מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכות המעסיק להעביר עובדים בין תפקידים

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

עם זאת, פררוגטיבה ניהולית "אינה פרוצה לכל רוח ולא תהא נתונה לגחמה של המנהל. החלטה ניהולית לעולם תהא כפופה לדרישת הסבירות, המידתיות, תום הלב וההגינות. לא במחי יד יועבר אדם מתפקידו, גם אם לא היה לו התפקיד לקניין לצמיתות. בתוך כך, מן הדין הוא ליתן למי שמתכוונים להעבירו מן התפקיד את זכות הטיעון ואת האפשרות לשכנע את המנהל בהתאמתו לתפקיד ובמתן היזדמנות הולמת להוכיח התאמתו זו"[footnoteRef:60].
הפררוגטיבה הניהולית אינה מקנה למעסיק את הזכות לפגוע במעמדו של עובד ובמהות תפקידו, בו זכה במיכרז כדין, בצורה שרירותית בחוסר תום לב ולא סבירה[footnoteRef:61].
בעיניין אליהו[footnoteRef:74], שם נקבע גם כן כי היתקיימה העסקה פוגענית, קבע בית-הדין כי היחסים החוזיים בין מעסיק לבין עובד מקנים לבית-הדין סמכות לפסיקת פיצוי בגין עוגמת נפש לטובת מי שמעסיקו אינו מקפיד על כבודו כאדם וכעובד ואינו מקפיד על סביבת עבודה מכובדת ומכבדת.
...
משכך, ובהעדר ראשית ראיה להוכחת טענת אפליה, ומצאנו לדחות את טענות התובעת מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
סוף דבר נוכח כלל הטעמים המפורטים לעיל – התביעה מתקבלת בחלקה, כדלקמן: על העירייה לחדול לאלתר ממידורה של התובעת מפעילות אגף הייעוץ המשפטי בתחום התכנון והבניה.
בנוסף, הנתבעת תשלם לתובעת בתוך 30 ימים ממועד המצאת פסק הדין לידיה, סך של 150,000 ₪ (קרן) בגין העסקה פוגענית והתעמרות בעבודה.

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כן נקבע כי המעסיק אינו יכול להפעיל לחץ על עובדים בכפייה או הפחדה או איומים בפיטורים , או פיטורים בגין התארגנות העובדים ולא ינקוט בפיטורים כלפי חבר וועד או פעילי התארגנות ראשונית, לא ינקוט בהליכים משמעתיים או העברה מתפקיד, ולא יפלה בין העובדים בשל התארגנותם באירגון עובדים.
." (פרוטוקול הדיון השני, ע"מ 194, שורות 10-9), כדי להוות הוכחה כלשהיא לטענות טרם. החשוב הוא, אילו מסרים הועברו בפועל לעובדי המשיבה , האם מדובר במסרים הנעדרים השפעה בלתי הוגנת על העובדים? האם מדובר במסרים מידתיים וסבירים אשר הנם בגדר עמדת אחד ממנהלי המשיבה בלבד, ללא כל השפעה ולו עקיפה על עובדי המשיבה? דומה כי לאור נוסח המסרים התשובה לשאלה זו שלילית היא. היה על המשיבה להמנע ממסרים בעלי תוכן כפי שצוין לעיל אשר יש בהם לפגוע במימוש זכות העובדים להתארגן ,בפרט בשם לב לשלב הראשוני של כינון התארגנות ראשונית בו זכות המעביד אינה שוות משקל לזכות העובדים לחופש התארגנות באירגון עובדים.
...
לאור השיקולים המנויים בפסיקה, ובשקלול הדברים שהובאו עד כה אנו סבורים כי בנסיבות מקרה זה ובשם לב לעיתוי הפגיעות ולכלל הנסיבות, לא מצאנו לפסוק פיצוי שעולה על נקודת המוצא (עד 50,000ש"ח), בגין כל הפרה שעה שבנסיבות שפורטו לעיל ההפרות אינן מצדיקות לשיטתנו פיצוי ברף המקסימלי הגבוה.
סוף דבר בקשת הצד מתקבלת בחלקה.
המשיבה תשלם למבקשת סך של 100,000 ש"ח בתוך 30 יום ממועד קבלת פסק הדין, לא ישולם הסכום במועד האמור, יישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד לתשלום בפועל.

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

כן נקבע כי המעסיק אינו יכול להפעיל לחץ על עובדים בכפייה או הפחדה או באיומים בפיטורים, או בפיטורים בגין התארגנות העובדים ולא ינקוט בפיטורים כלפי חבר וועד או פעילי התארגנות ראשונית, לא ינקוט בהליכים משמעתיים או העברה מתפקיד, ולא יפלה בין העובדים בשל התארגנותם באירגון עובדים.
אשר לאחריות המנהלים בדרג הביניים ואף בדרג הזוטר בקשר להתארגנות עובדים במקום העבודה, נפסק בעס"ק 61532-12-16 בית בלב בע"מ- הסתדרות העובדים הכללית החדשה [פורסם בנבו] (6.3.2019) - (להלן - פס"ד בית בלב) כדלקמן: "שימוש במנהלים בדרג ביניים ואף דרג זוטר לצורך העברת מסרים כנגד ההתארגנות וניסיון לסכלה נופל אף הוא בגדר האיסורים שנקבעו בהלכה הפסוקה, ואף צוין בקשר לכך כי "דרך כלל את מדיניות הפעולה של המעסיק קובעת ההנהלה הבכירה, והיא מיישמת אותה באמצעות הממונים הזוטרים, באופן שגורם לעובדים לחוש מאוימים בכל הנוגע להצטרפותם לאירגון" (סטיב אדלר ואפרת קוקה, הזכות להתארגן בראי תמורות .
...
על בסיס השיקולים הנ"ל ובהתעלם (בשל טענות המשיבה) מטענות ההסתדרות בנוגע להימנעותו של מר טל מלבוא ולהעיד ובשקלול כל הנתונים שהובאו בפסק הדין ,להלן סכומי הפיצוי בהם החלטתי לחייב את המשיבה: 27/04/21 - פרסום עמדה נגד ההתארגנות בפלטפורמה המקוונת "מה השאלה" והטעיית העובדים לגבי זכויותיהם כחברי הסתדרות - 15,000 ₪.
בכל הנוגע לצו שהתבקש בקשר למר סמיון - לא מצאתי לנכון לתיתו במסגרת הליך זה. סוף דבר - בקשת הצד התקבלה בחלקה הארי וכמפורט לעיל.
הוצאות משפט בשים לב להליכים הרבים שהתקיימו בתיק ולנוכח העובדה כי בשל הפרות המשיבה גם תוך כדי קיומו של ההליך, מצאה עצמה ההסתדרות נאלצת להגיש עוד ועוד בקשות לבית הדין, בקשות שעל פי רוב התקבלו, החלטתי כי מתקיימים החריגים המצדיקים חיוב בהוצאות משפט בהליך סכסוך קיבוצי ולכן הריני מחייבת את המשיבה לשלם להסתדרות הוצאות משפט בסכום של 50,000 ₪.

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דר' קמיר ציינה כי לאור מערכת היחסים הייחודית החלה בין עובד למעסיק במסגרת יחסי עבודה, כאשר בתי המשפט באים לבחון קיומה של היתנכלות תעסוקתית, עליהם לבחון האם ההיתנהגות כלפי העובד עלתה "כדי פגיעה בכבודו הסגולי של אדם או פגיעה חמורה בכבוד המחיה שלו. אם ההיתנהגות לא הובילה לפגיעה כזו בערכים המוגנים אין לחיל עליה את החוק"[footnoteRef:48].
נציין כי מקובל עלינו שהשיבוץ צריך להעשות למקצוע המצוי בהכשרת עובד ההוראה, כך ממומשת זכותו ללמד את המיקצוע בו הוא מתמחה וכך המערכת מעניקה את התנאים הטובים ביותר עבור התלמידים הלומדים בה. גם הנתבע שותף למסקנה זו שעה שבהוראות הנוהל עצמו נרשם במפורש שכדי לשקול הגדלת משרה צריכות להיות שעות תקן פנויות בתחום הכשרתו של עובד ההוראה.
עדותה של גב' אסרף בנוגע ליישום הנוהל היה ברור יותר שעה שהעידה כי חלה על העובד אחריות להצהיר על העדר קירבה משפחתית בעת הגשת בקשה, בהתאם לנוהל: "ת: בהתאם לחוזר המנכ"ל בדבר איסור העסקת קרובי מישפחה כפי שמתכוון, מתעדכן מזמן לזמן, אין לבקש העברה לבית ספר שבו עובד, זה מתייחס לעובד ההוראה כשהוא מגיש בקשה. אין לבקש העברה לבית ספר שבו עובד, בין הוראה, בין בתפקיד ניהולי ובין בתפקיד אדמיניסטרטיבי קרוב מישפחה בדרגה ראשונה של מבקש העברה. קרוב מישפחה לעניין זה פרושו בן או בת זוג, לרבות ידוע בציבור, הורה, הורה, בן או בת, בני זוגם, אח או אחות, גיס, גיסה, דוד, דודה, חותן, חותנת.
...
אומנם, הרציונל של הצעת החוק למניעת התעמרות זהה לרציונל של החוק למניעת הטרדה מינית, אך סעיף 6 להצעת החוק למניעת התעמרות מחייב הגשת תלונה או ידיעה קונסטרוקטיבית של המעסיק על קיומה של ההתעמרות, וכמפורט לעיל, לא מצאנו לכך אסמכתאות אובייקטיביות.
לאור האמור לעיל, מצאנו כי לא עלה בידי התובעת להוכיח כי היא זכאית לפיצוי כספי בגין התנכלות תעסוקתית וכן לא הוכח טעם המצדיק קבלת הסעד ההצהרתי אותו תבעה התובעת – הגדלת משרתה למשרה מלאה בתחום הכשרתה.
על כן, התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו