מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכות עובדים פלסטינים שעובדים בישראל לקבל פיצויי פיטורים

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

תוקף ההסכם עד סוף 2013, אך הוא ניתן להארכה בשנה נוספת "אלא אם אחד הצדדים ימציא הודעה בכתב לא יאוחר מאשר 30 יום לפני מועד פקית תוקפו" עוד נקבע בסעיף 6 להסכם כי "בהיות התובע תושב ישראל" יקבל מהנתבעת 1 תשלום עלות הביטוח הלאומי הישראלי, קרן פנסיה /פצויי פיטורין,וחופשה שנתית בהתאם לחקיקה הישראלית, כשמצוין כי "החוזה הנוכחי אינו מכיר בכל חבות של הנציגות בפני הרשויות הישראליות בנושא זה". סעיף 11 להסכם קובע כי "הצדדים לחוזה מסכימים על כך כי במקרה של סיכסוך או מחלוקת שיווצרו בעקבות הפרשנות של חוזה זה או במהלך יישומו, כי אז הם יכפיפו עצמם להוראות החוקיות של מדינת פלסטין ,או לחלופין, להוראות הדין והפרקטיקה המשפטית הבינלאומיים הרלבאנטיים" התובע הגיש תביעתו לבית דין זה שבה תבע החזר הוצאות נסיעה, הפרש דמי הבראה, פיצוי לא ממוני ועגמת נפש, וכן פיצוי מכח חוק הגנת השכר.
כךגם לענין הפורום הנאות- טוען התובע כי החוזים עצמם בעבר החילו החוק הישראלי (ולגבי תקופות אלה אין הנתבעים יכולים להיתחמק מזכויותיו) , ואף ההסכם עצמו מתיחס לחוק הישראלי; מכל מקום סעיף 11 מפנה לשתי חלופות- הדין הפלסטינאי והמשפט הבנלאומי- כך שאין עדיפות לערכאות פלסטינאיות; כאשר הסכם עבודה מחיל דין מסוים יש להביא בחשבון שלרוב אין שוויון בהסכמי עבודה בין הצדדים, ועל כל ספק אם יש בכך הסכמה אמיתית.
...
מכאן ברי כי לכל הפחות גם זהו ענין הדורש בירור עובדתי ויתכן שלמעשה יש בשתיקת הנתבעות משום הודאה בטענות התובע בענין זה. שאלת קיומם של יחסי עובד ומעסיק עם נתבעת 2 נוכח מסמכים כגון אלה שהציג התובע,היא שאלה הדורשת איפוא בירור לגופו של ענין במסגרת הליך זה (וכנגזרת של המסקנה בענין זה יקבע גם האם לנתבעת 2 חסינות מהתביעה דכאן).
משהגעתי לכלל מסקנה כי אין מקום לדחות התביעה על הסף מטעמי חסינות, יש מקום לדון בטענות הנתבעות באשר לתניית השיפוט ולפורום הנאות.
על כן, דין הבקשה לסילוק על הסף להדחות הערות נוספות הנתבעות העלו במסגרת הבקשה לדחיה על הסף גם טענות הקשורות לאופן שבו ניתן להנפיק תלושי שכר לעובדים כגון התובע ,בישראל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

התובע מפנה להילכת ינון (ע"א 1432/03 ינון יצור ושיווק מוצרי מזון בע"מ נ' מאג'דה קרעאין ואח' (1.9.2004)), שם נפסק כי "אין מקום להחיל על תאונת עבודה, שאירעה בשל התרשלותו של מעביד ישראלי במפעל בבעלות ישראלית הממוקם בשטחו של ישוב ישראלי בגדה המערבית את הדין הירדני – אף אם הנפגע או הנפגעת הם תושבים פלסטינאים". לענין ההתיישנות, טוען התובע כי לפי החוק הישראלי, תקופת ההתיישנות היא 7 שנים, וזו לא חלפה, וגם אם יחול הדין הפלסטינאי, בסעיף 125 לחוק העבודה הפלסטינאי נרשם ש"לא יועבר הפצוי בגין תאונת עבודה מבלי לקבל פצויי פיטורים המגיע לעובד" וכי פצויי פיטורים שולמו לתובע רק ביום 10.8.18.
"הכפפת העוולה לדין מקום ביצועה מבוססת על עיקרון הטריטוריאליות. יסודה כאמור בהנחה שבטריטוריה נתונה חל רק דין אחד אשר מסדיר את כל הפעולות של כל המצויים באותו השטח. כך מובטחים השויון והאיזון בין זכויות הפרטים, כך נוצרות ציפיות של הפרטים בדבר הדין החל על פעולותיהם, וכך ניתן לעמוד על זיקה אובייקטיבית בין הטריטוריה לבין העוולה, זיקה המצדיקה את החלת דינה של אותה הטריטוריה. אלא שהמשטר המשפטי ביישובים הישראליים בשטחים המוחזקים הוא חריג לעקרון הטריטוריאלי, וחריג זה הוא העומד ביסוד הצורך להפעיל את החריג לכלל המחיל על עוולה את דין מקום ביצועה. (ע"א 1432/03 ינון הנ"ל).
...
"הדין אשר ראוי להחילו בנסיבות המיוחדות של המקרה הוא הדין הישראלי, שהוא הדין בעל העניין האמיתי בהסדרת דפוסי העבודה ודפוסי ההתנהגות בכלל בשטחם של אותם היישובים בשטחים. זיקתה של מדינת ישראל לאירוע אינה מתמצית, כפי שמציגה זאת המערערת, בהיותה מדינת תושבותו של המזיק" "סוף דבר, נותרנו ובידנו הכלל שלפיו הדין החל על העוולה הוא דין מקום ביצועה. לכלל האמור נכיר בחריג שעל-פיו לא יהא זה צודק להחיל את דינו של מקום ביצוע העוולה במקום שבו הקשר בין מקום ביצוע העוולה לעוולה הוא מקרי. במקרה חריג – ונדיר – שכזה יהיה על בית-המשפט להחיל את דין המדינה שלה הקשר ההדוק ביותר לאותה העוולה. אכן, קיומו של חריג שכזה מוסיף, מטבע הדברים, עמימות לדין; יהא זה תפקידו של בית-המשפט להבהיר בהדרגה עמימות זו בעת שיבוא ליישם בכל מקרה ומקרה את הכלל ואת החריג לו." יישום הלכת יינון על התביעה שלפניי מחייב את אותה קביעה, לפיה הדין החל הוא הדין הישראלי.
סוף דבר אני מורה על מחיקת נתבעת 2, בשל תניית שיפוט ייחודית שאינה בית משפט זה. אני מחייבת את התובע לשאת בהוצאות הנתבעת 2 בסך 3,000 ש"ח. הסכום יישא הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד התשלום בפועל.
אני דוחה את בקשת הנתבעת 1 במסגרת כתב הגנתה, לסלק על הסף התביעה נגדה.

בהליך דיון מהיר (ד"מ) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפנינו תביעה לתשלום זכויותיו הנטענות של התובע, תושב הרשות הפלסטינית שהועסק אצל הנתבע בענף הבניין, בגין תקופת עבודתו וסיומה.
התובע הצהיר, כי בעקבות ההודעה על ביטול רישיון העבודה יצר קשר עם אישתו של הנתבע, וכלשונו: "הריני להצהיר כי הנתבע סיים את העסקתי בלי הודעה מראש. באמצע חודש 0/17 ירדתי למעבר הגבול לצורך כניסה לשטח מדינת ישראל, ובמעבר נימסר לי ע"י אנשי הבטחון כי היתר העבודה שלי הופסק ע"י מעסיקי. בעקבות הודעה זו יצרתי קשר עם אישתו של המעסיק לצורך בירור העניין, והאחרונה מסרה לי כי טרם שילמו עבור הרישיונות וכי הם ידאגו לשלם, היא הבטיחה לבדוק את העניין ולהחזיר לי תשובה אך הדבר מעולם לא נעשה, היא לא חזרה אלי ולא עידכנה אותי בכלום, ובכך ניתק המעסיק קשר איתי וסיים את העסקתי ללא מתן הודעה מוקדמת ובנסיבות שמזכות אותי בקבלת פצויי פיטורין" (סעיף 6 לתצהיר התובע).
...
לפיכך, ישלם הנתבע לתובע שכר בסך 300 ש"ח בגין יום עבודה בחודש ספטמבר.
בנסיבות אלו, טענת הקיזוז לא הוכחה והיא נדחית.
סיכום התביעה נדחית.

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובעים עובדים אחרים שפוטרו מהנתבעת בעבר קיבלו זכויות סוציאליות לפי דיני העבודה הישראלים בעת סיום עבודתם ובמסגרת הליכי פשרה אשר להקף ההעסקה טענו התובעים כי הם הועסקו בנתבעת במשמרות למשך 12 שעות רצופות, 5 או 6 ימים בשבוע, אך תלושי השכר שקבלו והשכר ששולם להם לא משקפים את שעות עבודתם בפועל.
בכל הנוגע לפצויי הפיטורים הבהירה הנתבעת שלתובעים הזכאים לכך, הוצע תשלום פצויי פיטורים בהתאם לדין הירדני, אולם חלקם סירבו לקבלו, וכי התובע 11 קיבל תשלום פצויי פיטורים דרך לישכת התעסוקה (מת"ש) בהתאם לחישוב שבוצע על ידם.
בטרם סיום פרק זה נציין שמחומר הראיות שצורף על ידי הנתבעת עולה שהתובע 11 קיבל את שכרו באמצעות אגף השרות למעסיקים (להלן: מת"ש), אשר אחראי על הסדרת העסקתם בישראל של עובדים פלסטינאים ועובדים זרים.
...
התביעה נדחית.
חרף התוצאה לא מצאנו לנכון לחייב את התובעים בהוצאות הנתבעת.
אנו סבורים כי התנהלות הנתבעת מול התובעים, הותירה סימני שאלה רבים ביחס לדין החל ולזכויות הנובעות מעבודתם.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפנינו תביעה לתשלום זכויותיו הנטענות של התובע, תושב הרשות הפלסטינית שעבד כנהג טרקטור, בגין תקופת עבודתו ובגין סיומה.
דמי נסיעות בסך 4,768 ₪: התובע נשא בתשלום הנסיעות מביתו אל מעבר הגבול לישראל בעלות של כ- 100 ₪ ליום.
תלושי השכר של התובע כתובים עברית וערבית והם מפרטים את ימי העבודה בגינם התובע קיבל שכר, נסיעות, דמי חופשה, דמי הבראה, הפרשה לקרן פנסיה וקרן פיצויים, הפרשה בעבור ימי מחלה וביטוח לאומי.
פצויי פיטורים ופצוי בגין פיטורים שלא כדין: התובע אינו זכאי לפצוי פיטורים או לפצוי בגין פיטורים שלא כדין, שכן עבד 11 חודשים ונטש את העבודה.
...
התובע הגיש סיכומיו ואילו הנתבעת לא הגישה סיכומים מטעמה, אף שבית הדין נעתר למספר בקשות לאורכה, האחרונה שבהן עד ליום 31.8.22.
בהיעדר חישוב נגדי מטעם הנתבעת, מתקבלים חישובי התובע ברכיב זה. הנתבעת תשלם לתובע פיצוי חלף הפרשות בחסר בסך 3,352 ₪.
במצב דברים זה נדחית התביעה לדמי נסיעות.
סיכום התביעה מתקבלת בחלקה, כך שהנתבעת תשלם לתובע את הסכומים הבאים: פיצוי לפי חוק הגנת השכר בסך 7,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו