מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכויות עובד פלשתינאי בענף החקלאות: תלושי שכר כפולים

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על פי תלושי השכר, בתקופה 12/08 – 3/11, התובע הועסק 586 ימים ומשכך הוא זכאי להפרשי שכר מינימום בסך 732.5 ₪ (לפי: 586 * 1.25 ₪); עבור 4/11 – 7/11, הוא זכאי להפרשי שכר מינימום, כולל עבור ימי חופשה בשכר, בסך 93.6 ₪ (72 * 1.3 ₪); ועבור התקופה שמיום 1.7.11 עד ליום 12.8.11, כולל עבור ימי חופשה בשכר, לסך 44.2 ₪ (34 * 1.3 ₪).
גובה המענק השנתי הקבוע בסעיף 36 לצוו ההרחבה בענף החקלאות מושפע ממעמדו של העובד כ"עובד חודשי קבוע", "עובד עונתי חודשי" ו- "עובד יומי". בהתאם לתוספת לתנאים נלווים לטבלאות השכר על פי נספח ב' לצוו ההרחבה, הרי שהעובד היומי זכאי למענק שהוא מכפלת ימי העבודה בתעריף יומי בסך 4 ₪.
מכל מקום, עקיבא העיד שבחברה הועסקו קרוב ל- 100 עובדים בתקופה הרלוואנטית עליהם נימנו "עובדים פלסטינים, ערבים, ישראלים, יהודים, ועובדים תאילנדים ועובדים ויאטנמים וגם עובדים מדרפור" (ע' 9, ש' 14), כך שגם אם לטענתו העובדים הישראלים אינם עוסקים בעבודה בשטח החקלאי עצמו, אין לשלול שהיו עובדים זרים או אחרים שיכלו לעשות כן (ע' 18, ש' 1).
...
סוף דבר התביעה שכנגד נדחית.
תביעת התובע מתקבלת בחלקה ובהתאם לכך הנתבעת תשלם לתובע את הסכומים הבאים: הפרשי שכר מינימום בסך 870 ₪.
אשר לפסיקת ההוצאות בגין התביעה העיקרית והתביעה שכנגד –הנתבעת תשלם לתובע הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין, בסך 10,000 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מהיום.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

כששאלתי את ראש הקבוצה את פשר העניין, הוא הודיע לי חד משמעית שהתובע לא מעוניין להמשיך לעבוד", והוא גם הוסיף ואמר, כך: "... שאנחנו מאוד מעוניינים להמשיך עם העובדים שלנו. אין הרבה עובדים בענף החקלאות ולכן, אני ב-20 שנה אחרונות לא זכור לי מקרה שפיטרתי עובד. כשבית הדין שואל אותי שוב אם לא קרה מקרה כזה, אני אומר שאין. אם אני יכול להשיג היום עוד 100 עובדים, יש לי מקום עבודה." דוד אף הוסיף והדגיש, כי במהלך תקופת עבודתו של התובע בנתבעת, לא הועלו מצדו כל טענות באשר הן ביחס לתנאי העבודה, שכר העבודה, או כל נושא אחר, כדלקמן: "... צוייר מצב בו העובד לא יודע מה זה תלוש עבודה ולא יודע את חוקי העבודה ושכר מינימום, כך צוייר פה, אבל אין דבר כזה. הם יודעים לקרוא תלוש עבודה הרבה יותר טוב ממני ונכנסים לכל פרמטר ופרמטר בתלוש העבודה ומקבלים אותו מידי חודש. במידה ויש להם שאלה מסויימת, יש להם את המנהל האזרחי שמעדכן אותם כולל עורכי דין שמלווים אותם ולא פעם הם מתקשרים אלי להסביר להם שאלה אחת או שתיים. לשאלת בית הדין, אם אני מכיר אישית את התובע, אני אומר שכן, הוא עבד אצלי הרבה שנים, עובד מעולה. לשאלת בית הדין, אם אי פעם התובע פנה אלי ספציפית בשאלות, אני אומר שכשאני נמצא בשטח עובדים שואלים, במידה ויש להם שאלות, אבל לא זכור לי מקרה ספציפי, אבל אני נגיש והדלת שלי פתוחה לכל העובדים. כשבית הדין שואל כיצד אני נגיש כשהמשרד שלי בחדרה והתובע עבד בראשון לציון, אני משיב שאני מסתובב בשטח." לסיכום נושא זה, ניתן לראות כי גירסתה של הנתבעת בכללותה, ובפרט ביחס לשעות וימי העסקתו של התובע, ואף ביחס לזכויות הסוציאליות באשר הן, לא נסתרה במהלך חקירתם הנגדית של עבד ו-דוד.
ראו גם ע"ע (ארצי) 660/05 חברת אביסרור משה ובניו בע"מ – קיסיה, ניתן ביום 19.3.2007): "ככלל, יש לראות בדיווחים ללישכת התעסוקה על העסקת עובד תושב הרשות הפלשתינית כמשקפים את מציאות העסקת העובד ועל המבקש לסתור את תוכנם, מוטל נטל הראייה... ובהמשך לקביעתי לעיל כי הדיווחים למדור התשלומים שיקפו נאמנה את השכר ששולם לתובע בפועל – התביעה להפרשי שכר מינימום נדחית". דא עקא, שהתובע כלל לא עמד בנטל זה, וזאת מלבד העלאת הטענה הלאקונית כי הרישומים שבתלושי השכר והדיווחים ללישכת התעסוקה, לא היו בבחינת אמת (סעיף 12 לסיכומי התובע).
בית הדין הארצי לעבודה קבע דברים אלה היפים אף בעניינינו, כדלקמן (ע"ע (ארצי) 47268-07-13 איליאסייב – כפיר ביטחון ומיגון אלקטרוני בע"מ, ניתן ביום 19.2.2017): "בתביעה לדמי חגים יש לבחון קיומה של זכאות לדמי חגים לגבי כל חג וחג, בשים לב להוראות המקור הנורמאטיבי שחל. משכך, הנטל המוטל על העובד התובע דמי חגים הוא לפרט את ימי החג שבגינם הוא תובע, על מנת להראות כי מדובר ביום חג שעשויה לקום לו זכאות בגינו – למשל כי החג לא חל בשלושת חודשי העבודה הראשונים או ביום שבת (במקרים אלה, הן לפי ההסדר הכללי לדמי חגים והן לפי הסכם 2008, אין זכאות לדמי חגים). אין מקום לנקוט תביעה גורפת שהיא מכפלה של הותק במספר ימי החג השנתיים, אלא יש לפרט במדויק את ימי החג המזכים. במקרה זה המערער לא פירט את ימי החג שבגינם תבע." הזכויות הקוגנטיות היחידות שלדעתנו היה מקום לקבל את התביעה בגינן, הן כמתואר להלן: תחילה, בגין פדיון חופשה שנתית (אולם לאור השמטת נושא זה בסיכומי התובע, וכפי שנפרט בהמשך הדברים, למעשה יש לדחות רכיב זה), ובגין דמי הבראה.
...
בפתח הכרעתנו נקדים אחרית לראשית, ונאמר כי לאחר שעיינו בטיעוני ועמדות הצדדים, ולאחר ששמענו את עדי הצדדים ואף עברנו על כלל המסמכים הקיימים בתיק בית הדין, הגענו לכלל מסקנה כי דין התביעה להתקבל בחלקה הקטן ביותר, וזאת רק ביחס לעילות הבאות – דמי הבראה ופיצויים בגין הפרת חוק הזכות לעבודה בישיבה ובתנאים הולמים.
יתר טענות ודרישות התובע, ביחס ליתר העילות שנידונו במהלך פסק הדין, דינן להידחות.
הוצאות – לפנינו הוגשה תביעה מוגזמת ומנופחת, בסך של 355,876 ₪ (בסיכומים הופחת הסכום ל-305,009 ₪), כאשר בסיכומו של דבר התובע זכה בהיקף מזערי ממנה.
לאור האמור לעיל, אנו סבורים כי יש מקום לקיזוז הסכומים המועטים שלהם זכאי התובע, כנגד ההוצאות שנגרמו לנתבעת כתוצאה מכך שרוב רכיבי התביעה נדחו (ראו סעיף 1 לסיכומי הנתבעת).

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

רקע המערער בע"ע 24609-10-20 (להלן – העובד), תושב הרשות הפלסטינית, הועסק כמטפל סיעודי בבית אבות לתשושי נפש במגדיאל (להלן – בית האבות) שבבעלות המערערת 2 בע"ע 41259-09-20 בשתי תקופות: 24.8.2014 – 30.9.2014 (חודש ושבוע) ו – 21.4.2015 – 31.3.2017 (כשנתיים).
שכרו של העובד שולם בחלק מהתקופה על ידי המערערת 1 בע"ע 41259-09-20, המנהלת אף היא בית אבות, ובחלק הנותר על ידי המערערת 3 באותו הליך אשר היתה בזמנים הרלוואנטיים קבלן כוח אדם של עובדים בענף החקלאות (להלן – חברת כוח האדם).
בית הדין האיזורי קבע כממצא עובדתי, עליו לא הוגש ערעור על ידי מי מהצדדים, כי העובד "עבד בחלק מהזמן 4 ימים בשבוע ובחלק 5 ימים, לעיתים 12 – 13 שעות ליום", כך שהעובד הוכיח כי עבד שעות נוספות, אולם קיימת אי בהירות לעניין מספר הפעמים בהן ביצע משמרות כפולות ולעניין כמות שעות העבודה מידי יום ולכן לא ניתן לקבוע את הקף השעות במדויק.
בחקירתו נישאל העובד "כמה קיבלת במזומן" ומשיב "2,500. בין 1,500 ל – 2,000". המעסיקות טוענות כי מהתשובה עולה כי מידי חודש קיבל העובד לפחות 1,500 ש"ח במזומן כנגד זכויותיו כעובד והן זכאיות לקזז את הסכום.
בעניינינו לא ניתנה הודעת קזוז מפורטת (או לא מפורטת) ולא ניתן להסיק מתשובת העובד כמה קיבל במזומן, האם באופן חד פעמי או שמא מידי חודש בחודשו ועבור מה בוצע התשלום שלא תועד בתלוש השכר וכללי חישובו אינם מפורטים בהסכם עבודה או בטופס הודעה לעובד שלא נימסרו.
...
דיון והכרעה תמצית ההכרעה ואימוץ קביעות עובדתיות לאחר שבחנו את טענות הצדדים בכתב ובעל פה ואת כלל חומר התיק, הגענו למסקנה לפיה דין הערעורים להידחות בעיקרם, בכפוף להתערבות במתכונת חישוב גמול השעות הנוספות ותיקון טעויות חשבונאיות.
לא מצאנו לנכון להתערב בקביעה העובדתית.
הגם שמצאנו טעם בטענות העובד, בחרנו, בין היתר בשים לב לפער הכספי הזניח, שלא להתערב גם בקביעה העובדתית של בית הדין האזורי לעניין היקף המשרה.
סוף דבר הערעורים מתקבלים בחלקם ופסק הדין יתוקן כלהלן: (א) החיוב בגין גמול שעות נוספות יעמוד על 43,631 ש"ח ולא על 39,131 ש"ח כפי שנפסק.

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

לפניי תביעת התובע לתשלום חופשה שנתית, דמי הבראה, דמי חגים, דמי נסיעות ופצוי בגין תלושי שכר "פקטביים". תמצית טענות הצדדים אין מחלוקת כי התובע הועסק על ידי הנתבעת בעבודות חקלאות מיום 1.2.2015 ועד לחודש מאי 2019.
בהתאם לנהלים הנוגעים לגביית הפרשות וניכויים משכר העובדים הפלסטינאים המועסקים בישראל, על המעסיק לשלם "תמורת חופשה" בשיעור 4% משכרו החודשי של העובד.
מחד, הצהיר מנהל העבודה בתצהירו כי: "... התובע קיבל מלוא זכויותיו הכל כמפורט בתלושי השכר."[footnoteRef:20] מאידך, העיד בחקירתו הנגדית, כי דמי ההבראה שולמו "מחוץ לתלושי השכר": "הייתי משלם משכורת ב- 10 לחודש, את ההבראה בסוף שנה, זה במזומן, לא בתלוש."[footnoteRef:21] [20: למשל, סעיף 11 לתצהיר מנהל העבודה.
התובע תבע דמי הבראה רק בגין שלוש שנות עבודתו האחרונות (אף שעבד זמן ממושך מכך), 7 ימי הבראה לשנה (כך, בהתאם לצוו ההרחבה בענף החקלאות),[footnoteRef:25] ולפי תעריף דמי ההבראה התואם לדין (378 ₪ ליום הבראה).
אין מקום לנקוט תביעה גורפת שהיא מכפלה של הותק במספר ימי החג השנתיים, אלא יש לפרט במדויק את ימי החג המזכים.
...
לאור האמור לעיל, הנתבעת לא עמדה בנטל המוטל עליה להוכיח את טענת הקיזוז שהעלתה,[footnoteRef:46] ומקובלת עלי טענת התובע לפיה הוא פוטר מעבודתו על ידי הנתבעת.
בהתאם, טענת הקיזוז נדחית.
] סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה הארי.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2024 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בין הצדדים קיימת מחלוקת אודות תחום עיסוקה של הנתבעת וכפועל יוצא ביחס לצוו ההרחבה הרלוואנטי החל על העסקת התובע והזכויות הנובעות לו. לטענת התובע, עיקר עיסוקה של הנתבעת בתחום החקלאות ומשכך חל על יחסי העבודה בין הצדדים צו ההרחבה בענף החקלאות.
בסיכומיו טוען התובע כי מהות עבודתו אצל הנתבעת הייתה בחריש וגיזום וכי בהיתר ההעסקה ובתלושי השכר שלו נכתב "חקלאות" (ר' סעיף 2 לסיכומי התובע).
איננו סבורים כי די בכיתוב המופיע בתלושי המת"ש כדי להוות ראיה מספקת לכך שחל על התובע צו ההרחבה בענף החקלאות, מקום בו מבחינה מהותית לא הוכחה תחולת צו ההרחבה.
בעיניין זה העידה גב' שרם בחקירתה הנגדית כי העסקת עובדים פלסטינים מותרת לפי אשרה מסוימת וכי האשרה המתאימה ביותר עבור העסקת התובע הייתה חקלאות, כאשר התובע עצמו ביצע מיגוון רחב של תפקידים (ר' עמ' 17 לפרוטוקול הדיון מיום 17.7.23, שורות 1-15).
בחקירתה הנגדית העידה גב' שרם כי הכינה את התלושים הפנימיים באמצעות תוכנה בשם "מכפל" ואלו הועברו על ידה למת"ש בצורת קובץ אקסל, כאשר התובע לא היה מקבל תלושים אלו אלא רק את תלושי המת"ש (ר' עמ' 10 לפרוטוקול הדיון מיום 17.7.23, שורות 18-30; עמ' 11 שורות 5-34).
...
סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה, כאמור לעיל.
הנתבעת תשלם לתובע את הסכומים הבאים וזאת תוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין: גמול שעות נוספות בסך 18,254 ₪; אי מסירת הודעה לעובד בסך 2,500 ₪; חלף הודעה מוקדמת בסך 2,691 ₪.
בשים לב לפער הניכר בין הסכום הנתבע לסכום שנפסק בפועל, אנו קובעים כי כל צד ישא בהוצאותיו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו