מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובות שני ההורים במקרה של ניכור הורי כלפי ילדיהם

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2019 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

מדינת ישראל בתי הדין הרבניים תיק 1001412/3 בבית הדין הרבני הגדול ירושלים לפני כבוד הדיינים: הרב הראשי לישראל הרב דוד ברוך לאו – נשיא, הרב אליעזר איגרא, הרב א' אהרן כץ המערער: פלוני (ע"י ב"כ עו"ד עדנה אשכנזי) המשיבה: פלונית (ע"י ב"כ עו"ד לאה אליאב) הנידון: חובות שני ההורים בנסיבות ניכור הורי שההורה המנוכר הביאו על עצמו החלטה
האם לזה ייקרא ניכור הורי קלסי כאשר האב "דוקר בסכין" יום יום את האם והילדים? הנדרוש מן האם – בשביל פרוסת לחם שחור שמאפשר לה מצבה הכלכלי להאכיל בו את ילדיה, כאשר האב מתעלל בה ובילדיה – שהאם מנגד תעביר לילדים מסר שיש לכם "אב נפלא"? גם במקרה שלפנינו אין ספק שהמעשים שנעשו הם סכין שפגע באב, בילדים, בהורי האם ובכל משפחתה.
...
לפעמים אנו חשים בהתנהגות האם גישה, במודע או שלא במודע, של "ככל שיהיה יותר רע, בסוף אולי יהיה יותר טוב". אחרת קשה לנו להבין את המחשבה – מה חושבת האם להשיג במעשים שהיא עושה, מול תוצאות אותו מעשה? פעם אחר פעם אנו מקבלים מאנשי המקצוע המלווים את ההורים ניסיונות לסנגר בסגנון "האם נלחמת כלביאה על ילדיה". כאב לנו ביותר לשמוע בשיחה עם הילדים הבוגרים שלמרות רצון (עקרוני) לחזור ולהיות שוב בקשר עם האם, כמו אצל הילדים הקטנים, הם תולים את אי־הרצון לחזור (עתה) לא במה שקרה בגירושין המכוערים של ההורים אלא בסיטואציות מלחמתיות שהאם יוצרת, לטענתם בהדרכת בעלה – ה[.
אנחנו לא 'מורידים את התרופה הזאת מעל השולחן', אולם לדעתנו בגלל הסיכון הגדול שיש בה לא נחליט על השימוש בה אלא בסוף הדרך אם ניווכח שאין דרך אחרת, ולא רק מצד האב, אלא גם מצד האם אשר לטעמנו גם לה יש יד ורגל באיכות קשר העכשווי שלה עם הבן [אלמוני].
לטעמנו – לאור הכרותינו הקרובה את התיק וניסיוננו בו – ניתוק כזה, כאשר הילד הולך כל יום לבית הספר שבו הוא לומד וחי עם חבריו, בית הכנסת, והקהילה שסביבו, ומאידך גיסא ילך כל יום 'בכוח' לאימו – כמעט לא ניתן לביצוע, אלא אם כן ינתקו את הילד גם מהחברה שבה הוא חי ומחבריו ויעברו לגור איתו במקום אחר ובחינוך אחר, דבר שגם הוא קשה ביותר עד כמעט לא ניתן לביצוע בלי לפגוע פגיעה אנושה בנפש הילד.

בהליך תה"ס (תה"ס) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

ראו לעניין זה דבריה של כבוד השופטת פרוקצ'יה, ברע"א 3009/02 פלונית נ' פלוני, פ"ד נו(4) 872, 893 (ולהלן: "פרשת פלונית"): "המשפט רואה בקשר שבין הורה לילדו זכות טבעית בעלת ממד חוקתי, שלה שני פנים: האחד – זכותו של כל ילד להיות נתון למשמורת הוריו ולגדול ולהתחנך על-ידיהם; השני – זכותו של הורה, מכוח קשר דם, לגדל ולחנך את ילדו במשמורתו ולקיים כלפיו את חובותיו כהורה. בצד החובה לדאוג לבריאותו ולרווחתו של ילדו קנויה להורה זכות כי הוא ולא אחר יקיים את החובות הללו". ובהמשך: "זכותם של הורים וילדים למימוש קשר הדם הטבעי ביניהם קיימת גם במסגרות משפחתיות שעברו שבר וקרע עקב פירוד ההורים, ומקום שמכורח נסיבות שארעו נבצר משני ההורים לגדל את ילדם במשותף. גם כך, וגם מקום שהמערכת המשפחתית נידרשת להתמודדות קשה עם אילוצים שונים הנובעים ממצוקת הפירוד.." אל מול כל זכות עומדת חובה, ואל מול זכותו של הורה לקיים קשר עם ילדו, עומדת חובתו של ההורה האחר לאפשר ולהבטיח את הקשר בין הילד לבין ההורה הנוסף, ולמצער – שלא לסכל את קיומו.
במצב של ניכור הורי ברמה החמורה, ההורה המנכר "שוטף את מוחו" של הקטין נגד ההורה האחר, וגורם לו להדחקת כל רגש חיובי כלפי ההורה המנוכר, כשהמטרה היא נתוק כל קשר בין הקטין להורה השני.
במקרה כזה, ההורה המנכר גורם לקטין לראות כל ארוע פעוט וחסר חשיבות שבו ההורה המנוכר פגע בו, כארוע נוראי ומזוויע וכך נוצרת אצל הקטין תחושת פחד ואימה מההורה השני.
מצאתי טעם בטענות האם בדבר היתנהגותו של האב ובעיקר מחדלו, עת ישב הוא כימעט בחיבוק ידיים במשך השנים, ולמעט טיעוניו בתביעה שהגיש בגין ניכור הורי, לא עתר בתביעה לבית המשפט לחידוש הקשר עם ילדיו, אלא תבע פיצוי בסכום כספי גרידא.
...
טענת המשיבה שבמשך השנים המערער נתן לה מזונות במסגרת הסכם הגירושין אינה מקובלת עליי.
לפיכך אני מורה כי הטיפול המשפחתי יתקיים כפי שנקבע אצל הגב' ל' ג', ויפה שעת אחת קודם.
שתי התביעות ההדדיות של הצדדים לביטול המזונות ולהגדלת המזונות נדחות.
התביעה הכספית בגין לשון הרע שהגישה האישה נדחית, לאחר שנמצא כי האישה לא הוכיחה כי האיש עוול בעוולת לשון הרע ומנגד האיש הוכיח, כי קיימת לו הגנות מכוח חוק איסור לשון הרע וחוק הגנת הפרטיות ודין התביעה להידחות.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

הזכות לקשר בין הורה לבין ילדו היא זכות טבעית בעלת ממד חוקתי (רע"א 3009/02 פלונית נ' פלוני, פ"ד נו(4) 872, 893 – 895 (20.6.2002)): "המשפט רואה בקשר שבין הורה לילדו זכות טבעית בעלת ממד חוקתי, שלה שני פנים: האחד – זכותו של כל ילד להיות נתון למשמורת הוריו ולגדול ולהתחנך על-ידיהם; השני – זכותו של הורה, מכוח קשר דם, לגדל ולחנך את ילדו במשמורתו ולקיים כלפיו את חובותיו כהורה. בצד החובה לדאוג לבריאותו ולרווחתו של ילדו קנויה להורה זכות כי הוא ולא אחר יקיים את החובות הללו.
עוד הודגש ההבדל שבין "סרבנות קשר" לבין "ניכור הורי" וכך נקבע: "1. תופעת סרבנות קשר בין קטין לבין אחד מהוריו, היא תופעה חמורה וקשה שעלולה לגרום לקטין נזק נפשי משמעותי ובלתי הפיך. בעמ"ש 51782-01-20 ע' ע' נ' ש' א' [פורסם בנבו] (7.6.20) שניתן על ידינו לאחרונה, פורטו בהרחבה ההבדלים בין סרבנות קשר לניכור הורי כמו גם, הדרגות השונות של הניכור ההורי. סרבנות קשר לא נוצרת בהכרח עקב ניכור הורי. לעיתים קטין עובר חוויה טראומטית של היתעללות או הזנחה קשה או אלימות פיזית או מינית שגורמת לו לסרב לכל קשר עם אחד מהוריו. במקרה כזה הסיבה לסרבנות הקשר לא קשורה להסתה של אחד ההורים אלא נעוצה ביחסו הפוגעני של ההורה כלפי הילד. ניכור הורי מתייחס לתופעה שבה סרבנות הקשר היא תוצר של היתנהגות מסיתה של ההורה האחר, כאשר היא אינה מושתתת על סיבה ממשית ומוצדקת. ניכור הורי בדרגתו החמורה, מביא לנתק מוחלט בין הילד להורה המנוכר עד כדי מחיקת זהותו וקיומו של אותו הורה בתודעת הקטין, באופן שהקטין למעשה מעוניין להתנתק ממנו באופן מוחלט. ההסתה של ההורה המנכר לא חייבת להיות אקטיבית. היא לעיתים פאסיבית ובמהלכה הקטין מזדהה לחלוטין עם מחשבותיו ורגשותיו של ההורה המנכר, ביחס להורה המנוכר.
במצב של ניכור הורי ברמה החמורה, ההורה המנכר "שוטף את מוחו" של הקטין נגד ההורה האחר, וגורם לו להדחקת כל רגש חיובי כלפי ההורה המנוכר, כשהמטרה היא נתוק כל קשר בין הקטין להורה השני.
...
בנסיבות אלה ולאחר ששקלתי את כל השיקולים הרלוונטיים כמפורט לעיל, מהות ההליך והיקפו, היקפם של כתבי בי-דין והבקשות בתיק, התנהלות הצדדים לאורך ניהול ההליך, נחה דעתי כי הסכום הסביר והמידתי שיש לפסוק בנסיבות העניין כשכר טרחה כולל, והוצאות עבור הנתבעת הוא בסך כולל של 30,000 ₪ (להלן- "ההוצאות").
התוצאה התביעה הנזיקית בגין הטענה לניכור הורי נדחית.
התובע ישלם את ההוצאות לנתבעת בתוך 30 ימים.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

כן נטען, כי בהנתן כי הזכות לקשר בין הורה לילדו קבועה בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962, הרי שמעשי הנתבע מהוים הפרת החובה הכלולה בסעיף 17 לחוק זה, כאשר הפרת הצורך של הילדים להיות בקשר עם שני ההורים מהוה הפרה של החובה הכלולה אף בסעיף 15 לחוק זה. התובעת אף מפנה לסעיף 22 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, וטוענת כי משהופרו חובות אלה ע"י הנתבע עליו לשאת באחריות לנזק שגרם כאב, כלפי התובעת והילדים, בעת מילוי תפקידו ההורי.
טענות הנתבע: הנתבע מכחיש את הטענות נגדו וטוען כי אין עסקינן במקרה של ניכור הורי, כי אם בחוסר רגישותה של התובעת לחוויות הקשות ביותר שחוו ילדיה בביתה ובחוסר יכולתה כאם ליצור עמם מערכת יחסים טובה ועמוקה.
בעוד שבהיבט הראשון של מבחן הצפיות – קיומה של חובת זהירות מושגית של הנתבע כלפי התובעת, הרי שאין מחלוקת שזו מתקיימת בין הצדדים בכל הנוגע לילדיהם המשותפים (ראה תמ"ש [י-ם] 13993/02 פלוני נ' פלונית), ואולם בכל הנוגע להיבט השני שעניינו חובת זהירות קונקרטית, לא עלה בידיה של התובעת להוכיח כי נתוק הקשר עם ילדיה לאורך השנים נגרם עקב הסתה מצד הנתבע או ניכור הורי כלפיה מצדו.
ככל שאכן היתה כוונה כלשהיא לשקום הקשר בין התובעת לילדיה, הרי שאין ספק כי חקירות הילדים ע"י באת כוחה הרחיקו אותה מאפשרות זו. עדויות הילדים סותרות את הקביעה המוקדמת שאפיינה את החלטות ביה"ד הרבני בדבר קיומו של ניכור הורי כלפי התובעת, וניתן להווכח כי ככל שהעמיק ביה"ד הרבני את בירור הסיכסוך בין הצדדים, לרבות מינוי מומחה לבדיקת מסוגלות הורית כמפורט לעיל, הרי שהתמונה הלכה והתבהרה (ראה: החלטת ביה"ד הרבני מיום 12.3.12 ופרוטוקול הדיון מיום 13.6.13 המצורפים כנספח 17 לכתב ההגנה והחלטת ביה"ד הרבני מיום 15.6.14 המצורפת כנספח 21 לכתב ההגנה.
...
יחד עם זאת, סבורני כי בחינה כוללת של הראיות אשר הוצגו בפניי, לרבות עדויות הצדדים ועדותם של הילדים, מובילה למסקנה כי אין בהתנהגות הנתבע משום הפרה של החובה המוטלת עליו בהקשרה של עוולה זו, אלא בדיוק ההיפך מכך.
סופו של דבר, דין התביעה להידחות על כלל רכיביה באשר לא הוכח כי הנתבע הוא האשם בניכור הקשר של התובעת עם ילדיה.
סבורני כי האחריות למערכת היחסים המורכבת של התובעת עם ילדיה נופלת לפתחה, באשר לא נקטה מצדה בכל הפעולות הנדרשות על מנת לנסות ולשקם את היחסים עימם ולא עשתה די כדי לשוב ולתקן את הנזקים שנגרמו להם כתוצאה מנסיבות חייהם אצלה בשנים בהם גידלה אותם בביתה ובשנים שלאחר שיצאו מביתה ועברו לבית אביהם.

בהליך תנ"ז (תנ"ז) שהוגש בשנת 2022 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

על פי גרדנר, כל אימת שאין הצדקה לתופעה – היתעללות של ההורה המנוכר בילד, הזנחה אמיתית שלו; היתעלמות מצרכיו וכו', שאז אין להשתמש בתופעה כהסבר לעויינות הילד כלפיו – מי שנושא באחריות לקיומה של התופעה הוא ההורה האחר, בדרך כלל ההורה המשמורן, אשר 'שוטף את מוחו של הילד' (Programming Brainwashing Parents indoctrinations) וגורם לו "להדחקת הרגשות החיוביים שיש לו כלפי ההורה המנוכר" עד כדי יצירת מצב בו הילד עצמו תורם משלו להשמצת ההורה המנוכר ומייצר טענות והאשמות כלפיו.
עיון בפסיקה – ממחצית שנות ה-90 ואילך – מלמד, כי בתי המשפט נדרשו לתורתו של גרדנר ועשו בה שימוש בסכסוכי משמורת, במקרים של סרבנות קשר קשה בין ילדים להוריהם ואף הורו, על בסיסה, על הוצאתם מידי ההורה המשמורן לסביבה אחרת ולעיתים אף על העברתם להורה המנוכר שנימצא מתאים לקבלה .
בעבודת הדוקטוראט של עו"ד ד"ר שרון פרילינג בנושא "ניכור הורי – ילד להורה והורה לילד: ההתערבות המשפטית במצבי ניכור הורי ושאלת תפקידו של המשפט ביצירת התנאים למימוש ההורות הרגשית ביחסי הורים ילדים" – צו העברת המשמורת הנו אמצעי אחרון בו יש לנקוט מקום ומוכח העידר כשירותו של ההורה המשמורן לשמש בתפקיד זה, בשל ניסיונו להרחיק את ההורה השני מחיי הילד.
כך בדנ"א 6041/02 פלונית נ' פלוני ופקידת הסעד לפי חוק הנוער (טפול והשגחה), פ"ד נח(6) 246:"זכותם של ההורים להחזיק בילדיהם ולגדלם, על כל הכרוך בכך, היא בגדר זכות אדם טבעית וראשונית (ע"א 2266/93 פלוני, קטין נ' פלוני [4], בעמ' 235). זכותם של ההורים לקיים חובתם כלפי ילדיהם יוצרת את האוטונומיה ואת הפרטיות של התא המשפחתי ושוללת, ככלל, היתערבות של גורמים חצוניים ביחידה המשפחתית (ע"א 577/83 היועץ המשפטי לממשלה נ' פלונית [5], בעמ' 468). עם זאת האוטונומיה של ההורים בגידול ילדיהם אינה מוחלטת. היא כפופה תמיד לצורכי הילד, לטובתו ולזכויותיו. כאשר ההורה אינו מקיים כראוי את חובותיו או משתמש לרעה בסמכויותיו ההוריות באופן המסכן את הילד או פוגע בו, תתערב המדינה ותגן על הקטין. מכאן סמכותם של בתי-המשפט ושל רשויות הסעד להתערב – בנסיבות מוגדרות – בתא המשפחתי כאשר הדבר מתחייב לשם רווחתו של הילד". בענייננו, אין חולק כי קיימת זכות טבעית ובסיסית למשיבה, לגדל את בנה כשם שכל הורה זכאי לגדל את ילדו על פי ערכיו וראות עיניו.
...
מרגישה כי אם האומנה מתייחסת אליה כאל אשה מסכנה, למרות שאם האומנה ביקרה אותה בבית החולים "היא באמת הגיעה והיתה איתנו כל היום והרגשתי שאכפת לה ממני". לדבריה לסיכום בתצהיר כי הורי האומנה "מאד קרובים אלי ודאגו לי וחשבתי שהם באמת כמו משפחה ולא האמנתי שהם לא יתנו לי את הילד שלי. אם הייתי יודעת שאני נכנסת לכזו מלחמה לא הייתי באה לבקש עזרה. הייתי כל צעירה והאמנתי להם". בחינת טענת עו"ס לחוק הנוער על "ניכור הורי" של המשיבה ע"י משפחת האומנה: תחילה תעשה סקירת המונח "ניכור הורי" בפסיקה ובדיקת רלבנטיות בתיק שבכותרת: בעמ"ש 60591-03-15, קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב, מאת כב' השופט שאול שוחט: ניכור הורי – כשמו כן הוא – תופעה המתגלית אצל ילדים להורים הנמצאים בסכסוך משמורת לגביהם, שבאה לידי ביטוי בהתנכרות של הילדים לאחד ההורים ללא כל צידוק לכך.
בנסיבות אלו, אני סבורה כי הגיעה העת להפסיק את הבדיקות הרבות ויש להציב סימן קריאה בשלב זה בעניין דרכי הטיפול בקטין.
כפועל יוצא מהחלטתי זו, אני מחליטה לתת את המנדט בענייני הסדרי הראיה בין המשיבה לקטין, לעו"ס לחוק נוער, המבקשת חזרתו המידית של הקטין למשיבה.
שוכנעתי ממסקנות האבחון הפסיכו דיאגנוסטי כי, הרחבת המפגשים בין הקטינה למשיבה גם על דרך של טיפול דיאדי, יובילו לרגיעה ויציבות בנפשו של הקטין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו