עוד קבע כי יש להבחין בין זכות שימוש אף אם מדובר בשימוש בלעדי לבין ויתור לצמיתות על הזכויות בגג.
המשיבה הפניתה לפסק הדין ליבוביץ וכן לע"א (מחוזי י-0) 1182/00 פנקי נ' מיוחס (6.1.2002) (להלן: פסק דין פנקי) וכן לע"א 782/70 רדומילסקי נ פרידמן, פ"ד כה(2) 523, 528 וכן לספרו של ש' לרנר שכירות נכסים, כלבומט בע"מ, תש"ן, עמוד 47 (להלן: ספרו של לרנר) וטענה כי רוב דירות המגורים בבניין משותף הנן ללא שטח צמוד ואין לומר שלא ניתן להפיק הנאה מהדירה ללא ההצמדה.
הקביעה, כי הרשות, שניתנה למערערת לשימוש בגג, היא בגדר רשות הדירה, נקבעה על בסיס העדות, ששמע בית המשפט מפי המערערת עצמה, כאשר על פי קביעתו הוא לא השתכנע מעדותה, כי הבעלים הקודם, שהיה בעצמו דייר בבניין, ביקש להגביל לחלוטין את זכותו לעשות שימוש בגג ללא תשלום כלשהוא ולצמיתות (היינו כל עוד הסכם השכירות נותר על כנו).
פסק דין ליבוביץ' , אשר קובע את ההלכה, כי "לעניין שכירות, כולל "בית" כל מה שדרוש לשימוש נוח בו ושבאופן רגיל הולך יחד עמו, לרבות מבני-עזר, חצר, גינה, גן פרי וכיוצא באלה הצמודים לו" (פסק דין ליבוביץ' , עמוד 390) נפסק במקרה, שעניינו הפוך בדיוק מהעניין מושא תיק זה. בפסק דין ליבוביץ' ביקש בעל הבית להוציא חצר משותפת משימוש כל הדיירים ולהצמידה רק לשימושו על חשבון הדיירים האחרים ובית המשפט נתן סעד לדיירים בקבעו את האמור לעיל.
בהנתן מיקומם של חדר הנוחיות והמחסן, נקבע כי בהכרח נתונה הייתה לשוכרים זכות בחצר, ולו לשם מעבר לחדר הנוחיות והמחסן.
"
בפסק דין ע"א 272/73 הראובני נ' טלבר פ"ד כט(1) 533 (1973) בעמוד 539 קובע בית המשפט העליון מפי כבוד הנשיא זוסמן, כי גם אם חלק ברכוש המשותף יכול לשמש אך ורק את המושכר אין רשות לדייר לסגור אותו, וכך קובע בית המשפט העליון:
"...משהקימה הנתבעת את השער, וייחדה על-ידי כך את מרבית המדריגות המובילות אל דירתה 22 במספר, לרשות-יחיד, שללה מאת בעלת הבית טובת הנאה שבמקרקעין. הקומה העליונה הושכרה כולה לנתבעת, אבל חדר המדריגות לא הושכר לה, אלא נשאר ברשות המשכירה. ואף אין בכך ולא כלום שהמדרגות אינן מובילות למקום אחר זולת דירת הנתבעת. לא ידענו בתוקף איזו זכות יהא שוכר דירה רשאי לטול לידו חזקה ושימוש בלעדי בחדר המדריגות או חלק הימנו." (ההדגשה הוספה- ע'ר').
מהפסיקה לעיל, עולה עוד שטענת המערערת לשימוש רב שנים אינו מקנה זכויות קנייניות או זכות לשימוש בלעדי, והדבר אף עולה מהשכל הישר, ההתנהלות המסחרית ומזכות הקניין של המשיבה שהיא זכות חוקתית.
...
נראה לנו שיש להבחין בין יסוד החזקה וזכות השימוש ולשוכר תהיה זכות שימוש בחלק הטפל בלא זכות להחזיק בו. "אין היתרי השימוש [בחלקים הנלווים] יכולים לעלות על הצורך הדרוש באורח סביר לשם הפקת הנאה המשתמעת מחוזה השכירות". המקרקעין הנלווים אינם חלק מן המושכר, והשוכר לא יהיה רשאי למנוע מאחרים שימוש או החזקה בהם אלא אם נפגע עקב כך השימוש שלו במושכר.
כך גם פרופ' מיגל דויטש בספרו "קניין" כרך ב', בורסי, 1999, בעמוד 319 כותב: "על פי הנוהג זכאי השוכר להשתמש במתקני לוואי ובשטחי לוואי הדרושים לו באופן סביר על מנת לאפשר שימוש נאות במושכר. הזכות שמוקנית לשוכר בשטחי לוואי אלה, כך נראה, לא תהיה זכות שכירות אלא זכות שימוש בלבד, דהיינו הזכות להפיק הנאה מאותו שטח ללא זכות שליטה בו."
בהתחשב בכל האמור לעיל, ובכך שדירת המערערת היא דירה של 80 מ"ר, וכאשר הסכם השכירות קובע כי השכירות כוללת "3 חדרים, פנת אוכל, נוחיות ומטבח" בלבד, הרי שאין מקום להתערב בקביעת שופט בית משפט השלום, כי גם ללא שימוש בלעדי בגג, הנאתה של המערערת מן המושכר היא הנאה סבירה.
סוף דבר
לו דעתי תשמע, הערעור יידחה והמערערת תשלם למשיבה הוצאות בסך של 25,000 ₪.