לטענתו, העדרותו מהדיון לא נבעה מזלזול או כוונת זדון, אלא מטעות אנוש תמימה של צד בלתי-מיוצג הנעדר רקע והבנה משפטיים.
אם כך, "לא קמה לו זכות שבדין לביטול ההחלטה מיום 8.6.2021. נהפוך הוא: בחירתו, גם כאשר היה מיוצג על-ידי עורך דין, להגיש בקשה עמומה הכוללת טענות חלופיות מלמדת על פגם מהותי באמינותו".
המבקש לא אמר נואש, וערער לבית המשפט המחוזי.
בית המשפט המחוזי נימנע מכך, ובחר חלף זאת, ללמד זכות פעם אחר פעם: את אי-הגשת התגובה, תלה בהיות המשיב בלתי-מיוצג (אף שהמשיב עצמו הודה לאחר מעשה שלא הגיב "כי אין לו לחדש בטענותיו"); בפסק הדין 'השלים' את טענות המשיב על סמך טענותיו בבית משפט השלום, בבחינת "את פתח לו". מדוע איפוא, לצד נקיטה זו במידת הרחמים כלפי המשיב, 'זכה' המבקש (אשר גם הוא היה בלתי מיוצג בעת מחדלו) שתמוצה עמו מידת הדין?
משעה ששם בית המשפט המחוזי לנגד עיניו את הנזק שניגרם למשיב, וקבע שיש לפסוק בגינו הוצאות בשיעור גבוה, מן הצדק איפוא, לנקוט 'מידה כנגד מידה'; לזקוף את מחדליו הדיוניים של המשיב במסגרת הליך העירעור אל מול מחדליו של המבקש בבית משפט השלום, ו'לקזז' את הסנקציה שהטיל בית המשפט על המבקש בגין מחדלו, עם זו שראוי היה להטיל על המשיב – ולא הוטלה.
...
המבקש טוען, כי לא ניתנה כל הצדקה לחייבו בהוצאות בשיעור שכזה – אף שזכה בערעורו, ואף שלא היו למשיב כל הוצאות במסגרת הליך הערעור, שהרי נמנע מהגשת תגובה חרף מספר החלטות מפורשות המורות על כך. עוד מדגיש המבקש, כי התנהלות זו של המשיב הביאה להתמשכות הליך הערעור, והובילה לנזק ניכר עבורו: "בגין [פסק הדין] לבקשת המשיב – הוצא צו עיכוב יציאה מהארץ בעוד היטב ידוע למשיב – שפרנסתו היחידה של המבקש הינה בחו"ל [...] כמו כן עיקולים על חשבונות הבנק, רכב, וכו'. בעוד המבקש ממתין להחלטה בערעור – חויב [המבקש] ע"י רשמת ההוצאה לפועל בסך תשלומים 10,115.33 ₪". אם כך, סבור המבקש, כי "טעה כב' בית משפט קמא בשיקול הדעת לחייב את [המבקש] – שהמתין 105 ימים למתן פסק דין בערעור – במקום לחייב את המשיב בהוצאות המערער בתוספת שכ"ט – חויב [המבקש] 'בהוצאות' המשיב שלא הגיב בערעור ולא היה מיוצג".
המשיב מנגד, האריך בדברים לגופו של סכסוך, אך לעניין פסיקת ההוצאות טען כי "[המבקש] טוען שההוצאות שבית המשפט פסק הינן ללא קשר, אך הוא צריך לזכור שהוא עצמו מגיש את הבקשות השונות וגורר את המשיב להגשת תגובות ולכן אין לו על מי לטעון אלא על עצמו". עוד הוסיף המשיב, כי "[המבקש] מבזבז זמן שיפוטי יקר לשווא ועד שהוא לא יקבל החלטה לפי רצונו, נראה כי ימשיך לבזבז זמן".
בהתאם לסמכותי שלפי תקנה 149(2)(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018 (להלן: תקנות סדר הדין האזרחי), החלטתי לדון בבקשת הרשות לערער כאילו ניתנה רשות, והוגש ערעור על-פי הרשות שניתנה (לאמות המידה לבחינת בקשת רשות ערעור על רכיבים 'חדשים' שנקבעו לראשונה במסגרת הליך ערעור, ראו רע"א 11706/05 גבעת נילי, כפר שיתופי בע"מ נ' חיון (8.5.2006)).
לאחר שעיינתי בבקשת הרשות לערער, על נספחיה, ועיינתי גם בגלגולי ההליך בבית המשפט המחוזי ובבית משפט השלום, באתי לכלל מסקנה כי דין הערעור – להתקבל.
בקשת הרשות לערער מתקבלת אפוא בזאת.