מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובת דיווח על הסכם שיתוף במקרקעין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

בסעיף 13.4 נקבע: "הקונה מתחייב לחתום, לדרישת המוכר, על הסכמי-שתוף נוספים, שייערכו בנוסח זהה לנוסח שיחתם בין הצדדים, עם רוכשי חלקים אחרים של החלקה. לאחר החתימה על כל הסכם כזה, ירשם אותו הסכם בלישכת רישום המקרקעין ויבוטלו ההסכמים הדומים לו שנרשמו קודם לכן". התובעים אף התחייבו לחתום, בין היתר, על כל מיסמך שיידרש לשם רישום הסכמי השתוף, כמו גם לשלם, לפי דרישת המוכר, חלק יחסי באגרות ובהוצאות הדרושות לרישום הסכם השתוף.
מההוראות המפורטות לעיל בהסכם המכר עולה כי הוטלה חובה על הנתבע לרשום את הסכם השתוף, כמו גם כל הסכם שתוף חלופי שהיה נחתם, בלישכת רישום המקרקעין.
לא נמצא כי עוה"ד דיווח על הסכם השתוף לרשויות המס.
...
בהסכם הגישור (נספח ב' לתצהיר עוה"ד) נקבע שהנתבע ישלם לתובע 1 את סכום ההסדר לשם סילוק סופי ומוחלט של כל התביעות והטענות של התובע 1, הן כלפי הנתבע והן כלפי עוה"ד, בכל הקשור לעסקת המכר ולביצועה.
סוף דבר לאור כל האמור, אני מורה כדלקמן: באשר לתובע 1 – התביעה כנגד הנתבע 1 נדחית.
בנוסף ישלם הנתבע 2 לתובע 1 סך 4,000 ₪ לפי סעיף 31 לעיל, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד הגשת התביעה ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כחודש ימים לאחר עריכת הסכם המכר, ביום 13.4.2014, הוגש דיווח למשיב בשם חברי הקבוצה בגין רכישת זכויות בנכסים בנויים, וכן דווח על כריתת הסכם השתוף ורכישת האופציה מהעוררת (סעיפים 2-1 לסיכומי המשיב; עמוד 70, שורה 20).
א. לדו"ח - קו ההדגשה איננו במקור; יוער כי מודל ההתארגנות הנוסף שהובא בדו"ח היתייחס למצב שבו הגורם המארגן פורש מיד לאחר החתימה על הסכם המכר מול בעל הקרקע ועל הסכם השתוף) נוסיף כי על רקע המלצותיה של ועדת רשות המיסים, בינואר 2011 עוגן בחוקי המס הסדר ייחודי לקבוצת רכישה שעוסק בהיבטי המס הנוגעים לבעלי המקרקעין וחברי הקבוצה בלבד (לעיל ולהלן: "תיקון מס' 69").
ואולם, גם פרשנות להימצאותה של "חובת מימוש מורכבת" אינה חפה מקשיים: ראשית, לא ידוע אם בכל המקרים שבהם חברי הקבוצה חתמו על הסכם המחאת האופציה לפני שנכרת הסכם השתוף (ולטענת מנכ"ל העוררת, זה היה סדר הדברים ברוב המקרים; עמוד 35, שורה 20 ואילך ועוד), ההסכם כלל התחייבות להיתקשר בהסכם שתוף בעתיד, בדומה לזו המופיעה בהסכם המחאת האופציה למסחר.
...
אמת, פגיעה בחופש הבחירה של מקבל האופציה לממש או לא לממש, העומד בבסיס הזכות, עשויה להוביל למסקנה כי אין מדובר באופציה כלל.
והשאלה שאותה עלינו לשאול היא האם המנגנון החוזי שיצרה העוררת, אשר הבטיח את מימוש האופציה בשלמותה, פגע מבלי משים בטיב הזכות שקיבלה מאת הבעלים, כך שהפטור ממס הרכישה שהוענק לה אינו מוצדק? לאחר שקילת הדברים, הגעתי למסקנה כי התשובה לכך שלילית.
סוף דבר מכל הנימוקים לעיל הייתי מציע לחבריי לקבל את הערר.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהתאם להסכם השתוף בין בעלי הזכויות במקרקעין, זכאי העורר להרשם כבעל הזכויות של דירה המסומנת כיחידה מספר 13 בפרויקט ( להלן "הדירה" ו\או "הממכר").
העורר ערך את שומתו העצמית בהתאם להוראות סעיף 48א.(ב2) לחוק (חישוב לנארי מוטב), ודיווח על מכירת זכויותיו בדירה כדירת מגורים מזכה.
לשון הגדרת המונח "דירת מגורים" מאפשרת לכלול בחובה גם דירת מגורים אשר יש התחייבות של המוכר לסיימה, כך שתהא שקילות כלכלית-מיסויית בין רכישת דירה ממוכר המתחייב לסיים את הבנייה, לבין רכישת דירה מוגמרת.
...
לפיכך, אין מנוס מלקבל את עמדת המשיב לפיה מהות היסוד "שבנייתה נסתיימה" היא כי מכירתה של דירת מגורים תזכה בהקלות במס השבח אך ורק אם הדירה שלמה וגמורה ולא כאשר הדירה נמצאת בשלבי בנייה זאת אף אם קיימת התחייבות מצד המוכר להשלים את הבניה.
סוף דבר אשר על כן הייתי מציע לחברי לדחות את הערר ולהשית על העורר הוצאות משפטיות בסכום של 30,000 ש"ח אשר יישאו ריבית והצמדה כחוק מיום מתן פסק הדין אלא אם ישולמו בתוך 30 יום (ימי הפגרה במניין).
          אם המחוקק יגיע למסקנה לרבות מבחינת צדק חברתי , כי רצוי שנכס שבמועד עריכת חוזה הרכישה איננו דירת מגורים ובמועד מסירת החזקה , יהיה דירת מגורים מזכה ,עליו לחוקק זאת באופן מפורש ובאילו תנאים יהיה כזה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום עפולה נפסק כדקלמן:

בטרם סיום אציין כי התרשמתי שעו"ד מוזר פעל בתום לב וסבירות עת הבין בהתאם לשיקול דעתו המקצועי כי בעקבות שינוי שמות בעלי הזכויות יש צורך לדיווח על הסכם השתוף פעם נוספת למיסוי מקרקעין.
(בענין זה אפנה לעודותו בחקירה הנגדית בעמוד 51 שורות 34-36 וכן ראו סעיף 52 לתצהירו וטענותיו לגבי חוות הדיווח) לנוכח הבנתו האמור לגבי חובת הדיווח על הסכם השתוף פעם נוספת, היתנהלותו עת הפסיק את טיפולו ברשום הסכם השתוף היתה סבירה בנסיבות.
...
התביעה שכנגד נדחית במלואה.
התביעה העיקרית נגד נתבע מס' 2 נדחית במלואה.
התובעים ישלמו לנתבע מס' 2 הוצאות משפט בסך כולל של 6,500 ₪.

בהליך עמ"ש (עמ"ש) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בתביעה קמא עתר המערער להורות על פירוק שתוף במקרקעין שבבעלות ארבע חברות, אותן על פי הנטען ירשו הצדדים בחלקים שוים מהוריהם.
בחנו את הדברים היטב, ומצאנו כי בהתאם לפס"ד קמא על הצדדים לדיווח על הסכם הפירוד לרשויות המתאימות, ובכללן לרשות המס, וזאת מבלי שיש בכך הבעת דיעה, אם הסכם הפירוד מקים חובת מס אם לאו.
...
בחנו את הדברים היטב, ומצאנו כי בהתאם לפס"ד קמא על הצדדים לדווח על הסכם הפירוד לרשויות המתאימות, ובכללן לרשות המס, וזאת מבלי שיש בכך הבעת דעה, אם הסכם הפירוד מקים חובת מס אם לאו.
נבהיר את הדברים; השופטת קמא בפסק דינה, לאחר שהגיעה למסקנה כי הסכם הפירוד שריר וקיים ציינה כי: "... משלא בוטל ההסכם, ברי כי אין מניעה כיום להשלים את ביצועו באופן שהוא ידווח לרשויות המתאימות, אגב רישום המניות בהתאם לאמור בו ותשלום המס הכרוך בכך" (ציטוט מסעיף 29 לפסק הדין, המצוטט בסעיף 9 לעיל).
לנוכח דברים אלה ולנוכח האינטרס הציבורי, אנו מורים כי הצדדים ידווחו לרשויות המתאימות, ובכללן רשות המס, על הסכם הפירוד תוך 30 ימים מיום מתן פסק דין זה. כאמור, בהוראתנו זאת איננו מחווים דעה אם הסכם הפירוד מקים חבות במס אם לאו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו