כוחות כיבוי אש שהגיעו למקום התקשו להשתלט על השריפה ונזק רב נגרם לשלושת המגרשים.
לאחר שבררה את חבותה באמצעות חוקרים שמאים ומהנדסים מטעמה, הגיעה מגדל לכלל הערכה כי הנזק שניגרם לדלהום בגין ניזקי המבנה, התכולה והמלאי, בו היא חבה כמבטחת, לאחר ניכוי הישתתפות עצמית ולאחר הפחתה עקב תת ביטוח, עומד על סך כולל של 983,358 ₪.
בגירסתו של מורסי בפני רשף גוילי אמר: "אני בעל מיגרש המשטחים, יש לי שותף יהודי, אנחנו לא פותחים ביום שבת, היו במקום 2 פועלים מהשטחים. הויה ויכוח בין השותף לפועלים ביום רביעי. אני לא הייתי במיתחם בזמן פרוץ השריפה". בעדותו (עמ' 178) תיקן מורסי כי אין מדובר בפועלים שלו אלא בפועלים תושבי שטחים המוכרים לו ברזלים, אשר בינם לבין שותפו היתגלע ויכוח וייתכן שהם הציתו את המקום.
בסיכומו של דבר, ובהיעדר נתונים וראיות של ממש, אין ליתן משקל של ממש לגירסה זו.
סעיף 39 לפקודת הנזיקין קובע על מי מהצדדים חלה חובת הראיה ברשלנות לגבי אש:
בתובענה שהוגשה על נזק והוכח בה שהנזק נגרם על ידי אש או עקב אש, וכי הנתבע הבעיר את האש או היה אחראי להבער האש, או שהוא תופש המקרקעין או בעל המיטלטלין שמהם יצאה האש – על הנתבע הראיה שלא היתה לגבי מקורה של האש או התפשטותה, התרשלות שיחוב עליה.
בע"א 4473/93 יער זאב בע"מ נ' הסנה - חברה ישראלית לביטוח בע"מ (9.9.96) נקבע, כי מקום בו הוכיח נתבע כי השריפה אירעה עקב הצתה בזדון בלתי צפויה וכי לא הייתה לו אפשרות סבירה למנוע את הצתת האש או את התפשטותה, יכול שיהיה בכך כדי לבסס את העידר התרשלותו.
...
אשר לטענות בדבר אשם תורם של מבוטח התובעת, יש לזכור כי הנטל להוכיח זאת מוטל על המזיק (ע"א 663/88 יהודה שירזיאן נ' לבידי אשקלון בע"מ (12.5.93)) ובעניינו הנתבע לא עמד בנטל זה.
סוף דבר
הוכח באופן המניח את הדעת כי השריפה החלה במגרשו של הנתבע ומשם התפשטה למגרש מבוטח התובעת.
מהטעמים המפורטים לעיל מצאתי להעמיד את הסכום לו זכאית התובעת מאת הנתבע בגין הנזק למבנה על סך 383,626 ₪; בגין נזק לתכולה ולמלאי – סך 492,549 ₪; ובגין שכ"ט מומחים וחוקרים סך של 45,863 ₪.
לאור כל האמור, ישלם הנתבע מר נאסר מורסי לתובעת מגדל חברה לביטוח בע"מ, סך של 922,038 ₪, כאשר סכום זה נושא הפרשי הצמדה וריבית החל ממועד הגשת התביעה.