6) עקב תלונותיהם של אדם ומוחמד במישטרה, נעצר אמיר ונכלא ליממה וכן הוגש נגדו כתב אישום לבית משפט השלום בירושלים שבו הואשם בבצוע עבירת סחיטה באיומים בהזדמנויות שונות [ת"פ (שלום - י-ם) 55866-12-11 מדינת ישראל נ' אמיר ג'בר] (להלן: "ההליך הפלילי")].
מידת ההוכחה הנדרשת בנידון דנן, עומדת ביחס הולם לרצינות תוכן הדיבה [ע"א 670/79 הוצאת עתון הארץ נ' בצלאל מזרחי, פ"ד מא(2) 169, 186 (1987)].
עם זאת, בשעה שהקורבן פעל למצות את זכותו הבסיסית להגיש תלונה במישטרה, שיתף פעולה בחקירה, ביצע או היה נכון לבצע עימות עם החשוד או הנאשם, לא ברור דיה סרובו לשתף פעולה לבצע תרגיל חקירה פשוט (שיחה טלפונית עם החשוד שמוקלטת על-ידי המישטרה), אשר אין בה כל קרבה ויזואלית או פיזית, בין הקורבן לבין החשוד.
העוולות לפי הפקודה
54) משהגעתי לכלל מסקנה כי דין תביעתו של התובע להיתקבל על-יסוד עוולה לפי חוק איסור לשון הרע, ובהתאם נקבע גם גובה הפצוי דלעיל, דומני כי התייתר הצורך לידון ביתר העוולות, שכן בנסיבות העניין, בין אם תתקבלנה כל טענות התובע על-יסוד העוולות האמורות או חלקן, אין בכך כדי לשנות את התוצאה, הן בשאלת החבות הן באומדן הנזק.
57) בהקשר זה, סעיף 7 בחוק איסור לשון הרע קובע כי "פירסום לשון הרע לאדם או יותר זולת הנפגע תהא עוולה אזרחית, ובכפוף להוראות חוק זה יחולו עליה הוראות הסעיפים [...] לפקודת הנזיקים האזרחיים, 1944". סעיף 76 בפקודת הנזיקין קובע בין היתר, כי פיצויים יינתנו בגין נזק שסבל התובע שנבע במישרין מעוולת הנתבע.
...
לפי לשון הסעיף המוזכר:
"נגישה היא פתיחתו או המשכתו של הליך נפל - למעשה, ובזדון, ובלי סיבה סבירה ומסתברת - נגד אדם, בפלילים או בפשיטת רגל או בפירוק, וההליך חיבל באשראי שלו או בשמו הטוב או סיכן את חירותו, ונסתיים לטובתו, אם היה ההליך עשוי להסתיים כך; אך לא תוגש תובענה נגד אדם על נגישה רק משום שמסר ידיעות לרשות מוסמכת שפתחה בהליכים"
(ההדגשה אינה במקור)
60) סבורני כי עוולה זו אינה חלה בנסיבות העניין, שכן מתקיים הסייג שבסיפא אשר בסעיף האמור [ראו והשוו: בג"צ 64/91 סלים חילף נ' משטרת ישראל, פ"ד מז(5) 653, 659 (1993)].
סיכום
61) על יסוד האמור, התביעה מתקבלת באופן חלקי.
62) הנתבעים ישלמו לתובע, ביחד ולחוד, סך של 50,000 ₪ בצירוף הוצאות משפט ושכר טרחת עורך-דין בצירוף מע"מ כדין, בסך כולל של 10,000 ₪.