מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכות הנאשם למידע אכיפה בעבירות דומות כנגדו

בהליך גרימת מוות בנהיגה רשלנית (גמ"ר) שהוגש בשנת 2021 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

ניתן לראות כי מדובר בנסיבות דומות למקרה שבפני- בית המשפט נידרש לאזן בין זכויות הנאשם ויכולתו לאסוף מידע שייתכן ויש בו רלוואנטיות להגנתו, לבין הטלת נטל בלתי סביר על כתפי המאשימה, בכל הנוגע להמצאת אותו מידע.
יודגש כי בעיניין נווה, העבירה המאשימה לב"כ הנאשמים דוגמאות שונות לכתבי אישום שהוגשו בעבירות דומות לעניינם, אך בית המשפט קבע כי לא בוססה תשתית ראייתית ראשונית לטענת האכיפה הבררנית וכי "משדן בית המשפט בעיניינו של נאשם, אין הוא אמור לבחון האם נכונים היו שיקוליהם של העוסקים במלאכה בהחלטותיהם לנקוט בהליכים משפטיים או לאו ובאילו סעיפי עבירה יואשם הנאשם. למאשימה, פררוגטיבה להפעיל שיקול דעת בנוגע לכך. חזקה כי כל עוד לא הוכח אחרת, הופעלו שיקולים עינייניים בלבד. הבקורת השיפוטית על החלטה של המאשימה, על העמדה לדין הנה אך ורק במקרים חריגים, בהם נפלה ההחלטה מחוץ למיתחם הסבירות באופן ניכר". בבג"ץ 4922/19 אפרים נוה נגד מדינת ישראל, שהוגש בעקבות החלטתה של הנשיאה רון, נאמר: "הסוגיה שלפנינו היא מה הדרך שבה יכול נאשם לקבל נתונים ומידע שיסייעו בידו להוכיח, במסגרת ההליך הפלילי, טענה לאכיפה בררנית...אין לקבל את טענת העותרים כי עצם הנטל להניח תשתית ראייתית כלשהיא לטענה של אכיפה בררנית, קולע את הנאשם ל"מעגל שוטים", באשר על מנת להוכיח טענת אכיפה בררנית העותרים נזקקים למידע.
...
באיזון הנדרש, בין זכויות הנאשם לנטל שיוטל על כתפי המאשימה, אני סבורה כי מתן אפשרות למאשימה לבחור שנה אחת בלבד, מבין השנים אליהן התייחס הסנגור בבקשתו המקורית ולספק לגביה נתונים, מאזנת נכונה בין השניים.
נוכח כל האמור לעיל, אני מורה למאשימה להמציא להגנה, נתונים לגבי אחת השנים שבין 2018 ל-2021, לבחירתה, בכל הנוגע לתיקים שסווגו חקירה כללית (ח"כ) קטלנית, שאירעו בתוך אתר בנייה סגור וכתבי האישום בהם הוגשו לבית משפט לתעבורה וזאת עד ליום 30.12.21.
המזכירות תשלח עותק החלטתי אל הצדדים.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

הנאשמים הסבירו כי בהתאם לדין, העובדה כי העמדתם לדין מבוססת, על פי הטענה, על עבירה חדשה מחזקת את זכאותם לקבל מידע לעניין האכיפה.
גם אם נצא מנקודת הנחה, כי הנאשמים יוכיחו כי נעברו עבירות דומות על ידי אחרים, בעבר והתביעה בחרה שלא להגיש כנגדם כתב אישום, הרי שמששונתה מדיניות התביעה, אין רלבאנטיות בהצגת כתבי אישום נוספים, לצורך הוכחת טענה של אכיפה בררנית שהרי העובדה, כי המאשימה בחרה להביא לשינוי מדיניות, אין בה כדי להביא לפסלותה של המדיניות, לפסלותם של כתבי האישום המוגשים מכוחה.
האנטרס הצבורי בגילוי מידע דוגמאת זה שמתבקש, גוברת ככל שמדובר בעבירה "נדירה יחסית". לטענת המאשימה, אף טענה זו הועלתה במסגרת הבקשה הקודמת ונימצא כי אין בה כדי לתרום להרמת הנטל הראשוני לאכיפה בררנית כנגד הנאשמים.
...
טענות המאשימה: לטענת המאשימה, יש לדחות את הבקשה, השיקולים עליהם מלינים הנאשמים, הם שיקולים מקצועיים-משפטיים-ענייניים, רלוונטיים במסגרת החלטת המאשימה במישור "העניין לציבור", הן בכלל והן בפרט, במקרה בו אלמנט של מרמה.
ואולם, לאור קביעותיי דלעיל, לא מצאתי שיש מקום לחייב את המאשימה למסור את פרטי הפרטים המבוקשים, אני סבורה כי הדבר יביא להכבדה ניכרת על המשיבה שלא לצורך, בין היתר מן הטעם שספק רב עד כמה יהיה בנתונים אלו כדי לסייע לנאשמים בהוכחת טענת האכיפה הבררנית.
מצאתי לדחות את טענות הנאשמים ועתירותיהם ואני סבורה כי אין במידע המבוקש על ידיהם כדי לבסס טענה של אכיפה בררנית.
סוף דבר: שתי הבקשות על כל רכיביהן נדחות.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2020 בעניינים מקומיים ירושלים נפסק כדקלמן:

בחקירה הנגדית העידה המפקחת כי ביום 27.1.2019 ביצעה בדיקות לאיתור עבירות בקומה הספציפית בה קיים הבינוי, הן בהתבסס על תדפיס עבירות ממערכת המידע הגאוגרפי (GIS), שבאתר המרשתת של עריית ירושלים, הפתוח לכל (להלן - התדפיס), והן בהתבסס על תדפיס ממערכת בשם "ייעודי קרקע". המפקחת ביקשה מספר פעמים מהלישכה המשפטית שהנאשם יראה לה את העבירות אשר לטענתו קיימות בבניין, אולם בקשותיה לא נענו.
המאשימה הוכיחה כי ביצעה פועלות אכיפה נגד עבירות דומות.
באשר לטענה בדבר העידר זכויות קנייניות לנאשם - טענת המאשימה כי הנאשם אינו רשום כבעלים של הסטודיו נוגדת את האמור בסעיף א.3 לכתב האישום בו פורט כי כתב האישום הוגש כנגד הנאשם בהיותו, בין היתר, בעל הנכס.
...
בהתאם להוראת סעיף 182 סיפה לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982, ראשית דבר אני מודיע כי החלטתי לזכות את הנאשם זיכוי מלא אשר יסודו הן בפגם מהותי בכתב האישום (תוך שהעובדות המיוחסות לנאשם בכתב האישום ונספחו לא הוכחו ולמעשה אינן בנות הוכחה כלל) והן באי הוכחת פסלות המעשה המיוחס לנאשם.
עוד נאמר: "ספק רב אם השימוש למגורים המתבצע בפועל תואם את התכנית החלה במקום". בהחלטה מיום 25.12.2018 הורה בית המשפט כי לאור תשובת המאשימה, בקשת הנאשם לביטול כתב האישום נדחית.

בהליך חוקי עזר עירוניים - ברירת משפט (חע"מ) שהוגש בשנת 2022 בעניינים מקומיים בני ברק נפסק כדקלמן:

לדברי המאשימה נערכו 1700 דוחות בעבירות דומות בשנת 2021, מתוכם במחצית השנייה של שנת 2021 קיבלה חברת פז 215 דוחות.
וכך סוכם בעיניין נווה: "(-) האמצעי הדיוני להעלאת הדרישה לקבלת חומר לצורך ביסוס הטענה לאכיפה בררנית הוא סעיף 108 לחסד"פ ולא סעיף 74 לחסד"פ. אין בכך כדי לגרוע מזכותו של נאשם, כמו כל אדם אחר, לפנות בבקשה במסלול של חוק חופש המידע, ואולם לא יהא בכך בכדי לעכב את ההליך הפלילי.
נוכח כל האמור אני מורה למאשימה להמציא לידי המבקשות את המידע הבא: נוהל אכיפה, ככל וישנו, המסדיר את האכיפה נגד עבירה של פתיחת עסק בנגוד לסעיף 3 לחוק העזר; כולל ולרבות הנחיות לפקחים, מטרות ויעדי האכיפה – כלל וישנם.
...
מן הכלל אל הפרט לאחר עיינתי בבקשה, במסמכים שצורפו ובתגובת המאשימה, אני סבורה כי המבקשות עמדו בנטל הראשוני והציגו תשתית ראייתית לכאורית אשר יש בה די כדי לחייב את המאשימה להציג מידע באשר לאכיפה המתקיימת בעיר בני ברק בגין העבירה שבבסיס כתבי האישום שבכותרת.
איני מקבלת את טענת המאשימה כי יש להקדים ולברר טענות שבלב המחלוקת בטרם מיצוי הליכי הגילוי.
נוכח כל האמור אני מורה למאשימה להמציא לידי המבקשות את המידע הבא: נוהל אכיפה, ככל וישנו, המסדיר את האכיפה נגד עבירה של פתיחת עסק בניגוד לסעיף 3 לחוק העזר; כולל ולרבות הנחיות לפקחים, מטרות ויעדי האכיפה – כלל וישנם.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

לפניי בקשה להמצאת מסמכים, בהתאם לסעיף 108 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ד 1982 (להלן: חסד"פ), במסגרתה עותר הנאשם להעמיד לעיונו מידע ומסמכים, הנוגעים לאכיפה המבוצעת על ידי המאשימה בתחום היישוב אליכין ביחס לעבירות דומות לאלה המיוחסות לו, זאת במטרה לבסס טענה של אכיפה בררנית.
נימוקי הבקשה לטענת הנאשם, המאשימה בחרה להגיש כתב אישום נגדו בעוד עבירות בניה דומות בישוב אליכין אינן נאכפות, וזאת תוך נקיטת אכיפה בררנית, מפלה ופסולה.
בנוגע לבקשות להמצאת מסמכים במטרה לטעון לאכיפה בררנית, הכלל הוא, שאין בעצם הגשת הבקשה כדי להקים למבקש זכות לקבלת מידע הנוגע למדיניות האכיפה של התביעה.
...
דווקא נוכח הנפקות של קבלת טענה לאכיפה בררנית, עד כדי אפשרות לביטול כתב האישום, נדרש בית המשפט "לסנן" טענות אלה גם בשלב הגילוי, שאם לא כן, אין לדבר סוף".
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, הגעתי למסקנה כי דין הבקשה להידחות.
מאחר שהמאשימה הודיעה, שסקר עבירות בניה טרם פורסם, הרי שמתייתר הצורך לדון בבקשה הנוגעת לעניין זה. נוכח האמור- הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו