הנזקים לנפגע:
בראשית הדברים, נציין שהסניגורית המלומדת ביקשה והזהירה, שלא להטיל על כתפי הנאשם את האחריות לכלל צרותיו של הנפגע, שלרבות מהן שורשים הקודמים בזמן לארוע התקיפה.
[3: בדין העברי, הוא ההלכה, מוכרת הסוגיה של "עביד איניש דינא לנפשיה", כלומר זכותו של אדם לעשיית דין עצמית, לצורך הגנה על עצמו או על רכושו [בבלי, בבא קמא כ"ז, ב].
פגיעת העונש בנאשם:
הנאשם, כבן 51, נשוי ואב לשלושה ילדים בגילאים 14 עד 18, עובד כיום בשיפוצים כשכיר, ומתגורר עם משפחתו בבית אביו הקשיש.
עוד יש להביא בחשבון את קשייה הכלכליים של המשפחה, השקועה בחובות כספיים, כאשר יציאתו של הנאשם ממעגל העבודה והפרנסה, בעת ריצוי עונשו, עתידה להחמיר את מצב המשפחה.
יינתן איפוא משקל למובא לעיל, שיוטל לכף הזכות, יחד עם היתחשבות בתקופת שהותו במעצר בפקוח אלקטרוני ובתנאים מגבילים.
בדברו לבית המשפט לאחר טיעוני הצדדים לעונש, גילה הנאשם תובנה מעטה-בלבד לחומרת מעשיו וחזר על השמצות והאשמות שכוונו לנפגע שנכח באולם, כפי שעשה בעדותו במהלך המשפט.
ולא למותר להביא את עיקר דבריו של הנאשם, בלשונו:
"אני מתחרט על המקרה על מה שעשיתי. אני רק אתן דוגמא אחת, אני לא רוצה לערבב, אבל האדון (מצביע על המתלונן), אני אישית מצטער על מה שאני עשיתי לו, אבל יש את בתו ויש עוד 2 מקרים שעכשיו הם מטופלים בדרך הכי נכונה שיש, הם הועברו למישטרה, הכול בשקט, מתחת לרדאר. הבת שלו תבוא להעיד או שהיא כבר נחקרה, אני לא יודע. בכנות, זה כאילו מקרה ממש מתחת לרדאר. הלכנו ומטפלים במקרה הזה. בתי כבר לא רלוואנטית, היא לא יכולה להעיד כרגע. אבל מה שאני עשיתי, אני מתחרט, בשביל העולם, בשביל שיראו וייראו".
עינינו הרואות: הנפגע לא זכה גם עכשיו מצד הנאשם לחרטה אמתית, לצער כן ולאמפתיה.
...
בית המשפט המחוזי לקח בחשבון את גילו הצעיר (24) של הנאשם, את הודאתו ואת חרטתו הכנה, את נסיבות חייו "הלא קלות", ואת מסקנת שירות המבחן כי המעשה בוצע על-רקע "תחושת יתמות וחוסר אונים מתמשך". נגזרו על הנאשם 11 שנות מאסר בפועל, הוא חויב בפיצוי הנפגעת בסך 20,000 ₪, וערעורו נדחה.
לא הוגש ערעור;
קביעתו של מתחם העונש ההולם:
סקרנו לעיל את חשיבותם העליונה של הערכים החברתיים עליהם מגינה העבירה של ניסיון לרצח, שבראשם קדושת החיים ועמה גם שלמות הגוף והבריאות הפיזית והנפשית, האוטונומיה של אדם על גופו, ותחושת הביטחון האישי; מצאנו כי פגיעת הנאשם בערכים אלה היתה ישירה וחמורה, במידת פגיעה גבוהה ביותר; שוכנענו כי יש לתת משקל שלילי הולם לתכנון שקדם לביצוע; נחרדנו מעוצמתם החריגה של הנזקים שגרם הנאשם לנפגע, בכל היבט שהוא, כשהותיר אותו שבור ומרוסק, פיזית ונפשית, וגזר עליו חיי אומללות ללא תקווה ממשית לשיקום; דחינו את עתירת ההגנה לראות בסיבת המעשה נתון מקל וסברנו כי לפעולתו של הנאשם, שנטל את החוק לידיו וניסה להוציא להורג את הנפגע, יש משמעות מחמירה; דחינו גם את טענת ההגנה לפגם במידת שליטתו של הנאשם על מעשיו וביכולתו להימנע מביצועם.
הגם שלא נמצאו לנו פסקי-דין בהם נדונו נסיבות בעלות דמיון מלא לענייננו, נחה דעתנו כי ההנחיה הפסיקתית הרלוונטית מובהקת דיה ומחייבת ענישה מחמירה.
לא מצאנו כל עילה טובה להחריג את עונשו של הנאשם ממתחם העונש ההולם, והעונש ייקבע אפוא בגבולותיו של המתחם.
באין מנוס ממאסר משמעותי ולנוכח מצבם הכלכלי של הנאשם ושל משפחתו, נימנע מהטלת קנס.
סוף-דבר:
אנו גוזרים על הנאשם את העונשים הבאים:
12 שנות מאסר בפועל;
אנו מפעילים את המאסר המותנה בן ארבעה חודשים שהוטל ביום 25.11.19 בת"פ (רחובות) 62344-02-18, בחפיפה מלאה לעונש שהטלנו, כך שסך הכל ירצה הנאשם 12 שנות מאסר בפועל, בניכוי ימי מעצרו מאחורי סורג ובריח, לפי רישומי שב"ס;
12 חודשי מאסר על-תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו, שלא יעבור עבירת אלימות נגד הגוף, ו-6 חודשי מאסר על-תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו, שלא יעבור עבירת אלימות אחרת;
פיצוי הנפגע בסך 160,000 ₪, שיופקד בקופת בית המשפט עד ליום 17.03.24 ויועבר לנפגע;
הוראות נלוות:
עיכוב ביצועו של עונש המאסר בפועל בלבד: על הנאשם להתייצב לריצוי עונשו ביום 10.03.24 עד לשעה 10:00, במקום עליו יורה לו שב"ס.
תנאי שחרורו של הנאשם יעמדו בתוקפם עד להתייצבות הנאשם למאסרו, לרבות צו עיכוב יציאה מהארץ שהוטל ביום 07.02.22 במ"ת 28199-09-21.