מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכות ניצול זכויות בנייה על פי הסכם מכר

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

הצדדים אינם חלוקים על זכות התובעים לפירוק השתוף בנכס, אלא בעיניין דרך פירוק השתוף, כאשר התובעים טוענים כי הדרך היחידה ההוגנת והממקסמת את ניצול זכויות הקניין של הצדדים היא מכירת הנכס בשלמותו למרבה במחיר (תוך מתן זכות סרוב ראשונה למי מהצדדים שישווה את הצעתו להצעת קונה חצוני), ואילו הנתבעת מיתנגדת למכירת הנכס וטוענת כי יש לפרק את השתוף בדרך המלך שקבע החוק, של חלוקה בעין ע"י רישום בית משותף, כשכל צד ימשיך להיות בעלים של חלקו במבנה לפי הסכם השתוף.
המומחה קבע, על פי השוואה עם ניצולת מגרשים בגודל דומה באיזור, ושימושי הבניה המותרים, כי הניצול האופטימלי של המיגרש הוא בבניה של כ-400 מ"ר נוספים בקומת הקרקע (עד תכסית של 55% מהקרקע) וכ-100 מ"ר נוספים בקומת הגלריה (עד 20% משטח הקרקע), היינו הניצולת הקיימת היא כ-75% מהאופטימום.
במקרה מסוג זה, משקלם של השיקולים הרגשיים ושימור הקשר בין האדם לבית מגוריו או עיסקו הנו לכאורה נמוך יותר, מול השיקולים המתחרים, של עדוד התפתחות מיטבית של המקרקעין על ידי מכירת הנכס בשלמותו למשקיע שיקים עליו מבנה מודרני ההולם את החזון התיכנוני של האיזור, תוך ניצול מלוא זכויות הבניה והשאת התמורה להשקעה של כל אחד מהשותפים.
...
כך כתב המומחה בחוות דעתו המשלימה: "מבדיקת הסביבה ומשיחות עם פעילי נדל"ן המעורים בסביבה, עולה כי אין ביקוש רב להקמת קומה א' במבני תעשיה. עוד נאמר כי יתכן שימוש נמוך מאד, אם בכלל, לשימושים נלווים לתעשיה, כדוגמת משרדים, שכן קיימת בעייתיות בשימוש לתעשיה או אחסנה בקומה א' (יצויין כי כבר קיים שימוש למשרדים בקומת הגלריה) וזאת בנוסף לנאמר לח"מ כי גג המבנה נבנה בשיטת הפל-קל וכיום אין בנמצא תכניות הביצוע של התקרה הנ"ל. להערכתי, אומדן עלות ניצול זכויות בניה נוספות במבנה בקומות עליונות/קומת מרתף תהיה גבולית ואף גבוהה מתרומתה לשווי למבנה, ועל כן לא נלקחה בחשבון וכי המצב הקיים משקף את השימוש הטוב והיעיל בנכס". מכאן, ונוכח עיתוי חתימת הסכם השיתוף סמוך להשלמת הבניה, ואי ייזום תכניות להרחבת הבניה או לקומות נוספות במשך עשרות השנים שחלפו משנת 1995 ואילך, אני קובעת שהצדדים יצאו מהנחה כי מרבית הסיכויים הם שמצב הבניה יעמוד בעינו ולא ייבנו קומה או קומות נוספות, עקב העדר הצורך ואי הכדאיות הכלכלית.
) "ככל שקיימת אפשרות לתכנון המקרקעין, הרי שזו תיוותר בעינה גם לאחר חלוקה בעין. התובעים לא טענו שעצם החלוקה בעין, ובכלל זאת חלוקה על דרך של רישום בית משותף, יגרום לגריעה מזכויות הבניה הפוטנציאליות. טענתם הינה אך ורק שלא יהיה ניתן לנצל את הפוטנציאל של הנכס, בשל היעדר יכולת לשתף פעולה בין הצדדים. פשיטא שכאשר נכס בבעלות משותפת נמכר לאדם אחד, קל יותר לאותו אדם לממש זכויות בניה מאחר שהוא אינו נדרש להתגבר על מחלוקות ולהגיע להסכמות עם השותפים. אולם, כמבואר לעיל, היעדר השגתה של הקלה זו על יכולת מימוש הפוטנציאל של הנכס, "אגב פירוק השיתוף", אינו נכלל בגדרי המושג "הפסד ניכר". מכל הטעמים המפורטים מעלה, דין התביעה לפירוק שיתוף בדרך של מכירה, להידחות.
לפיכך אני דוחה את התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

פסק הדין בהליך הקודם גולברגר, לוי והגב' מרי לוי הגישו תובענה לבית המשפט המחוזי נגד ממ"י, עמידר, נחשי, דורני ונתבעים נוספים, שבה עתרו לצוו הצהרתי לביטול רישום הבית כבית משותף וכן עתרו להכנת בקשה חדשה בצרוף תשריטים מעודכנים ותקנון בית משותף שיאפשרו את ניצול זכויות הבנייה שנרכשו על פי ההסכמים.
זאת על מנת למנוע מצב שבו צד שלישי, שתת חלקה זו תעבור לידיו, יבקש לממש את זכויות הבנייה המשויכות לתת חלקה 2 (שכוללות גם את הזכויות שנחשי מכרו ללוי על פי הנוסחה שנקבעה בפסק הדין בנידון) אך יתנער מההתחייבויות החוזיות שנטל על עצמו לוי כלפי נחשי בקשר לכך.
...
(2.2) מתוקף סמכותי לפי סעיף 130 לחוק המקרקעין, אני מורה כי בלשכת רישום המקרקעין תירשם הערה בפנקס הבתים המשותפים על תתי חלקות 2 ו-3 בבית המשותף כדלקמן: "ניתן פסק דין בת"א 67688-03-18 בקשר לתתי חלקות 2 ו-3." רישום ההערה לפי סעיף 130 לחוק המקרקעין יבוצע על ידי בא כוח התובעת.
(2.3) מתוקף סמכותי לפי סעיף 132(א) לחוק המקרקעין אני מורה כי בד בבד עם רישום ההערה לעיל, תימחק מפנקס הבתים המשותפים ההערה בדבר צו המניעה על תת חלקה 3 שניתן מכוח פסק הדין.
בנסיבות אלה, הנתבעים יישאו בהוצאות התובעת בסך כולל של20,000 ₪, באופן שלוי ישלם 15,000 מתוך הסך הנ"ל ואילו יתר הנתבעים ישלמו 5,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בנספח להסכם המכר שנחתם באותו היום, הצהיר מר פנימי בפני התובע כדלקמן: "והואיל: והמוכר מצהיר כי הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה ירושלים החליטה ביום 7.3.73 לייעד את המחסן לצרכי הג"א וכי המחסן יירשם ע"ש עירית ירושלים לצרכי הג"א וכי נרשמה – בהסכמת המוכר – הערת אזהרה לצורך כך בפנקסי המקרקעין, אולם לאור העובדה שיערית ירושלים הבטיחה לו, בעת שבנה את הבנין (בשנות ה-70) בו נמצא המחסן, זכויות בניה נוספות בתמורה למחסן, והבטחה זאת לא כובדה במלואה על ידיה שכן מגיעות לו עוד זכויות בניה שלא נוצלו, והעיריה לא עמדה בהסכמים עימו, המוכר כופר בזכותה של עירית ירושלים לקבל זכויות במחסן, ולכן, הוא לא העביר זכויותיו במחסן ע"ש העיריה. כן מצהיר המוכר כי עד היום לא ננקטו כל הליכים נגדו ע"י העיריה ו/או ע"י צד ג' שהוא ביחס למחסן ו/או ביחס לטענת העיריה לזכויות כלשהן במחסן;". בהמשך לכך, הסכימו מר פנימי והתובע כי המחסנים נמכרים לתובע במצבם הנוכחי (as-is) בשים לב למצבם הפיזי הירוד, למצבם המשפטי והתכנוני ובכך לעובדה כי רשומה על המחסנים במירשם המקרקעין הערה לפיה הם מיועדים לצרכי הג"א וכי בבית המשותף שהוקם על המקרקעין הם יירשמו על-שם הערייה (ר' ס' 1 ו-4 לנספח 6 לתצהיר מר לנדמן).
מכאן, כי גם אם ניתן היה לראות בעיסקה שביצע התובע בשנת 2019 כסותרת, כביכול, את הזכויות שמכר מר פנימי לעירייה בשנות ה-70 של המאה הקודמת (כנלמד, לכאורה, מקריאת הצהרות התובע על פי הסכם המכר) הרי שהעירייה "מוגנת" מפני עסקה סותרת שכזו מכח סעיף 127(א) לחוק המקרקעין ויש לפרש את הסכם המכר והנספח שנחתם בין מר פנימי לתובע – ככאלה אשר במסגרתם הועברו זכויות מר פנימי בקשר עם המקרקעין לידי התובע בכפוף להתחייבות לבצוע עסקה במקרקעין שנערכה בין מר פנימי לעירייה.
...
בהקשר זה יודגש כי מקובלת עלי טענת העירייה לפיה הזכות שניתנה למר פנימי לקבל זכויות בנייה הייתה, מעצם מהותה, מחייבת פנייה ויוזמה מצד מר פנימי בבקשה לקבל אותן זכויות, ולא נדרש היה מהעירייה לתת זכויות בנייה אלה ביוזמתה, ללא דרישה מפורשת.
טענות הגנה נוספות לנוכח המסקנה אליה הגעתי לפיה התובע לא הוכיח את זכותו לקבל את הסעדים להם הוא עתר בתביעתו, איני רואה מקום להידרש לטענות נוספות שהעלתה העירייה להגנתה, ובכללן טענות בדבר התיישנות עילת התביעה של התובע (תהא זו עילה חוזית או קניינית, בין במקרקעין מוסדרים ובין אם לאו); השיהוי שחל במועד הגשת התביעה; אי-התאמת הסעדים להם עתר התובע לדיני החוזים והשלכת קביעה בדבר ביטול ההסכם מחמת הפרתו על חובתו של התובע להשיב את זכויות הבניה שניתנו למר פנימי במסגרת ההסכם ועוד.
ואולם, משקבעתי כי התובע לא הוכיח טענתו בדבר זכותו לבטל את ההסכם מחמת הפרתו- ממילא איני נדרש לדון בסעד זה. בנוסף, בתביעת התובע לא נמצאה כל השגה על החלטה מנהלית כזו או אחרת של מי מרשויות העירייה ולפיכך, אין בידי לקבל את טענת העירייה לפיה הסמכות לדון בתביעת התובע נתונה לבית המשפט לעניינים מנהליים, ולא לבית משפט זה. סוף דבר מכל הטעמים שפורטו לעיל - התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

ביום 20.11.12 נחתם בין בעלי הדירות לבין חברת צורי שדי ניהול ואחזקות (להלן: החברה) על ידי מיופה כוחה – רומנו, הסכם נוסף שלפיו מכרו לחברה את זכויות הבניה שלא נוצלו לצורך בניית 5 יחידות דיור על גג הבניין.
ביום 2.11.17 ניתן תוקף החלטה להסדר דיוני שעיקרו ויתור בעלי הדירות על טענתם בדבר העידר תוקף ההסכם שנחתם בין הקבלן לבין התובעים, ובילבד שסוגיית ההכרה או אי הכרה בכספי התמורה ששלמו התובעים, לטענתם, עבור הדירה על פי הסכם המכר תוכרע ע"י בית המשפט, וזאת לאחר שהתובעים שילמו עוד 50,000 ₪ עבור הדירה.
...
לסיכום, אני דוחה את גרסת הנתבע בנקודה זו כגרסה שקרית, וקובעת כי חתימת הסכם המכר ורישום הערת האזהרה לטובת התובעים ע"י הנתבע נעשו רק אחרי, ובכפוף, למסירת השיק הראשון לנתבע.
לסיכום, התרשמתי בבירור כי מדובר בעד לא אמין, שלא נתן כל הסבר מניח את הדעת להתנהלותו מול הקבלן-לקוחו ברישום הערת האזהרה, כביכול ללא קבלת תשלום מהרוכשים, והתנהלותו כלפי עו"ד גרש באי הדיווח.
התנהגותו של הנתבע חרגה באופן בולט מסטנדרט הזהירות של עורך דין סביר, והתרשמתי כי לא נבעה מטעות או שכחה אלא נעשתהב שיתוף פעולה על הקבלן ובכוונת מכוון להסתיר את העיסקה והתקבולים הכספיים מהנאמן של הדיירים, תוך נטילת סיכון שרק התובעים נשאו בו. שוכנעתי כי התובעים ונציגיהם נתן ועמרם פעלו בתום לב לפי הוראותיהם של רומנו והנתבע, עליו סמכו כמי שמוביל את ההתנהלות המשפטית והכספית של עסקת המכר.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

השמאי מאיר צור מטעם הנתבעות הבהיר בחקירתו כי סגירת המרפסת עניינה ניצול זכויות בנייה השייכות לכלל הבניין, ומנוגדת לתב"ע. עדותו לא נסתרה.
על פי החלטת הועדה לתיכנון ובנייה והחלטת וועדת הערר לא ניתן לאשר חריגה זו. השמאי צור הבהיר בחקירתו כי אין בדו"ח הפיקוח להכשיר את החריגה בהיותה מנוגדת להיתר הבנייה ולתב"ע. התובעת גם אינה יכולה להשמע בטענה כי היא הסתמכה על דו"ח הפיקוח משנת 1985 כאשר מכרה בשנת 2012 את הדירה, משלא טענה שבדקה את תיק הערייה לפני מכירתה ודו"ח הפיקוח אינו נזכר בנספח להסכם המכר.
בעיניין קורלנד, אליו מפנה התובעת, נדחתה טענה דומה שהעלתה התובעת ונקבעו הדברים הבאים, היפים לענייננו: "תעודה מכח סעיף 234 מונפקת ע"י הנתבעות על מנת לאשר שעל הנכס אין כל חובות כספיים המגיעים לרשות המקומית מבעל הנכס במועד ההעברה. באישור מצוין שאינו מגיע במקום היתר לפי חוק התיכנון והבניה. האישור על כן אינו מעיד כלל ועיקר שהדירה בנויה על פי היתר וכי אין בדירה חריגות בניה. האישור יוצא ממחלקת הגביה" (פס' 10) האישור משנת 2012 להעברת הזכויות לקונים לא הוצג, ולא ניתן להדרש לטענות התובעת לגביו.
...
הנתבעות אמנם צרפו לסיכומים אסמכתא לתשלום סך של 41,007 ₪ בגין חוות דעת השמאי צור, אולם בשים למהות חוות הדעת , תוכנה והשפעתה על תוצאות ההליך - אני סבורה שסכום זה חורג מההוצאות הסבירות וההוגנות שיש לפסוק.
ההודעה לצד שלישי, אף היא, נדחית.
עם זאת, לאור קביעותיי ביחס לכיסוי הביטוחי, אני סבורה שהיה הצדקה להגשת ההודעה לצד שלישי ושיש לחייב את איילון בתשלום הוצאות אגרת משפט של הנתבעות בגין ההודעה לצד שלישי כפי שפסקתי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו