מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכייה במכרז עירוני וסעיף 122 ב 3 לפקודת העיריות

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

כך, חברי מועצת הרשות המקומית משמשים כחברי הועדה המקומית לתיכנון ולבניה (סעיף 18 לחוק התיכנון והבניה); וכך גם ועדת המכרזים העירונית מורכבת מחברי מועצה הממליצים בפני ראש הרשות על ההצעה שיש לאשר (סעיף 148 לפקודת העיריות), וכך גם בתחום רשוי העסקים, במסגרתו "רשות הרשוי" היא "ראש הרשות המקומית או מי שהוא הסמיכו לכך" (סעיף 5 לחוק רשוי עסקים, התשכ"ח-1968).
ענין כחילה עסק בשאלה האם חברת בניה שבעל המניות העקרי בה הוא אחיו של חבר מועצה, רשאית להישתתף במיכרז של הערייה בטרם קבלת אישור שר הפנים לפי סעיף 122א(ב)(3) לפקודה.
לא זה המקרה שבפנינו, ולא השתכנענו כי החלטת משרד הפנים שלא לאשר את זכייתה של העותרת במיכרז לוקה בחוסר סבירות או בפגם אחר המחייב את התערבותנו בשקול דעתו המינהלי" (בפיסקה 3, ההדגשות אינן במקור).
...
עמדה זו, כאמור, אינה מקובלת עלי.
מכל המקובץ עולה שאף כי העובדה שמדובר במינוי למשרת אמון היא נסיבה רלבנטית, אין היא בהכרח נסיבה המקלה על מתן אישור העסקה של חבר מועצה שחדל מכהונתו, ובוודאי שאין לקבל את עמדת המשיבים לפיה עצם העובדה כי מדובר במינוי למשרת אמון, מפיגה את החששות אותם באו סעיפים 122א(א) ו-122א(ט) לפקודה למנוע, ויש לראות בה, לבדה, נסיבה מיוחדת המצדיקה חריגה מהכלל הקבוע בסעיף 122א(א).
בנסיבות המקרה דנן, אף שמלכתחילה היה מקום לדחות את בקשת העירייה לאישור מינוי משיב 4 כמנכ"ל העירייה, בהעדר נסיבות מיוחדות שהצדיקו זאת, הרי שבדיעבד, בהתחשב במכלול הנסיבות - לרבות עמידתו של משיב 4 בתנאי הכשירות למשרה, העדר אינדיקציה למהלך פוליטי פסול ולפגיעה בטוהר המידות, ובעיקר לאור השיהוי בהגשת העתירה בעטיו מדובר במצב בו משיב 4 כבר מכהן בתפקידו מזה קרוב לשנה וחצי - אני סבור כי אין מקום להתערבותנו בהחלטות מועצת העירייה ומנכ"ל משרד הפנים לאישור המינוי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2012 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

הראיה הטובה ביותר לכך שבמועד הפירסום לא בוצעו עבודות מטעם נתיבי יקנעם לטובת העיריה, הנה ההבהרה שפורסמה בעתון שבוע לאחר פירסום הכתבה, ביום 1/4/2011, אשר עיקריה כדלקמן: "בעקבות פירסום כתבת התחקיר בשבוע שעבר ... עירית יקנעם ביקשה להבהיר כי בכתבת השער שפורסמה ... ישנם אי דיוקים רבים והיא מטעה את קוראי העתון ... חברת נתיבי יקנעם אינה מועסקת עקב ניגוד עניינים, בשום דרך על ידי העיריה. .... יודגש באופן חד משמעי כי על מנת לשמור על כללי המינהל התקין, עירית יקנעם לא אישרה שום מיכרז, בו הישתתף ואף זכה חבר מועצת העיר, יאיר גוזי. העיריה פנתה מיוזמתה לוועדה לניגוד עניינים וכשזו אמרה את דברה, הובהר למר גוזי חד משמעית שלא יוכל לעבוד עם העיריה ...". משמע, שהעיריה מודיעה אף היא כי במועד פירסום הכתבה - אין היתקשרות בין נתיבי יקנעם לבין העיריה – והאנטרס שלה לפירסום ההבהרה ברור ולגיטימי.
מהכתבה עולה שהעבודה כבר מתבצעת בפועל על ידי נתיבי יקנעם, בלי לחכות לתוצאת הבירור שאותו יזמה - ובצדק - העיריה, והדבר משווה נופך "חמור" והרגשה של "שחיתות". היה צריך להקפיד ולהסביר שהתובע עשה מהלך שלטענתו היה אמור ליפתור את בעית החשד לניגוד עניינים, כי הלגיטימיות של אותו מהלך נבחנה על ידי הועדה, כי הועדה מצאה שהמהלך אינו פותר את הבעיה - ולכן לא ניתן יהא להכשיר כל היתקשרות עתידית אלא בהתאם להוראות סעיף 122 לפקודת העיריות.
(ב) חזקה על הנאשם או הנתבע שעשה את הפירסום שלא בתום לב אם נתקיים בפירסום אחת מאלה: (1) הדבר שפורסם לא היה אמת והוא לא האמין באמיתותו; (2) הדבר שפורסם לא היה אמת והוא לא נקט לפני הפירסום אמצעים סבירים להווכח אם אמת הוא אם לא; (3) הוא נתכוון על ידי הפירסום לפגוע במידה גדולה משהיתה סבירה להגנת הערכים המוגנים על-ידי סעיף 15.
...
במקרה זה, אני סבורה כי אין עסקינן בפרט שולי בלתי רלבנטי.
אשר על כן, לאחר נתינת המשקל הראוי למכלול הנתונים דלעיל, מסקנתי היא כי יש לפצות את התובע בפיצוי בסך 10,000 ₪, ללא הוכחת נזק, ובנוסף אני מורה לעיתון לפרסם מטעמו הודעה, במהלך החודש הקרוב, באחד מהעמודים הראשונים הפנימיים של העיתון, בגודל דומה לגודל של הודעת ההבהרה מטעם העיריה מיום 1/4/2011, בזו הלשון: "ביום 25/3/2011 פורסמה בעיתון כתבה, תחת הכותרת "המכרז הבטוח", שעניינה התקשרויות חוזיות אפשריות בין חברת נתיבי יקנעם לבין העיריה בנוגע להסעות מטעם העיריה ומעורבותו של חבר מועצת העיר מר יאיר גוזי בחברת נתיבי יקנעם.
סיכום – לאור כל האמור מעלה, אני מקבלת את התביעה, מחייבת את שני הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובע 10,000 ₪, בתוספת שכ"ט עו"ד בסך 3,000 ₪ (כולל מע"מ) והחזר יחסי של אגרת בהמ"ש בסך 2,000 ₪ (בשים לב לגובה התביעה ביחס לגובה פסק הדין), וכן מחייבת את שני הנתבעים לפרסם את ההודעה כפי שמפורט מעלה, במועדים דלעיל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תחולת סעיף 122א לפקודה על עובד קיים בערייה נדונה בפסיקה רק פעם אחת בבית הדין באר שבע שבו נקבע כי בקידום של עובד קיים, אין מקום להחיל את סעיף 122א לפקודה ואין לידרוש כי פעם אחר פעם יידרש העובד לעבור את אישור משרד הפנים לעצם ההיתקשרות וזאת גם אם נקבל את הפרשנות המחמירה של הפסיקה כי הסעיף חל על התקשרויות עם עובדים שנבחרו במיכרז.
טענות משרד הפנים: מינוייה של התובעת לתפקיד מנהלת המוקד העירוני לא ניכנס לתוקף שכן לא אושר ע"י מנכ"ל משרד הפנים, מכוח סעיף 122א לפקודת העיריות.
בבג"צ 5835/17 אלאימאן שירותי חברה ורווחה בע"מ נ' עריית קלאנסווה (ניתן ביום 17.7.18 - פורסם במאגרים האלקטרוניים) נדון עניינה של חברה שעסקה במתן שירותים חברתיים ובעל המניות בה היה בזמנים הרלוואנטיים חבר מועצת העיר קלאנסווה ויו"ר האופוזיציה ומשרד הפנים לא אישר את זכייתה של החברה שזכתה במיכרז.
העקרונות המנחים, אמות המידה והאינדיקציות להפעלת הסמכות למתן אישור חריג על ידי שר הפנים לפי סמכותו בהתאם להוראת סעיף 122א(ב)(3) לפקודת העיריות (ולסעיף המקביל בצו המועצות המקומיות), הותוו איפוא בפסק דיננו זה, ואלה עיקריהם: נקודת המוצא להפעלת הסמכות למתן אישור חריג לפי סעיף 122א(ב)(3) לפקודה היא כי אישור להתקשרות למרות האיסור הכללי הוא בגדר חריג, המיועד למקרים נדירים שבהם המבקש הצביע על נסיבות מיוחדות המקימות צידוק או כורח שעה לסטייה מהכלל.
...
סוף דבר על דעת רוב חברי המותב, התביעה נדחית.
התובעת תשלם לנתבעת 2 שכ"ט עו"ד בסך 7,000 ₪ והוצאות משפט בסך 500 ₪.
נוכח עמדת הנתבעת 1 שעלתה בקנה אחד עם עמדת התובעת, לא מצאנו מקום לפסוק הוצאות לטובתה.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

בהתאם לתוצאות הבחירות, נבחר לתפקיד ראש המועצה מאיר דהן, ראש סיעת "לב" (המשיב 2 בעע"מ 1562/15 והמערער 2 בעע"מ 1955/15; להלן: ראש המועצה), וסיעתו קיבלה 4 מושבים; סיעת מש"ב בראשות גבריאל גאון (המערער 2 בעע"מ 1562/15 והמשיב 2 בעע"מ 1955/15; להלן: גאון) קיבלה 3 מושבים; סיעת "המושבה" בראשות עורך הדין שלום קמיל (המערער 1 בעע"מ 1562/15 והמשיב 1 בעע"מ 1955/15; להלן: קמיל) קיבלה שני מושבים; סיעת "דרך חדשה" בראשות עורך הדין יצחק פסטרנק (המשיב 3 בעע"מ 1562/15 והמשיב 5 בעע"מ 1955/15; להלן: פסטרנק) קיבלה מושב אחד וסיעת מל"י בראשות אהוד אביר לב (המשיב 4 בעע"מ 1562/15 ובעע"מ 1955/15; להלן: אביר לב) זכתה אף היא במושב אחד.
כך, בסעיף 150א לפקודת העיריות נקבע כי: "ההרכב הסיעתי של חברי המועצה, בכל אחת מוועדות החובה לפי פקודה זו, יהיה תואם ככל שניתן את ההרכב הסיעתי של המועצה". בסעיף 162(ב) לפקודת העיריות, החל על ועדות רשות, נקבע כי: " ... ההרכב הסיעתי של כל ועדה ... יהיה תואם ככל שניתן, את ההרכב הסיעתי של המועצה". וכן יש לציין את סעיף 249א(3) לפקודת העיריות, הנוגע להרכב הגוף המנהל בתאגיד ערוני: "נציגי העיריה כאמור [נציגים בגוף המנהל של התאגיד העירוני, צ.ז.], שהנם חברי המועצה, ייבחרו כך שיישמרו, ככל האפשר, יחסי הכוחות של הסיעות במועצה". בבסיס ערעור העותרים ניצבת הטענה, שנדחתה בבית משפט קמא, כי יש להטיל על מועצה מקומית חובה לשמור על ייצוג הולם בכל גוף משנה, למרות שחובה שכזו אינה מצויה בסעיפי צו המועצות המקומיות.
במקרה של ועדת מל"ח וועדת ביטחון, אי-התחולה מצוינת במפורש (סעיף 123א(ב) וסעיף 123ב(ג) לצוו, בהתאמה), ואילו באשר לשאר הועדות, לא מיתקיים בעיניינן התנאי הקבוע ברישא של סעיף – "ועדה של המועצה שלא נקבע לה הרכב לפי חיקוק". הרכבה של הועדה החקלאית נקבע על-פי התוספת השנייה לצוו המועצות המקומיות (סעיף 121 לצוו) ולעניין ועדת ההנהלה, ועדת הבקורת וועדת המכרזים, נקבע כי הרכבן ייבחר מבין חברי המועצה (סעיף 120(ב) לצוו, סעיף 122(א) לצוו וסעיף 123(א) לצוו, בהתאמה), ודי בכך כדי לראות באותן ועדות כוועדות שנקבע הרכבן בחיקוק (בג"ץ 150/72 זיאד נ' עירית נצרת, פ"ד כו(2) 424 (1972) (להלן: עניין זיאד)).
...
המשיבים טענו בתגובה לעתירה, כי יש לדחות את העתירה נוכח השיהוי בהגשתה, ונוכח חוסר ניקיון כפיים ואי מיצוי הליכים.
נוכח האמור לעיל, סבורני כי יש להורות על ייצוג הולם בדירקטוריון המתנ"ס רק אם יימצא כי הדירקטוריון הוא גוף "פוליטי", המשמש כזרועה הארוכה של מועצת הרשות (להבדיל מראש הרשות).
סוף דבר בדיון שנערך בפנינו, הביע הרכב זה את דעתו כי טוב יעשו הצדדים אם "יסירו את הכפפות" ויפעלו יחדיו לטובת תושבי הרשות המקומית כולם.
סוף דבר, אציע לחבריי לדחות את ערעור העותרים ולקבל את ערעור המשיבים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו