מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חוב כספים בשל קבלת גמלת הבטחת הכנסה שלא כדין

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אין חולק כי החל משנת 2008 התובע מקבל קצבת הבטחת הכנסה.
בישיבת קד"מ נקבעו הפלוגתות הבאות: האם תביעת התובע כנגד החוב שנוצר לו בגין קבלת הבטחת הכנסה שלא כדין היתיישנה ? סבירות ההחלטה בנוגע לעצם קיום החוב של התובע בגין קבלת הבטחת הכנסה שלא כדין וגובה החוב.
ר' בעדות התובע, עמוד 8 החל משורה 32: "ש. ב29/10/15 קיבלת מכתב מביטוח לאומי שהודיעו לך שנוצר לך חוב על כספים שלא הגיעו לך?
...
בכל הנוגע לשאלה השלישית שהוצגה בישיבת קד"מ - סבירות החלטת הוועדה לביטול חובות – יש לקבל את התביעה ולהחזיר את בקשת התובע לדיון נוסף בפני הוועדה.
סוף דבר – התביעה מתקבלת באופן חלקי.
נדחות טענות התובע לגבי עצם קביעת החוב, בשל קבלת טענת ההתיישנות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת הנתבע, לתובע נוצר חוב בגין קבלת גמלה שלא כדין.
דיון והכרעה סעיף 315 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (להלן – החוק) קובע בנוגע ל"החזרת גמלאות" שהנתבע רשאי לנכות את הסכומים ששילם בטעות או שלא כדין בהיתחשב במצבו של מקבל התשלום ובנסיבות העניין, וזו לשונו: "שילם המוסד, בטעות או שלא כדין, גמלת כסף או תשלום אחר לפי חוק זה או לפי כל דין אחר, יחולו הוראות אלה:
פרמטרים נוספים: הכנסות התא המשפחתי – רמת ההכנסה ביחס לשכר הממוצע במשק, תוך פירוט הכנסות שלא יובאו בחשבון; משך הזמן בו שולמה הגימלה השגויה – ככל שהתקופה עבורה שולמה הגימלה שלא כדין ארוכה יותר, כך אחוזי אי גביית החוב יהיו גבוהים יותר; משך הזמן שחלף ללא טפול בחוב – ככל שהתקופה שבה לא נעשתה גבייה ארוכה יותר, כך אחוזי אי גביית החוב יהיו גבוהים יותר.
המדובר בתשלום שהמבוטח טוען שלא ידע שעליו לעדכן בעת השינוי האמור, מבחינת המוסד לצערנו מערכות המוסד אינם מסייעות בנושא ובהיתחשב במצבו הכלכלי של המבוטח המתקיים מקיצבה בתוספת הבטחת הכנסה הוועדה החליטה לבטל 50% מהחוב ואת היתרה לנכות בשיעור של 100 ₪ מידי חודש.
...
כמו כן, מקובלת עלינו ההחלטה לבטל רק מחצית מהחוב.
לאור האמור לעיל, דין התביעה להידחות.
סוף דבר התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

האם נוצר לתובעת, אשר הישתכרה שכר עבודה, חוב רטרואקטיבי בשל קבלת גמלת הבטחת הכנסה וגם קיבלה מזונות, והאם החלטת הועדה לביטול חובות בדבר ביטול 60% מחובה של התובעת ניתנה כדין – אלו הן חלק מהסוגיות העומדות להכרעתנו.
התובעת היא אשה קשת יום עם הישתכרות נמוכה המגדלת לבדה 3 ילדים (בתקופה הרלוואנטית) אשר קיבלה קצבת הבטחת הכנסה כנראה בחלק מן התקופה שלא כדין, אולם אין לה כל אשמה שכן דיווחה דיווחי אמת, אלא מדובר בטעות בלעדית של הנתבע.
במקרה בו מדובר ביוזמה של המוסד, שכתוצאה ממנה נידרש המבוטח להחזיר גמלאות ששולמו לו נקבע כי " מן הדין הוא שתנתן הודעה מראש ובכתב למבוטח על האפשרות או הכוונה לשלול זכאותו לגימלה רטרואקטיבית וטעמיה, תוך פירוט החוב הכספי בו עלול הוא להיתבע, בגין תשלומים ביתר שקבל שלא כדין או בטעות. כמו כן יש להעמיד את המבוטח על זכותו להגיש למוסד טיעוניו בכתב ובזמן סביר שייקבע. בדרך זו, תנתן למבוטח הזכות למצות זכויותיו טרם שיחליט המוסד לתבוע ממנו חוב העבר על תשלומים שקבל שלא כדין. וזאת, ללא קשר לתביעה שהמבוטח יבחר להגיש או שלא להגיש לבית הדין לעבודה, בהשגה על החלטת המוסד בעיניינו. " הינה כי כן הדברים מדברים בעד עצמם.
...
הכרעה לאחר ששמענו את עדות התובעת, עיינו במסמכים שהוגשו ובחנו את טענות הצדדים, באנו לכלל מסקנה כי דין התביעה להתקבל בחלקה.
באשר לדרך הנכונה בה על המוסד לביטוח לאומי להפעיל סמכותו הוצגה בפסק הדין הבחנה " בין מצב בו המבוטח יזם את התביעה לגמלה, לבין מצב בו המוסד הוא שנקט לראשונה בפעולת חיוב כלפי המבוטח ". בקשר לשתי קבוצות המקרים ציין בית הדין כי: "במקרה הראשון, משמיע המבוטח טיעוניו בעצם התביעה שהגיש לזכות שמקורה בחוק, ובשים לב לטיעונים אלה מתקבלת התביעה או נדחית. שונים פני הדברים כאשר היוזמה להגשת התביעה הינה של המוסד, כגון תביעה שמקורה בבדיקה וחקירה שכתוצאה ממנה נדרש המבוטח להחזיר גמלאות ששולמו לו בטעות או שלא כדין. במקרה כזה פועל המוסד לפי נתונים שהובאו לפניו בדו"ח חוקר או ממקורות אחרים. בעוד אשר המבוטח מצידו אינו יודע כלל במעמד מסירת ההודעה לחוקר, או בכל שלב אחר, על האפשרות או הכוונה לחייבו בהשבה רטרואקטיבית של כספים שקיבל מן המוסד". (פסקה 12 לפסק הדין).
התביעה מתקבלת בחלקה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

זקיפה זו הפחיתה את גובה גמלת הבטחת ההכנסה שהתובעת הייתה זכאית לה בחודשים 1/20-5/20 ויצרה לתובעת, רטרואקטיבית, חוב למוסד עקב קבלת גמלת הבטחת הכנסה ביתר.
ב-10/20 הגישה התובעת בקשה לביטול חובות עקב יצירת החוב, כדלקמן: "... עליתי ארצה ב-4.10.18 עם בעלי ו-3 ילדים קטינים. לצערי בעלי נכה מילחמה, לא הצליח למצוא עבודה בישראל וחזר לאוקראינה ואני הגשתי תביעת גירושין דרך סיוע משפטי. בתור עולה חדשה... למדתי באולפן עברית... והייתי מקבלת הבטחת הכנסה בסך 3,400 ₪. בסיום הלימודים קבלתי גם החלטה של בית הדין על גירושין. לא הגשתי תביעה למזונות כי ידעתי שאין לגרושי הכנסות באוקראינה חוץ מקיצבת נכות. גם לא קבלתי ממנו מזונות במשך כל התקופה הזאת. עכשיו קבלתי מכתב שיש לי חוב בביטוח לאומי בסך 13,600 ₪ ואני לא מבינה למה? ניסיתי ליצור קשר עם נציגי המוסד ולא קבלתי תשובה ברורה. שלחתי כל המסמכים הנדרשים... אני לא מבינה... אין לי אפשרות לשלם. אני אם יחידנית ורק לפני כחודש הצלחתי לצאת לעבודה עם שכר צפוי של 1,800 ₪. אני מבקשת להיתחשב בנסיבות האמורות ולבטל את החוב". ביום 26.11.20 דחתה הועדה את בקשתה כדלקמן: "במענה לפנייתך מיום 21.10.20, החליטה הועדה לבחינת חובות בישיבתה מיום 15.11.20 שלא לבטל את החוב. הועדה הסתמכה בהחלטתה על הנסיבות המפורטות מטה ועל המסמכים אשר צורפו לבקשה: נסיבות: 1. האחריות להווצרות החוב; 2. משך תשלום הגימלה שלא כדין; פרק הזמן שחלף מיום הווצרות החוב ועד לפעולת המוסד בנושא; 4. מצב כלכלי". עם זאת, פרוטוקול הועדה צוין כי הבקשה נדחתה משיקול אחר – אי נכונותה של התובעת להגיש תביעת מזונות נגד בעלה.
בהקשר שלנו, נקבע שעל המוסד לתת זכות טיעון (שימוע) למבוטח טרם יצירת חוב רטרואקטיבי (עניין אבידר): "טרם קבלת ההחלטה על שלילה רטרואקטיבית של גמלה והיווצרות חוב, ובטרם נקיטת הליכים לגביית תשלומים ששולמו למבוטח ביתר, לרבות קזוז וניכוי על פי סעיפים 312 ו- 315 לחוק (או מכוח כל הוראה אחרת), על המוסד ליתן למבוטח זכות טיעון, ולאפשר למבוטח להעלות טענותיו לענין עצם הווצרות החוב - האם אכן המבוטח חב כספים למוסד..." מחומר הראיות עלה שהמוסד לא הודיע לתובעת על זכות הטיעון שלה (ר' בקשת התובעת לעיל).
...
סוף דבר התביעה מתקבלת במובן זה שעניינה של התובעת ישוב לוועדה לבחינת חובות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בהתייחס להווצרות החוב ציינה הועדה הסניפית בהמלצתה כך: "בן 61. בת הזוג בת 51. קיבל גמלת הבטחת הכנסה כיחיד מ- 12/04 לסירוגין כאסיר משוחרר ומחוסר עבודה. נישא ב- 15/12/11 לבת זוג שאינה תושבת (תושבותה הוסדרה ב- 23/8/12). בת הזוג עובדת מ- 20/9/11 בבית אבות. גובה שכר עבודתה שולל זכאות לגימלה. החוב הוא עקב נישואיהם מ- 1/12 עד 7/12. ב- 4/20 הגישו תביעה לגימלת הבטחת הכנסה שנדחתה עקב הכנסותיה של בת הזוג מעבודתה + שווי רכב בבעלותה. יתרת החוב מ- 4/20 – 1,042 ₪. מקבל קצבת נכות 65%. מטופל בשרותי רווחה בנשר בגמילה מסמים. טוען עתה כי בהליכי התרת נישואין מבת הזוג. במהלך השנים הגיע למספר הסדרי חוב. כמו כן הגיש מספר בקשות לבחינת חוב שלא נדונו כיוון שלא צרף מסמכים לגיבוי בקשתו. מצורף פלט יציאותיהם לחו"ל. בבעלות בת הזוג רכב בבעלות. החוב נוצר ב- 3/9/12. במהלך השנים שלם חובות נוספים שנוצרו בגין עידכון הכנסות.
ב- 16/2/20 הגיע להסדר חוב במחלקת כספים (בפועל לא שילם אף תשלום בהסדר עד עתה).
בהחלטתה ציינה הועדה כך: "הועדה סבורה שאין מקום למחוק חוב שנוכה. הועדה מחליטה כי לפנים משורת הדין לבטל 30% מיתרת החוב ולאפשר פריסת חוב נוחה." בהחלטה שנשלחה לתובע ביום 28.12.20 צוין כי הועדה הסתמכה על הנסיבות המפורטות הבאות והן: האחריות להווצרות החוב, משך תשלום הגימלה שלא כדין, פרק הזמן שחלף מיום הווצרות החוב ועד לפעולת הנתבע בנושא, והמצב הכלכלי.
...
" לאחר ששקלנו את טענות הצדדים, מצאנו שיש מקום להשיב את עניינו לדיון בפני הוועדה לבחינת חובות, וזאת מאחר והחלטתה אינה מנומקת באופן שמאפשר התחקות אחר הלך מחשבתה.
שכפי שנקבע בעניין אבידר (סע' 47.3 לפסה"ד), המבוטח נפגע שלא לצורך מכך שעניינו מובא לפני הוועדה לבחינת חובות לאחר שהחוב כבר נוכה מגמלאות אחרות, וכך "נגרמת פגיעה במבוטח בכך שעניינו מובא לפני הוועדה לבחינת חובות במועד מאוחר יחסית, שכן למעט במקרים חריגים ונדירים הוועדה לא תדון בביטול מלוא החוב או חלק משמעותי ממנו אלא רק בביטול יתרת החוב. זאת, גם במצב שבו אילו עניינו של המבוטח היה מובא לפני הוועדה בזמן אמת, בטרם נוכה החוב בפועל, היה מבוטל חלק גדול יותר מהחוב." סוף דבר – התביעה מתקבלת, באופן שהעניין יוחזר לוועדה לבחינת חובות על מנת שתקיים דיון נוסף בבקשת התובע להפחתת חובו ותיתן החלטה מנומקת בבקשה, בהתייחס בין היתר לנתונים הבאים: המלצת הוועדה הסניפית, נתונים הנוגעים להיווצרות החוב ודרך הטיפול והגביה, מצבו הבריאותי של התובע ומצבו הכלכלי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו