בעיניין בקשה דחופה לאישור מכר מיום 28.11.22
מבוא
לפניי בקשה דחופה לאשר לנאמן בהליכי חידלות הפרעון של עד העצם אקספרס בע"מ (להלן בהתאמה: "הנאמן" ו"החברה"), להיתקשר עם חברת טרנס אר סחר בע"מ (להלן: "אר סחר"), בהסכם למכירת נכסי החברה ופעילותה בתמורה לסך של 1,500,000 ₪ בתוספת מע"מ. עוד מבוקש להורות על המחאת הזכויות והחובות של החברה לפי הסכמי השכירות ביחס לשמונה סניפים שהפעילה החברה, וזאת בהתאם לסעיפים 75 ו- 76 לחוק חידלות פרעון ושקום כלכלי, תשע"ח- 2018 (להלן: "חוק חידלות פרעון" או "החוק").
יפים לעניננו הדברים הבאים, שנאמרו בע"א 10208/16 קרסו מוטורס בע"מ נ' Better Place Inc בפיסקה 30 (נבו 13.12.2017):
"אכן, כל עוד חברה היא סולבנטית, עיקרון חופש החוזים הוא עיקרון על ובית המשפט ככלל ייטה לכבד תניות ... עם זאת, היקלעותה של חברה לחדלות פרעון ובעקבות זאת לפירוק, משנה את נקודת האיזון ואת ההתייחסות לתניות חוזיות בין הצדדים; במצב של חידלות פרעון, כאשר ברור כי נכסי החברה אינם מספיקים לכסוי מלוא החובות כלפי כלל הנושים, עיקרון חופש החוזים עשוי לסגת, במידה מסוימת, מפני עקרון השויון וטובת הנושים האחרים."
(ראה גם פר"ק (מחוזי ת"א) 30790-02-18 עו"ד קרן רייכבך-סגל, רו"ח בועז גזית, עו"ד פיני יניב- נאמנים בהקפאת ההליכים של הוניגמן ובניו בע"מ נ' כונס הנכסים הרישמי בפיסקה 15 (נבו 06.05.2018)).
ראשית לכל, בנגוד לטענת המתנגדים, גם מכירת פעילות עסקית של חברה נחשבת על פי החוק לשקום כלכלי לכל דבר וענין, גם אם החברה עצמה תיוותר כקליפה ריקה מתוכן לאחר אותה מכירה.
ברם, כפי שכבר ציינתי בחדל"ת (מחוזי תל אביב-יפו) 28790-11-21 עו"ד אבנר כהן נ' פוד האוס שאח בע"מ (נבו 12.12.2021), שם הוצעה ברגע האחרון ממש הצעה העולה ב- 32% על ההצעה שהובאה לאישור, פתיחת הליכי המכר בשלב כה מאוחר תיפגע קשות במוסד המשפטי של מימוש נכסים על ידי נאמנים בהליכי חידלות פרעון.
...
בסופו של דבר הוגשה הצעה אחת ויחידה לרכישת רשת המסעדות בשלמותה (הצעות אחרות היו לרכישת פעילות בסניפים בודדים), הלא היא הצעתה של אר סחר.
זו הציעה תחילה לנאמן סך של 1,200,000 ₪ בתוספת מע"מ. הנאמן ניהל משא ומתן עם אר סחר לשם שיפור הצעתה, אשר בסופו של דבר הניב אכן הצעה כספית גבוהה יותר על סך של 1,500,000 ₪ בתוספת מע"מ. מכאן הבקשה שלפניי לאישור המכר.
בנוסף, מתקיים התנאי לפיו אין בהמחאת הזכויות כדי לפגוע בצד השני לחוזה, שכן לא שוכנעתי שהמחאת זכויות השכירות פוגעת באמת ובתמים במתנגדים.
אני סבור כי בנסיבות הענין, עת עסקינן בנכסים מניבים שממילא אין תוחלת אלא בהשכרתם מחדש, וכאשר הנכסים טרם הושכרו לשוכר חלופי, ובהינתן העובדה שהנאמן משלם לבעלי הנכסים דמי שכירות מלאים מיום הצו לפתיחה בהליכים במעמד של הוצאות שיקום, ובעיקר, נוכח חיוניות העברת השכירות כפי בקשת הנאמן לצורך הצלחת הליך השיקום, ניתן לקבוע, ולו גם בדוחק ביחס לסניף סינמה סיטי, שביטול החוזים התרחש בסמוך לפני מועד הצו לפתיחה בהליכים.