לגישה שלפיה מכוח עקרונות המשפט הצבורי, ובהם העקרון שסמכות "רשות" עשויה בנסיבות המתאימות להפוך לסמכות "חובה", ניתן להטיל על הבנק לנקוט בצעדים דחופים אשר ימנעו את קריסתו הכלכלית של הלקוח, ר' מאמרו של פרופ' א' וינרוט "חובתו של בנק כלפי לקוח בעת קריסת שווקים, משפט ועסקים, יא' התשס"ט 357).
בכללם, האנטרס לאפשר לבנק להגן באופן מיידי על כספו ולהקטין את נזקיו כאשר ניכר שהלקוח לא יוכל לעמוד בתנאי האשראי, וזאת בטרם קריסתו המוחלטת של הלקוח; וכן אינטרס ההסתמכות של הבנק על מועדי פרעון האשראי ואפשרותו לתכנן את צעדיו בהתאם להם (ח"א (י-ם) 8002/02 המפקח על הבנקים נ' הבנק הבנלאומי הראשון למשכנתאות בע"מ (5.5.09), להלן: עניין "המפקח על הבנקים" בפיסקה 247).
עמד על כך כב' השופט י' עמית בעיניין האחים טופז, כדלקמן:
"שקולי הבנק אם להעניק אשראי או לחדשו, או לצמצם או להפסיק את האשראי שניתן ללקוח, הם שיקולים עיסקיים טהורים שבבסיסם היחסים עם הלקוח הספציפי. שיקולים אלו יכולים להשתנות מעת לעת, בהתאם להערכת הבנק את מצבו של הלקוח בכל זמן נתון. הערכה זו מורכבת משיקולים רבים ומגוונים שהבנק משקלל: עברו העיסקי של הלקוח, תזרים המזומנים ו'המחזור' של העסק, הערכת מצבו של הלקוח בהווה והצפי באשר לעתיד, טיבו של העסק ומצב השוק הרלוואנטי, גובה האשראי המבוקש, רצון לסייע ללקוח הנמצא בקשיים זמניים, גביית ריבית גבוהה יותר בגין חריגה ממסגרת אשראי, הקפם וטיבם של הבטחונות שהלקוח העמיד או יכול להעמיד לזכות הבנק וכיו"ב שיקולים – יצחק עמית 'חוק שיקים ללא כסוי' הפרקליט מד (1999) 449, עמ' 469. ברגיל, הקף היתערבות בית המשפט בשקול הדעת הבנקאי, אם 'בזמן אמת' ואם בדיעבד, תהא על דרך הצמצום, ותיעשה כאשר הבנק פעל בנגוד בולט לדרך הבנקאית המקובלת ובהעדר הגיון עסקי-בנקאי" (ור' למשל גם ת"א 8091/06 (מחוזי י-ם) בנק לאומי לישראל בע"מ נ' רפואה שיווק תוצרת חקלאית בע"מ (30.11.08) בפסקות 10-11 לפסק הדין)" (שם, בפיסקה 28 לפסק הדין).
...
הצעדים שננקטו בשיתוף פעולה בין הבנק ללקוח, לא סייעו, ובסופו של דבר היקף פיגור החזר ההלוואות של הנתבע, היה משמעותי.
סוף דבר
אין עילה להתערבות בית המשפט בהחלטת הבנק להעמיד את מלוא ההלוואות והאשראי לפירעון מיידי, ללא הודעה מוקדמת.
לפיכך, התביעה מתקבלת.