מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובת ההשתדלות המוטלת על מעסיקים

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2018 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

לטעמינו, יהיו מקרים בהם תוטל על מעסיק חובה לחפש תפקיד חלופי לעובד מכוח חובת תום הלב וחובת ההגינות.
בנסיבות ייחודיות אלה ציפיית עובד אשר עבד במסירות עשרות שנים אצל מעסיקו "אל תשליכני לעת פרישה" - סבירה, וזאת כשמולה עומדת חובת הישתדלות ולא בהכרח חובה תוצאתית.
...
לטעמנו- בנסיבות הענין, לפיהן הסכימו הצדדים כי תקופת ההודעה המוקדמת שתינתן למערער תהיה ארוכה מהקבוע בחוק, ובמהלכה יוותרו ברשותו הרכב והפלאפון, המדובר בהטבות שנתינתן היא בשיקול דעת המעסיק, שכן אין הוא מחוייב לתיתן על פי דין.
בנסיבות הענין סבורים אנו כי בדין נדחתה תביעתו של המערער לתשלום ההפרש.
סוף דבר – ערעור החברה מתקבל בחלקו במובן שהסכום לתשלום בגין פיטורים שלא כדין יופחת ויעמוד על 100,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לגבי סוג ההתאמות והיקפן נקבע בבג"ץ 6069/10 רמי מחמלי נ' שרות בתי הסוהר (נבו 05.05.2014): "ביצוען של ההתאמות הנדרשות על מנת לקיים את החובה המוטלת על המעסיק להמנע מאפלייתם של עובדים בעלי מוגבלות מצריכה גמישות ומעוף מחשבתי מצד המעסיק. החובה לבצע התאמות – חובה שהפרתה נתפסת כהפליה אסורה – מחייבת את המעסיק לראות את מקום העבודה דרך עיניו ומציאות חייו של האדם עם המוגבלות ולהביא בחשבון את צרכיו." עוד נקבע בעיניין מחמלי כי מעסיק נידרש לבצע "מאמצים אקטיביים כנים וישרים" כדי לבצע את ההתאמות הנדרשות לשילוב העובד בעל המוגבלות בעבודה.
בפסיקה נקבע לא אחת כי למעסיק קיימת חובה להישתדל ולמצוא לעובד עבודה שתתאים למיגבלות שלו.
...
סוף דבר התביעה מתקבלת.
הנתבע ישלם לתובעת פיצוי בסך 40,000 ₪.
בשים לב להליכים שהתקיימו בתיק, לעמדת נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות ולהתנהלות הנתבע כפי שעולה מהראיות, אנו קובעים כי הנתבע ישא בהוצאות שכ"ט עו"ד בסך 12,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

יחד עם זאת, נקבע בעיניין פרג'ון כי "כוחו של המעסיק לבצע צעדי התייעלות הכרוכים בפיטורי עובדים אינו בלתי מוגבל", וכי על המעסיק לפעול בסבירות, בתום לב ובהגינות, וכי לצד השיקולים הנוגעים למישור הקבוצי עליו לשקול גם שיקולים הנוגעים למישור האישי, של העובד הבודד: "בחינת עניינו של העובד כפרט בפיטורי התייעלות וצמצום שונה במהותה מבחינת עניינו בפיטורים רגילים. בעוד שבפיטורים רגילים נבחנת עילת הפיטורים הנעוצה, בדרך כלל, בעובד עצמו, בתפקידו ובהתנהגותו, הרי שבפיטורי התייעלות וצמצום הצורך בפיטורים נקבע כבר במישור הקבוצי. במיוחד כך הדבר כאשר המישור הקבוצי הוליד רשימה מוסכמת של עובדים המועמדים לפיטורים המעוגנת בהסכם קבוצי. עם זאת גם במצב שכזה יש עדיין תוקף ומשמעות לבחינת עניינו של העובד הבודד, בין אם בבחינת טענותיו על דרך יישום הסכם ההתייעלות ובין אם בבחינת טענותיו האישיות הנוגעות לו עצמו, למשפחתו ולתלויים בו. גם כאן - על אף התחושה הטבעית שהחלטת הפיטורים היא סופית ואינה ניתנת לשינוי - עדיין מוטל על המעסיק לשקול בתום לב את טענותיו של העובד ולנסות למצוא להן פיתרון, בין בבטול הפיטורים, בהשהייתם, בשינוי תנאי הפיטורים או בכל דרך מתאימה אחרת". בכל הנוגע לחובתו של מעסיק לבחון אפשרות של עבודה חלופית טרם הפיטורים, נקבע בע"ע (ארצי) 30226-06-13 קופת חולים מאוחדת - בונדר (3.9.18) כך: " על אף ששימוע שנערך בעקבות שינוי מבני במקום העבודה, איננו מחייב את המעסיק להציע לעובד עבודה חלופית באותם תנאים שבהם הועסק ערב השינוי, חובות תום הלב והאמון שהם חלק בלתי נפרד מיחסי עובד מעסיק, מחייבות את המעסיק לבחון את אפשרויות להעסקת העובד בעבודה חלופית - הגם בתנאים שונים מאלה בהם הועסק ערב השינוי – והצגתן של אפשרויות אלה (ככל שקיימות) לעובד בשימוע" (ראו גם ע"ע (ארצי) 18354-12-16 א.א. חברה לבידוד ולציפויים בע"מ - דואק (18.04.18)).
בע"ע (ארצי) 67949-09-16 וגמן נ' י. ו. גליל הנדסה בע"מ (17.1.18), נדונה השאלה באיזו מידה חלה על מעסיק חובה לחפש בשקידה ראויה תפקיד חלופי לעובד שאינו יכול למלא את תפקידו הקודם, וכך נקבע: "אין המדובר בהכרח בחובה תוצאתית, היינו בחובה להעסיק את העובד במשרה חלופית במנותק משאלת קיומה של חלופה רלבאנטית, אלא בחיוב הישתדלות, היינו לנסות לחפש בשקידה ראויה תפקיד חלופי רלבאנטי, כשהיקפו של המאמץ עשוי להשתנות ממקרה למקרה. חובת ההשתדלות צריכה להיות בגבולות המאמץ הסביר בנסיבות הענין. לחובה זו פן מהותי ודיוני. בפן המהותי יש לבחון אם אכן יש בנמצא תפקיד חלופי רלבאנטי, כשרלבנטיות התפקיד תבחן לאור מכלול רחב של שיקולים, ובכללם צרכי האירגון, הצע התפקידים הפנויים, התאמת העובד לתפקיד בראי כישוריו ויכולותיו, השפעת איוש התפקיד בידי העובד על מירקם יחסי העבודה, בין אם במקום העבודה בכללותו או במחלקה הספציפית, ועוד. מטבע הדברים ההחלטה הסופית אם קיים תפקיד חלופי רלבאנטי ואם הוא מתאים לאיוש בידי העובד – בראי מארג שיקולים - מצויה בידי המעסיק, באשר בידו להעריך שיקולים אלה והשלכותיהם על מירקם יחסי העבודה, ולא על נקלה יתערב בית הדין בכך, אלא לאחר שישתכנע כי אכן אי הצעת התפקיד לעובד חורגת ממיתחם פררוגטיבה ניהולית סביר. בשל ריסון זה, מקבל הפן הדיוני של החובה משנה תוקף, ובגדרו יש לבחון אם נערך הליך כן ורציני של בדיקת קיומו של תפקיד חלופי וזאת תוך שתוף העובד ומתן היזדמנות לו להצביע על תפקידים חלופיים שהוא עשוי למצוא בהם עניין". באותה פרשה דובר בעובד ותיק על סף גיל פרישה כאשר לא הופנו כלפיו טענות מקצועיות.
...
על כן, אנו קובעים כי התובע זכאי לפיצוי של 6 חודשים על יסוד שכר חודשי בסך 32,661 ₪, שהינו שכרו הקובע האחרון.
סיכום על יסוד כל האמור, התביעה מתקבלת בחלקה, והנתבעת תשלם לתובע פיצוי בסך 147,973 ₪.
בנוסף, נוכח תוצאות ההליך, תשלם הנתבעת לתובע הוצאות משפט בסך 2,000 ₪ והוצאות שכ"ט עו"ד בסך 13,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

בתעודה הרפואית האחרונה שנשלחה לנתבעת מד"ר קריסטל, ובשונה מתעודות רפואיות אחרות, נכתב כי "ההמלצות הן קבועות ולא צפוי שינוי במצבו הבריאותי הנוכחי בטווח זמן הנראה לעין". במצב דברים מעין זה, ובהתאם לעדותה של ד"ר קריסטל, החובה המוטלת על המעסיקה היא לפעול בשקידה הראויה, במסגרת חובת ההשתדלות כאמור, על מנת למצוא לעובד משרה מתאימה.
...
" בהודעת מייל מב"כ התובע לב"כ הנתבעת מיום 11.2.20 נכתב כך - "בהמשך לסיכום הדברים ביננו, מרשי פנה אל הרופאה התעסוקתית, ד"ר אלה קריסטל, עם המשרה אשר נמצאה למרשי במכתבכם מיום 3/2/20 ונאמר לו כי הנוהל הוא שמרשתך היא זו שצריכה לפנות וזו האחרונה, במידת הצורך, תזמן את מרשי לבדיקה נוספת ו/או תאשר את המשרה. אנא פנו עם המשרה אשר נמצאה למרשי בכדי שזו האחרונה תוכל לאשר. ממתינה לאישור ו/או לעדכונכם". במכתב מיום 12.2.20 השיבו ב"כ הנתבעת לטענות ב"כ התובע בדבר אי התאמת המשרה למגבלות של התובע ובין היתר צוין כי לא ידוע לנתבעת על "נוהל" הקובע מי הגורם שפונה לרופאה תעסוקתית.
אנו סבורים שהנתבעת בענייננו עמדה בכך ואף מעבר.
כפי שפורט, הוכח שהנתבעת עמדה בחובת ההשתדלות וניסתה לאתר לתובע תפקיד חלופי על מנת לאפשר לו להמשיך לעבוד אצלה, וממילא נדחית הטענה כי אי מציאת תפקיד מתאים נובעת מהנהלות מתנכלת ומתעמרת.
התובע לא הוכיח שיש בנתבעת תפקידים אחרים המתאימים לו או כאלה שראויים בכלל לבחינה בהקשר זה. לאור כל האמור, התביעה נדחית.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

חובת המשיבה כלפיו במועד זה הייתה לפיכך חובה מוגברת - לא רק חובת הישתדלות של מעסיק כלפי עובד שתפקידו התייתר לאחר 21 שנות ותק במקום העבודה, לעשות מאמץ סביר בשקידה ראויה לאתר לו משרה חלופית שתתאים לעובד ונדרשת גם למעסיק (ע"ע (ארצי) 67949-09-16 שמואל וגמן - י.ו. גליל הנדסה בע"מ (17.1.18)); ולא רק חובתו של מעסיק כלפי עובד שמצבו הרפואי השתנה לעשות מאמץ סביר לאתר תפקיד חלופי התואם את מצבו הרפואי החדש מכוח חובות תום הלב וההגינות הכלליות (ע"ע (ארצי) 141/10 ג'קי רבח - דן חברה ציבורית לתחבורה בע"מ (6.12.12), ע"ע (ארצי) 60058-01-13 זלמן שוחט - מע"צ חברה הלאומית לדרכים בישראל בע"מ (15.12.16)); אלא גם החובה מכוח חוק שויון לאנשים עם מוגבלות, לבצע את ההתאמות הנדרשות על מנת לאפשר למערער להמשיך ולעבוד במשרה התואמת את מגבלותיו הרפואיות.
בהתאם נקבע כי ככלל, כאשר עובד מציג בפני מעסיקו אישור רופא תעסוקתי המאפשר את חזרתו לעבודה (או את המשך עבודתו) במיגבלות רפואיות מסוימות - על המעסיק לקיים את האמור באישור, ולהחזיר את העובד לעבודתו בכפוף לתנאים שנקבעו על ידי הרופא, כאשר לצורך כך "מוטלת על המעסיק חובת ביצוע ההתאמות, לפי הצורך, וזאת בנפש חפצה, באופן אקטיבי ויצירתי, ותוך שתוף העובד" (עניין קופולק, בסעיף 68).
...
אף לא מצאנו ממש בטענות הנוגעות להיכרות אישית בין האב"ד לגב' דשא, וזאת כבר מן הטעם שלא נתקפה בזמן אמת החלטת בית הדין האזורי שלא לפסול עצמו כתוצאה מכך.
סוף דבר - הערעור מתקבל בחלקו כמפורט לעיל.
המשיבה תשלם למערער פיצוי בסך של 50,000 ₪, לתשלום תוך 30 יום מהיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו