נטען, כי נוכח תוצאות ההריון הראשון ונוכח ניהול ההריון השני כהריון בסיכון גבוה, היה על המשיב 1 לסווג גם את ההריון השלישי ככזה; (ב) קביעה רפואית ומינהלית שגויה: נטען, כי מכבי התרשלה בכך שלא קבעה נהלים לפיהם על רופאיה ליידע את המטופלות בדבר הנגיף ובדבר הבדיקה, וכי החלטת המדינה שלא להורות לגורמי הרפואה לעשות כן היא החלטה מינהלית שגויה, שכן, כאמור, זהו לטענת המערערים הסיכון העקרי והמרכזי למומים נרכשים בלידה, ומטבע הדברים סיכון כזה מקים חובת יידוע; זאת בייחוד נוכח חובת יידוע ובדיקה הקיימת בסיכונים פחותים כגון תיסמונת דאון (Down syndrome) וטיי זאקס (Tay-Sachs disease); (ג) הפרת חובת הגילוי לפי חוק זכויות החולה: נטען, כי המשיב 1 ומכבי הפרו את חובת הגילוי ביחס למערערת.
בית המשפט קמא קבע, כי עריכת בדיקה ללא התויה רפואית לכך היא בעלת ערך מוסף קטן ביותר, אשר בא לידי ביטוי רק באופן מקרי (פסקה 21 לפסק הדין) בין היתר כיון שהיא נכונה אך למועד עריכתה, שעה שהמטופלת עלולה להידבק בנגיף מיד לאחר מכן, ובכל רגע נתון במהלך ההריון (זאת בנגוד לפגם גנטי); כי תוצאות הבדיקה אינן חד משמעיות (פסקה 14 לפסק הדין); וכי ישנו חשש שמסירת מידע על הנגיף תיצור בהלה ופחדים מיותרים, ועל כן הנזק שבמסירת המידע גדול מהתועלת (פסקה 37).
האם זכאים המערערים לפצוי בשל כך?
חברי, השופט רובינשטיין, בפסק דינו מעלה שלוש שאלות לבחינה: ראשית, האם מוטלת על הרופא המטפל חובה להפנות כל אשה בהריון לבדוק אפשרות הידבקות בנגיף ה-CMV, והאם הנחיית משרד הבריאות שאינה מחייבת זאת הנה מוצדקת.
...
סיווג ההריון
מתוך כך באים אנו לדיון בשאלה העיקרית נשוא ערעור זה, והיא כאמור האם, נוכח תוצאותיו של הריונה הראשון של המערערת, היה על המשיב 1 לסווג הריון זה כהריון בסיכון גבוה המחייב נקיטת אמצעי זהירות נרחבים, שבכללם עריכת הבדיקה?
טענה זו, שכאמור סבורני כי היא הטענה העיקרית שמעלה ערעור זה, ושהטרידה אותנו בעת הדיון בערעור בפנינו, הועלתה על ידי המערערים בלשון רפה (פסקה 8 לסיכומיהם), ולא בוססה בתימוכין כלשהם.
הגעתי למסקנה, אם כן, כי ראוי הוא שרופא יגלה למטופלותיו ההרות על אודות האפשרות לערוך בדיקה להידבקות בנגיף ה-CMV ועל משמעויותיה של בדיקה זו. איני סבורה כי הנחיית משרד הבריאות בנושא, המדריכה במפורש את הרופאים שלא להפנות את המטופלות באופן שגרתי לבדיקה, מסירה מהמשיב 1 את האחריות בנוגע לחובת הגילוי.
סבורני כי לצד החוזר הקובע שאין להפנות מטופלות באופן שגרתי לבדיקה היה על משרד הבריאות להבהיר את הצורך להציג בפני המטופלות את האפשרות לערוך בדיקה זו למרות זאת.
במקרה זה לא שוכנעתי כי בהעדר סיכון מיוחד הנילווה להריון מצד אחד, ונוכח הערך החלקי והמסופק בלבד של הבדיקה למניעת אותו סיכון מרוחק, קמה חובת יידוע על הגורם הרפואי ליידע את המטופלת על דבר קיומה של בדיקת CMV.