התובעים אף סירבו לעבוד בתקופת ההודעה המוקדמת, התארגנו במשותף כנגד הנתבעת וסיימו את עבודתם באמתלות-שוא;
- אשר לזכויות הנתבעות על ידי התובעים, הרי שהם כן זכאים לתשלומים הפנסיוניים, והסיבה שהם לא שולמו לזכותם ולא הועברו לקופות במהלך תקופת העסקתם היתה חוסר במזומנים ואי-הצלחתה של הנתבעת על רקע היתנהגותם של התובעים שתוארה דלעיל.
הנתבע טען בעדותו, כי "אני יודע שאנחנו כינסנו את העובדים יחד עם המנכ"ל בסוף 2017... כתוצאה מהעובדה שהחברה נקלעה לקשיים תזרימיים.... כינסנו את העובדים יחד עם המנכ"ל והמנכ"ל הציע להם שלוש חלופות: או שסוגרים את החברה או שמקטינים להם את המשכורות או שכרגע מקפיאים את הפנסיה עד שייכנס משקיע שיזרים להם כסף. אלה היו שלוש החלופות. כולם פה-אחד ביקשו את החלופה של להקפיא תשלומי פנסיה. נכון לאותה תקופה אפילו לא ידעתי שזה לא ישים, למרות שהם הסכימו"[footnoteRef:143].
הנתבע גם המשיך והודה, כי הוא היה מודע בשעתו לכך שתשלומי עובד על חשבון תגמולים ממשיכים להיות מנוכים משכר העובדים, אך לא מועברים בפועל לקרן הפנסיה.
]
"בהלכה הפסוקה נקבע כי אי העברת נכויים משכר העובד ליעדם, עשויה להוות עילה להרמת מסך (ראו ע"ע (ארצי) 1137/02 יוליוס אדיב - החברה לפיתוח ולמלונאות רחביה בע"מ (19.1.03), להלן: עניין אדיב, וכן ע"ע (ארצי) 185/08 אופיר סטרוגו סוכנות לביטוח (1990) בע"מ - דליה ברגר (14.10.09) (לעיל: ענין ברגר). נבקש להדגיש כי העובדה שחסרונן של ההפקדות הפנסיוניות יורגש באופן מוחשי עם קרות אירוע הביטוח הפנסיוני תורמת לכך שעובדים רבים הרואים בתלוש השכר שבוצע ניכוי לקופת גמל אינם עוקבים בדקדקנות אחר כך שההפקדות הגיעו ליעדן, ומכאן החומרה היתרה שביצירת המצג בדבר ביצוע הנכוי כביכול. כפי שנקבע בהלכה הפסוקה, שליחת היד בכספי העובד ביחד עם הניסיון לטשטשה באמצעות רישום מטעה בתלוש השכר מהוה מעשה פסול שנועד להונות את העובד, ולכן היא עשויה להוות עילה להרמת מסך ההיתאגדות. עוד נדגיש כי לחיסכון הפנסיוני משקל מיוחד בבטחונו הכלכלי של העובד, ומכאן גם חובת האמון המיוחדת בהקשר זה. לאור האמור, נקודת המוצא היא כי שליחת היד בכספים שיועדו להפקדה עבור ביטחון פנסיוני לעובד עשויה להוות נסיבה משמעותית שעשויה ללמד על התקיימות התנאים שבסעיף 6 לחוק. אולם נקודת מוצא זו אינה בהכרח נקודת הסיום, כשיש ליתן משקל גם למכלול נסיבות הענין".
בעיניין שון אשר הוכרע בשנת 2020, היתייחס בית הדין הארצי לנכוי דמי תגמולים משכר העובד ואי-העברתם בפועל לקופת הגמל, וכן לסוגיית הרמת המסך, בציינו כך[footnoteRef:218]: [218: ע"ע (ארצי) 21196-05-18 שון – קאהן-לינדר (ניתן ביום 7.8.2020).
...
בסופו של דבר, מדובר בנסיבות חמורות וקשות, שמצדיקות ביחס לרכיבי התביעה הרמת מסך חלקית ובאשר לכלל התשלומים הפנסיוניים[footnoteRef:216].
]
במקרה שלפנינו, אנו סבורים כי כלל הנסיבות שצוינו עד כה תומכות בהרמת מסך, אך כזאת שהיא חלקית (וכן חיוב אישי חלקי), ובכל הקשור לתשלומים הפנסיוניים בכללותם.
]
סוף דבר
לסיכום – לאור כל האמור לעיל, דין התביעה להתקבל ברובה הגדול, ועל הנתבעת לשלם לתובעים את הסכומים הבאים, כדלקמן –
- לתובע 1, פיטר שיינקמן – פיצויי פיטורים בסך של 62,459 ₪; תגמולי מעסיק בסך של 40,172 ₪; ותגמולי עובד (שנוכו מהשכר ולא הועברו לקרן הפנסיה) בסך של 30,301 ₪; הפרשי שכר בסך של 12,438 ₪; דמי הבראה בסך של 3,685 ₪; פדיון חופש בסך של 5,488 ₪; פיצוי בגין הפרת הוראות חוק הגנת השכר בסך של 3,000 ₪.