דיון והכרעה
סעיף 74 לחסד"פ
בהתאם להוראת סעיף 74 לחסד"פ: " הוגש כתב אישום בפשע או בעוון, רשאים הנאשם וסניגורו וכן אדם שהסנגור הסמיכו לכך, או, בהסכמת התובע, אדם שהנאשם הסמיכו לכך, לעיין בכל זמן סביר בחומר החקירה וכן ברשימת כל החומר שנאסף או שנירשם בידי הרשות החוקרת, והנוגע לאישום, שבידי התובע ולהעתיקו".
בבש"פ 8252/13 מדינת ישראל נ' שיינר פד"י סו(3) 442 (להלן: עניין שיינר) בית המשפט מונה ארבעה טעמים העומדים בבסיסם של הליכי הגילוי והעיון לפי סעיף 74 לחסד"פ ואלו הם – הזכות למשפט הוגן, צימצום פערי הכוחות בין המאשימה להגנה, מתן אפשרות לנאשם לערוך הגנתו ולהערך כראוי למשפט וחקר האמת.
בעיניין שיינר לעיל כב' השופט עמית הביע עמדתו כי המבחן להכרעה בשאלה אם מדובר בחומרי חקירה הוא מבחן טכני וכך קבע:
" כשלעצמי, אני סבור כי נקודת המוצא לדיון צריכה להיות טכנית: אם החומר נמצא בידי התביעה יחול סעיף 74 לחסד"פ ואם החומר אינו בידי התביעה יש להעדיף את סעיף 108 לחסד"פ. עם זאת, אין מדובר בכלל בלתי עביר ותתכן גם בדיקה מהותית של החומר המבוקש במסגרת דיון לפי סעיף 74 לחסד"פ, על מנת לבחון אם מדובר בחומר שנימצא בליבת המחלוקת ואם החומר צריך היה להיות בשליטתה של התביעה".
בפסק הדין של בית המשפט העליון בעע"מ 2668/15 מדינת ישראל נ' פרופ' וייס (נבו, 18.11.15, להלן: עניין וייס) נפסק כי הדרך הנכונה לקבל מידע להוכחת טענה להגנה מן הצדק היא באמצעות פנייה לפי סעיף 149(10) לחסד"פ – טענה של הגנה מן הצדק, שבמסגרתה רשאי בית המשפט להשתמש גם בסמכותו להורות על המצאת חומר בהתאם לסעיף 108 לחסד"פ וכך נקבע –
" מקום מיצוי זכויותיו בהליך הפלילי הוא ההליך הפלילי. המסלול המוצע לפי סעיפים 149(10) ו-108 לחוק סדר הדין הפלילי עשוי וצריך לענות על צרכי ההגנה".
מן הכלל אל הפרט -
המסמכים המבוקשים בסעיפים א' – ב' לבקשת הנאשם נוגעים במישרין לנאשם ולחברה אותה ע"פ החשד הוא מנהל (עניין אל הוזייל), הם נמצאים פיזית בידי התביעה (עניין שיינר) ולא נוגעים לצדדים שלישיים, שזכויותיהם עלולים להפגע (עניין התובע הצבאי הראשי).
כך נכתב לעניין זה בספרו של עמית חסיונות ואינטרסים, שער שני, פרק ז' עמוד 221 –
" בית המשפט אינו אמור להביא בחשבון אפשרויות הגנה ערטילאיות שאינן נראות לעין, או כאשר הרלוואנטיות של החומר לתביעה היא רחוקה ושולית. נתונים שזיקתם הנטענת לאישום רחוקה (או לא קיימת), או שמתבקשים על סמך השערות בלתי ממוקדות, אינם נחשבים לחומר חקירה. אל לו לבית המשפט להתיר לסניגור להפליג למרחקים ולערוך 'מסע דיג' בלתי מסוים ובלתי ממוקד מתוך תקווה ספקולאטיבית שמא יימצא בחומר המבוקש דבר מה העשוי לסייע להגנה. לכן, מקום שהנאשם אינו מסוגל להציג ולו הסבר כללי לעניין הרלוואנטיות של החומר שנתבקש, עשוי בית המשפט להתרשם כי מדובר ב'מסע דיג' חסר תוחלת. יש לבחון את זיקתו של החומר לאישום ולנאשם ויש לבחון את האפשרות הסבירה כי תהיה בו (בחומר) תועלת להגנת הנאשם. על הנאשם להצביע על "יסוד של ממש להשערה או לתקווה כי החומר אכן ישפיע על בירור האישום נגדו ולא סגי בתקווה בעלמא, כי ניתן יהיה לדלות מן החומר אי אלו ראיות להגנתו".
הדברים נכתבו ביחס לס' 74 לחסד"פ, אולם יפים גם ביחס לבקשות לגילוי מסמכים לפי סעיף 108 לחסד"פ.
בבג"ץ 4922/19 אפרים נווה נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 9.12.19) (להלן: "עניין אפרים נווה") בית המשפט מתייחס לתנאי נוסף למתן צו מכח סעיף 108 לחסד"פ – הנחת תשתית ראייתית ראשונית לטענה אשר להוכחתה נדרשים המסמכים –
" השורה התחתונה היא שהנטל הראשוני לצורך קבלת מידע ומסמכים לשם העלאת טענה לאכיפה בררנית מוטל על הנאשם. אין להפוך את היוצרות, באופן שהליכי הגילוי והעיון ישמשו בסיס להנחת התשתית הראייתית הראשונית בבחינת 'נעשה ונשמע' ... מכאן שאין להורות לתביעה למסור מידע מכח סעיף 108 לחסד"פ ללא ראיות ראשוניות, ושימוש בסעיף זה יעשה רק לאחר שהנאשם פסע אל גדרה של הטענה לאכיפה בררנית לפי סעיף 149(10) לחסד"פ.
...
נקבע כי אין לאמץ כל בדל ראיה כבסיס להיעתרות לבקשה כגון זו, אלא לבחון באופן מעמיק יותר את הראיות שבידי הנאשם.
סוף דבר
הבקשה לקבלת המסמכים המפורטים בסעיפים א' – ב' לבקשה נענתה ע"י המאשימה בחיוב והתייתרה.
הבקשה לקבלת המסמכים המפורטים בסעיפים ג' – ז' לבקשה – נדחית בשלב זה.
הנאשם יוכל לפנות בבקשה חדשה בהמשך, ככל שתהא בידו תשתית ראייתית ראשונית לטענה בדבר אכיפה בררנית או לפנות בבקשה לפי חוק חופש המידע.