מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובת הרופא לזהות סימנים וסימפטומים רפואיים בתביעות רשלנות רפואית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפני מתבררת תביעת נזיקין בעילת רשלנות רפואית.
מאז הפציעה ב 20.6.2010, התובעת סבלה מכאבים וסימפטומים של קרע בגיד אשר לא טופלו בהתאם, אלא אף בנגוד למומלץ עבור קרע מסוג זה. ד"ר זינגר הודה שהקרע בגיד הוא כתוצאה מהחמרה של המצב הקודם (הפציעה).
ד"ר נוגזר, רופא המיון שתפר את החתך העיד בתצהירו (סעיף 5) "כי במהלך נקוי ותפירת החתך לא הבחין בממצאים חריגים המעידים על פציעה של הגיד". בדיקת אולטרסאונד US ד"ר ביאליק ציין הגם שאולטרסאונד מדייק יותר בזיהוי קרע לא היתה כל אינדיקאציה לבצעו.
אמנם עפ"י חוות הדעת ועדויות המומחים השונים, לא הוכח קיום פראקטיקה רפואית המנחה לבצע US במיון כשיש חתך שטחי ובדיקות תקינות אשר לא מעידות על קרע בגיד, אולם כאשר ישנו חשש לקרע, והידיעה שהטיפול המותווה "באין קרע" עלול להביא לנזק באם בפועל קיים קרע, לדידי ראוי במצב זה לנקוט בזהירות מוגברת, ולפחות להסביר המצב לחולה תוך שימת דגש על "סימני אזהרה", ומעקב תכוף יותר על מהלך "החלמתו" של חולה.
בע"א 3264/96 קופ"ח כללית נ' יפה פלד , נב (4)849 נקבע בהאי לישנה: "כאשר בדיקת החלופות הטיפוליות אינה דורשת מאמץ מיוחד, אין להטיל את העומס הכלכלי של הטעות הרפואית על החולה, אלא מן הראוי כי יוטל, עקרונית, על הרופא בעל הטעות, שממנו יפוזר ממילא על ציבור רחב יותר באמצעות ביטוח האחריות המקצועית. יתרה מזו: הטלת אחריות אישית על הרופא בנסיבות כאלה עשויה לעודד את מילוי החובה המקצועית להתעדכנות בספרות המקצועית, בין היתר, לשם השגת מודעות לאבחנות חלופיות." סבורני שההלכה הנ"ל ישימה לענייננו.
שהרי במצב שבו קיימות אסכולות רפואיות שונות ומקובלות בין הרופאים, ככלל, לא ניתן לקבוע כי רופא התרשל משום שבחר באחת מאסכולות הללו (ע"א 4384/90 ואתורי נ' בית חולים לניאדו, פד נא (2) 171; ע"א 323/89 קוהרי נ' מדינת ישראל, פ"ד מה(2) 142, 172).
...
מכל האמור לעיל, אני קובע כי לא הייתה רשלנות מצדם של הנתבעים בכך שבחרו, נוכח ממצאי בדיקת הטומפסון וצילום הרנטגן והבדיקות הגופניות שנעשו בטיפול עפ"י האסכולה השמרנית.
סבורני כי בנסיבות אלו צריך לפסוק פיצוי גלובלי סביר והוגן.
התביעה כנגד נתבע 3 נדחית בזאת, תוך חיוב התובעת בהוצאותיו ובשכ"ט עו"ד בסך 25,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לשיטתה, היה על הרופא שבדק את התובעת לזמן בדחיפות רופא עיניים, לבדוק את התובעת שהלכה והתעוורה, כדי להחליט האם היא צריכה לעבור ניתוח לפי ממצאיו, ולא לשלוח אותה לדיאטנית, ל-Electro cardiogram, או לבירור מצב בלוטת התריס, כאשר מדובר בחולה צעירה ללא עבר קרדיאלי, בלוטת התריס אינה רלוואנטית, ידוע שהרזייה אורכת זמן, ומדובר בחולה שיש לה סימנים של לחץ תוך גולגולתי וכפילות בראיה.
אכן, קיימת חובת זהירות מושגית וקונקרטית של הנתבעת והצוות הרפואי של הלל יפה כלפי התובעת, אך לא הוכח כי הנתבעת הפרה חובת זהירות זו בהתרשלות, וכך גם לא הוכח קשר סיבתי עובדתי ו/או משפטי בין ההתרשלות הנטענת (שלא הוכחה), לבין הנזק שניגרם לתובעת.
המומחית הפניתה למאמר אותו ציטטה פרופ' מנור, בו רוכזו לראשונה 16 מקרים אותם זיהו כ- PTC פולמיננטי (חריף), אך ציינה כי גם שם נכתב בדברי הסיכום בדבר הטיפול התרופתי, והניתוח כמפלט אחרון בלבד, כאשר מחצית מהחולים שנותחו נותרות עם נזק קשה בראיה.
שנית, משהודיעה המומחית כי היא סבורה שאם שגה רופא עליו לתת את הדין, ודבריה לא נסתרו, אין בסיס לטענה כי היא מוטה עקרונית נגד תביעות בגין רשלנות רפואית.
לסיכום, לאור הראיות שהובאו בפני, משציינה התובעת כי סבלה מסימפטומים של המחלה כחצי שנה לפני שהתאשפזה, משצויין כי בספרות אין מקום של כבוד לבדיקת שדה הראיה במקרים כאלה, ועל יסוד חוות דעתה של המומחית ד"ר לייבה, באתי לכלל מסקנה כי אפילו נמצא בבדיקת שדה הראיה שמצבה של התובעת גרוע, בינואר 07' ואולי גם היום, היה הצוות הרפואי מטפל בתובעת על פי המקובל בניקור מותני תחילה, בדיאמוקס לאחר מכן, בסטרואידים במקרה הצורך ורק בסופו של דבר בניתוח.
...
גדר המחלוקת מה משך הזמן בו סבלה התובעת מטשטוש בראיה ומכאבי ראש, לפני שפנתה להלל יפה? האם היתה רשלנות בטיפול שקיבלה התובעת בהלל יפה? ככל שהיתה רשלנות בטיפול, האם קיים קשר סיבתי בין הרשלנות לבין נכותה של התובעת כיום? האם הוכחה פגיעה באוטונומיה של התובעת? משך הזמן בו סבלה התובעת מטשטוש בראיה וכאבי ראש, ומצבה בעת אשפוזה: לאחר שבחנתי את ראיות הצדדים, על רקע טיעוניהם, באתי לכלל מסקנה כי התובעת אכן סבלה מטשטוש ראיה כחצי שנה לפני שהגיעה להלל יפה, ובהגיעה לבית החולים סבלה מכאבי ראש, טשטוש ראיה ומהקאות.
לענין פגיעה באוטונומיה שאינה מקנה זכות לפיצוי, יפים דבריו של כב' הש' ריבלין בענין קדוש: "39. ההכרה בחשיבותה של הזכות לאוטונומיה ובזכותו של הפרט לתבוע פיצוי בגין פגיעה בזכות זו, אין משמעה כי כל פגיעה תזכה בפיצוי. בכך שותף אני לעמדתה של השופטת א' חיות, כפי שבאה לידי ביטוי בפרשת תנובה הנ"ל. אני סבור, עם זאת, כי התיחום הנדרש צריך שיעשה לא באמצעות תיחום חומרתו וממשותו של הנזק כי אם בדרך של תיחום הפגיעה. שומה על בתי המשפט לפתח מערכת של איזונים, המיוחדים ומותאמים לראש הנזק של פגיעה באוטונומיה, שהראשון שבהם הוא תיחום הפגיעה המזכה בפיצוי; רק פגיעה בליבּה של זכות הבחירה, "ב'גרעין הקשה' של זכות האדם המקדשת את האוטונומיה" (כאמור בהלכת ברוריה צבי) ובעניין מהותי תזכה את התובע בפיצוי משמעותי.
לסיכום, אני רואה לדחות גם את תביעה של התובעת בגין הפגיעה הנטענת באוטונומיה.
התביעה נדחית, איפוא.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

לעניין זה היתייחס בית המשפט המחוזי בע"א (י-ם) 6347/05 ראובן סימה נ' מדינת ישראל – משרד הבריאות, שם נקבע: "... נראה כי הטלת חובה בעניינינו מתבקשת מאופיה וממהותה של המשיבה כרשות ציבורית המופקדת בנאמנות על שלומם ובריאותם של אזרחיה". כזכור, אין מחלוקת כי המדינה לא התרשלה בעצם מתן הטיפול בהקרנות נגד מחלת הגזזת בשנות החמישים והששים של המאה הקודמת, ואין מחלוקת כי טפול זה נחשב בזמנו לטפול המתאים ביותר למיגור מחלת הגזזת שהייתה נפוצה באירופה, בצפון אפריקה ובמזרח התיכון, ואין מחלוקת כי גם במדינות המערב נקטו באותן שיטות טיפוליות של קרינה מיננת.
התשובה לשאלה שהצגתי בסעיף הקודם היא שהמדינה הפרה את חובת הידוע המוטלת עליה ובעצם במשך עשרות השנים מאז שהתגלה הקשר בין הקרינה המיננת אותה עברו מטופלי הגזזת ועד שנת 2005, אז מונתה ועדת כהן, לא נעשה ע"י המדינה כימעט דבר כדי להביא לידיעת ציבור המוקרנים והרופאים המטפלים בקהילה שהם (מוקרני הגזזת) נמצאים בסיכון מוגבר לחלות במחלות הקשות שפורטו לעיל ושעל המטופל והרופא לשים דגש על הסימנים והסימפטומים שעלולים להיות קשורים לאותן מחלות.
שנית, כל אשר צוין בחוזר המנכ"ל היה "יש להקפיד על בדיקות תקופתיות לאנשים שקבלו הקרנות נגד הגזזת". החוזר אינו מיפרט מי הם מטופלי הגזזת, כיצד ניתן לזהות אותם וכיצד ניתן לעקוב אחר מטופל שקבל הקרנות בילדותו.
אין בידי לקבל טענות אלה וכמה טעמים לדבר; ראשית, המלצות ועדת כהן פורסמו בחודש 10/2006, כחודשיים בלבד לפני שהתגלתה המנינגיומה בראשה של התובעת ואומצו ע"י משרד הבריאות רק בשנת 2009, כך שאין כל רלבאנטיות בין המלצות הוועדה לתביעה דנן.
...
עיקר טענותיה של המדינה בנושא זה מתמקד בכך שמספר ועדות שמונו לצורך בדיקת השלכות הטיפול בהקרנות על המטופלים הגיעו למסקנה, כי אין חשיבות רבה בגילוי מוקדם של המנינגיומה שכן המשך התקדמות המחלה והטיפול בה אינו משתנה בין אם המחלה התגלתה בשלב מתקדם ובין אם לאו.
סוף דבר דין התביעה להידחות בהעדר קשר סיבתי בין הנזק לבין הפרת חובת היידוע.
גם הטענה לפגיעה באוטונומיה דינה להידחות משנקבע כי לא היה איחור בגילוי המנינגיומה.
אשר על כן, הנני מורה על דחיית התביעה.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

משלא פסקו כאבי הראש מהם סבל ותחושת עייפות שנלוותה אליהם, פנה המנוח שוב אל משיב 1 ביום 22.3.2000, והוא אבחן כי המנוח סובל מסינוסיטיס אך סימן שאלה הופיע ליד אבחנתו.
בתוך כך, הם הוכיחו לטענתם את זהותם ומומחיותם של הרופאים שחתימתם נעדרה מן הרשומה הרפואית.
כמובן, בזירה המשפטית, בחינת תביעה של רשלנות רפואית תערך על פי המבחנים המחייבים לרבות אמת המידה של היתנהגות סבירה של רופא בנסיבות הנתונות.
עלינו לזכור כי אין אנו עוסקים בהפרת החובה הקיימת לניהול רשומה רפואית כשלעצמה.
כך למשל, ציין בית המשפט המחוזי: "לעניין טענת ב"כ התובעים, לפיה עד לחודש מרץ 1997 לא ניתן לדעת את זהות הרופא שערך את הביקורים – הרי אין מחלוקת בין הצדדים כי לרישומים אלה אין רלוואנטיות למחלה ממנה נפטר המנוח. בדומה, גם הטענה כי קיים חוסר התאמה בין דו"ח התרופות (נספח י"א של ת/1) לביקוריו של המנוח במרפאה, אינה רלוואנטית לענייננו. מקובלת עליי טענת ב"כ הנתבעים, לפיה משלא הועלתה על ידי התובעים הטענה כי התרופות שנרשמו למנוח לא התאימו לסימפטומים מהם סבל, או שמנעו את הגילוי המוקדם של הגידול הסרטני, אין רלוואנטיות לטענה בדבר חוסר ההתאמה" (עמ' 27 לפסק הדין).
...
כמו כן, ההסברים שמצא בית המשפט בפסק דינו לליקויים מסוימים, שקיימים ברשומה לטענת המערערים, מניחים את הדעת ואין בהם כדי להצדיק את העברת נטל השכנוע.
בהקשר זה צוין למשל: "לגבי חתימתו של הנתבע מס' 1 על תעודת השחרור מחדר המיון בבית החולים פוריה (נספח י"א2 של ת/1), הוא הסביר כי החתימה והחותמת שלו מופיעות על תעודת השחרור, מפני שהיה עליו לחתום על התעודה בכדי שתתקבל התחייבות מקופת חולים לאומית לכיסוי עלות הביקור בחדר המיון (עמ' 224-225 לפרוט'). הסבר זה נראה לי סביר והגיוני, ולא הופרך על ידי התובעים. כמו כן, ברי שמדובר בתעודת שחרור מחדר מיון מבית חולים פוריה, ואין בחתימתו של הנתבע מס' 1 לשבש עובדה זו" (עמ' 27-26 לפסק הדין).
לכל אלה יש להוסיף, שטענת המערערים הגורסת כי עיון ברשומה כמקשה אחת מעלה בוודאות כי המנוח התלונן על כאבי ראש, חולשה ודמם אפי, דווקא מחזקת את המסקנה אליה הגיע בית המשפט המחוזי, לפיה, לא מדובר בקיומם של ליקויים מהותיים ברשומה הרפואית של המנוח שמנעו מהמערערים להוכיח התנהגות רשלנית מצד המשיבים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

על הרופאים המטפלים שם לתת מענה ראשוני, לאבחן ולבדוק את המצב הרפואי, ובהתאם לזהות האם יש מקום להמשך בירור רפואי, האם יש מקום להמשיך בטיפול, או המשך טפול במרפאה או שמדובר במקרה דחוף המצריך פנייה לבית החולים.
אכן, כטענת הנתבעת - הרשומה הרפואית אינה אמורה לשמש ככתב הגנה מתוכנן מראש למקרים של תביעה עתידית בגין רשלנות רפואית (סיכומים סעיף 154, וההפניה לת"א (מחוזי מרכז) 5950-06-08 פלוני נ' בית חולים שערי צדק (2015); וההפניות בפסק דין זה לת"א (מחוזי – י-ם) 668/95 סבח נ' מדינת ישראל (2000); ת"א (מחוזי חיפה) 1083/00 פלוני נ' קופ"ח כללית (2005); ות"א (מחוזי ירושלים) 3194/01 זליג נ' קופ"ח לאומית (2006)).
גם אם הרשומה הרפואית אינה הכנה לכתב הגנה, כטענת הנתבעת, עדיין נידרש שיהיו ברשומה וירשמו בה האלמנטים המהותיים על בסיסם הותוה שיקול דעתו של הרופא המטפל, אלמנטים וסימנים על פיהם פעל כפי שפעל.
לאור כל אלו מרגע שקבענו כי אין מדובר רק בכאבי גב 'סטנדרטיים', אלא כאלו שהם חזקים, פיתאומיים, במשך מספר שעות בודדות (בהיעדר רישום ברשומה הרפואית כאמור, וזאת על אף עדותם של התובעת ובעלה לקיומם של אותם תסמינים), קמה חובת הרופא להפנות מטופל לבצוע בדיקות הנדרשות על פי התסמינים המופיעים אצל המטופל, ואשר יש בהן כדי לשלול או לאתר את הבעיה ממנה הוא סובל.
מנגד אין מקום לשלול, קטגורית, אפשרות של מצב מסכן חיים, רק מאחר שמדובר בסימפטום בלתי ספציפי – כאבי גב – שיכול להיות מצב נפוץ, כעמדתו של פרופ' גונן: "ברור, כן, אבל השאלה אם הייתה אינדיקאציה לחבר למוניטור שלאישה יש סמפטום כל כך בלתי ספציפי שלא מתאים לשום סימן קליני אחר או גורמי סיכון שיש לאשה, התשובה היא לא" (עמ' 82 לפרוטוקול).
...
נתונים ספציפיים אלו פועלים לטובת מסקנה בדבר סיכוייה הגבוהים של התינוקת המנוחה לחיות לו הייתה מופנית התובעת לבית החולים בלילה עובר ללידה, מקבלת את הטיפול הטוקוליטי, נדחית הלידה לפחות ביומיים עד שבעה ימים, מתקבל טיפול טוקוליטי – כגון צלסטון ומגנזיום – לשיפור מצבה של התינוקת המנוחה.
נוכח כלל האמור, אני מקבלת את חוות דעתם של מומחי התובעים בעניין זה, וקובעת כי אם התובעת ועוברה היו מופנים למיון, סביר יותר להניח שהייתה מאובחנת לידה מוקדמת, היה ניתן טיפול מתאים, היתה מושהית או נדחית הלידה והיה ניתן טיפול טוקוליטי, ובכך היה נמנע מותה המצער של התינוקת המנוחה, התובעת 1 ז"ל. הנזק נוכח ההלכות הידועות בכל הנוגע לקטין (הלכת פינץ (ע"א 10990/05  פינץ נ' הראל חברה לביטוח בע"מ, פ''ד סא(1) 325 (2006); שכר ממוצע במשק ועוד), אין מחלוקת בין הצדדים אשר לנזקים בגין הפסד השתכרות בשנים האבודות – סך של 964,053 ₪ ובגין הוצאות קבורה ומצבה סך של 15,000 ₪.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובעים סך של 1,829,053 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו