אם נאמר בזיכרון הדברים במפורש כי הוא לא מטיל על הצדדים כל חיוב בטרם ייעשה החוזה הפורמאלי, הרי בכך הביעו הצדדים דעתם הברורה כי זיכרון הדברים אינו אלא שלב ביניים, ויש להמתין לכריתתו של החוזה הפורמאלי.
כלל זה מסמיך את בית המשפט לעצב עבור הצדדים חיובים וזכויות על בסיס שיקולים נורמאטיביים ולקוראם אל תוך החוזה (ראו גבריאלה שלו ואפי צמח, דיני חוזים 519-517 (מהדורה רביעית, 2019) (להלן: שלו וצמח); **** פרידמן ונילי כהן חוזים ג 253 (2003) (להלן: פרידמן וכהן); נילי כהן "נאמנות הפרשן" עיוני משפט לה 587 (2013); וכן איל זמיר פירוש והשלמה של חוזים 28-23 (1996))".
התובע הנו עורך דין שאינו בעל רישיון תיווך, ובודאי שאינו זכאי לדמי תיווך בגין עסקה במקרקעין; גם הסכם אופציה אין בפנינו, ואזכיר כי הסכם אופציה מחייב דיווח תוך פרק זמן המוגדר בחוק לרשויות המס.
ובהמשך שיתף התובע ב"טכניקות" מכירה שונות, כהסבר לנוסח ששלח: "המשמעות היא פשוטה ואפשר לראות במסמכים שצירפתי וזה מה שעשיתי גם בקבוצה הקודמת, יש כל מיני טכניקות לעשות קבוצה, זאת אומרת אתה יכול לבוא ולמוכר, דרך אגב הטכניקה המקובלת שיש מסגרת, עושים את הסכם האופציה ואז אתה מביא את קבוצת הרכישה או את קבוצת הרוכשים, במקרה שלי זה קבוצת רוכשים כי זה לא בנייה אלא זה כבר נכס קיים, ואתה מביא, ומה שמעניין הרי את המוכר בסופו של דבר זה ככה- שהוא מקבל את הכסף שהוא רצה, זה מה שמעניין אותו, הוא מקבל את תנאי התשלום שסוכם עליהם ושהחוזה לא יהיה מופר, ואז עורכי הדין מדברים" (עמ' 110 שו' 13-20).
לעומת זאת, הנתבע הסביר הסבר היטב מדוע נוסח ההסכם שנשלח אליו לא היה מקובל עליו, ראו עדותו בעמ' 257-258; ראו דבריו של ליאונה שמתארים נכונה את המצב: "עוד דגשים חוץ מ-2 הנקודות האלה, נושא שלא הופיע באותו הסכם ה-80 מיליון, התמורה. מה שאז הוצע היה הסכם למכר דירות כאילו שיש התחייבות למכירת עכשיו 95 דירות נפרדות, 95 עיסקאות, שזה בכלל לא הייתה הכוונה ולא רוח הדברים של אותו הסכם וזה אינפוט שאמרתי לו שצריך להופיע כי זה בכלל לא, זה 2 דברים שונים. ש:מה דברים שונים? ת: מה שהמסמך תיווך הזה היה לעומת מה שבפועל החוזה מכר שנשלח, זה מתאר עסקה אחת וזה מתאר עסקה אחרת, אין קשר בין השניים, ש: אוקיי, ת: לא בסכומים, לא בצדדים, לא בזהות הצדדים, לא בזהות הממכר, לא בסוג העסקה, זה שונה לגמרי לחלוטין" (הדגשות שלי).
...
הגעתי לכלל מסקנה שהאמור בנ/31 מתאר נכונה הן את המצב העובדתי והן את המצב המשפטי.
סוף דבר
מכל הטעמים הללו, לא כל שכן משקלם המצטבר, התביעה נדחית.
כשלקחתי בחשבון התנהלות זו; את משך זמן ההליך; את הסכום הגבוה של התביעה (עשרה מיליון ₪), קובעת אני כי בנוסף להוצאות ישלם התובע לנתבעים שכר טרחה בסך של 150,000 ₪ וזאת תוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין.