מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכות לגמלת זקנה מיוחדת בעקבות תביעה למוסד לביטוח לאומי

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 18.8.19 דחה הנתבעת את התביעה בזו הלשון: "אנו מביאים לידיעתך, כי תביעתך לגימלת אזרח ותיק מיוחדת נדחתה, לפי סעיף 2 בהסכם בדבר מתן גמלאות מיוחדות. סיבת הדחיה היא: טרם חלפו 24 חודשים מיום שהוכרת כתושב ישראל. אנא פני אלינו שוב בחלוף 24 חודשים שהוכרת כתושב..." רקע נורמאטיבי: סעיף 2א(ב)(3) לחוק הביטוח הלאומי מציין מי אינו תושב לעניין החוק, ובין היתר קובע כי : "(ב)  לענין חוק זה לא יראו כתושב ישראל, בין השאר, כל אחד מאלה:
כפי שתואר בסיכומים מטעם הנתבע, וכן בפסק דינו של ביה"ד הארצי ב-עבל 20522-02-12 אלימזדנוב ואח' נ' המוסד לביטוח לאומי (באתר נבו), נחתמו מספר הסכמים בהקשר לגימלת אזרח ותיק מיוחדת: בהסכם מיום 5.7.1978 (שנחתם עם הסוכנות היהודית) נקבעה זכאותם של תושבי ישראל שחוק השבות חל עליהם.
התובעת מפנה בעיניין זה לסעיף 10 לפסק דינו של ביה"ד הארצי בפרשת אלימזדנוב הנ"ל, שם נכתב: "לא דנו בפסק דין זה בשאלה האם יש פגם בכך שנקבעו כללים שונים לגבי הזכאות לגימלת זקנה מיוחדת בין מי שחוק השבות חל עליו לבין מי שחוק השבות אינו חל עליו. אנו סבורים כי השאלה האם קיים שוני רלוואנטי בין שני סוגי התושבים האמורים לנוכח תכליתם של ההסכמים להקנות זכאות לגימלת זקנה מיוחדת, ראוי שתבחן לעומקה על ידי הגורמים המוסמכים". טענתה השניה של התובעת היא כי יש לקבוע שבמועד בו קיבלה אשרת א/5 היא כבר היתה תושבת המדינה מעל 24 חודשים, וזאת בהתאם למבחנים שהותוו בפסיקה באשר להיותו של אדם תושב לעניין החוק.
אשר על כן התביעה נדחית.
...
התובעת מפנה בעניין זה לסעיף 10 לפסק דינו של ביה"ד הארצי בפרשת אלימזדנוב הנ"ל, שם נכתב: "לא דנו בפסק דין זה בשאלה האם יש פגם בכך שנקבעו כללים שונים לגבי הזכאות לגמלת זקנה מיוחדת בין מי שחוק השבות חל עליו לבין מי שחוק השבות אינו חל עליו. אנו סבורים כי השאלה האם קיים שוני רלוונטי בין שני סוגי התושבים האמורים לנוכח תכליתם של ההסכמים להקנות זכאות לגמלת זקנה מיוחדת, ראוי שתיבחן לעומקה על ידי הגורמים המוסמכים". טענתה השניה של התובעת היא כי יש לקבוע שבמועד בו קיבלה אשרת א/5 היא כבר היתה תושבת המדינה מעל 24 חודשים, וזאת בהתאם למבחנים שהותוו בפסיקה באשר להיותו של אדם תושב לעניין החוק.
אשר על כן התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

לאור העבודה שסכום החוב העדכני הכולל נוכה מהתשלום הרטרואקטיבי ששולם לתובעת בגין גמלת זקנה, בחודש דצמבר 2018 לא היו עוד לתובעים חובות לנתבע.
לפיכך התבקש בית-הדין לקבל את התביעה, להשיב לתובעים את הכספים ששלמו התובעים כחוב נוכח היתנהלות הנתבע בתוספת ריבית והצמדה ממועד הזכאות, וכן לקבוע כי התובע זכאי להוסיף ולקבל את גמלת הזיקנה המיוחדת, או לחילופין – את ההפרש שבין תוספת התלויים המשולמת בעדו לגימלת הזיקנה של התובעת לבין גמלת הזיקנה המיוחדת.
ההסכם בדבר מתן גמלאות זקנה ושאירים מיוחדות נערך על-פי סעיף זה בין ממשלת ישראל למוסד לביטוח לאומי ביום 4.12.1988 (להלן: "ההסכם").
...
על כן, מקובלת עלינו עמדתו של הנתבע לפיה נכון למועד הגשת התביעה מששולמה לתובעת קצבת אזרח ותיק עם תוספת תלויים מ- 10/17, התובע לא היה זכאי ממועד זה לקבל קצבה מיוחדת, והקבצה קוזזה מקצבתה של התובעת כדין.
נוכח האמור דין התביעה להידחות.
סוף דבר על יסוד כלל הטעמים המפורטים לעיל – התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סעיף 240(א) לחוק לשונו: "תושב ישראל שמלאו לו 18 שנים מבוטח לפי פרק זה, להוציא מי שביום שבו נעשה לראשונה תושב ישראל כבר הגיע לגיל הקבוע לגביו, בהתאם לחודש לידתו, בחלק ג' בלוח א'1, ולגבי אשה – אם ביום שבו נעשתה לראשונה תושבת ישראל כבר הגיעה לגיל הפרישה". בעב"ל (ארצי) 83-06 ג'אן טייץ – המוסד לביטוח לאומי נקבע כי יש לבחון תושבות וזכאות לקיצבת זקנה על פי מבחן "מירב הזיקות". נקבע כי יש להצביע על זיקה מהותית וקבועה לישראל: ".. בהגמשת דרישת התושבות לשם קבלת קצבת זקנה אין משום זניחת תנאי התושבות. תנאי זה שריר וקיים ואין לרוקנו מתוכן. גם בהיתחשב בשינוי העתים ובמגמות הגלובליזציה של המאה ה-21, מוסיפה לעמוד על כנה הדרישה לפיה מרבית הנסיבות יצביעו על קיומה של זיקה יציבה בין תובע הקצבה לבין ישראל. רק כך יתמלא תנאי התושבות, שאם לא כן יבקע הקרום הדק העוטף את גבולות הפרשנות לתנאי התושבות שבחוק הביטוח הלאומי בדבר הזכאות לקיצבת זקנה, עד שתוכנו של תנאי זה ירוקן מתוכן.
עוד נציין כי משעה שהתושבות נבחנת בהתאם למבחן מירב הזיקות, למקום המגורים מוענק משקל מיוחד לפיכך, המתגורר מחוץ לישראל , לא יוכר כתושב )עב"ל (ארצי) 13192-07-19 עיסא – המוסד לביטוח לאומי, פס' 17 (10.8.2021)).
...
נבהיר כי לאור שהות התובעים בארץ למשך 7 ימים בלבד , מבלי שהוכח כי מדובר בעזיבה זמנית לצורך טיפול רפואי דחוף, ומשלא הוכחה זיקה משמעותית וקבועה למדינת ישראל ואף לא קשר פורמאלי כלשהו, התוצאה היא כי דין התביעה להידחות.
לאור האמור לעיל, התוצאה היא כי לא ניתן להסתמך על אמנת הידידות כמקור משפטי מחייב מכוחו זכאים התובעים לקבלת קצבת זקנה, וזאת משעה שמדובר באמנה בינלאומית אשר לא תורגמה לחיקוק ולא הותקנו תקנות למתן תוקף להוראות האמנה.
סוף דבר לאור האמור לעיל, דין התביעה להידחות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

האם כדין החליט המוסד לביטוח לאומי על דחיית תביעת התובע לקיצבת זקנה מיוחדת בשנת 2018 ועל קיומו של חוב והאם חלה היתיישנות על התביעה דנן, אלו השאלות העיקריות המונחות לפתחנו.
באותו עניין פורטו אמות המידה שיש לשקול עת מוגשת בקשה להארכת מועד, וביניהם סכויי התביעה לגופם; משך האיחור; היתנהגותו של המבוטח, לרבות מאפיינים מיוחדים שלו המלמדים על היותו חלק מאוכלוסייה מוחלשת המתקשה במימוש זכויותיה; האם קיימות נסיבות אובייקטיביות שלא אפשרו את הגשת התביעה במועד או סיבה סבירה אחרת לאיחור; האם חלוף הזמן פוגע באינטרסים של המוסד או באינטרסים צבוריים אחרים, וכדוגמא נוכח קושי בהתגוננות מפני התביעה; וכן מהותו של העניין וחשיבותו - הן מבחינה ציבורית והן ביחס למבוטח המסוים.
[footnoteRef:1] [1: יצוין כי בעיניין סמואלוב לא הוגשה בקשה מפורשת להארכת מועד, וכב' בית הדין הארצי דן בשאלה אם להאריך את המועד להגשת התביעה על יסוד טענות המערער בסיכומיו ראו עבל (ארצי) 51805-06-19 יוסף סמואלוב נ' המוסד לביטוח לאומי (30.8.2020)] במקרה דנן הגענו לכלל מסקנה כי מתקיימים טעמים מיוחדים להארכת מועד להגשת התביעה נוכח נסיבותיו המיוחדות של המקרה.
...
לאור כלל האמור שוכנענו שיש להאריך את המועד להגשת התביעה וכי יש לקבל את התביעה לגופה, מהנימוקים המפורטים לעיל, ומשלא הצביע הנתבע על טעמים אמתיים לקיומה של הבחנה בין התקופה בה אושרה תביעת התובע לנתבע ובין התקופה שבמחלוקת.
[3: ראו לעניין זה עבל (ארצי) 65145-05-16 שירה אילנה אבידר נ' המוסד לביטוח לאומי (7.7.2019) ] סוף דבר ממכלול הטעמים המפורטים לעיל – התביעה מתקבלת.
הנתבע ישלם לתובע השתתפות בהוצאות משפט ושכ"ט בסך 3,000 ₪.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

הנתבע טוען, כדלקמן – - התובעת אינה זכאית לקיצבת זקנה מיוחדת לפי ההסכמים השונים, היות שלא ניתן לראותה כ"תושבת ישראל" במשך 24 חודשים, במועד שבו הוגשה תביעתה לגימלת אזרח ותיק מיוחדת – ביום 14.6.2021; - רישיון הישיבה הארעי ניתן לתובעת רק ביום 10.2.2021, ורק במועד זה היא החלה ליצבור את פרק הזמן הנידרש, של 24 חודשי שהייה בארץ.
בית הדין הארצי שב וציטט את עניין אלימדזנוב, וקבע כי "הסכם 1988 לא החליף את הסכם 1980 "אלא הסכם קודם משנת 1978 בלבד". עוד נקבע, כך: "כי נוכח הסכמת הצדדים, ערעור המוסד לביטוח לאומי מתקבל, כך שזכאותה של המשיבה לקיצבת זקנה היא בהתאם להוראות הסכם 1980 ולא בהתאם להוראות הסכם 1988, וכפועל יוצא מכך היה עליה לעמוד בתנאי של תקופת המתנה בת 24 חודשים ממועד קבלת התושבות ועד לזכאות לגימלה". קביעה דומה, שבה חזר בית הדין הארצי על הילכת אלימדזנוב, נעשתה על ידי בית הדין הארצי גם בעיניין דוברובולסקה[footnoteRef:3].
על כן, ומשעה שהתובעת לא טענה כי היא נכנסת בגדרי תנאיו השונים של הסכם 1988, יש לבחון אפוא את זכאותה אך ורק לפי תנאיו של הסכם 1980, ותו לא. [4: ראו "ההואיל" הרביעי להסכם – "והואיל והממשלה מעוניינת בתשלום גימלאות זיקנה ושאירים מיוחדות גם לתושבי ישראל שחוק השבות לא חל עליהם".] אשר לטענתה השניה של התובעת –הסכם 1980 אינו כפוף להגדרות משרד הפנים ולהוראות חוק הביטוח הלאומי – טענתה השניה והנוספת של התובעת היא כי את תקופת 24 החודשים יש לספור מעת הגעתה לארץ, מועד בו השתקעה בישראל וקבעה בה את מרכז חייה, לכל דבר ועניין.
...
ראו בעניין זה קביעתו של בית הדין האזורי בירושלים בעניין עליאן: "... [ש]הוראות סעיף 2א לחוק אינן מאפשרות הפעלת שיקול דעת כאמור. הוראת סעיף 2א לחוק שוללת ההכרה בתושבות במקרים המתוארים שם, גם אם לפי מבחני הפסיקה לבחינת מרכז חיים, ניתן היה להגיע למסקנה של קיום תושבות"[footnoteRef:14].
עם זאת, מטעמי הרמוניה חקיקתית, ואף לאור העמדה המוצהרת – הן של המחוקק והן של בית המשפט העליון ובית הדין הארצי לעבודה, אנו סבורים כי יש לפרש את הוראות הסכם 1980 ברוחו של חוק הביטוח הלאומי.
] לסיכום – תביעתה של התובעת להענקת קצבת זקנה מיוחדת, על בסיס הטענה כי יש לראותה כתושבת ישראל החל מעת הגעתה לישראל, דינה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו