מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכויות קנייניות בהסכם שיתוף

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במצב דברים זה ברי אף ביתר שאת כי התובע אינו יכול להסתמך על "המצב המהותי בשטח" לביסוס זכויותיו או על הסכם השתוף, שכן הוא לא רכש זכות קניינית וגם לא זכות מעין קניינית ובוודאי שאין הוא זכאי לסעד מן היושר, ככל שסעד כזה יכול להינתן בנסיבות שבפני.
...
כאמור, התובע אינו מכחיש את העובדה כי הדירה היא בניה בלתי חוקית ואף על פי כן הוא מבקש שבית משפט יורה על תיקון הצו כך שיכלול את הדירה הבלתי חוקית הבנויה על הגג כדירה עצמאית, ויאמר כי התובע נדיב למדי שכן הוא מבקש כי באותה הזדמנות גם תירשם היחידה הנוספת שאין הוא בעליה ואין לו לכאורה כל אינטרס בה. היעתרות לסעד המבוקש, מלבד העובדה כי אינה עולה בקנה אחד עם הדין, עלולה להוביל לתוצאה של בניה בלתי חוקית שרק בגלל עצם קיומה של הבנייה יתבקש לרשום אותה ולייצר זכויות קנייניות בה והכל, כאמור, רק בשל כך שכבר נבנתה בפועל והיא קיימת - זאת כמובן אין לאפשר.
ידיעת התובע בקשר למצב הקנייני של הנכס נשוא התובענה וסוף החלטתי כמו גם האמור ברישא לה, מהחומר שבפני עולה כי התובע אינו אותו "רוכש" תם לב שטעה לחשוב בעת שחתם על החוזה, תוך הסתמכות על מצגים מטעים של אחר, כי הדירה רשומה כדין וכי המוכר הוא בעלים של הזכויות בממכר ורק במועד מאוחר יותר גילה לפתע כי הדברים אינם כפי שסבר, ובנוסף לכל שנכתב לאורך ההחלטה ראיתי להפנות לדוגמה לדברים שנכתבו במפורש בהסכם מכר הדירה בין התובע ליורשי כהן, בפתח ההסכם כי הואיל "וזכויות המוכרים והדירה טרם נרשמו בפנקסי המקרקעין...." (נספח כ"ז לתצהיר התובע).
סוף דבר לאור כל האמור, אני דוחה את התביעה.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ברע"א 4029/03 עוודי נ' חרמוני תקדין- עליון 2004(1) 308 הדגישה כב' השופטת דורנר : " קביעותיו של בית המשפט המחוזי לפיהן הסכם שתוף אינו יכול לקבוע זכויות קנייניות וניתן לקיימו על בסיס הסכמת הצדדים בלבד – בדין יסודה ... אין ביכולתו של הסכם השתוף לחלק מחדש את הזכויות הקנייניות של השותפים בנגוד לרישום בלישכת רישום המקרקעין". בע"א 283/74 בוקובזה נ' הממונה על המירשם פ"ד כט(1) 243 , 248 אמר כב' השופט חיים כהן : " הסכם שתוף אינו בגדר עסקה במקרקעין המקנה זכות קניינית [סעיף 6 לחוק ] כי אם אך ורק חוזה אובליגאטורי בלבד. במקום לנהל את המקרקעין המשותפים כאמור בסעיף 30-36 לחוק ... מסכימים הבעלים זה עם זה ומתחייבים זה כלפי זה, שעל אף כל זכויותיהם הקנייניות ינהגו במקרקעין בדרך המוסכמת ביניהם". הסכם שתוף ניתן לרישום במירשם המקרקעין מכוח סעיף 29(א) לחוק המקרקעין.
...
פרופ' ויסמן בספרו " דיני קניין – בעלות ושיתוף" [1997], עמ' 213 אומר בהקשר זה : " סבורים אנו כי מן העובדה שהחוק קובע שרישום הסכם שיתוף [ מכוח סעיף 29(א) לחוק המקרקעין – י.ג.] מביא לכך שהוא תקף כלפי צד שלישי, אין ללמוד את המשפט ההפוך, כי באין רישום אין ההסכם עשוי להיות תקף כלפי צד שלישי, מכוח דוקטרינות אחרות כגון מניעות, תום לב, שימוש לרעה בזכות ". זאת ועוד, מרשם המקרקעין אינו מתיימר לשקף את מלוא הזכויות השונות במקרקעין הרשומים והוא מוגבל בדרך כלל לרישום עסקאות בזכויות קניין.
סוף דבר [א] מוצהר בזה על בטלות הערות האזהרה שנרשמו לפי שטר 42911/2012/2, ולפי שטר 42911/2012/1 מ-22.11.12 בגוש 6978 חלקה 2.
[ב] המשיבה תשלם למבקש הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 10,000 ₪ צמוד למדד ונושא ריבית מיום הפסק ועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

בית הדין קמא הוסף שאף ההסתברות היא שהמשיב לא היה מוותר על זכויות קנייניות ללא הסכם שתוף המאפשר לו את השמוש בזכויות הללו וזאת גם ללא עדויות הכונס ועו"ד קופר.
...
או אז, הורה ביה"ד הרבני הגדול לבית הדין האזורי ברחובות "לשחרר את מסמכי העסקה לצורך השלמת העברת הבעלות בלשכת רישום המקרקעין על שם המערערים". מן הנימוקים המפורטים לעיל, אני מקבלת טענת הנתבע 3, כי דינה של התביעה כנגדו שתימחק על הסף, מחמת העדר עילה.
סוף דבר: טענות הנתבעים מתקבלות, באופן שהתביעה כנגד הנתבע 3 נמחקת על הסף, והתביעה כנגד הנתבעים 1 ו – 2 נדחית על הסף.
עוד אני מורה, בהתאם לסמכותי עפ"י תקנה 41(ג), כי ככל שתוגש תובענה חדשה כנגד הנתבע 3, לא יהא זה מן השלב בו נמחקה התובענה שבכותרת, אלא היא תוגש כתביעה חדשה על יסוד המצב העובדתי והמשפטי העדכני נכון למועד הגשתה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ספק אם התכנית התכוונה, או אם בכלל הייתה לעורכיה סמכות (ומי מהצדדים לא הצביע על מקור סמכות כזה), לחלק את מטלת הפינוי בין בעלי הזכויות בכל חלקה בהתאם לחלוקת החלקה בעין בלא לקבוע קודם לכן שהיה בנמצא הסכם שתוף אכיף שניתן לגזור ממנו זכויות קנייניות (ואין חולק שהסכם שתוף כזה לא היה רשום).
...
תשלום יתרת התמורה יהא אפוא כפוף למסירת התחייבות עצמית להשיב את התמורה שקיבלו כשהיא משוערכת תוך 30 יום ממועד החלטת בית המשפט על כך, וזאת ככל שיימצא בסופו של דבר שיש מקום לערוך איזון זכויות רחב יותר כפי שמבקשת קבוצת חג'ג'; וכן בחתימה על ערבות צד ג' להנחת דעת הכונס לקיום ההתחייבות האמורה.
אם האחריות לאי-ביצוע הפינוי בחלקה 16 ולנזק שנגרם כתוצאה מכך מוטלת על בעלי חלקה 17, אין מנוס מכך שבעלי חלקה 16 יתבעו את הנזק שנגרם להם בתובענה נפרדת ככל שהם סבורים שיש עילה, ואיני מביע כל עמדה.
סוף דבר בקשת הכונסים מתקבלת אפוא בחלקה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת זניחת תניית הבוררות – אין המדובר בוויתור או זניחה כי אם "ויתור בהסכמת שני הצדדים לגבי אותו ההליך". נטען כי עת הליך בוררות "הועלה ביוזמת ביהמ"ש" שאז "הסכימו שני הצדדים במשותף להמשיך ולנהל את המחלוקת שלא בפני הבורר". כן נטען כי "בשונה מסוגיית דמי השמוש [נושא התביעה בכפר סבא] שאלת חלוקת הזכויות הינה קניינית ועומדת בבסיס הסכם השתוף". דיון והכרעה הלכה היא ש"בית המשפט ייעתר ככלל לבקשות שמשמעותן אכיפת תניית הבוררות, אך לצד זה רשאי בית המשפט לקבוע במקרים חריגים כי היתנהלותו של הצד המבקש מעידה על כך שהוא ויתר על זכויותיו מכוח הסכם הבוררות – הן הזכות לבקש שבית המשפט ימנה בורר בהתאם לתניית הבוררות, והן הזכות לבקש שבית המשפט יעכב את ההליכים בתובענה שהגיש הצד השני בנגוד לתניית הבוררות שבהסכם" (רע"א 8157/14 עמותת היי טק הר חוצבים מרכז ליזמות טכנולוגית נ' יעקב שולמן, פסקה 16, 14.04.2015).
...
מכל האמור לעיל אין להסיק אלא כי המבקשת גילתה דעתה באופן פוזיטיבי ונחרץ, כי ביחסיה עם משיבה 1 אין בכוונתה להתדיין בבוררות, ומשכך אין לאפשר לה עתה לבצע תפנית.
הבקשה למינוי בורר נדחית אפוא.
המבקשת תשלם למשיבה 1 שהתנגדה לבקשה את הוצאות הבקשה בסך 10,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו