בית הדין הארצי לעבודה
עב"ל 23069-07-22
ניתן ביום 03 יולי 2023
המוסד לביטוח לאומי
המערער
סעיד אבו חוסין
המשיב
לפני: השופטת לאה גליקסמן, השופטת סיגל דוידוב-מוטולה, השופט אילן סופר
נציג ציבור (עובדים) מר אמיר ירון, נציגת ציבור (מעסיקים) גב' נעמי זנדהאוז
ב"כ המערער – עו"ד שלומי מור
ב"כ המשיב – עו"ד שקמה עצמון גל (על פי מינוי לפי חוק הסיוע המשפטי)
פסק דין
במקרה הנידון, שבו מדובר בזכויות בניה ממומשות של הדירות שבנו הבנים, ובהנתן שהבנים מימנו את עלויות בניית הדירות, קבלת החזקה המוחלטת בנכס יכולה להחשב כהעברת הזכויות של המשיב לבניו, ומועד תחילת המגורים של כל אחד מהבנים מעיד על תפיסת החזקה בה; בהיתחשב בעובדה שהחזקה הועברה לבנים שנים רבות לפני מועד הגשת התביעה להשלמת הכנסה, מאי 2019, אין לייחס למשיב הכנסה רעיונית משווי זכויות הבנייה של דירות הבנים, היינו ממרכיב הקרקע כפי שהוא מכונה בחוות דעת שמאי המקרקעין.
כמו כן נקבע, בהתייחס לזקיפת הכנסה רעיונית ממקרקעין (באותו מקרה – קרקע עודפת) כי "עצם קיומו של שווי כלכלי לקרקע העודפת אינו מספיק לצורך ייחוס הכנסה רעיונית ממנה לצורך חוק הבטחת הכנסה. בהקשר זה נקבע כי את תקנה 10 לתקנות הבטחת הכנסה 'יש לפרש כאילו הוספו בה המילים: ובילבד שיש ביכולתו של בעל הנכס להפיק את ההכנסה'... כאשר נטל ההוכחה בדבר קיום היכולת האמורה מוטל על המוסד" [עב"ל (ארצי) 33638-01-13 אחמד מוקטרן – המוסד לביטוח לאומי (10.4.2014) וראו האסמכתאות שם].
...
עוד נוסיף כי לא מצאנו שהעברת הבעלות במקרקעין בשנת 2014 על שם המשיב (שנים רבות לאחר פטירת אביו) מצדיקה לשנות את קביעת בית הדין האזורי, נוכח הסברו של המשיב כי אחיו הם שביקשו את רישום המקרקעין על שם כל יורשיו של אביו המנוח וטיפלו בכך, כאשר מטבע הדברים הרישום בוצע תחילה על שמו כיורש הראשון.
בענייננו, משזכויות הבנייה נוצלו, הבנים נשאו בעלויות הבנייה ומתגוררים בפועל בדירות עם משפחותיהם מזה עשרות שנים, ברור כי המשיב אינו יכול להפיק הכנסה מזכויות הבנייה המנוצלות מכוחן נבנו הדירות, שנים רבות לפני הגשת תביעתו לגמלת השלמת הכנסה, וגם מטעם זה דין הערעור להידחות.
סוף דבר – הערעור נדחה.