מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חוב כספי בעקבות ביטול הסכם שותפות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בפרוטוקול הדיון מיום 8.4.2019 הודיעו הצדדים כך: "הגענו להסכמה ולפיה התאריך הקובע שבו הסתיימו יחסי השותפות הוא התאריך של הודעה ששלח התובע ביום 15.5.2018 ובה ביטל את ההרשאות והודיע על סיום יחסי השותפות. למעשה, השותפות התפרקה באותו מועד והעסק עבר לידי הנתבע ועל כן המחלוקת שנותרה הינה בנוגע להיתחשבנות בין הצדדים עד למועד פירוק השותפות וטענת התובע כי הוא זכאי להחזר השקעתו". ראוי עוד לציין כי באותו דיון הודיע ב"כ הנתבע כך: "אין מחלוקת כי הנתבע ישא בכל החיובים של ניהול העסק החל מיום פירוק השותפות אולם מבלי לפגוע בטענתו שעל התובע לשאת במחצית מהוצאות השכירות והארנונה מכיוון שהשותפות שכרה נכס שמחציתו לא בשימוש והמעבר אליו בוצע לבקשת התובע. אנו נכון להיום נושאים בתשלומים אלה כדי שלא יווצרו חובות לשני הצדדים אך שומר על זכותו לתבוע בגין הוצאות אלו". בהודעת הצדדים שהובאה לעיל צוין כי המועד בו פורקה השותפות הוא יום 25.5.2018.
בע"א 444/70 נהוראי ובניו בע"מ נ' רינגבירץ, פ"ד כה(1) 449 (1971) (להלן: עניין נהוראי), היתייחס בית המשפט העליון לסעיף 49 (שסעיף 53 לפקודה החליפו בנוסח החדש) וציין את הדברים הבאים: "אמת נכון הדבר, לסעיף 49 לפקודת השותפויות הוקצב מקום בחלק ה, הנושא כותרת 'פירוק השותפות ותוצאותיו', [אולם] בסעיף 49 גופו דובר על מקרה ש'בוטל חוזה שותפות מחמת מעשה תרמית או סילוף האמת', וגם זאת נאמר בו, שכל הזכויות המפורשות בו ניתנו לצד שניזק 'בלא לפגוע על-ידי כך בכל זכות אחרת'. משמע, הזכויות האמורות בסעיף קמות לשותף שרומה עקב ביטול חוזה השותפות [...], שהוא רשאי היה לבטלו עקב התרמית, ולפחות מקצתן, כגון הזכות להשבת כסף ששולם, בהתאם לסעיף 49(ד), אינן מותנות בפרוק הפירמה. על-פי עקרונות חוזיים כלליים, משהוכח כי צד לחוזה רומה, הרשות בידו לבטל את הקשר החוזי ולהשיב את המצב לקדמתו, וחוזה שותפות אינו יוצא מכלל זה[...]. אף-על-פי-כן דין הוא באנגליה, שמשהוכיח שותף שעקב תרמית שותפו היתקשר אתו בשותפות, הרשות בידו לבטל את הקשר על-פי הילכות החוזים [...]. הוא זכאי לידרוש את החזרת כספו תמורת החזרת חלק השותפות שרכש, אפילו זה חסר-ערך [...]. ואף ניתנה ברירה בידי אותו שותף, לתבוע פירוק או השבת המצב לקדמתו, והוא רשאי לתבוע שני מיני סעד אלה לחלופין[...] נמצא, העילה החוזית, הכללית, ועילת הביטול מכוח סעיף 49 לפקודה הנ"ל, חד הן". בעוד שסעיף 53 לפקודה עוסק בתוצאת ביטול הסכם השותפות, העילות לביטול ההסכם מעוגנות בדין הכללי ובפרט בחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 (להלן: חוק החוזים), ולענייננו עשויים להיות רלוואנטיים סעיפים 14 ו- 15 לחוק החוזים (פרנקל, בעמ' 265).
...
התוצאה המסקנה מן האמור, שיש לקבל את התביעה.
אשר על כן, אני מחליט לקבל את התביעה ומחייב את הנתבע לשלם לתובע את הסך של 564,223 ₪.
כמו כן אני מחייב את הנתבע לשלם לתובע הוצאות משפט (לרבות אגרה) בסכום של 15,000 ₪ ובשכ"ט עו"ד ומע"מ בסכום כולל של 45,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

יצוין כי מנספח ה', אותו צירף התובע לכתב התביעה ולתצהירו, עולה כי במכתב טען אבו חלף לביטול בשל העובדה כי הסכם השותפות היה מותנה ולא ניכנס לתוקף, וזאת מאחר שלא התמלא התנאי לו התחייב חמורי, לשלם לחשים רבע מהעלות המוסכמת.
הנתבעים מוסיפים וטוענים, בין היתר, כי משהודיע אבו חלף, כי לגירסתו שלח מכתב בדבר ביטול של הסכם השותפות, אין הוא יכול לעתור לפסק דין הצהרתי בדבר זכויותיו במקרקעין, זכויות הנשענות על הסכם שלגירסתו בוטל וכי הסעד האמתי לו עותר התובע הוא סעד כספי בלבד שלא נתבע במסגרת ההליך.
בתצהירו מיפרט אבו חלף כי שילם לחשים סך של 87,500 $ באופן הבא: 22,000 $ במזומן לדודו עבד אלסלאם חשים לכסוי חוב של חשים כלפיו; 50,000 $ באמצעות פרעון חוב בגובה הסכום לבן דודתו של חשים, נביל חשים, אשר היה חייב לאבו חלף כספים בגין עסקה לרכישת דירה; 10,000 $ למתווך חאלד שומאן שתווך בעיסקה מול סלמי (עמ' 2 לתצהיר אבו חלף, פס' 9א-ג).
...
עובדה זו מייחס אבו חלף לחששו כי סלמי יתנגד למכירת זכויותיו לקונים אם ייוודע לו דבר מעורבותו (של אבו חלף), וזאת נוכח סכסוך ישן ביניהם, חשש אשר לטענתו התבדה בסופו של דבר.
כאמור, אף עדויות הנתבעים העלו קשיים לא מבוטלים שלא נעלמו מעיניי, אולם במצב דברים זה יש לדחות את התביעה מחמת הכלל הבסיסי לפיו המוציא מחברו עליו הראיה וכפי שגם נקבע בפסק דינה של כב' השופטת זינגר בת"א 34700-09-15, בתביעה נגד אבו חלף שנדחתה כאמור.
כפי שציינתי לעיל, אפילו אם על הנתבעים הנטל להוכיח כי לא שולמה תמורה, נוכח החזקה העולה מן ההצהרה הנוטריונית, אני קובעת כי הנתבעים הרימו נטל זה בהתאם לאמור.
סוף דבר משכשל התובע בהוכחת התביעה על כלל עתירותיה, התביעה נדחית, וכפועל יוצא מבוטל הצו הזמני שניתן בגדרו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ביום 17.2.2022 ניתן על ידי כב' השופט גונטובניק פסק דין בהמרצת הפתיחה, במסגרתו נפסק כי המשיבים לא הרימו את הנטל להוכיח כי מתקיימים התנאים לצורך ביטול הסכם השותפות או כי המבקשים הפרו את התחייבויותיהם ביחס להתקשרות עם משרד הקליטה, כמו גם התחייבויות נוספות על פי הסכם השותפות או בפרויקטים אחרים אשר הצדדים היו מעורבים בהם.
לשיטת המבקשים נטילתם של כספים אלו נעשתה בנגוד להוראות הסכם השותפות, לרבות סעיף 5.10 להסכם הקובע כי הכספים שיכנסו ממשרד הקליטה והמענק ישמש בראשית להחזר חובות והלוואות והיתרה תחולק בין הצדדים; סעיף 5.9 להסכם, המורה כי הכנסות ממשרד הקליטה יופקדו בחשבון החברה וישמשו לכסוי ההשקעות וההוצאות; סעיפים 5.3-5.5 להסכם הקובעות את דרך משיכת הכספים ומונעת משיכות כגון אלו אשר בוצעו על ידי המשיבים.
...
בהינתן היקף ומהות החלטתי זו, איני מוצאת לעשות צו להוצאות.
אני קובעת את התיק לישיבה מקדמית ליום 7.11.2022 בשעה 09:00 לדיון יתייצבו בעלי הדין עצמם לצד באי כוחם.
המזכירות תתבקש להמציא לצדדים העתק החלטתי זו ולעדכן את היומן.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

באופן קונקריטי, נטען כי לבן לולו חוב בסך 1,800,000 שקלים כלפי החברה, וכי אם לא יזרים מחצית מסכום זה לקופתה עד ליום 30.4.2017 ייחשב הסכם ההשקעה כמבוטל.
לצד זאת, התבקשו סעדים כספיים בשל חוב נטען של בן לולו לחברה וכן נזקים שעל-פי הנטען גרם לה. בדיון שהתקיים בבית המשפט המחוזי ביום 11.1.2018 הסכימו הצדדים על מתן צו זמני האוסר על דיספוזיציה במניות החברה או כל שינוי בהון החברה, עד למתן החלטה אחרת.
בית המשפט המחוזי קבע כי הסכם ההשקעה ביטל את הסכם השותפות, וכי בן לולו לא עמד בהתחייבותו להפקיד את מלוא סכום ההשקעה במועד שנקבע לכך.
...
בפרט, המבקשים טוענים כי אין לראות בבן לולו בעל מניות בחברה כל עוד לטענתם לא שילם את מלוא סכום ההשקעה במועד שהיה עליו לעשות כן, וכי ממילא סוגיית קיפוח המיעוט הייתה צריכה להיבחן רק ממועד זה. אשר למאזן הנוחות נטען כי מצבו הכלכלי של בן לולו הוא בכי רע, כך שאם ירכשו את מניותיו כבר כעת, ובסופו של דבר יתקבל הערעור – לא ניתן יהיה לקבל את הכספים שישולמו לו בחזרה.
אמנם, המבקשים לא הוכיחו את טענותיהם לעניין מצבו הכלכלי של בן לולו, לרבות הטענה כי אם לא יעוכב ביצועו של פסק הדין וערעורם יתקבל בסופו של דבר, לא יעלה בידו להשיב להם את הסכום שישלמו לו עבור רכישת מניותיו.
סוף דבר: הבקשה מתקבלת.
אני מורה על עיכוב ביצועו של פסק דינו של בית המשפט המחוזי עד להכרעה בערעור, זאת בכפוף להפקדת הסכום האמור בפסקה 26.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

פרישת המשיבה מניהול המסעדה ובטול הסכם השותפות הותירו את המערער חסר אונים והוא נאלץ לשלם את החובות שנוצרו בתקופת הסכם השותפות תוך שימוש בכספו האישי.
לא נסתרה הטענה כי המערער נטל ללא רשות מצרכים מהמסעדה לעסק הסטודיו, וכי הוא השתמש בכספים של השותפות לצרכיו הפרטיים, והוציא חשבונית לשותפות בגין כספים שקבל מהמשיבה, ולא נתן חשבונית פרטית, ובכך מנע מהמשיבה להזדכות על תשלום מע"מ. בנוסף, קביעת בית משפט קמא כי המערער היה זה שאסר על המשיבה להגיע למסעדה לאחר מתן הודעת ביטול הסכם השותפות, היא נכונה ומעוגנת בחומר הראיות, לרבות התמלילים שהוגשו, שלא נסתרו.
...
אני סבורה שקביעה זו חלה גם על התביעה שכנגד ודי בה כדי לדחותה.
לסיכום לאור כל האמור, אני מורה על דחיית הערעור.
המערער ישלם למשיבה הוצאות משפט בסך כולל של 10,000 ₪ בתוך 30 יום ממועד המצאת פסק דין זה, אחרת יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית ממועד מתן פסק הדין ועד התשלום בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו