בית משפט השלום בתל אביב - יפו
ה"ת 15516-02-22 ימ"ר תל אביב נ' חיון ואח'
לפני כבוד השופט שמאי בקר
המבקשת:
מדינת ישראל
משטרת ישראל, ימ"ר תל אביב
ע"י ב"כ עו"ד עמית לוין, מחלקת סייבר, פמת"א
נ ג ד
המשיבים:
1. רועי חיון
ע"י ב"כ עו"ד רונן רוזנבלום
2. לי חיון
ע"י ב"כ עו"ד יניב ואקי
3. אלעד לוי
4. ביט-טק
משיבים 3-4 ע"י ב"כ עו"ד עמית חדד ועו"ד נועה מילשטיין
ה ח ל ט ה
עם זאת, במשך הזמן, ירדו מעל הפרק רוב העבירות שיוחסו למשיבים 1, 3 ו-4, והעבירה היחידה שנותרה לחובתם, כמפורט בכתב החשדות, מעוגנת בסעיף 3 (ב) (1) לחוק איסור הלבנת הון, אשר בוצעה, לכאורה, בישראל.
המשיבה כתבה בבקשתה כי המשיבים (למעט המשיבה 2) חשודים בבצוע עבירות הלבנת הון בסכומים של כ-200 מיליון שקלים[footnoteRef:6], וביום 28.11.2022 עתידים להשלח אליהם מכתבי יידוע, בטרם שימוע לפני הגשת כתב אישום.
על פי סעיף 3 (ב) (1) לחוק איסור הלבנת הון, אין די בכך שנימסר מידע כוזב לבנקים (הצגת הצהרת נהנה כוזבת, לכאורה, או מילוי חסר של תעודת שינוי שם), אלא, שעל המדינה להוכיח כי פעולה זו בוצעה, "במטרה שלא יהיה דיווח... או כדי לגרום לדווח בלתי נכון...".
והינה, בתאריך 19.10.2017 נערך "הסכם שומה" בין רשות המיסים לבין המשיבה 4, ממנו עלה כי המשיב 1 (יחד עם עוד 11 אחרים) הוא "בעל זכויות ברווחים" בחברה זו (להלן: הסכם השומה).
ההגנה טענה, כי הסכם השומה נערך רק לצורך טכני- מיסויי, ולא היה בו כדי להקים חובת דיווח ביחס לקשר שבין המשיב 1 לחברת ביק טק.
ממילא, וכאן העיקר, ההגנה הפניתה את בית המשפט לראיות (שנמצאו, לדבריה, בחומר החקירה), שלימדו כי הסכם השומה הועבר לבנק (אחד מהבנקים) בו היתנהל חשבונה של המשיבה 4 (בנק לאומי), במסגרת הליכים משפטיים שניהל נגדו המשיב 1.
אזכיר עוד, כי קבעתי כבר שגם אם לשונו היבשה של חוק איסור הלבנת הון מאפשר חילוט מלא של שווי העבירה בסוף ההליך אם יורשעו החשודים, הרי ש - "יקשה לאמוד – גם התובע האופטימי ביותר, חילוט של עשרות רבות של מיליוני שקלים בתיק כגון דא"; מסקנתי התבססה אז על טיב העבירה (סעיף 3ב(ב) (1) לחוק איסור הלבנת הון, להבדיל מסעיף 3 (א) לחוק או עבירות אחרות, חמורות יותר, שיוחסו למשיבים 1 ו-3 בתחילה), חוסר התחכום בביצועה (אם בכלל בוצעה, כאמור), והעובדה שמדובר בכספים כשרים, על כל המשמעויות הנילוות לכך.
...
בין היתר, טען משיב 3, כי חלוף הזמן, הפחתת החשדות, צמצום שווי העבירה על ידי המבקשת, והעובדה שאין חולק כי מדובר בכספים כשרים, מובילים למסקנה כי המשך התפיסה המלאה אינו מידתי.
אך יובהר מיד: ענין זה הוא בשולי ההחלטה, ורק בנוסף לכל האמור לעיל, ובל יטעה הקורא לחשוב כי "השורה התחתונה" נגזרת רק או אפילו בעיקר מביקורת זו.
נחזור למסלולנו: פוטנציאל החילוט נגזר משווי העבירה, אמנם, אך גם מדיות הראיות (עניין דבש, בפסקה 6).
סוף דבר, איפוא, שנראה כי צדק בית המשפט המחוזי הנכבד, עת קבע בהחלטה מושא הערר האחרון, כי התמונה תתבהר לאחר שההגנה תקבל את ליבת החומר.
הנה כי כן, לאחר התבהרותה של התמונה, ולאור כל האמור לעיל, אני קובע כי פוטנציאל החילוט, אם יהא בכלל חילוט, יהא סמלי הרבה יותר מזה שאליו נושאת המדינה את עיניה, גם לאחר תיקון הסכום, ובהתאם אני קובע כי על המדינה להשיב את התפוסים לידי המשיבים, כולם, זולת כך:
המשיב 1 – 2 מיליון ₪ יוותרו בידי המדינה.