מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובת מעסיק לבדיקת רישיון עסק לפני העסקת עובדים

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2018 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בית הדין הארצי לעבודה ע"ע 66280-09-16 ניתן ביום 24 אפריל 2018 .1 מרפא לנפש (ע"ר) .2 מרכז צפריר (ע"ר) .3 אוסחון סאידלייב המערערים והמשיבים שכנגד MELEION TESFA המשיבה והמערערת שכגד לפני: סגן הנשיאה השופט אילן איטח, השופטת חני אופק-גנדלר, השופט מיכאל שפיצר נציג ציבור (עובדים) מר נתן מאיר, נציג ציבור (מעסיקים) מר צבי טבצ'ניק ב"כ מרפא לנפש ואח' עו"ד רועי חור ב"כ MELEION TESFA עו"ד אורן יוגב פסק דין
אשר ליתרת ערעור המעסיק: קזוז הודעה מוקדמת, שני ימי חגים וכן הוצאות משפט – משנדחה ערעור המעסיק בכל הנוגע לנסיבות סיום ההעסקה, הרי שלא היתה מוטלת על העובדת החובה למסור הודעה מוקדמת ולכן טענת הקזוז בעיניין זה שהעלה המעסיק נדחית.
...
דין טענה זו להידחות משלא הוכח על ידי המעסיק כי ההיעדרות האמורה, ככל שהיתה, היתה שלא בהסכמתו של המעסיק (ראו: ע"ע (ארצי) 44382-04-13 מנצור - גז חיש בע"מ (4.5.2015) בס' 22 ה' לפסק הדין).
לא מצאנו כי יש מקום להתערב בסכום הוצאות המשפט שפסק בית הדין האזורי לחובת המעסיק.
סוף דבר – הערעור והערעור שכנגד נדחים.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בשלב השני, וככל שנעברה המשוכה של היות הארוע בכללותו פעילות נלווית לעבודה, יש לבחון האם הפעילות הספציפית בה עסק העובד בעת שניפגע היתה חלק אינטגראלי מהארוע אשר הוכר כפעילות נלווית (ר' גם בג"צ 339/13 המוסד לביטוח לאומי נגד בית הדין הארצי לעבודה (26/10/14) אשר אישר את המבחן הדו שלבי האמור).
תפקידה של התובעת אף אינו דורש עריכת בדיקות רפואיות מכוח הדין, דוגמאת טייסים הנדרשים לכשירות רפואית מכוח הוראות הדין או עובדים עם חומרים מסוכנים, אשר חובתם לבצע בדיקות רפואיות מוסדרת בדין (ר' לשם השוואה הוראות הדין הבאות אשר נזכרות בפרשת שפירא: סעיף 11 לפקודת המישטרה [נוסח חדש] תשל"א 1971, סעיף 29 לחוק שירות המדינה (מינויים) תשי"ט, 1959, תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות ובריאות העובדים בויניל כלור) התשמ"ד 1983 ותקנה 61 לתקנות הטיס (רישיונות לעובדי טיס) התשי"א 1981).
עוד לא נטען וממילא לא הוכח כי העסקה של התובעת ע"י המעסיק הותנתה בבצוע בדיקות רפואיות טרם קליטתה לעבודה או במהלכה, מכוח מקור נורמאטיבי כלשהוא.
...
לאור כל האמור לעיל הגענו למסקנה, כי הקשר בין הבדיקות והתקופתיות לבין עבודתו של המערער, מבחינת האינטרס של המעביד, היה פחות מהמידה הדרושה לצורך הכרה באירוע כתאונה בעבודה" להשלמת התמונה אציין כי ערה אני לכך שהתובעת צירפה לתצהירה כנספח טיוטת תצהיר של גב' רונית גולדשטיין מטעם המעסיק, אשר בה צויין כי התובעת "מתבקשת לעבור בדיקות סקר רפואיות פעם בשנה". מדובר בטיוטת תצהיר לא חתומה.
אין בידי לקבל את טענת התובעת לפיה לא יתכן שהבדיקות יהיו בבחינת הטבה, שעה שמדובר בבדיקות בלתי נעימות ופולשניות הדורשות, בין היתר, לבצען בצום.
על כן – אין מנוס מדחיית התביעה.

בהליך תפ - עובדים זרים (הע"ז) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מדובר במתכונת העסקה משולשת כאשר עבודת הניקיון בוצעו במקרקעין בבעלותה ולרווחתה של הנאשמת 1 על כן היה עליה לבדוק את חוקיות העסקת העובדים בחצרה.
הנאשמים קיבלו לידיהם את חומר החקירה הרלוואנטי אולם לא זימנו לעדות את מי שטיפל בתיק החקירה ולא חקרו את מפקח המאשימה מר ערן הרשקוביץ' אשר טיפל בתיק הנוכחי ,על אופן התפתחות החקירה ועל ההבדלים בין שני התיקים אשר לשיטתם זהים הם. הנאשם 2 חב באחריות נושא משרה מכוח ס' 5 לחוק עובדים זרים, הנאשם הפר את חובתו במחדל וברשלנות עת לא הגדיר נהלים למנהליו בנוגע ליישום ההסכם עם חב' בניר חברת כוח אדם בע"מ ואפשר העסקת עובדים זרים בשטח הספורטן בבעלות הנאשמת.
בנוסף הגישה המאשימה את דות תאור המקרה(מ/1), חקירת הנאשם(מ/2) , מכתבי דרישה להמצאת מסמכים ומידע(מ/3, מ/4), רשימת העובדים(מ/5) , זימון לחקירה ודרישה המצאת מסמכים (מ/6-מ/8) ,רישיון עסק של מרכז הספורט הוד השרון (מ/9) , דו"ח חברות של חברת מרכז הספור הוד השרון(מ/10) ,הסכם ההיתקשרות בין הנאשמת 1 ובין חברת בניר(מ/11) , חשבוניות שונות(מ/12), אסופת תמונות וצילום דרכונים(מ/13), רשימת עובדים(מ/14), חקירת מנכ"ל חברת בניר(מ/15), תעודות עובד ציבור להוכחת מעמד העובדים(מ/16).
דיון והכרעה: השאלה העיקרית בה יש להכריע בהליך זה היא האם אכן הועסקו העובדים על ידי הנאשמת? טרם דיון בשאלה זו אזכיר כי הנטל להוכיח את יסודות העבירה מעל לכל ספק, מוטל על כתפי המאשימה.
על כן ,ניתן היה לזכות את הנאשמים מהעברות המיוחסות להן בכתב האישום כבר בשלב זה עם זאת ועל מנת לעשות מלאכתי שלמה אדון בשאלות הנוספות המתעוררות בהליך זה. הסכם למתן שירותי ניקיון או אספקת עובדים? ככל שהיה מוכח כי הנאשמת היא המפעילה והמחזיקה במועדון הספורט בו בוצעה הבקורת, יש לבחון האם כטענת המאשימה העובדים אשר נימצאו באתר הנם עובדי הנאשמת אשר העסיקה עובדי קבלן כוח אדם על כן, הנה בגדר מעסיק בפועל או שמא כטענת הנאשמת היתקשרה בהסכם לקבלת שירותי ניקיון באמצעות קבלן שירות.
...
אשר לסתירת החזקה על ידי הנאשם , נקבע בעניין ע"פ (ארצי) 29340-12-10 קובי שי נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (3.11.11) כי: "מדובר בחזקה עובדתית אשר נועדה לאפשר למאשימה להוכיח את קיום העבירה גם כאשר אין לה ראיות ישירות על קיום יחסי עובד-מעסיק בין העובד הזר שנמצא באתר ובין המחזיק באתר, אלא רק ראיות נסיבתיות המצביעות על כך. חזקה זו ניתנת לסתירה על ידי הנאשם, ודי בכך שהוא יקים ספק סביר; ועם זאת, לצורך סתירת החזקה יש צורך ביותר מאשר ספק סתמי גרידא או בטיעון בעלמא." בנסיבות מקרה זה שוכנעתי כי הנאשמים הרימו את הנטל להפרכת החזקה כי העובדים אשר נמצאו באתר אינם עובדי הנאשמת ואפרט.
הטעמים המנויים לעיל מובילים למסקנה כי הנאשמים הפריכו את החזקה בעניין קיום יחסי עובד ומעביד בין העובד הזר ובין המחזיק במקרקעין וזאת משלא הוכח כי הנאשמת היא המחזיקה במקרקעין או המפעילה את מועדון הספורט אשר כאמור מנוהל על ידי מר ירון שרים באמצעות חברת הספורט הוד השרון.
אחרית דבר: על יסוד כל האמור לעיל, לא מצאתי כי המאשימה הרימה את הנטל להוכיח כי התקיימו היסודות העובדתיים של העבירות נשוא כתב האישום קרי, העסקת עובדים זרים ללא היתר כדין על כן, החלטתי לזכות את הנאשמים מהעבירות המיוחסות להם בכתב האישום.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית דין איזורי לעבודה בתל אביב - יפו סע"ש 45525-01-15 06 נובמבר 2017 לפני: כב' השופטת רוית צדיק נציג ציבור (מעסיקים) גב' שרה חורש התובעת נרקיסים - כח אדם לבניה בע"מ ע"י ב"כ: עו"ד יאיר דוד ועו"ד אפרת גרינברג - יוסף הנתבע אלכס שינדלר ע"י ב"כ: עו"ד יורם אברהמי פסק דין
מנגד טען הנתבע כי יש לסלק את התביעה על הסף מחמת העדר יריבות והעדר עילה, שעה שאינו בעל תאגיד להעסקת עובדים זרים, תאגיד אשר לקיומו דרוש רישיון העסקה.
סבורות אנו כי תפקידו של הנתבע היה משמעותי, במובן שניתנה לנתבע אחריות ספציפית על תחום חשוב בתובעת הכולל טפול בעובדים והתקשרות מולם, לרבות טפול בשרותי הקרקע כגון מגורים ,ביטוח רפואי, בדיקת נוכחות והסעות (ס' 7 לתצהירו של הנתבע, עדותו של מנהל התובעת, בעמ' 18, לפ' ש' 10 – 16 ;עמ' 9 לפ' ש' 21 – 28; עמ' 10 לפ' ש' 1 – 5).
הפרת חובות תום הלב והנאמנות- ההלכה בעיניין חובות תום הלב והנאמנות החלות על עובד סוכמה בע"ע (ארצי) 35403-12-11 קנטרי פלורס בע"מ נ' חוה נחמני (פורסם ביום 29.11.16): "חובת תום הלב המוטלת על עובד במסגרת יחסי העבודה נקבעה בשורה של פסקי דין ומקורה בניסיון ליצור מערכת חברתית ועסקית המושתתת על יחסים הוגנים וכללי תחרות אשר בבסיסם יושרה אשר מאפשרת קיומה של חברה שבה "אדם לאדם - אדם" (ע"א 207/79 רביב משה ושות' בע"מ נ' בית יולס בע"מ, פ"ד לז(1) 533 (1982)).
חברה זו מנהלת ומלווה אתרי בניה ואינה עוסקת בהיבט של אספקת עובדים כלל (ס' 4 לתצהירו)עוד ציין הנתבע: "אינני עובד בהעסקת עובדים זרים, אינני עובד בתאגיד להעסקת עובדים זרים, אינני עובד בתאגיד להעסקת עובדים זרים, ואין בין פעילותי לבין עיסוקה של התובעת כמעסיקה של עובדים זרים בענף הבניין כל דמיון. לא פניתי לחברת תדהר בהצעה כי אספק לה עובדים זרים, כידוע לתובעת, חברת תדהר עובדת עם תאגידים רבים של כוח אדם זר באופן ישיר, ולי אין כל קשר לאספקת עובדים זרים לחברת תדהר לאחר סיום יחסי העבודה עם התובעת" (ס' 17 לתצהיר הנתבע).
...
לסיכום - לאור כל האמור לעיל, לא מצאנו כי התובעת הוכיחה כי הנתבע הפר את חובות תום הלב והנאמנות בהן חב הוא במסגרת יחסי העבודה בין הצדדים.
כמו כן , לעניין תוקפה של תניית הגבלת העיסוק, לא מצאנו כי התניה הקבועה בהסכם העבודה מידתית, לאור משך הזמן הקבוע בה (18 חודשים).
סוף דבר- התביעה נדחית במלואה.

בהליך צו אחר (צ"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

חרף האמור הוא לכל הפחות נימנע מלערוך בדיקה לגבי סטאטוס העובדים מעזה בעקבות המילחמה ולוודא את חוקיות העסקתם.
המערער לא מילא אחר החובה המוטלת על מעסיק עובד זר, בודאי עובד מעזה לאחר ארועי 7.10.23 ובזמן מילחמה מול מחבלי החמאס בעזה ולכל הפחות יש בכך משום עצימת עיניים.
בבחינת הנסיבות בעניינינו שפירטתי לעיל ובכללן: עבירה של העסקת עובד מעזה בזמן מילחמה נגד עזה, אי נטילת אחריות, הודאת המערער בחקירתו שהוא לא בדק את מיגבלות היתר השהייה בישראל ואת המדיניות שנקבעה ביחס להעסקת עובדים פלשתינים בישראל לאחר 7.10.23 ולכל הפחות היה אדיש לאפשרות ביצוע עבירה לפי חוק הכניסה לישראל, פרק הזמן בו על פי הראיות בוצעה לכאורה עבירה של הלנת עובד ללא היתר כדין, המשך הפעלת העסק ללא רישיון עסק חרף חקירה וכתב אישום שהוגש נגד המערער ועוד.
טענה זו לא יכולה להשמע מפי מי שסיכן באופן משמעותי את הציבור לרבות התושבים שגרים במקום עת ביצע לכאורה עבירות לפי חוק הכניסה לישראל לפני ארועי 7.10.23 ואף לאחריהם בזמן מילחמה ומפי מי שמנהל עסק שכלל אין לו זכות קיום בהיעדר רישיון עסק.
...
האם התקיימה עילה מהמשפט המנהלי המצדיקה את ביטול ההחלטה - המערער לא טען להתקיימות עילה מהמשפט המנהלי המצדיקה את ביטול ההחלטה ואמנם לאחר שבחנתי את זהות הגורם נותן ההחלטה ואת אופן קבלת ההחלטה לרבות שימוע שנערך בדיעבד בהתאם להוראת סעיף 12ב4(ג) – לא מצאתי כי התקיימה עילה מהמשפט המנהלי המצדיקה את ביטול ההחלטה.
סוף דבר מהמקובץ עולה כי לא התקיימה עילה המצדיקה התערבות בהחלטה.
הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו