המבקש טען כי יש לבטל החלטה זו, מכיוון שהחלטת השר העניקה לו מעמד פליט, והבקשה להארכת הרישיון לא נדונה לפי הוראות נוהל רשות האוכלוסין וההגירה 5.2.0012 "נוהל הטיפול במבקשי מקלט מדיני בישראל" (2.1.2011) (להלן: נוהל הטיפול במבקשי מקלט).
לפיכך, כך נטען, המערער לא הוכיח כי מתקיימים בעיניינו תנאי אמנת הפליטים להכרה בו כפליט ומכאן שהוא אינו זכאי להגנות הקבועות באמנה זו. שר הפנים מוסיף וטוען כי עמדתו זוכה לתימוכין בהחלטות המאוחרות, שבגדרן ניתן מעמד מטעמים הומנטריים למכסה נקובה של יוצאי חבל דארפור, שנקבעה על ידי שר הפנים, ולשיטתו הדמיון בין ההחלטות מלמד כי גם ההחלטה משנת 2007 העניקה מעמד הומניטארי.
ההחלטה העומדת לבחינה בהליך שלפנינו היא החלטה תמציתית ביותר, שכותרתה: "הענקת מעמד פליט לסודאנים מחבל דרפור". מפאת חשיבות הדברים, נציג שוב את תוכנה:
"מתוקף סמכותי להענקת אשרות ורישיונות ישיבה בישראל, הנני מאשר הענקת מעמד פליט מסוג א/5 לשש מאות פליטים מסודאן אשר הוכרו ע"י נציבות האו"ם לפליטים כיוצאי חבל דרפור".
במישור הלשון, הן כותרת החלטת השר הן תוכנה, מעידים באופן ברור כי המעמד שהוענק מכוח ההחלטה הוא מעמד של פליט.
במסגרת זאת, בחודש אוקטובר 2007 היתקיים דיון בנושא במליאת הכנסת לבקשת 40 חברי כנסת בהתאם להליך הקבוע בסעיף 42(ב) לחוק-יסוד: הממשלה, בנושא "כשלון הממשלה בפיתרון בעיית פליטי דרפור וסודאן". באותו דיון אמר ראש הממשלה דאז, מר אהוד אולמרט, את הדברים הבאים:
"בשנים האחרונות הולכת ומתגברת תופעה של הסתננות בלתי חוקית למדינת ישראל, בעיקר דרך הגבול הדרומי מאיזור סיני. על-פי נתוני משרד הפנים וצה"ל ניכנסו לארץ דרך מצרים בשנים 2006 ו-2007 3,115 מסתננים, מהם 2,045 סודאנים – תיכף נאמר אילו סודאנים – ו-1,070 אריתריאים. נוסף על כך, רק בשנת 2007 ניכנסו למעלה מ-680 מסתננים מחוף-השנהב, מקונגו, מקניה, מניגריה, מטורקיה, מאוקראינה, ממולדובה, מסין ומעוד כהנה וכהנה מקומות. גברתי היושבת-ראש, בתוך כל האלפים הללו יש 498 פליטים, ולא אחד יותר, כלומר, כל היתר שנכנסים לתוך מדינת ישראל הם או מבקשי עבודה, או סוחרים בנשים, או עבריינים אחרים או אנשים שאין בינם ובין פליטות ולא כלום. כמובן, אפשר לבוא ולומר, בצדק, שמדובר באנשים במצוקה שלא מוצאים עבודה במקום מגורם הקבוע – באפריקה או בסין או במולדובה או בחוף-השנהב – ומחפשים אותה במדינת ישראל. יכול להיות. אבל להצי[ג] את זה כאילו כל מי שמסתנן למדינת ישראל הוא מישהו שמוטלת עלינו חובה הומניטארית לטפל בו ולדאוג לו זו הגזמה – לא רק הגזמה פרועה אלא הגזמה בלתי אחראית [...] יש 498 פליטים בלבד. מדוע? משום שאנחנו נוהגים כפי שמתחייב. יש נציג של נציבות האו"ם לפליטים, [...] והם עוסקים במיון של כל אחד מהאנשים שנכנסים, מזהים אותם, בודקים אותם, מגדירים את הסטאטוס שלהם, ועל-פי ההגדרה שלהם יש לנו רק 498 פליטים מדארפור. יש מסודאן רבים, מדרום סודאן, ואין להם שום קשר לבעיה של המילחמה. הם מבקשי עבודה, הם לא פליטים [...] אני הודעתי קודם כול שמדינת ישראל תקלוט על בסיס של קבע, כחלק מחובתה המוסרית לעסוק בסוגיה הזאת, 500 פליטים. עדיין אין בארץ 500 פליטים, אפילו. את ההודעה הזאת אני לא מוסר היום, או אני לא אמרתי את זה בשבוע האחרון כי הילך עלי אימים הדיון; אני מסרתי את זה ב-15 באוגוסט, לפני למעלה מחודשיים, לאחר שבדקנו את הבעיה. אני לא מזלזל בשום דבר שנאמר לגבי החובה המוסרית שמוטלת עלינו כלפי הפליטים" (ההדגשות הוספו – ע' פ'; פרוטוקול ישיבה מס' 156 של הכנסת ה-17, 45 (17.10.2007); להלן: דברי ראש הממשלה).
...
אשר לרישיון בתקופת הביניים – עד לקבלת ההחלטה החדשה, בשים לב לכך שההחלטה לדחות את בקשתו של המערער להארכת רישיונו מכוח החלטת השר התקבלה שלא על בסיס הנוהל המתאים בעניינו, וזאת גם לאחר הקביעות בפסק הדין הראשון של בית הדין לעררים (ובהינתן הוראת בית הדין בגלגול קודם שהורה להחזיר למערער את הרישיון מסוג א/5; פסקה 4 לעיל), אני סבור כי יש להורות על החזרת רישיון א/5 למערער עד לקבלת החלטה בעניינו.
הניתוח המקיף והמעמיק שהובילוֹ לאותה מסקנה, אף הוא מקובל עלי, אך לטעמי רוב-רובו הוא בבחינת "מעבר לנדרש"; ואפרט.
אני מצטרפת, אפוא, למסקנה שאליה הגיע חברי ולפיה על הגורמים המוסמכים לבחון את בקשתו של המערער להארכת הרישיון מסוג א/5 בהתאם לנוהל הטיפול במבקשי מקלט.