מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובת עדות בהליך פלילי למרות הליך פלילי תלוי ועומד

בהליך תיק תעבורה (תת"ע) שהוגש בשנת 2021 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

בבקשה נטען שעל אף שכתבי האישום נגד הנאשם בוטלו, ההחלטה על כך לא דווחה לגורמים הרלוואנטיים במשרד הרשוי, ונקודות החובה של הנאשם לא נמחקו על ידי משרד הרשוי, רישיונו של הנאשם הותלה, והנאשם לא היה רשאי לחדשו אלא עד לאחר ביצוע "אמצעי תיקון". בנסיבות אלה, טוען הנאשם לטעות במצב המשפטי, כשלדבריו סבר שהוא רשאי לנהוג, נוכח ביטול האישומים והדוחות נגדו.
עוד נטען שבקיומו של ההליך הפלילי, חרף הפגם, יש משום פגיעה חריפה בתחושת הצדק וההגינות.
לטענת המשיבה, המבקש עשה דין לעצמו, המשיך לנהוג ברכב על אף שביום 14.12.19 נרשמה לחובתו עבירה דומה, שעניינה תלוי ועומד בבית משפט השלום לתעבורה בנצרת.
הכרעה טענת הגנה מן הצדק מעוגנת בסעיף 149(10) לחוק סדר הדין הפלילי, שקובע כי על מנת לחסות תחתיו, יש להוכיח כי: "הגשת כתב האישום או ניהול ההליך הפלילי, עומדים בסתירה מהותית לעקרונות של צדק והגינות משפטית". בפרשת בורוביץ (ע"פ 4855/02) התוה בית המשפט את המבחן התלת-שלבי לבחינת החלה של טענת 'הגנה מן הצדק' (ראה לעניין זה י' קדמי, בספרו 'על סדר הדין בפלילים', חלק שני, הליכים שלאחר הגשת כתב אישום, א, מהדורה מעודכנת, תשס"ט-2009, עמ' 1339-11344) כלהלן: זהוי הפגמים שנפלו בהליכים.
...
באשר לדרך קביעתה של דרישה זו נפסק: "השאלה האם טעותו של הנאשם בדין הפלילי הייתה בלתי נמנעת באורח סביר, תוכרע בהתאם לאמצעים שעמדו לרשותו לבירור הדין במקרה מסוים, לסוג העבירה שלגביה מתעוררת טענת הטעות בדין, ולמידת המאמץ שהקדיש הנאשם לבירור הדין תוך שימוש באמצעים הסבירים שעמדו לרשותו; כמו גם לנתוני הרקע של הנאשם וגיבוש המודעות שלו ליסודות העבירה בהתאם לכישוריו האינדיבידואליים. בחירתו של הנאשם באמצעי מסוים לבירור הדין, כמו גם היקף האמצעים שבהם עליו לנקוט, כפופים למבחן של סבירות. בהקשר זה מקובלת עלינו טענת המשיבים כי אין בלשונו של סעיף 34יט לחוק העונשין או בתכליתו כדי לחייב נאשם לנקוט "בכל" האמצעים האפשריים העומדים לרשותו לבירור הדין.
" עוד נקבע שם: "בתנאים מסוימים ומוגבלים תחול ההגנה אף כאשר הנאשם היה מודע לקיומו של הדין הפלילי הרלוונטי, אך פעל רק לאחר שבחן מראש את תחולת הדין על התנהגותו והסתמך על מידע או ייעוץ מקצועי רציני בנסיבות העניין, באשר לפרשנות הדין; ובלבד שהנאשם ביצע את העבירה לאחר שלא עלה בידו באורח סביר למנוע את הטעות המשפטית." בענייננו, טענת הנאשם שנוכח ביטול האישומים והדוחות נגדו, סבר שהוא רשאי לנהוג, ומכאן שחלה טעות במצב המשפטי - דינה להידחות.
בהינתן האמור, דינן של טענות הנאשם להגנה מן הצדק ולטעות במצב המשפטי -להידחות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

על-פי המידע שבידי הנתבעת ההליך הפלילי קבוע לדיון בחודש 3/22, ויש להורות על עיכוב ההליכים עד לסיום ההליך הפלילי התלוי ועומד.
הנתבעת הסבירה עוד שאין באמור כדי למעט מחובתו של התובע למסור את המידע הרלוואנטי, אלא שהתובע ניסה להסתיר מעיני הנתבעת ומבית הדין שמתנהל נגדו הליך פלילי בנוגע לאותן נסיבות וטענות העומדות בבסיס ההליך כאן.
חרף האמור, הנתבעת פנתה לפרקליט המטפל בהליך הפלילי רק ימים ספורים לפני המועד שנקבע לישיבת הוכחות.
...
לא שוכנעתי כי הפגיעה בתובע בשל עיכוב ההליכים בתיק זה מצדיקה את המשך בירורה אף ללא גילוי כלל הראיות הרלוונטיות.
מכל מקום, התוצאה היא שכל עוד מתנהל ההליך הפלילי ובידי הנתבעת לא מצוי חומר החקירה יש באמור כדי לפגוע בזכותה להביא את כלל הראיות הרלוונטיות שיכולות לסייע בהגנתה.
לאור האמור והמפורט לעיל, אני מורה בשלב זה על עיכוב ההליכים בתיק עד לסיום שלב ההוכחות בהליך הפלילי.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לא כל עיכוב ומעצר מקימים עילת תביעה בנזיקין, לא כל שכן, כאשר השוטרים פעלו במידתיות ובסבירות, ובמסגרת סמכותם וחובתם על פי חוק לשמירה על הסדר הצבורי, בייחוד בתקופת קורונה בה בריאות הציבור היא בראש סדר העדיפויות, ולנוכח מעשי התובע.
הנתבעת גם ביקשה להורות על עיכוב ההליכים עד להחלטה בעיניין ההליך הפלילי התלוי ועומד כנגד התובע.
הנתבעת לא הגישה את הדוח חרף הצהרתה (עמ' 6 לפרו' ש' 26-20), וממילא, אין מחלוקת כי הדוח בוטל (עמ' 6 לפרו' ש' 18-15).
...
המסקנה המתבקשת היא כי התובע נעצר עוד בטרם הוכנס לניידת, בטרם הזדהה התובע בתוך הניידת, ובטרם גילה השוטר מנצור על הדוח שניתן לתובע.
אקדים את המאוחר ואציין, כי לאחר שבחנתי את החשדות המיוחסים לעוררים.
סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

למרות החלטות אלה ביקשה היועמ"ש להמשיך ולעכב את ההליך עד לתום פרשת התביעה בהליך הפלילי וזאת בשל כך שכנגד חלק מהעדים כאן הוגש כתב אישום.
באותו עניין הוגשה תביעה ייצוגית בגין פרסומים בעתון ידיעות אחרונות, שהיוו הפרה של חובה צרכנית.
עוד יצוין כי העובדה שהיועמ"ש מבקשת בשלב זה לעכב את ההליכים עד 15/2/23 אין לה משמעות אמיתית שהרי לא ברור כי פרשת התביעה בהליך הפלילי תסתיים עד אותו מועד ונוכח ההקף המרובה של העדים שם ייתכן ותימשך עוד זמן רב. לסיכום, ההלכה הרווחת כאמור היא כי הליך משפטי אזרחי צריך להתנהל ביעילות וללא דחיות מיותרות ועל מנת שהתובע יוכל לקבל את יומו בביהמ"ש ואין זה ראוי שהליך אזרחי יעוכב ויישאר תלוי ועומד עד שתסתיים פרשת התביעה של חשוד, שאינו בעל דין או מקורב לבעלי הדין בהליך האזרחי.
...
בפתח החלטתי יש להבהיר הרקע למתן ההחלטה לגופה בשלב זה ולהעיר כי לא היה מקום להגיש הבקשה כפי שהוגשה.
עוד יצוין כי העובדה שהיועמ"ש מבקשת בשלב זה לעכב את ההליכים עד 15/2/23 אין לה משמעות אמיתית שהרי לא ברור כי פרשת התביעה בהליך הפלילי תסתיים עד אותו מועד ונוכח ההיקף המרובה של העדים שם ייתכן ותימשך עוד זמן רב. לסיכום, ההלכה הרווחת כאמור היא כי הליך משפטי אזרחי צריך להתנהל ביעילות וללא דחיות מיותרות ועל מנת שהתובע יוכל לקבל את יומו בביהמ"ש ואין זה ראוי שהליך אזרחי יעוכב ויישאר תלוי ועומד עד שתסתיים פרשת התביעה של חשוד, שאינו בעל דין או מקורב לבעלי הדין בהליך האזרחי.
כיוון שכך, אני מורה על ביטול עיכוב ההליכים בתיק.
החלטתי בדבר שמיעת ראיות מפרוטוקול הדיון מיום 6/6/22 וכן השינויים למועדים שנקבעו בהחלטתי מיום 10/11/22 עומדות בעינן ועל הצדדים לפעול על פיהן.

בהליך עה"ס (עה"ס) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

גורלו של הליך ההסגרה דנן – לא שפר, והוא תלוי ועומד מזה כשלוש שנים.
ציון דרך חשוב בהתפתחות הדוקטרינה ובהבשלתה, הוא פסק הדין בע"פ 4855/02 מדינת ישראל נ' בורוביץ', פ"ד נט(6) 776 (2005) (להלן: עניין בורוביץ), שבו נקבע מבחן תלת-שלבי ליישומה של הדוקטרינה: השלב הראשון עניינו בזיהוי הפגם ועוצמתו; בשלב השני נשקלים כלל האינטרסים שעל הפרק, על מנת לבחון האם בקיומו של ההליך הפלילי, חרף הפגם, יש משום פגיעה בתחושת הצדק וההגינות; במניין השיקולים יבואו: חומרת העבירה המיוחסת לנאשם; עוצמת הראיות (אלו המוּכחות ואלו הלכאוריות); נסיבותיהם האישיות של הנאשם ושל קורבן העבירה; חומרת הפגיעה בזכויות הנאשם; ומידת האשם שרובץ על כתפי הרשות.
באותה פרשה נקבע כי הטענה המקדמית להגנה מן הצדק, מקומה יכירנה גם בהליכי הסגרה; כי מבוקש הסגרה יכול להעלות טענה, לפיה הליך ההסגרה בעיניינו עומד בסתירה לעקרונות של צדק והגינות, עד כדי הצדקה לביטולו או להתלייתו.
כל אלו, ישוקללו במסגרת מלאכת איזון האינטרסים בגדריו של השלב השני של הדוקטרינה, השלב האיזוני: "איזון זה מצוי במתח הקיים בין האנטרס הצבורי לאכוף את הדין הפלילי על העבריין כדי להבטיח את שלום הציבור וביטחונו, ובתוך כך ליצור מערכת שתוף-פעולה בין-מדינתית יעילה, אשר תאפשר הסגרת עבריינים ממדינה אחת למדינה האחרת שבה בוצעו העבירות; ולבין החובה היסודית להגן, גם במסגרת הליכי ההסגרה, על עקרונות היסוד של השיטה המשפטית, המכירה בכל מצב ובכל הקשר בזכותו הבסיסית של אדם להליך פלילי הוגן, במסגרת זכותו החוקתית לחירות. בגדרה של פעולת האיזון בין הערכים הנוגדים הללו, נכללים גם שיקולים הקשורים לאופי עבירות האישום, חומרתן והיקפן; הפגיעה הצפויה בקרבנות העבירה אם המבוקש לא יוסגר; דרך התנהלותן של רשויות האכיפה במדינות הנוגעות בדבר; הפגיעה הצפויה מדחיית בקשת ההסגרה ביחסי ההסגרה של ישראל והמדינה המבקשת; ואופי הפגיעה בזכותו של המבוקש להליך פלילי הוגן, ועוצמתה, אם הליך ההסגרה ימומש" (עניין מונדורביץ, פסקה 119).
באשר למשקלם הכבד של האינטרסים הציבוריים, המטים את כפות המאזניים לטובת ניהול הליך ההסגרה, הרי כבר עמדנו עליהם: הבטחת אכיפת הדין הפלילי על עבריינים; שתוף הפעולה הבנלאומי החשוב במילחמה בפשיעה המקומית והגלובאלית; מניעת הפיכתה של ישראל ל'עיר מקלט'; ועצם עמידתה של מדינת ישראל בהתחייבויות עליהם חתמה.
...
לצורך בירורה של טענה זו, הוחזר התיק לבית המשפט המחוזי: "לגופו של עניין אנו סבורים כי דין הערעור בעיקרו להידחות מכל אותם טעמים שפירט בית המשפט המחוזי, ודי אם נאמר שיש אחיזה לאישום וכי מתקיימת דרישת הפליליות הכפולה. לפיכך ובהינתן עמדת בא-כוח המערער, הערעור נדחה. זאת למעט בסוגיה אחת של הגנה מן הצדק, בהתייחס לאירוע שבו לטענת המערער נשברו שיניו עקב שימוש בכוח בלתי סביר לצורך בדיקת D.N.A. בעניין מצומצם זה יוחזר אפוא התיק לבית המשפט המחוזי, לצורך בירור עובדתי שלאחריו יינתן פסק דין משלים. נציין כי אין באמור כדי לנקוט עמדה כלשהי באשר להשלכותיו של פסק דין משלים כזה לעניין אימוץ הדוקטרינה של 'הגנה מן הצדק' בנסיבות שיתבררו, ובכלל זאת העובדה שמדובר בהליך הסגרה, והטענות שמורות לצדדים". בפסק הדין המשלים נקבע כי נפל אמנם פגם בהתנהלות המשטרה במהלך מעצרו של כהן לצורך הליך ההסגרה, אך אין בו כדי לבסס טענה להגנה מן הצדק, המצדיקה את ביטול הליך ההסגרה.
נקבע, כי "מכל העדויות עולה, ואף העותרת לא חלקה על כך, כי דגימת ה-D.N.A ניטלה ללא הסכמתו של המשיב ומהחלק הפנימי של הלחי של המשיב". בצד זאת נקבע, כי לא הוכח "אף לא במאזן ההסתברויות, כי אכן ניתנה למשיב מכת אגרוף קודם לפתיחת הפה בכח". כמו כן, הגיע בית המשפט המחוזי לכלל מסקנה כי "ניתן לקבוע על יסוד מצבור הראיות שפורטו לעיל כי המשיב נחבל בשיניו במהלך דגימת ה-"D.N.A. באשר לטיבה של החבלה, נקבע כי התיעוד הרפואי שהוגש "אך תומך בכך שנגרמה תזוזה של כתר/גשר בשיניים", בעקבותיה נזקק המערער לטיפול רפואי, אך לא נמצאו אסמכתאות לטענת המערער כי שיניו נשברו כתוצאה מנטילת הדגימה.
סבורני, כי במקרים בהם התנהלותן הפסולה של הרשויות נוגעת לביצוע ולמימוש הליכי המעצר עצמם, יגבר הנטל על המבקש לטעון כי פגמים אלו, מקימים לו טענה להגנה מן הצדק בהליך העיקרי.
דין הטענה להידחות אפוא.
סוף דבר, מכלל הטעמים האמורים, אציע לחברַי להורות על דחיית הערעור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו