מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכות ערעור או רשות ערעור בהצטרפות כידיד בית המשפט

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נטען, כי כל מקרה צריך להיבחן לפי נסיבותיו, אולם העותרים לא מכחישים שעיקר פעילות המועדון היא ביצוע של ריקודים מסוג זה. לאחר הגשת העתירה ביקשה המשיבה את צירופה של רשות הרשוי, וכן הגישו אירגוני נשים ונשים נוספות בקשה להצטרף להליך במעמד "ידיד בית משפט". בהחלטת הצירוף קבעתי שאין מקום לצרוף המבקשים להצטרף כיוון שהסוגיות שבמחלוקת אינן נוגעות לסוגיות המהותיות אליהן המבקשים להצטרף מתייחסים, וכיוון שהמדינה כמייצגת את האנטרס הצבורי יכולה ואף התייחסה בפועל לסוגיות המהותיות.
תקנה 42 לתקנות בתי משפט לענינים מנהליים (סדרי דין), התשס"א-2000, שכותרתה "שמירת תוקף" קובעת כי "הגשת עתירה, ערעור מנהלי או תובענה מינהלית, וכן ערעור או בקשת רשות לערער לבית המשפט העליון לפי החוק או תקנות אלה, אין בה, כשלעצמה, כדי לעכב את ביצוע ההחלטה נושא ההליך". העותרים הגישו בקשה לצוו אירעי ולצו ביניים.
יצוין, כי לאור חשיבותה של זכות הטיעון שאחת מנגזרותיה היא זכות העיון, כבר הבעתי את דעתי שראוי כי הרשויות יעשו מאמץ להעביר את מלוא החומר והנימוקים שכן ניתן לגלותם למי שצפוי להפגע מהחלטתן לסרב לרישיון עסק על בסיס ראיות מנהליות חסויות (עניין זוהר משקאות, בפס' 18; ר' גם עת"מ (מנהליים י-ם) 30777-10-13 טל נ' ועדת האישורים של ההוצאה לפועל (9.2.2014) אליו הפנו העותרים, שם נקבע כי לא היתה חובה להעמיד לעיון העותר שם דוח סודי, אולם היה על הרשות "למצוא את שביל הזהב אשר יאפשר קיומו של הליך הוגן לעותר", בפס' 32; וכן ר' עת"א (מנהליים חי') 29200-04-15 ספורי נ' ועדת שחרורים שמקום מושבה בכלא כרמל (31.5.2015) אליו הפנו העותרים, שם נקבע כי ניתן להשתמש במידע חסוי מבלי להעבירו לאסיר ויש לתת מידע במידת האפשר על טיבו של החומר החסוי שיאפשר לאסיר להיתמודד עם הטענות, בעמ' 5; בכך שונה העניין דנן מההליך הפלילי, שם קיימת לנאשם זכות עיון בחומרי חקירה עם סיומה וטרם ניהול משפטו – ר' ע"א 5350/18 מדינת ישראל נ' שרון דגני פיש (2.8.5018) (להלן: "עניין פיש").
...
ביום 18.10.2017 החליטה רשות הרישוי שלא להיעתר לבקשה לקבלת רישיון עסק למועדון וזאת מהטעם ש"משטרת ישראל מסרבת לבקשה בגין ראיות מנהליות להמשך פעילות בלתי חוקית המתבצעת במקום".
במקרה דנן, בידי המשטרה ראיות מנהליות לפעילות בלתי חוקית במקום, ומקובלת עלי עמדתה כי רשות מנהלית סבירה אינה צריכה להתעלם מראיות אלו.
סוף דבר העתירה נדחית.

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בע"מ 5827/19 לפני: כבוד השופט ע' פוגלמן כבוד השופט נ' סולברג כבוד השופטת י' וילנר המבקש: פלוני נ ג ד המשיבות: 1. פלונית 2. פלונית המבקשת להצטרף כידיד בית המשפט: האגודה לשמירת זכויות הפרט (ע"ר) בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים (כב' השופטים מ' סובל ת' בזק-רפפורט ו-מ' ליפשיץ) מיום 23.06.2019 בתיק עמש 069027-03-19 תאריך הישיבה: ח' בסיון התשפ"א (19.05.2021) בשם המבקש: עו"ד שמואל מורן עו"ד יפעת שכטר בשם המשיבות: עו"ד אריאל עטרי; עו"ד פרופ' דב פרומר; עו"ד תרצה פאוסט-גילה בשם המבקשת להצטרף כידיד בית משפט: עו"ד חגי קלעי; עו"ד אור קרבקי; עו"ד עידו דוד כהן ][]פסק-דין
...
מטבע הדברים, על מנת להגיע לכלל מסקנה כי פלוני הציג 'מצג שווא' בהקשרים הללו, דרושה קביעה 'עובדתית' לגבי מצב הדברים האמיתי בנוגע לנטייתו המינית או לאמונתו הדתית, בניגוד להצגתו את עצמו כלפי חוץ.
אולם סבורני כי אם נאפשר בירור של תביעות נזיקיות וחוזיות כאמור, ולוּ למען ניתן יהיה ליתן סעד באותם מקרים מועטים של הטעיה מכוונת, בסופו של דבר יֵצא שכרנו בהפסדנו; במישורים הללו, המחיר החברתי שנשלם כתוצאה מבירור תביעות שאין בהן ממש, בהינתן הפגיעה שמסב ניהול הליך משפטי שכזה כשלעצמו – עולה על התועלת שתצמח מדיון באותם מקרים נדירים.
משכך, כחברי השופט ע' פוגלמן, אף אני סבור כי בנקודת הזמן הזו מוטב שייוותר העניין בצריך עיון, ונכון יהיה לצמצם את הכרעתנו לשאלה שהובאה לפנינו.

בהליך דנ"פ (דנ"פ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בתחילה, טען המבקש כי לא שימש כמנהל החברה, אך בדיון שהתקיים בהמשך הודיע שלא יעמוד על טענה זו. בפתח דיון ההוכחות הראשון, שהתקיים ביום 26.11.2020, הודיע המבקש כי הוא עומד על הטענה שלא שימש כבעל תפקיד בחברה, ובעקבות כך נתן בית המשפט המחוזי בנצרת (השופט ג' אזולאי) את ההחלטה הבאה (להלן: ההחלטה על חיוב בהוצאות): "שינוי חזית מצד [המבקש] גורם לכך שעדים שזומנו לישיבת ההוכחות היום לא ייחקרו ויחזרו כלעומת שבאו. מאות קרטונים של מוצגים אשר ממלאים מחצית מאולם ביהמ"ש, גם הם יחזרו כלעומת שהובאו. עורכי הדין שהתכוננו לחקירת עדים יחזרו כלעומת שבאו. מקליט מחברת הקלטה יחזור כלעומת שבא. בית המשפט שיומנו עמוס עד לעייפה ייאלץ לבטל יום הוכחות. וכל זה על שום מה? על שום [שהמבקש] החליט לחזור בו שוב מעמדתו ולגרום לדחייה של יום הוכחות נוסף ואולי אף ימים נוספים. נראה כי יש להבהיר [למבקש] מהו הנזק שניגרם וייגרם. על כן, אני מחייב את [למבקש] לשלם הוצאות בסך 30,000 ₪, אשר ישולמו לאלתר לקופת ביהמ"ש". המבקש הגיש על החלטה זו בקשת רשות ערעור, אשר הועברה בהחלטת השופט ג' קרא ללישכת הרשמים לצורך סיווג ההליך.
כמו כן טוענת המשיבה כי אם מושתות הוצאות שבעל דין מתקשה לעמוד בהם, פתוחה בפניו האפשרות לפנות למרכז לגביית קנסות בבקשה לפריסת תשלום החוב, וגם מטעם זה "מידת השפעתה של החלטה כזו על זכויות מהותיות היא מצומצמת". הסנגוריה הציבורית (להלן: הסנגוריה), אשר הגישה בקשה להצטרף להליך נושא הבקשה דנן כידידת בית משפט, הגישה בקשה להצטרף גם להליך שלפניי.
לכך יש להוסיף את העובדה כי הכלל לפיו לנאשם אין זכות ערעור על החלטות ביניים בהליכים פליליים יושם פעמים רבות בפסיקה, לרבות על סוגי החלטות שלהן משמעות דרמאטית מבחינת אופן ניהול ההליך מצד הנאשם, לא פחות מן ההחלטה להטיל עליו הוצאות (ראו, בין היתר: בג"ץ 179/17 ביטון נ' שופט בית המשפט המחוזי בירושלים (9.1.2017); בש"פ 4804/17 ברמלי נ' מדינת ישראל (9.8.2017; דנ"פ 1062/21 אוריך נ' מדינת ישראל (11.1.2022)).
...
בתחילה, טען המבקש כי לא שימש כמנהל החברה, אך בדיון שהתקיים בהמשך הודיע שלא יעמוד על טענה זו. בפתח דיון ההוכחות הראשון, שהתקיים ביום 26.11.2020, הודיע המבקש כי הוא עומד על הטענה שלא שימש כבעל תפקיד בחברה, ובעקבות כך נתן בית המשפט המחוזי בנצרת (השופט ג' אזולאי) את ההחלטה הבאה (להלן: ההחלטה על חיוב בהוצאות): "שינוי חזית מצד [המבקש] גורם לכך שעדים שזומנו לישיבת ההוכחות היום לא ייחקרו ויחזרו כלעומת שבאו. מאות קרטונים של מוצגים אשר ממלאים מחצית מאולם ביהמ"ש, גם הם יחזרו כלעומת שהובאו. עורכי הדין שהתכוננו לחקירת עדים יחזרו כלעומת שבאו. מקליט מחברת הקלטה יחזור כלעומת שבא. בית המשפט שיומנו עמוס עד לעייפה ייאלץ לבטל יום הוכחות. וכל זה על שום מה? על שום [שהמבקש] החליט לחזור בו שוב מעמדתו ולגרום לדחייה של יום הוכחות נוסף ואולי אף ימים נוספים. נראה כי יש להבהיר [למבקש] מהו הנזק שנגרם וייגרם. על כן, אני מחייב את [למבקש] לשלם הוצאות בסך 30,000 ₪, אשר ישולמו לאלתר לקופת ביהמ"ש". המבקש הגיש על החלטה זו בקשת רשות ערעור, אשר הועברה בהחלטת השופט ג' קרא ללשכת הרשמים לצורך סיווג ההליך.
טענות הצדדים מכאן הבקשה שלפניי, בה טוען המבקש, בין היתר, כי פסק הדין שגוי מאחר שהיה על בית המשפט לבחון את ההחלטה על החיוב בהוצאות לפי מבחן מהותי המוליך למסקנה כי החלטה זו מסיימת את ההתדיינות בכל הנוגע לחיובו בהוצאות, שאינה טפלה להליך הפלילי.
סעיף 30 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984 קובע כי ניתן להורות על דיון נוסף אם "ההלכה שנפסקה בבית המשפט העליון עומדת בסתירה להלכה קודמת של בית המשפט העליון, או שמפאת חשיבותה, קשיותה או חידושה של הלכה שנפסקה". מן הטעמים שאפרט, אני סבורה כי אין מתקיימת בעניינינו איזו מן החלופות הללו.
כאמור, דעת הרוב קבעה, בהמשך להחלטת הרשם, כי במקרה דנן ההוצאות הוטלו על המבקש מכוח תקנה 21 לתקנות, ומשכך, ההלכה שנקבעה בפסק הדין תחומה לתקנה זו. השאלה שיש להכריע בה, אם כן, במסגרת הבקשה שלפניי היא האם ההלכה שלפיה ערעור על הטלת הוצאות מכוח תקנה 21 לתקנות יוגש רק בתום ההליך הפלילי, קשה במידה המצדיקה קיום דיון נוסף בה? על שאלה זו אני סבורה כי יש להשיב בשלילה.
מן הטעמים שפורטו לעיל, הבקשה לקיום דיון נוסף בפסק הדין – נדחית ונוכח המסקנה שאליה הגעתי, אין מקום להיענות לבקשת הסנגוריה להצטרף להליך דנן, ואף היא נדחית בזאת.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כן הוספתי: "על כן תגיש הרשות תגובה הן לבקשה להכריע ברע"מ, הן לרשות העירעור לגופה עד ליום 27.3.22. חלף זאת, אני מאפשרת לרשות להודיע, עד אותו מועד כי מי שמגיע לישראל מאוקרינה כל עוד מצב המילחמה בעינו, יקבל הודעה בשפה האוקראינית לפיה הוא זכאי להגיש ערר ולהיוועץ בעו"ד לצורך כך, ותתחייב כי מי שהגיע לארץ כאמור לא יורחק לפני שחלפו לפחות 48 שעות מהגעתו לישראל, כך שיוכל לממש זכות זו בפועל. עוד תתחייב כי ככל שבית הדין לעררים לא יתן צו ביניים, לא יורחקו המבקשים מישראל בטרם חלפו 48 שעות נוספות, כדי שניתן יהיה להגיש ערעור או בקשת רשות ערעור לבית המשפט.". ביום, 27.3.22 הגישה הרשות את תגובתה.
עוד הוגשה באותו יום בקשה מטעם ארגון היא"ס בישראל, שמטעמו יוצגו המבקשים בעיניין אנסטסיה, להצטרף כידיד בית המשפט לערעור בעיניין זה. בבקשה נטען כי היא"ס הוא ארגון מומחה בתחום הגנה על פליטים בכל העולם, ומסייע לעולים ולמבקשי מקלט מאז קום המדינה, לרבות לנשים ולילדים מאוקראינה שבקשו להכנס לישראל לצרכי הגנה בנסיבות המילחמה.
הבקשה פירטה בהרחבה את פסיקת בית המשפט העליון באשר לחשיבות הבקורת השיפוטית כחלק מעקרון שילטון החוק, הפרדת הרשויות והמשפט המינהלי, וכן פירטה דוגמאות שבהן הפרה הרשות החלטות של בית המשפט המינהלי, ללא שהוגשו ערעור או בקשת רשות ערעור, והוצגה טענת הרשות החוזרת על עצמה משך שנים בהקשר זה, שלפיה החלטות בית המשפט המחוזי אינן בבחינת הלכה מחייבת מבחינה רוחבית.
...
בתוך כך קבעתי כי: "במקרה שלפניי, דחה בית הדין את הבקשה לצו ביניים מבלי לקבל את תגובת הרשות, תוך הנחה שאמם של האחים נמצאת בישראל שלא כדין, כאשר לטענת המבקשים היא נמצאת בארץ כדין. הדיין לא איזן כראוי בין סיכויי הערר למאזן הנוחות שהוא השיקול המכריע במקרים מסוג זה. הרשות מיהרה וניסתה להרחיק את המבקשים כשעתיים לאחר מתן ההחלטה, כדי למנוע הגשת ערעור לבית המשפט. אין לעמוד מנגד ולאפשר המשך התנהלות זו". שנית, התבססה החלטתי גם על טובת הילד שלא נשקלה בהליך הנוכחי ולא מונה לו אפוטרופוס לדין, על אף שמדינת ישראל חתומה על האמנה בדבר זכויות הילד החלה על הקטין, שלפיה בדיון בו נקבע גורלם של ילדים, טובתם צריכה להיות השיקול הראשון במעלה, ועל אף פסיקת בית המשפט העליון בהקשר זה. לאור כל זאת קבעתי באופן רוחבי, כי: "יש לקבוע כללים שיבטיחו ייצוג משפטי וגישה לערכאות בכל המקרים של אזרחיות ואזרחי אוקראינה המגיעים בעקבות המלחמה הנמשכת, וכניסתם מסורבת. אדגיש, הכוונה לאפשר ייצוג משפטי לצורך ביקורת שיפוטית על החלטת הסירוב. יש לציין לשבח את עורכי הדין הרבים המסייעים לאותם מסורבי כניסה ללא עלות (פרו בונו) ועושים במלאכה לילות כימים, כפי שעולה מהבקשה שלפניי". על כן קבעתי כי החלטתו של בית הדין לעררים מבוטלת, ובקשת רשות הערעור מתקבלת במובנה הרחב, כך שיחולו ההוראות שלהלן, כדי לאפשר ביקורת שיפוטית יעילה על החלטות הרשות: על הרשות ליידע את כל מסורבי הכניסה, עם הסירוב כי יש להם זכות להיוועץ בעו"ד ולהגיש ערר על אותה החלטה.
אלא, שתחת ההתייחסות להפרת החלטתי בעניין אנסטסיה כאמור בהחלטתי לעיל, פירטה התגובה בקצרה וללא תצהיר, כי לאור הצו הארעי שנתן כב' השופט אטדגי ושהוארך על ידי, המבקשות שוחררו ממשמורת, ובמצב זה שבו הן שוהות בישראל, הרשות מסכימה לסעד הזמני מבלי לגרוע מטענה מטענות המדינה, ומבקשת לבטל את הדיון שהיה קבוע למחרת היום, בטענה שהסעד הזמני התייתר.
בעא 1535/13 מדינת ישראל נ' ציפורה איבי (נבו 03.09.15), בפסקה 6 לפסק דינה, קבעה כב' השופטת ד' ברק ארז בקשר למדינה כשחקן חוזר בהליכים מנהליים: המדינה כ"שחקן חוזר" וכנאמן הציבור: מעבר לשאלה האם קיים בענייננו מעשה בית-דין או תקדים מחייב, אני סבורה שמעמדה הציבורי של המדינה מחייב שלא לאפשר לה לנהוג באופן אסטרטגי – לטעון טענות שונות בהליכים המתנהלים מול בעלי דין שונים ולהציג את טענותיה "טיפין טיפין" בהליכים שונים כדי "לנסות" אותן.
נדחה הערעור שהגישה בבית המשפט העליון וניתן בעניין פסק דין – ניתן לצפות שהמדינה תקבל על עצמה לנהוג בהתאם לתקדים זה, ולא להעלות טענות הכופרות בו. מסקנה זו מתחייבת קודם כול מתפיסות יסוד של הגינות שלטונית, כפי שציינה חברתי, אך למעשה נובעת גם מחובתה של המדינה לנהוג בשוויון בכלל הניזוקים ממעשים שביצעה במסגרת תפקידה הציבורי (בענייננו, בתחום של בריאות הציבור).
סוף דבר לאור האמור לעיל הבקשות לפסיקת הוצאות לחובת הרשות מתקבלות.

בהליך רשות ערעור חדלות פירעון (רחד"פ) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

על הפרק: האם תגמולים המגיעים ליחיד בהליך חידלות פירעון מכוח פוליסת ביטוח תאונות אישיות מוקנים לקופת הכנוס בהתאם ל"הילכות ב.ת.ב נ' ג'ינר וידידיה" או שמא מדובר בכספים השייכים לחייב? רקע כללי: זוהי בקשת רשות ערעור על החלטתו של בית-משפט השלום בטבריה (כבוד השופט עופר שורק) מיום 12.05.2023 בחדל"פ 69691-11-22, בגדרה נדחתה בקשתו של היחיד להקנות לו את תגמולי הביטוח מכוח פוליסת ביטוח תאונות אישיות.
האם מדובר בעירעור בזכות או בבקשת רשות ערעור? יש להקדים דיון לשאלה שבמחלוקת בשים לב לדברים שנאמרו ברע"א 8599-19 דוד משה נ' עו"ד אסף שמרת (נבו, 13.04.2020) ולבחון האם ערעור זה צריך היה להיות מוגש בזכות, או ברשות.
בהילכת ידידה אשר ניתנה בשנת 1968 נידון מקרה של מי שניפגע בתאונת דרכים ושנה לאחריה הוכרז כפושט רגל.
בית-המשפט העליון נידרש באותו הליך, וכן בדיון הנוסף לדעת היחיד של כבוד השופט אלרון, אשר אמנם הצטרף לכלל המסקנות, למעט עצם הזכות לניהולה של התביעה, שלגישתו צריכה להוותר בידי פושט הרגל, וזאת מן החשש לניגוד עניינים והחשש לפגיעה בפרטיות של החייב.
...
סבורני כי גם הדברים שנפסקו שם תומכים במסקנתי.
סבור אני כי הדברים שנפסקו בבתי המשפט המחוזיים מהעת האחרונה שהובאו לעיל ואשר מצדדים במסקנה כי יש להקנות את כספי הפיצויים מכוח פוליסת ביטוח תאונות אישיות לחייב, עדיפים, בפרט מן הטעם כי אלה מתחשבים בתמורות שחלו בפסיקה וההבהרות בהלכות מן העת האחרונה.
אשר על כן נוכח כל המפורט לעיל, הערעור מתקבל, כך שהחלטתו של בית-המשפט מיום 12.05.2023 מבוטלת, והכספים בסך 43,423 ₪, ככל שהועברו לקופת הנשייה, יועברו לחייב באמצעות בא-כוחו, תוך 30 ימים מהיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו