תוך דיון כללי בשינויים החברתיים העולמיים באשר לדרך השילוב וההתייחסות הן לאנשים עם מוגבלויות והן לאנשים זקנים, הובהר כי "... במסגרת שינויים חברתיים אלה, הוחלפה הגישה הפטרנליסטית כלפי קבוצות אוכלוסייה אלה, אשר ראתה בהן קבוצות חלשות הזקוקות לסעד ולהתערבות מטעם המדינה – סעד והתערבות אשר את תוכנם קבעה המדינה באופן חד-צדדי, ובמקומה צמחה גישה השמה דגש על כבודם ועל זכויותיהם של אנשים מקבוצות אלה, הן זכויות אזרח שמהן נהנה כל אדם והן זכויות הנובעות ממצבם הייחודי. גישה זו מבקשת להעצים את עצמאותם של אותם אנשים. הגישה האמורה גם שמה דגש על שונות ונבדלותו של כל אדם ואדם, על קיומו של מיגוון מוגבלויות אשר אין להתייחס אליהן כמיקשה אחת וכן על הצורך בכיבוד רצונו של האדם המסוים, עד כמה שאפשר, ושיתופו בהחלטות הנוגעות אליו..." [הצעת חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (תיקון מס' 19) התשע"ה – 2014 (הצעות חוק הממשלה – 890, ג' בחשוון התשע"ה 27.10.14, עמ' 2 להצעת החוק; הדגשות לא במקור – ב.ש].
שינויים חברתיים אלה אינם אך נחלת הדאגה לאנשים עם מוגבלויות או זקנים ; שכן אנו מוצאים עקרונות דומים לאלה גם בכל הנוגע לזכות להישתתפות קטינים בהליכים הנוגעים לחייהם (בהקשר זה השוו, למשל הועדה לבחינת עקרונות יסוד בתחום הילד והמשפט ויישומם בחקיקה, דוח ועדת המשנה בנושא ייצוג נפרד לילדים בהליכים אזרחיים, 51 – 52 ; כן ראו פרק ב' לתקנות בית משפט לעינייני מישפחה (סדרי דין), התשפ"א – 2020).
עיקרון ההישתתפות, בא לידי ביטוי בראש ובראשונה בזכות לייצוג בהליך כמתחייב מהוראות סעיף 68א לחוק הכשרות.
עצם הדאגה להישתתפות בהליך ולשמיעת קולו של מי שמונה לו אפוטרופוס טומנת בחובה ביטוי לראייתו של מי שמונה לו אפוטרופוס כאדם בעל מכלול שלם של זכויות, צרכים ואינטרסים ; ולא כאובייקט, הנתון אך להגשמת טובתו הנחזית בלבד, על ידי מי שהופקד על הדאגה לענייניו.
...
במקרה שלפני, כפי שהבהרתי לעיל, כמו גם בשים לב לעמדות המבקשת, האפוטרופא לדין וב"כ היועמ"ש, הגעתי לכלל מסקנה כי אין מנוס מאישורו של ההליך חרף דבריה של הגב' ק'.
אשר על כן, אני נעתר לבקשה.
סיכומו של דבר, אני נעתר לבקשה ומאשר ביצוע ניתוח כריתת רחם לגב' ק'.