מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובה לציין את גובה עמלת התיווך בהסכם התיווך

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2020 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

לטענת התובע הסיכום בין הצדדים היה כי המוכרים יקבלו סך של 850,000 ₪, ובתאום עם המתווכת מרימקס ניסגר על סך של 865,000 ₪, כך שההפרש היה בגובה של 15,000 ₪ - קרוב ל- 2% מהעיסקה – בגובה העמלה המקובלת.
התובע מבהיר כי בפסיקה נקבע כי על אף שבהתאם לחוק, מתווך אינו זכאי לדמי תיווך ללא הסכם בכתב , אולם יש חריגים לתנאי זה. כמו במקרה בו אי חתימה על הסכם בכתב לא נבעה מרשלנות ונעשתה בתום לב והלקוח נהג שלא בתום לב. לטענתו אי חתימה על הסכם, בנגוד להתחייבות מפורשת, יכולה להוות פעולה בחוסר תום לב. לדבריו על פי חוק החוזים עיקרון תום הלב עשוי לגבור על דרישת הכתב.
"נטל השיכנוע" (או "חובת השיכנוע") מבטא את החובה להוכיח בראיות קיומה של "עובדה" (עובדה פיזית או הלך נפש), ברמת הוודאות המוטלת על פי הדין על הצד הנושא בחובה זו. משמעותה של החובה הנה שעל הצד הנושא בה, לשכנע את בית המשפט בדבר קיומה של עובדה השנויה במחלוקת, והצריכה על כן הוכחה (י' קדמי, על הראיות (דיונון, תשס"ד-2003), חלק שלישי, עמ' 1439 (להלן: "קדמי")).
עוד יש לציין כי על פי תצהירה של אנג'לה שצורף לכתב התביעה, הנתבעת אמרה שהיא מיידעת את התובע, ועל פי כתב ההגנה של הנתבעת, אנג'לה אמרה לנתבעת שהיא (אנג'לה) תיידע את התובע.
...
אמנם הם לא יזמו את הפניה לתובע, אולם בסופו של דבר נכרת הסכם בין הצדדים בע"פ, והיתה התחייבות לתשלום דמי תיווך.
כך גם ע"א 3384/16 עמית מזרחי נ' אהוד מרקוביץ (פסק הדין מיום 05.07.2018)‏‏ קבעה השופטת דפנה ארז-ברק הבחנה בין מקרים בהם חסר פרט או פרטים בהסכם, לבין מקרים בהם אין כלל חוזה בכתב: "ראוי אפוא לומר כך: ההקפדה על עריכתו של חוזה תיווך בכתב הכולל את הפרטים הקבועים בחוק ובתקנות היא הכלל. במקרים שבהם קיים חוזה תיווך בכתב, אלא שהוא חסר פרט זה או אחר, על המתווך יהיה מוטל להראות כי יש לאפשר בנסיבות העניין את השלמתו של פרט זה (למשל באמצעות מסמך אחר או על סמך פרטים שמסירתם על-ידי המתווך הוכחה כדבעי). לעומת זאת, במקרים שבהם כלל לא קיים חוזה תיווך כתוב, אין מקום ללמוד במישרין מפסקי הדין המאפשרים התגברות על דרישת הכתב בחוזה מקרקעין, וככלל יש מקום להחמרה רבה יותר. אם לא כן – החוק ירוקן מכל תוכן, תוך פגיעה בתכלית של הסדרת שוק התיווך ובהגנה הנדרשת על מי שנזקקים לשירותי תיווך. בסופו של דבר, מתווך שזהו עיסוקו אמור להיות מודע לחובתו להחתים את לקוחותיו על חוזה תיווך כדין, דרישה שאינה מורכבת כל עיקר. אם אינו עושה כן הסיכון הכרוך בכך אמור להיות מונח לפתחו." (ההדגשה הוספה.
לאור הבחנה זו שנקבעה על ידי בית המשפט העליון, אני קובעת כי על אף שהוכח בפנינו חוסר תום ליבם של הנתבעת ובן זוגה, אין זה המקרה בו יגבר עקרון תום הלב על דרישת הכתב, לנוכח המדיניות המשפטית להגן על הציבור הנזקק לעזרתם של המתווכים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בנוסף לכך טענה אפיקי כי התובעים הפרו את חובתם לפעול בנאמנות וביושר כמתווכים מאחר שהיו שותפים לקנוניה שנרקמה בין מר בר למר חצור מכוחה הוסתרו תקבולים בעיסקה מאפיקי.
[שם, פסקות 43-42] לבסוף דנה השופטת ד' ברק-ארז ביישומה הראוי של דרישת הכתב לפי חוק המתווכים כאשר לא קיים חוזה תיווך כלל, וקבעה בזו הלשון: "... אין בידי לקבל את הטענה כי בכל מקרה של היתקשרות בין מתווך לבין גורם עסקי ניתן לוותר כליל על דרישות הצורה שבחוק התווכים. לקביעה כזו אין עגון בלשון החוק, שאינו מבחין בין היתקשרות עם גורם פרטי שמבקש לרכוש דירה, לבין היתקשרות עם גורם עסקי לצורך עסקה מורכבת במקרקעין. יתר על כן, אף בעיסקאות תיווך בין גורמים מתוחכמים יש ערך להעלאת ההסכמות על הכתב (וממילא, ניתן לצפות שבהתחשב במורכבות ובמשאבים המושקעים בעיסקאות אלה הדברים יועלו כנדרש על הכתב). יתרה מכך, הבחנה חדה מדי בין גורמים פרטיים לגורמים עיסקיים חוטאת לתכלית החוק, ככל שזו מכוונת ליצירת סדר וודאות בשוק התיווך, מעבר להגנה על רוכשי הדירות. לא למותר לציין בהקשר זה, כי בסופו של דבר הסדרתו של תחום התיווך בחקיקה מגנה אף על המתווך, שמטבע מקצועו מספק את שירותיו מראש, בטרם ניתן לו תשלום – ולעתים ללא בטוחה ממשית שיקבלו (ראו: זמיר, 237). זאת ועוד, הבחנה חדה בין גורמים פרטיים ומסחריים עלולה אף לעורר קשיים יישומיים רבים בכל הנוגע ל"קטגוריזציה" של מקרים (למשל, כאשר מדובר בגורם עסקי "קטן").
לנוכח הודאת מרבית מהנתבעים כי גם בהעדר הסכם בכתב חלה נורמה מסחרית לפיה הגורם שהביא להצלחת העסקה יהא זכאי לעמלה מסוימת, יש לבחון שניים: האם נכרת הסכם בעל פה להזמנת שירותי תיווך בעיסקה, מכוחו נמכרו הזכויות במיתחם סומייל לקבוצת חג'ג באמצעות הליך סיחור האופציה? האם התובעים היו הגורם היעיל שהביא להצלחת העסקה? האם נכרת חוזה בעל-פה בין התובעים לבין הנתבעים? טענת התובעים לשכר בגין פעולת התיווך מחייבת אותם להוכיח כי נכרת חוזה תקף מכוחו הם ביצעו את פעולת התיווך מושא התביעה [ע"א 7247/97 עניין יצחקוב, בעמ' 848; עניין אינטגראציה, פסקה 17 בפסק דינה של השופטת (כתוארה דאז) א' חיות].
האם מישהו מהאופציונרים 13-7 סיכם לשיטתך? אני לא יודע" [פר' עמ' 54, ש' 25-21] כשנשאל מר טיטר מה גובה דמי התיווך שהתחייבו מר חצור ומר בר לשלם לו, מסר גרסה בלתי ברורה ומעורפלת: "חצור ובר מבחינתי הם אחד. זיו לב לא התחייב לתת לי. יש לי נוהג איתם 1 אחוז פלוס מע"מ, זה עומד כל השנים. עשיתי איתם עשרות עסקים" [פר' עמ' 72, ש' 27-26].
...
לפיכך, דין תביעתם להידחות במלואה.
סוף דבר – התביעה נדחית.
בהתחשב בהיקף ההליכים שכללו שש ישיבות הוכחות, בהתחשב בעלויות הנוספות שנגרמו לצדדים בגין ההליך (היקף המסמכים, ההליכים המקדמיים, קיומם של חמש ישיבות קדם משפט) ובשים לב לתוצאה אליה הגעתי, אני מחייב את התובעים בתשלום שכ"ט ב"כ הנתבעים בסך 150,000 ₪ לכל צד מיוצג (אפיקי אס.ג'י.אס, קבוצת בר-שורקה, קבוצת האופציונרים וקבוצת חג'ג').

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

הטוענות 1-2 מוסיפות וטוענות כי על אף שהמבקשים ציינו בפני הטוען 3 כי הם כבר ראו את הנכס, עובדה זו לא הרתיעה אותו מלקדם את העסקה ומבלי להסביר להם את חשיפתם ובכך הפר את חובת הזהירות והנאמנות כלפי המבקשים, באופן שיש בו כדי לשלול ממנו עמלת תיווך.
עוד טוענות הטוענות 1-2 כי במצב שנוצר בו העסקה ניסגרה מאחורי גבן, מלבד גובה עמלת התיווך, נגרם להם נזק נוסף בגובה הפסד העמלה הפוטנציאלית ממוכרי הבית, שהם לקוחות ותיקים של הטוענת 1 ושילמו לה בעבר עמלת תיווך בגין עסקה אחרת ולכן, אילו הייתה ניתנת להם ההזדמנות היו בודאי משלמים גם בעיסקה זו. לטענת הטוענות 1-2, הטוען 3 קיבל מהמוכרים עמלת תיווך וראוי היה שיסתפק בכך ולא ידרוש אף מהמבקשים עמלה, לאחר שפעל בחוסר קולגיליות.
עתה מן הכלל אל הפרט, עינינו הרואות כי על אף שדרישת הכתב בדיני תיווך היא דרישה מהותית היא אינה חזות הכול וישנם מקרים, גם אם מיוחדים וחריגים בהם מתווך יהיה זכאי לתשלום עמלתו, גם בהעדרו של הסכם בכתב בינו לבין הלקוח, הכול בהתאם לנסיבות העניין ובחינת פעולותיו של המתווך בעיסקה.
...
לאור כל האמור והמפורט לעיל נראה כי הטוען 3 היה הגורם היעיל והפעיל ביותר בעסקה והביא לסיומה ברכישת הבית ע"י המבקשים במחיר העומד בתקציבם ולשביעות רצונם ולכן, זכאי לקבלת דמי עמלת התיווך מהמבקשים בגין עבודתו, בהתאם למוסכם ביניהם ובשיעור שעליו הוסכם עם המבקשים.
סוף דבר אני קובעת כי לטוען 3 הזכאות לעמלת דמי התיווך בגין העסקה נושא התובענה.
המבקשים ישלמו לטוען 3 את דמי עמלת התיווך, כמוסכם בין הצדדים בסך 62,302 ₪.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

הוא גם מציין שוב כי סוכם על תאריך חתימה על החוזה – דבר שהתברר כלא נכון, משלא יכול היה להבטיח זאת בפועל נוכח קיומה של בלעדיות למתווך אחר ולו הבעלים היה סוגר על תאריך חתימה כי אז היה מסתכן בהפרת חוזה ולחילופין הפרת חובת תום הלב טרם כריתת החוזה מקום בו השכיר לאחר קודם ליום 1.9.21 ולא גילה על כך שמחויב למתווך בעל בלעדיות תחילה.
מעדות מיופה הכוח עולה כי לנכס ישנה בלעדיות במשך חצי שנה ולא ניתן היה להמתין עד לתום תקופת הבלעדיות אם יגיע שוכר פוטנציאלי ולא ניתן להשכיר את הבית עת הבית בבלעדיות ועל כן חוזה לבית יכול להגיע רק מהמתווכת בעלת הבלעדיות ולקוח המעוניין בבית מחויב לעבור דרך המתווכת בעל הבלעדיות וכן מחויב לשלם לה עמלת תיווך גם אם לא פנה באופן יזום ועצמאי לשירותיה משהבעלים לא היה צריך לשלם לה שכ"ט (עמ' 6, ש' 4-5) וברי כי לא תיקח בלעדיות לנכס אם לא תקבל כל עמלה.
דומה כי ניתן לחייב מכוח חובת תום הלב כאשר נגרם נזק ובעקבות חוסר תום הלב הנתבעים הרויחו דבר מסוים מכוח עשיית עושר ולא במשפט ולולא תרומתו שלו לעסקה כי אז הייתה נכשלת אולם יש להוכיח תרומה משמעותית שהתעשרו על חשבון גבו (בשים לב לכך שבסופו של יום דמי השכירות הם גבוהים יותר ולא היו יכולים להכנס באותו המועד או לחתום באותו המועד והוא עצמו לא יכול היה להבטיח כניסתם כלל), כמו גם יש לקחת בחשבון שהמתווך, התובע, סייע לגרימתו של אותו נזק ואין מדובר אך בחוסר של פרט טכני שניתן להתגבר כחריג בשל חוסר תום לב של לקוח אל מול תום לב של מתווך.
...
בסופו של דבר הנתבעים נכנסו להתגורר בבית ביום 1.8.21 עת כבר חתמו על חוזה השכירות ביום 20.7.21 (תחת דמי שכירות לא רחוקים מהסכום שמסר התובע אשר קיבל את המידע ממיופה הכוח ועל כך אין חולק-א"מ) בעניין זה הפנו הנתבעים לעניין מוסקוביץ, שם נקבעה רשימה לא סגורה של פרמטרים לפיהם בודקים מיהו הגורם היעיל, ולטענתם התובע אינו מוגדר ככזה ע"פ הפרמטרים (כאשר לעומת זאת טען התובע בדיון שהתקיים לפני ביום 19.7.22 (עמ' 3 לפרוטוקול, שורה 4) כי הנתבעים הם אלו שמנעו ממנו לסיים את העסקה וכי הוא כן נחשב כגורם היעיל ע"פ הפרמטרים).
אין בידי לקבל זאת עת הוא אשר בחר בהליך של תביעה קטנה והוא אשר בחר לתבוע את הנתבעת ולגרור אותה להליך כמי שקיבלה ממנו שירותים (עת בהליך של תביעות קטנות נתבעים גם עורכי דין בגין אי השבת שכ"ט מקום בו הופסק ייצוג).
על כן, ולנוכח האמור לעיל, אין מנוס מלדחות את התביעה.
אומנם לא הוא זומן לדיון אלא המתווכת גב' חגית ששון שלא הגיעה ומשכך לכאורה לא נגרמו לה הוצאות וחלף בקשה לדחיית מועד דיון שלחה נציג ממשרדה שיכול היה להעיד על נהלי המשרד, הרי שעדיין עדותו תרמה בכל הנוגע לידיעתו האישית בדבר הנכס ואל מול זאת מיופה הכוח שכן הגיע לבית המשפט ונאלץ להעיד בוואטצאפ וידאו בסופו של יום שלא נפסק לו שכר עדות – התובע ישלם עבור שכר עדותו של מר מאיר חקלאי ממשרד תיווך "חקלאי נכסים" סך של 450 ₪ תחת אותן אמות מידה המצוינות לעיל, אשר ישולמו לנתבעים כנאמנים להעברת הסכום למר חקלאי תוך 30 יום מהיום.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע לא עמד בחובתו להחתים את הנתבע על חוזה כתוב וכבר הובהר כי: "משלא נכרת הסכם נופל הבסיס לדרישה לתשלום דמי תיווך" )ת"א (מחוזי ת"א) 68098-01-17 רו.מ אינטרנשיונאל גרופ בע"מ נ' ארנה סטאר גרופ בע"מ (13.8.20), פיסקה 10; ע"א (מחוזי ת"א) 35662-11-22 אורי מוני מימון נ' מ.מ.מ. אחזקות וניהול מבנים בע"מ (8.10.23), פיסקה 35).
לא למותר לציין כי דרישת הכתב היא רק תנאי אחד מבין שלושה תנאים מצטברים ומחייבים שבלעדיהם אין, הנדרשים בכל עסקה ועסקה לשירותי תיווך שבגינם יהא זכאי המתווך לתשלום דמי תיווך, כפי הופעתם בסעיף 14(א) לחוק המתווכים: (א) מתווך במקרקעין יהיה זכאי לדמי תיווך מאת לקוח אם נתקיימו כל אלה: (1) הוא היה בעל רישיון בתוקף לפי חוק זה בעת שעסק בתיווך או שחל עליו, באותה עת, פטור זמני בהתאם לאמור בסעיף 20; (2) הוא מילא אחר הוראות סעיף 9; (3) הוא היה הגורם היעיל שהביא להתקשרות הצדדים בהסכם מחייב.
כמו כן, יש להביא בחשבון את טענתו של מר הראל כי הוא שילם עמלה בשיעור גבוה יותר, כיון שהתובע טען בפניו שהנתבע לא משלם דמי תיווך.
...
התוצאה היא כי על מתווך להקפיד על עריכת הסכם בכתב, שאם לא יעשה כן לא יהיה זכאי לקבל את שכרו ולא יוכל לטעון לחוסר תום לב מצד הלקוח, שקיבל מידע מבלי לשלם.
משהגענו למסקנה כי משלא נכרת הסכם, נופל הבסיס לדרישה לתשלום דמי תיווך, נראה כי הדיון בטענת התובע להיותו הגורם היעיל שהביא להתקשרות, הינו למעלה מן הצורך ועל כן אדון בו בקצרה.
סוף דבר התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו