לכן, לו היה מדובר בהחזר כספי ההשקעה, לחייב אמור היה להיות אינטרס ראשון במעלה להפחית בהתאמה את החוב הרשום בספרי החברה שבפרוק כלפי כליל אפיקים, שהרי הותרת ההשקעה בשלמותה על כנה, חייבה את החברה שבפרוק לשלם לכליל אפיקים ריבית בגינה.
סעיף 19 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א- 1970, עליו מסתמך עיני, קובע כי "קיבל הנפגע עקב החוזה נכס של המפר שעליו להחזירו, תהא לנפגע זכות עכבון באותו נכס כדי תשלום הסכומים המגיעים לו מן המפר עקב ההפרה." תרופת העכבון נתונה אפוא למי שניפגע מההפרה, ולא למפר.
על כן, זכות העיכבון אינה יכולה לעמוד לעיני.
...
כך למשל נפסק בע"א 767/77 גבי בן חיים נ' יוסף כהן, פ"ד לד(1) 565, 572 (1979) כי "מן המפורסמות הוא שכדי להסיק ויתור מהתנהגותו של אדם, חייבת התנהגות זו להיות ברורה, החלטית ושאינה משתמעת לשתי פנים, וזאת לא נוכל לומר בנידון דידן." ברוח דומה נפסק בע"א 265/84 חיה שרה מזרחי נ' מדינת ישראל, פ"ד מ(3) 163, 168 (1986) כי לצורך הסקת מסקנה בדבר ויתור נדרש "גילוי דעת מפורש על ויתור של ממש". ראה גם ע"א 7156/10 חברת הירקון בע"מ נ' מדינת ישראל מינהל מקרקעי ישראל בפסקה 11 (נבו 11.10.2012), שם נפסק כי "אכן, התנהגותו של צד לחוזה עשויה ללמד לעיתים כי הוא ויתר על זכות שהוקנתה לו לפיו ... אולם, מסקנה בדבר ויתור כזה היא מסקנה מרחיקת לכת ועל כן חייב הטוען לויתור להציג ראיות מוצקות וברורות לביסוסו."
מצג כזה של ויתור על החוב לא קיים כאן, אפילו לא בקושי.
לעומת זאת, הנימוק הכלכלי מבוסס על הטענה שחיי המסחר מבוססים על זכות הקיזוז ולכן פגיעה בזכות הקיזוז תפגע בסופו של דבר ביכולתם של חייבים לקיים פעילות עסקית שוטפת בתקופה שקדמה לפתיחת הליכי חדלות הפירעון לגביהם.
סיכומו של דבר, מכל הטעמים אשר פורטו לעיל, דין הבקשה להתקבל.