א 78/04 המגן חברה לביטוח בע"מ נ' שלום גרשון הובלות בע"מ, פ"ד סא(3) 18, 36 (2006), להלן: עניין המגן).
השאלה על מי רובץ נטל השיכנוע נקבעת על פי הדין המהותי (שם, פסקה 13), ואי-עמידה בנטל פירושה דחיית טענותיו של מי שהנטל מוטל עליו (רע"א 3646/98 כ.ו.ע. לבנין בע"מ נ' מנהל מס ערך מוסף, פ"ד נז(4) 891, 897 (2003)).
התובע שכנגד הסתמך על ההוראה הכללית האמורה בהסכם בין הצדדים, אשר אין בה כדי להפעיל חזקה כמוצע על ידי התובע שכנגד לפיה השכרת דירה בהעדר חוקיות הייתה במודעותו המוחלטת של המשכיר.
...
סכום זה, שוכנעתי, אכן מיוחס לנתבע שכנגד, וממילא הוא מחויב בו. מכל האמור, התביעה העיקרית נדחית.
התביעה שכנגד מתקבלת באופן חלקי בלבד.
לאחר שנמלכתי בדעתי, אני סבורה כי לאור תוצאת התביעות, יישא כל צד בהוצאותיו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

הנתבעת הפניתה לכך ששותפות מרינה אשקלון ניהלה אתה משא ומתן למכירת המקרקעין, כאשר חלק מהפגישות נערכו במבנה, מצג זה לא עורר בה ספק שהתובעת הכירה את ההסכם שבין שותפות מרינה אשקלון לעריית אשקלון לפיו השותפות קבלה מגרשים בשטח המרינה בתמורה לייבוש המרינה ואכן משנפתרה סוגיית דמי ההיתר, הועברו הזכויות במיגרש ע"ש מרינה אשקלון, כך שמכלול הנסיבות הובילו אותה למסקנה כי שותפות מרינה אשקלון היא הבעלים של המקרקעין.
מצופה היה מהתובעת, כי תיתן היתייחסות כלשהיא לסוגיה האמורה, כאשר עצם העובדה שהתובעת היא זו שמנהלת את המקרקעין אין די בה, כאשר נטענת טענה לפיה המקרקעין נוהלו על ידי אחר, זאת בפרט, כאשר התובעת תומכת תביעתה במכתבים שנשלחו על ידי השותפות, שבהם נטען כי היא בעלת הזכויות לאורך 25 שנה וכאשר כבר בכתב תביעתה טוענת התובעת, כי הוסכם על מתוה פשרה באשר להעברת הזכויות במקרקעין, מבלי שהיא טורחת לפרש דבר בעיניין.
דוקא ביחס לתובעת, שמקרקעין רבים במדינה רשומים על שמה, וטרם נרשמו על שם החוכרים או בעלי הזיקה לנכס ורישום הזכויות לגבי נכסים אלו מיתנהל אצל רמ"י, הרי שרמ"י אינה יכולה לצאת ידי חובתה בהצגת נסח רישום, אלא ליתן היתייחסות מפורשת לסוגיית הזכויות בנכס, דבר שלא נעשה במקרה דנן.
ת: יש לי חוזה אני לא יכול לשכוח את התאריך בשנת 1994 נולד בן הזקונים שלי, לא היתה פארצלציה במרינה, לא היו כבישים, המגרשים היו פרוצים אבל תב"ע המרינה אני יכול לשרטט לך בעניים סגורות אני מכיר את כל המגרשים אני הקבלן הראשון שקניתי במרינה, ויש לי את הזכות להגיד שהמרינה ניבנה בזכותי.
ככל שהדבר נוגע לעיריה, הרי שתשלומי הארנונה מעידים על הסכמה מפורשת ואילו בנוגע לשותפות, הרי שמר הרוש העיד על הסכמה מפורשת, אך כאמור לעיל, גם אם זו לא ניתנה מפורשות, היא ניתנה בודאי מכללא.
...
בסופו של דבר גם רשיון שלא ניתן לביטול בשלב זה דורש, בנסיבות הענין ולשם איזון של שיקולי הצדק שבעקבותיהם הוחלט כי אין לבטל את הרשיון, כי לפחות ישולמו לבעלים דמי שימוש.
" בת"א (טבריה) 7-07-07 עירית טבריה נ' פרוספר אל-עמי כרספיל תמר נסים שי  ( פורסם בנבו 8.11.09) נקבע כך: "סבורני כי השימוש רב השנים שעושה הנתבע במרכז הימי בין לטובתו ובין לטובת הנתבעת (כך נטען וטענות אלה לא הופרכו) וזו אינה דורשת ממנו דמי שימוש על פני כל השנים, מונע ממנה היום מלתבוע דמי שימוש. לכל היותר זכאית היא לגבות דמי שימוש החל ממועד הגשת התביעה אולם בקשה לפיצול סעדים לא הוגשה ואין לפניי דרישה לסעד כזה בכתב התביעה." הנני סבורה, כי נוכח משך זמן החזקת הנתבעת במקרקעין והעובדה שנעשתה אליה פניה הן מצד התובעת והן מצד השותפות, כשהנתבעת מבקשת לשכנע את השותפות והתובעת, כי היא זכאית להישאר במקרקעין, כי נכון יהיה לקצוב את התקופה שבגינה הנתבעת זכאית להמשיך להחזיק בנכס ללא תמורה, כתקופה בת מספר חודשים, המשקפת הן את תקופת אי הוודאות והן את תקופת ההתארגנות (אם כי בעניינה של האחרונה, הנתבעת טענה, כי משרדיה ממוקמים במבנה אחר, כך שתקופת ההתארגנות אינה אמורה להיות ארוכה יותר מחודשים ספורים).
אני מורה לפיכך על דחיית התביעה, ללא צו בדבר הוצאות.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

עוד טענו להסכם שהתגבש בינם לבין המועצה בשנת 1994 ולפיו המועצה אינה גובה מהם ארנונה ומנגד אינה מספקת להם שירותים מוניציפליים לרבות פינוי אשפה.
לאחר סיור שנערך במקום בנוכחות קבלן אשפה של המועצה והאחראי על התעבורה מטעם המועצה נימסר לעותרים, כי אין בכוונת המועצה לפנות את האשפה או להציב כלי אצירה.
פרשנות העותרים את סעיף 63 אינה מדויקת.
בסעיף 63(א)(8) לצוו המועצות נקבעה סמכותה של המועצה: "לקבוע סדרים, להטיל איסורים והגבלות, לאחוז באמצעים ולחייב תושבים, בעלים ומחזיקים שהם יאחזו באמצעים - כדי להבטיח את בריאות הציבור, את הסדר ואת הבטחון; למנוע הופעתם והתפשטותם של מחלות ונגעים, לרבות מחלות ונגעים של בעלי חיים וצמחים, ולבערם; להשמיד מזיקים או בעלי חיים שאין להם בעלים, למנוע דליקות ולכבותן, לסלק מפגעים ולמנוע תקלות, לרבות הריסת בנינים מסוכנים או מזיקים לבריאות". בסעיף 242(2) לפקודת העיריות (נוסח חדש) נקבע, כי הערייה "תורה בדבר פינוי סחי ואשפה מכל בית ותקבע את האגרות בעד פינוי כאמור". בעת"מ (מנהליים חי') 7784-04-09 קריון - מרכז קניות בע"מ נ' עירית קרית ביאליק צוין, כי "אין ספק כי חובותיה של הערייה כוללות גם פינוי אשפה לתושביה וכי הארנונה המשולמת על ידי התושבים לעירייה כוללת בחובה גם תשלום בגין פינוי אשפה, אשר נימנה על תפקידיה וחובותיה הבסיסיים של הרשות המקומית במתן שירותים לתושביה." במסגרת עע"מ 6525/17 זנלכל בע"מ נ' המועצה האזורית עמק יזרעאל ציין בית המשפט העליון, כי המועצה האזורית מוסמכת לעצב כללים בדבר פינוי אשפה בתחומה לפי שיקול דעתה.
...
לא שוכנעתי, כי המקרה שלפני הוא בגדר המקרים בהם מוצדקת התערבות כאמור.
סבורני, כי היעתרות לסעד המבוקש ומתן הוראה למועצה לתכנן תוכנית כוללת לביצוע תחזוקה וסלילה לכביש וכן, מתן הוראה למועצה בדבר תחזוקה וסלילת הכביש היא בגדר מתן סעד דרסטי המהווה התערבות משמעותית בשיקול דעת המועצה שלה מסור שיקול הדעת לנהל את ענייניה ואת תקציבה בהתאם לסדרי עדיפויות.
לפיכך, העתירה מתקבלת באופן חלקי וזאת לעניין פינוי אשפת העותרים ובהתאם לפתרון שהציעה המועצה, כמפורט לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו