מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובת המדינה לאפשר חינוך חינם לילדים עם צרכים מיוחדים

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2014 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

על פי סע' 2 לחוק "מטרת החינוך המיוחד היא לקדם ולפתח את כישוריו ויכלתו של הילד בעל הצרכים המיוחדים, לתקן ולשפר את תיפקודו הגופני, השכלי, הנפשי וההתנהגותי, להקנות לו ידע, מיומנות והרגלים ולסגל לו היתנהגות מקובלת בחברה, במטרה להקל על שלובו בה ובמעגל העבודה". חוק חינוך חובה קובע כי אדם בעל צרכים מיוחדים זכאי לחינוך במוסד חינוך ועל המדינה לדאוג לכך כי החינוך יהיה חינם (סעיפים 3 ו- 4 לחוק חינוך מיוחד).
נזכיר כי מטרותיו של החינוך המיוחד (וחינוך ככלל) אינן כוללות הקניית ידע בלבד, אלא גם "הקניית מיומנויות והרגלים ולסגל היתנהגות מקובלת בחברה". כדי לקיים את תכליתו של מוסד החינוך, יש לאפשר לו לקבוע כללים שיבטיחו תיפקודו התקין ולתת בידיו סנקציות למקרה של הפרת כללים ההיתנהגות בו. כמו כן יש לאפשר למוסד שיקול דעת רחב בקבלת החלטות במיוחד כשאלה נוגעים לליבת העשייה החינוכית כגון החלטה באילו תכניות לימוד ישתלב התלמיד וקביעת רמתו הלימודית.
...
אני סבור כי דרישת בית הספר כי התובע יחתום על כתב ויתור בדין יסודה, ובית הספר היה רשאי להתנות את חזרת התובע לבית הספר בחתימה על מסמך זה. ראשית, דרישה זו, לאור המידע שהיה מצוי בתיקו האישי של התובע (ראו נ/1) היה מוצדק ואף חיוני כדי לעמוד על מצב הדברים והסיכון הנשקף מאמירתו.
דומה כי על רקע המפורט לעיל, אין לומר כי הופרה חובה כלשהי כלפי התובע, ואין בידי לקבוע כי בהתנהלות בית הספר או הנתבעת נפל פגם.
אשר על כן, אני מחליט לדחות את התביעה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2011 בעליון נפסק כדקלמן:

חוק לימוד חובה קובע כי "לימוד חובה יקיף כל ילד ונער" (סעיף 2(א) לחוק), ואילו חוק חינוך ממלכתי קובע מבין מטרותיו העיקריות, כי יש "להעניק שויון הזדמנויות לכל ילד וילדה, לאפשר להם להתפתח על פי דרכם, וליצור אוירה המעודדת את השונה והתומכת בו" (סעיף 2(8) לחוק); חוק זכויות התלמיד קובע כי "כל ילד ונער במדינת ישראל זכאי לחינוך בהתאם להוראות כל דין" (סעיף 3 לחוק).
במרוצת השנים שבה המדינה והביעה את מחוייבותה העמוקה לזכות לחינוך חינם לילדים בעלי כישורים רגילים ולילדים בעלי צרכים מיוחדים בחקיקת חינוך עניפה.
...
לאחר ששמענו את נימוקיו, נענינו לבקשה.
שוכנענו כי מעורבותו של בית המשפט בשלב הזה מוצתה ואין בה כדי לקדם את פעילותם החיונית של המשיבים.
יצוין כי בעתירה שלפנינו לא הייתה מחלוקת בין הצדדים בשאלת החובה ליתן חינוך חינם גם לילדי מזרח ירושלים, אלא הדיון התמקד במידת ואופן יישומה של חובה זו. אשר על כן התוצאה האופרטיבית שהוצעה על ידי חברתי, השופטת א' פרוקצ'יה, מקובלת עליי.

בהליך עניינים מקומיים אחרים (עמ"א) שהוגש בשנת 2016 בעניינים מקומיים רחובות נפסק כדקלמן:

עיקר טענת ההורים בפני הועדות השונות הייתה כי טובת הילדה הנה שילובה בכיתה לילדים עם לקויות למידה בבית ספר רגיל ולא בבית ספר לחינוך מיוחד.
(ב) (1) לא למד ילד או נער עד גיל 15 באופן סדיר במוסד חינוך מוכר, דינו של כל אחד מהוריו מאסר שני חדשים או קנס אלף לירות, זולת אם הוכיח מעל לכל ספק סביר שעשה כמיטב יכולתו כדי שהילד או הנער ילמד כאמור; (2) לא יובא אדם לדין לפי סעיף קטן זה, אלא לאחר שמנהל מוסד החינוך המוכר בו רשום הילד או הנער שלח לו בדואר רשום הודעה בכתב שהילד או הנער לא למד כאמור, ואף לאחר משלוח ההודעה לא למד הילד או הנער, כאמור, בזמן מן הזמנים; ולא יובא אדם לדין לפי סעיף קטן זה אלא לאחר שעברו שבעה ימים מיום משלוח ההודעה; (3) בית המשפט הדן בעבירה לפי סעיף קטן זה ישמע בכל מקרה את חוות דעתו של עובד סוצאלי כהגדרתו בחוק העובדים הסוצאליים, תשנ"ו-1996, או את חוות דעתו של קצין ביקור סדיר, וכן במידת האפשר את חוות דעתו של היועץ הפסיכולוגי העובד בבית הספר שבו לומד הילד; לענין פסקה זו, "קצין ביקור סדיר" - עובד המדינה או עובד רשות מקומית ששר החינוך והתרבות הסמיכו לענין זה. חוק חינוך מיוחד תשמ"ח-1988 קובע את הדרכים לאיבחון והשמה של ילדים בעלי צרכים מיוחדים, לרבות סמכויות וועדת ההשמה ותפקידיה, וכן הזכות להגשת ערר על החלטת ועדת ההשמה.
כך למשל בבג"צ 6671/03, מונג'ד אבו ג'נאם ואח' נ' משרד החינוך, [פורסם בנבו] נקבע כך: "כבר משחר נעוריה של המדינה נקבע עלי חוק כי על המדינה לספק חינוך חובה חינם לילדים ולנערים בגילאים 5 עד 15; כנגד חובה זו, עומדת זכותו של כל ילד ונער בישראל לחינוך חינם (סעיפים 2(א) ו-6, לחוק לימוד חובה, תש"ט,1949, וסעיף 3 לחוק זכויות התלמיד, תשס"א-2000). הקניית חינוך חובה כאמור, היא יעד מרכזי במשימותיה של המדינה, והוא נועד לתת ביטוי לזכותו של כל אדם לרכוש חינוך והשכלה על בסיס שויון הזדמנויות, בלא הפלייה. הקניית ערכי חינוך על בסיס שוויוני נועדה לאפשר לפרט לפתח את יכולתו, כשרונותיו ואישיותו באופן שיאפשרו לו להגשים את הווייתו כאדם, וכדי שיהא בידו לתרום כמידת יכולתו וכישוריו לחברה שבתוכה הוא חי ופועל" עם זאת נקבע כי הוראות החוק יתרוקנו מתוכן אם לא תתלווה אליהן אכיפה ראויה, וכלשון בית המשפט העליון: "הצהרות בדבר חובת המדינה לספק חינוך חובה חינם ובדבר זכותו של כל ילד לחינוך חינם נותרות ריקות מתוכן, אם לא ננקטים האמצעים המתאימים על מנת להבטיח את הגשמתן והוצאתן מן הכח אל הפועל. ... נידרש מנגנון אשר הפעלתו תבטיח פקוח ומעקב מתמידים אחר השתלבותם של הילדים במסגרות בית-ספריות, ותעשה למניעת היתרופפות הקשר בין התלמיד למסגרת החינוכית אליה הוא משתייך, ונשירתו ממנה" עוד לענין זה ר' בג"צ 4363/00, ועד פוריה עילית ע"י היו"ר נגד שר החינוך [פורסם בנבו]; עת"מ 1320/03, מנחם מענדל אלקסלסי ואח' נ' עריית ביתר עילית [פורסם בנבו].
...
נבחן להלן טענה זו. סעיף 149 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] תשמ"ב-1982, קובע כי נאשם רשאי לטעון טענות מקדמיות, ובין היתר רשאי לטעון כי "הגשת כתב האישום או ניהול ההליך הפלילי עומדים בסתירה מהותית לעקרונות של צדק והגינות משפטית". בע"פ 4855/02 מדינת ישראל נ' בורוביץ פ"ד נט (6) 776 (31.3.05), דן בית המשפט העליון בין היתר בתנאים להחלתה של דוקטרינה זו: "...ביטולו של הליך פלילי מטעמי הגנה מן הצדק מהווה אפוא מהלך קיצוני שבית-המשפט אינו נזקק לו אלא במקרים חריגים ביותר. בדרך כלל יידרש הנאשם להראות שהתקיים קשר סיבתי בין ההתנהגות הנפסדת של הרשויות לבין הפגיעה בזכויותיו. עם זאת אין לשלול אפשרות שהפגיעה בתחושת הצדק וההגינות תיוחס לא להתנהגות שערורייתית של הרשויות, אלא למשל לרשלנותן, או אף לנסיבות שאינן תלויות ברשויות כל-עיקר אך המחייבות, ומבססות, בבירור את המסקנה כי במקרה הנתון לא יהיה ניתן להבטיח לנאשם קיום משפט הוגן, או שקיומו של ההליך הפלילי יפגע באופן ממשי בתחושת הצדק וההגינות. אך נראה כי מצב דברים כזה אינו צפוי להתרחש אלא במקרים חריגים ביותר..." (עמ' 807 לפסה"ד).
סוף דבר: בנסיבות אלו, נוכח הודיית ההורים בעובדות כתב האישום לפיהם לא רשמו ולא שלחו את בתם למוסד חינוך בכל התקופה נשוא כתב האישום, ובהעדר קבלת טענה בדבר הגנה מן הצדק, הגעתי לכלל מסקנה כי אשמתם של הנאשמים הוכחה מעבר לכל ספק סביר, ולפיכך יש להרשיע את הנאשמים בעבירות המיוחסות להם בכתב האישום.
אשר על כן אני מרשיע את שני הנאשמים בעבירות לפי סעיפים 3 ו-4 לחוק לימוד חובה, תש"ט – 1949.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2005 בעליון נפסק כדקלמן:

לצד הסדרתו של חינוך החובה, קובע חוק לימוד חובה את חובת המדינה לספק לכל ילד, ילדה, נער ונערה בישראל חינוך חינם.
על חשיבותו של חינוך החינם עמדה השופטת א' פרוקצ'יה בבג"ץ 4363/00 ועד פוריה עלית נ' שר החינוך, פ"ד נו(4) 203, בזו הלשון: "החינוך הממלכתי במוסדות הרישמיים מושתת על עיקרון היסוד של חינוך חובה חינם, המבקש לאכוף זכותו של כל ילד לרכוש חינוך והשכלה, על בסיס שויון הזדמנויות וללא הפליה, בלא שחסרון כיס ישפיע על איכותה ורמתה של המסגרת החינוכית הנתנת לו. הקניית ערכי חינוך כלליים על בסיס שוויוני נועדה לאפשר לפרט לפתח את אישיותו בתחומי דעת שונים, ובה בעת לפתח באמצעות החינוך חיי חברה הנשענים על ערכי מוסר, זכויות אדם, ותרבות אנושית" (שם, בעמ' 221).
בהקשר זה, ראוי לציין כי באמנות בינלאומיות שונות מוטלת החובה לספק חינוך חינם לתלמידים בבתי-הספר היסודיים בלבד (ראו למשל: סעיף 26 להצהרה הבינלאומית על זכויות האדם של האו"ם משנת 1948; סעיף 13 לאמנה הבינלאומית בדבר זכויות כלכליות, חברתיות ותרבותיות משנת 1966; וסעיף 28 לאמנה בדבר זכויות הילד משנת 1990, אשר מכירים בזכות לחינוך וקובעים כי חינוך יסודי צריך להיות חובה ולהינתן בחינם לכל).
כך למשל, חוק החינוך המיוחד, תשמ"ח-1988 קובע את הזכות לחינוך חינם של ילדים בעלי צרכים מיוחדים בגילאים שלוש עד עשרים ואחת.
...
סוף דבר בחינות הבגרות בבתי-הספר התיכוניים נכללות בגדר הסדר חינוך החינם על-פי חוק לימוד חובה.
משזו דעתי, לא כל שכן שמקובלת עלי הפרשנות התכליתית שהציעה חברתי, הנסמכת גם על תקנות זכויות התלמיד (תנאים לבחינות) התשס"ב-2002, בחינת נדבך פרשני נוסף.
כשלעצמי סבורני, כי אחת הדרכים להתמודדות עם עניין זה עשויה להיות טמונה בדוקטרינה של הבטלות היחסית (ראו י' זמיר, הסמכות המינהלית ב', 832-830; בג"ץ 10455/02 אמיר נ' לשכת עורכי הדין (טרם פורסם) (השופט – כתארו אז – מצא); בג"ץ 551/99 שקם נ' מנהל המכס, פ"ד נ"ד 112, 120 (השופט זמיר); בג"ץ 4232/01 נח נ' היועץ המשפטי לממשלה (לא פורסם) (השופטת שטרסברג-כהן).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2009 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

העתירה התקבלה תוך שנקבע כדלקמן: "המסקנה המתבקשת היא כי שיקול-הדעת שניתן לרשויות בתקצוב החינוך המיוחד הוא מוגבל. אכן, ההוראות האמורות מאזנות בין המגבלות התקציביות של המדינה לבין הזכות לחינוך ולשוויון. אך כאמור, כל הילדים – לרבות ילדים בעלי צרכים מיוחדים הנזקקים לשילוב במסגרות החינוך הרגילות – זכאים לחינוך בסיסי חינם. ו'מקום בו מטיל חוק חובה מהותית עליה, לא תישמע המדינה בטענה של העידר תקציב"..
עם זאת, לנוכח העלות הנוספת של החינוך המיוחד, החוק מאפשר, כסָף תחתון, לממן רק את הסיוע לאותם ילדים בעלי הצרכים המיוחדים שאינם יכולים לקבל חינוך כלל בלעדיו, ברמה המינימלית המאפשרת את שלובם.
סעיף 3 לחוק הסעה בטיחותית מטיל על הרשות המקומית, ולא על הנתבעת, החובה לממש את זכותו של ילד עם מוגבלות להסעה ממקום מגוריו למוסד החינוכי בו הוא לומד.
...
משכך דין הטענות שעניינן עילת התביעה המינהלית להידחות.
סוף דבר: 38.
עם זאת, בשים לב לכך שכתב התביעה אינו מגלה עילה אף בשלב זה, אין בידי להעתר לתביעה, ודינה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו