המחלוקת, בתמצית, נוגעת לשאלה האם הקבלן, כטענתו, זכאי לסכומי נוספים עבור העבודות אשר בוצעו על ידו בטרם סולק מהפרויקט, וכן זכאי להחזר הערבות הבנקאית; אובדן רווח שנימנע ממנו עקב אי ביצוע שלב ב' בפרויקט ופגיעה בשמו הטוב, והכול בסכום כולל של 6,730,603 ש"ח (סכום תביעת הקבלן), או שמא יש לדחות את דרישות הקבלן ולקבל את טענות המועצה לפיהן הקבלן הפר את ההסכם ברגל גסה, התמהמה בתחילת ביצוע הפרויקט; ביצע את העבודה או חלקה באופן לקוי; גרם לנזקים ולהתמשכות ביצוע העבודות; נדרשו תיקונים והשלמות על ידי קבלנים אחרים, בסכומים גבוהים ממחירי ההסכם, והכל בסכום מיצטבר של 6,557,117 ₪ (סכום תביעת המועצה).
עוד מציין המומחה, "מאחר ועברה כחצי שנה בו האתר היה מוזנח כמו כן קווים הספיקו לשקוע ועקב כך נגרמו סדקים ושברים זאת לא באופן מפתיע, היות והקווים בוצעו ללא בקרה של הפיקוח, חלקם ללא עטיפת חול, כל זאת גם כן ללא אישור הפיקוח. אלו היו בדיוק אזהרות הפיקוח שהקווים הלא עטופים בחול לא מהודקים כיאות, מבוצעים ע"י קבלני משנה לא מאושרים וללא צוות מקצועי של הקבלן ישקעו ויישברו".
בפרק י' לחוות הדעת, עמ' 31-34, שב המומחה ומפרט "מדוע החישוב של הפרויקט יכול להיות אך ורק פאושלי". בשורה הראשונה לעמ' 31 קובע המומחה מפורשות "שהעבודות נשוא שלב א' הסתיימו במלואן, למעט עבודות אספלט שלא הסתיימו והקבלן גם לא ביקש עבורם תשלום". המומחה שב ומציין את שציין ונזכר כבר לעיל, שלגישתו "לא ניתן גם לקצץ כספים בחשבון על ליקויים ואיכות ביצוע וגם לחייב את הקבלן על תיקון הליקויים כך שמתבצע בצורה כזאת קיצוץ כפול ולא מידתי. העבודות של שלב א', כפי שדווחו בחשבון [שהיה פאושלי וכך גם התייחסו אליו לכל אורך הפרויקט], גם לפי החשבון של מנהל הפרויקט הסתיימו כימעט לגמרי מבחינה כמותית".
בהמשך חוות הדעת (סעיף 6 בעמ' 32) מציין המומחה "אין אפשרות אמיתית לחשב חישוב כמותי היות שאף צד בראיות שהביא לא העביר חישובי כמויות לתמיכה בעמדתו, לא הקבלן ולא המועצה, לטעמי זה ברור כיוון שלא בוצעו חישובים כאלה ע"י מנהל הפרויקט...".
המומחה מיפרט בסעיף י"א לחוות דעתו (ראו עמ' 34-37) מהם הסכומים המגיעים לשיטתו לקבלן עבור העבודה שבוצעה על ידו עד למועד הפסקתה ע"י המועצה.
כן מתייחס המומחה למסמך רכוז הוצאות בגין ליקויים וכתב הכמויות החוזי של הקבלן ברזאני, אשר החליף את הקבלן בפרויקט.
מקבלת אני את קביעתו של המומחה ולפיה על מנת לערוך תחשיב נכון, צודק וראוי, יש לקבוע מהי התמורה המלאה שהיה על הקבלן לקבל עבור העבודות שבוצעו על ידו, ואז לבצע הפחתות, בהתאם לליקויים שנמצאו ולתיקונים שבוצעו, שאחרת מדובר בכפל פיצוי: "אתם, הרבה פעמים, גם רציתם לקזז לו, מצד אחד רציתם לקזז לו, להפחית לו, וגם רציתם לקבל את זה עוד פעם, מהצד השני, עם הקבלן שבתאי... הרבה מאוד כפילויות היו לך... וזאת אחת הסיבות שרשמתי הרבה מאוד פעמים 0. אתה לא יכול גם לרצות לקבל, עלות תיקונים, וגם לקזז את זה על הקבלן. אם אתה מבקש תיקונים על משהו, אז אתה חייב לאשר את זה לקבלן" (עמ' 84 שו' 1-12).
...
בסיומה של אותה ישיבה קבעתי בסעיפים 4-6 להחלטה כדלקמן:
"4. בכל הנוגע לבקשה מס' 15 – אכן על פניו המומחה לא כלל שתי דרכים לחישוב כפי שהורה בית המשפט. סבורני כי המומחה, נכון לעת הזו, נימק מדוע לא עשה כן ואיני יכולה לקבוע ממצאים בנוגע לדרכי החישוב. סבורני כי קבלת בקשת הנתבעת הינה רתימת העגלה לפני הסוסים וייתכן כי תגרום הוצאות לשווא. המומחה נימק והדגיש כי חישוב נוסף ידרוש עוד מאות שעות עבודה, חיוב אשר יושת על הצדדים, ולטענת המומחה בסופו של יום לא יביא לתוצאה שונה.
גם אם אקבל את הטענה שהחשבון של בראזני לא היה מאושר באותה עת, וכי היו מספר תיקונים או ליקויים שהתגלו רק במועד מאוחר יותר, עדיין סבורה אני כי מדובר בסכומים שאינם משנים באופן מהותי ממצאיי המומחה, כפי שהוא עצמו ציין: "...על פי הניסיון שלי, קשה לי להאמין שאני אמצא, שמי שיסתכל על זה, ימצא בסופו של דבר סכומי אמת" (עמ' 166 שו' 16-19).
לאחר ביצוע התחשיבים, ותוך שהוא מציין שאין מדובר בחישוב מתמטי אלא בהערכה מקצועית, הגיע המומחה למסקנה שהקבלן איחר ב – 21 חודשים, שווה ערך ל- 645 ימים ולפיכך הפיצוי למועצה הועמד על סך של 645,000 ₪, בצירוף הקנס הנזכר בסעיף 18.3 להסכם הפיתוח.
סיום
לאור כל האמור לעיל, סבורה אני כי בתיקים אלו יש לאמץ את חוות דעתו של המומחה, בכפוף לשינויים עליהם הורתי בסעיפים 45, 48, 55, 56 לעיל.