בעקבות החלטה זו הודיע בא-כוח הנתבע תחילה כי הוא מבקש להשתחרר מייצוג, אך לבסוף חזר בו מכך, ובדיון נשמעו סיכומי הצדדים בעל-פה. ההליך הסתיים איפוא מבלי שהנתבע נחקר על תצהירו.
סעיף 17 לפקודת הראיות קובע כי:
"הוראות סעיף 15 אינן גורעות מכוחו של בית המשפט לצוות כי המצהיר ייחקר בבית המשפט, ובית המשפט ייעתר לבקשתו של בעל דין לצוות על כך; לא התייצב המצהיר, רשאי בית המשפט לפסול תצהירו מלשמש ראיה".
תקנה 522 לתקנות סדר הדין האזרחי קובעת כך:
"(א) מצהיר בהליך עקרי או בעל דין שמסר תצהיר בהליך ביניים, יתייצב לחקירה ביום הדיון, אלא אם כן הודיע בעל הדין שכנגד בהודעה בכתב לבית המשפט ולכל בעלי הדין, שהוא מוותר על חקירתו של המצהיר.
אכן, זכות החקירה הנגדית היא זכות בסיסית ויסודית הנדרשת לקיום הליך שפוטי תקין, והיא אף מתיישבת עם עקרונות תום הלב והסבירות, ועם ציפיותיו הדיוניות המוצדקות של הצד שכנגד (ראו ת.א. 40363-02-17 (שלום פתח-תקווה) אוניברסיטת בר אילן נ' נאנאוניקס אימג'ינג בע"מ (24.12.2019), והאסמכתאות המובאות שם).
המנעות זו אינה עולה בקנה אחד עם היתנהלות של בעל דין המאמין בגירסתו ומבקש להוכיחה בבית המשפט (ויוזכר כי לאחר שהנתבע לא התייצב לדיון מיום 25.5.2020, וחרף הקושי בהתנהלותו, מצאתי ליתן לו אפשרות נוספת להתייצב ולהחקר על תצהירו (ראו החלטתי מאותו היום), אך הוא בחר שלא להתייצב לדיון, על כל המשתמע מכך).
...
בתצהיר העדות הראשית שהגיש הנתבע הוסיף הוא וטען כי על ההלוואה הנטענת חל חוק הסדרת הלוואות חוץ בנקאיות, תשנ"ג-1993 (להלן: חוק הלוואות חוץ בנקאיות) [אשר שמו שונה לחוק אשראי הוגן, תשנ"ג-1993 - ל.ב], ועל כן בהיעדר מסמך בכתב המסדיר את ההלוואה, דין התביעה להידחות.
במאמר מוסגר אציין כי הנתבע העלה בתצהירו טענה כי דין התביעה להדחות בהתאם לחוק הסדרת הלוואות חוץ בנקאיות, בהיעדר מסמך בכתב.
סיכומם של דברים - מכל הטעמים המפורטים התביעה מתקבלת, והנתבע מחויב לשלם לתובע סך של 389,000 ש"ח. בנותני משקל לנסיבות העניין בכללותן, ובתוך כך למספר הדיונים שהתקיימו, יישא הנתבע בהוצאות התובע ובשכר טרחת בא-כוחו בסכום כולל של 45,000 ש"ח.
היה והסכומים האמורים לא ישולמו בתוך 30 ימים ממועד פסק הדין, יישאו הם הפרשי הצמדה וריבית כדין.
לאחר ששקלתי בדבר החלטתי להיעתר למבוקש.