מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכויות משפחות חיילים שהתאבדו

בהליך ערעור לפי חוק חיילים שנספו במערכה (עמ"ח) שהוגש בשנת 2019 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בעקבות החלטתו הודיע המשיב לגב' יערינה משה, אלמנת המנוח אביה משה,ז"ל, כדלהלן: "אבקש להבהיר כי אגף מישפחות והנצחה פועל על פי שני חוקים: חוק קברות צבאיים המתייחס לחלל שנספה בתקופת שרותו וחוק מישפחות חיילים שנספו במערכה המתייחס לזכויות מישפחת החלל שנספה עקב שרותו. בעלך היקר, ז"ל, מוכר כחלל צה"ל הואיל ונספה בתקופת שרותו בקבע בצה"ל. לצערי, על פי חוק מישפחות חיילים פנייתך להכרה בזכויות נדחית, הואיל ובהתאם למסמכים וחומר הראיות שהובאו בפנינו אין קשר בין נסיבות מותו של המנוח לבין שרותו בשירות קבע בצה"ל כמשמעותו בחוק". להלן כמה פרטים אודות המנוח: המנוח יליד 1966; הוא התגייס לצה"ל ביום 19.7.1984; לאחר 4 שנים הוא השתחרר משרותו הצבאי; בשנת 1993 הוא שב לשרת בצה"ל כנגד ובשנת 2000 יצא לקורס קצינים והמשיך בשירות ואף היתקדם מקצועית לשמש כראש זירה בחיל המודיעין; עובר להתאבדותו הוא היה נשוי ואב לשני ילדים; ביום 22.4.09, למעלה מחודש לפני ההיתאבדות, פנה המנוח לרופא היחידה ודיווח על מתח רב שהופיע אצלו עקב אם מאושפזת בשל סרטן חוזר ואירועים מוחיים; חיילת ששרתה תחת פיקודו של המנוח דיווחה בעדותה למצ"ח שהמנוח פנה אליה בפנייה בעלת גוון רומנטי במהלך שרותה והיא דחתה זאת; בתחילת אפריל 2009 היא שוחחה עם המנוח וביקשה שיפסיק את כוונותיו הרומנטיות כלפיה ; ביום 26.5.09 שוחח אל"מ גולן עם המנוח ואמר לו שלדעתו הוא ראוי לקידום לדרגת סא"ל אך לא יקבל זאת עקב פז"מ לא מספיק; טענותיהם העיקריות של המערערים היו כדלהלן: המשיב שגה כאשר דחה את התביעה וקבע שאין קשר בין נסיבות מותו של המנוח לבין שרותו בשירות הקבע בצה"ל; לדעת המערערים, המשיב לא נתן משקל מספיק בהחלטתו למכתבים שהותיר אחריו המנוח.
...
בעקבות החלטתו הודיע המשיב לגב' יערינה משה, אלמנת המנוח אביה משה,ז"ל, כדלהלן: "אבקש להבהיר כי אגף משפחות והנצחה פועל על פי שני חוקים: חוק קברות צבאיים המתייחס לחלל שנספה בתקופת שירותו וחוק משפחות חיילים שנספו במערכה המתייחס לזכויות משפחת החלל שנספה עקב שירותו. בעלך היקר, ז"ל, מוכר כחלל צה"ל הואיל ונספה בתקופת שירותו בקבע בצה"ל. לצערי, על פי חוק משפחות חיילים פנייתך להכרה בזכויות נדחית, הואיל ובהתאם למסמכים וחומר הראיות שהובאו בפנינו אין קשר בין נסיבות מותו של המנוח לבין שירותו בשירות קבע בצה"ל כמשמעותו בחוק". להלן כמה פרטים אודות המנוח: המנוח יליד 1966; הוא התגייס לצה"ל ביום 19.7.1984; לאחר 4 שנים הוא השתחרר משירותו הצבאי; בשנת 1993 הוא שב לשרת בצה"ל כנגד ובשנת 2000 יצא לקורס קצינים והמשיך בשירות ואף התקדם מקצועית לשמש כראש זירה בחיל המודיעין; עובר להתאבדותו הוא היה נשוי ואב לשני ילדים; ביום 22.4.09, למעלה מחודש לפני ההתאבדות, פנה המנוח לרופא היחידה ודיווח על מתח רב שהופיע אצלו עקב אם מאושפזת בשל סרטן חוזר ואירועים מוחיים; חיילת ששירתה תחת פיקודו של המנוח דיווחה בעדותה למצ"ח שהמנוח פנה אליה בפנייה בעלת גוון רומנטי במהלך שירותה והיא דחתה זאת; בתחילת אפריל 2009 היא שוחחה עם המנוח וביקשה שיפסיק את כוונותיו הרומנטיות כלפיה ; ביום 26.5.09 שוחח אל"מ גולן עם המנוח ואמר לו שלדעתו הוא ראוי לקידום לדרגת סא"ל אך לא יקבל זאת עקב פז"מ לא מספיק; טענותיהם העיקריות של המערערים היו כדלהלן: המשיב שגה כאשר דחה את התביעה וקבע שאין קשר בין נסיבות מותו של המנוח לבין שירותו בשירות הקבע בצה"ל; לדעת המערערים, המשיב לא נתן משקל מספיק בהחלטתו למכתבים שהותיר אחריו המנוח.
לכן, איננו מקבלים את חוות דעתו של ד"ר רוזיצקי שמקיש מכך שההתאבדות הייתה מתוכננת ובלתי אימפולסיבית שזה פחות סביר שהמנוח הושפע מאירועים בצבא.
לאור כל האמור לעיל הערעור מתקבל .
הננו מחייבים את המשיב לשלם למערערים הוצאות ע"ס 10,000 ₪ .

בהליך ערעור לפי חוק חיילים שנספו במערכה (עמ"ח) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

יצוין כי, הוראת סעיף 3(1) לחוק המישטרה (נכים ונספים), תשמ"א – 1981 בנוסחה המעודכן משווה בין זכויותיה של מישפחת שוטר שנפטר לבין אלו של מישפחת חייל בשירות קבע בעוד שבנוסחה הקודם הרלוואנטי לעניינו נקבע כי חוק מישפחות חיילים יחול על שוטר שנפטר ועל בני משפחתו.
משמעות החזקה הנה כי מקום שבו הוכח על ידי מישפחת המנוח כי מחלה/חבלה/החמרת מחלה גרמה למותו של חייל, או אז עובר הנטל לקצין התגמולים לשלול את האפשרות כי המוות נגרם בשל תנאי השרות, וכי לא מיתקיים קש"ס משפטי (אובייקטיבי-סובייקטיבי) בין מעשה ההיתאבדות לבין תנאי השרות, ובכלל זאת בכל אותם מקרים שבהם חייל שוהה בחופשה אשר אושרה כדין על ידי מפקדיו (ראה : ע"א 3527/09 (מחוזי ירושלים) שולמית עשת נ' קצין התגמולים מיום 12.1.2010).
...
נסיבות המקרה דנן : ממכלול הראיות והעדויות אשר הובאו בפנינו, ובעיקר מחוות דעתו של דר' ומוש, עולה בבירור כי המנוח לא הלין במהלך תקופת חייו על השפעה לרעה של תנאי שירותו התובעני ביחידת מג"ל על מצבו הנפשי, ולכן בשל מצב דברים זה ובהינתן הסכמתה של המערערת לתוכן חוות דעתו של דר' ומוש במסגרת חוות דעתו, הרי שלא ניתן לקבוע באופן וודאי מה הייתה הסיבה למעשהו הטראגי, למעט השערות בלתי מבוססות ואשר מטבע הדברים הועלו על ידי חלק מהעדים אשר העידו בבית המשפט ובמסגרת החקירות אשר התבצעו במשטרת ישראל לאחר גילוי גופת המנוח.
מכלול נסיבות העניין מצביע על כך שהמנוח שלח יד בנפשו מסיבות עלומות בעת ששהה בחופשה ממושכת מהשירות, מבלי שהותיר תיעוד לסיבת האירוע האובדני, מבלי שפנה לטיפול נפשי, מבלי שהביע מצוקה בפני מקורביו, חבריו, משפחתו או מפקדיו, וכפי שמסתבר – ללא קשר לשאלת אותו איום מינורי אשר לא הביא לכל תוצאה עמו, או מגע אחר שיכול והיה בימיו האחרונים של המנוח אולם לא זכה לבדיקה, ולכן אנו קובעים שלא הוכח קיומה של זיקה אפשרית כלשהי בין מעשה ההתאבדות לבין השירות במשטרת ישראל.
סוף דבר : הערעור נדחה.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בעקבות התאבדותו של המנוח, הגישו המשיבים תביעה לקצין התגמולים להכרה בזכאותם לקבלת תגמולים לפי חוק מישפחות חיילים.
...
סוף דבר משחזרה בה המדינה מן הבקשה, יש להורות על דחיית הבקשה.
ת המשנה לנשיאה נ' הנדל: אני מסכים כי דין הבקשה להידחות.
המשנה לנשיאה השופט י' אלרון: משב"כ המבקשת חזרה בה מבקשתה, אף אני מסכים כי דין הבקשה להידחות.

בהליך ערעור לפי חוק חיילים שנספו במערכה (עמ"ח) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

העניין שבפנינו ערעור על החלטת קצין התגמולים מיום 14.2.2019 לדחות את תביעת אמו של המנוח, מר אלכסיי ליבוביץ' ז"ל, מיום 6.11.2016 להכיר בזכויותיה כאם שכולה לפי חוק מישפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושקום), תש"י – 1950.
משמעות החזקה הנה כי מקום שבו הוכח על ידי מישפחת המנוח כי מחלה/חבלה/החמרת מחלה גרמה למותו של חייל, או אז עובר הנטל לקצין התגמולים לשלול את האפשרות כי המוות נגרם בשל תנאי השרות, וכי לא מיתקיים קש"ס משפטי (אובייקטיבי-סובייקטיבי) בין מעשה ההיתאבדות לבין תנאי השרות, ובכלל זאת בכל אותם מקרים שבהם חייל שוהה בחופשה אשר אושרה כדין על ידי מפקדיו (ראה : ע"א 3527/09 (מחוזי ירושלים) שולמית עשת נ' קצין התגמולים מיום 12.1.2010).
...
פנייתך שבנדון נדחית מאחר ועפ"י חוות הדעת הרפואית המצ"ב, וחומר הראיות שהובאו בפנינו, לא נמצא קשר בין נסיבות פטירתו של בנך היקר אלכסיי ז"ל, לבין תנאי שירותו בשירות חובה בצה"ל. החלטתי התקבלה על בסיס החומר העובדתי והרפואי שעמד בפני ולרבות חוות הדעת מיום 23/01/2019 של דר' אהוד רוזיצקי.
סוף דבר : הערעור נדחה.

בהליך ערעור לפי חוק חיילים שנספו במערכה (עמ"ח) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

במסגרת החלטת קצין התגמולים נשוא העירעור נקבע כדלקמן : " הנידון : פנייתך להכרה בזכויות עפ"י חוק מישפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושקום), תש"י – 1950
משמעות החזקה הנה כי מקום שבו הוכח על ידי מישפחת המנוח כי מחלה/חבלה/החמרת מחלה גרמה למותו של חייל, או אז עובר הנטל לקצין התגמולים לשלול את האפשרות כי המוות נגרם בשל תנאי השרות, וכי לא מיתקיים קש"ס משפטי (אובייקטיבי וסובייקטיבי) בין מעשה ההיתאבדות לבין תנאי השרות, ובכלל זאת בכל אותם מקרים שבהם חייל שוהה בחופשה אשר אושרה כדין על ידי מפקדיו (ראה : ע"א 3527/09 (מחוזי ירושלים) שולמית עשת נ' קצין התגמולים מיום 12.1.2010).
...
אשר על כן, טענות המערערת בנוגע להתנהלות מקצועית רשלנית מצד הרופאים המשטרתיים אשר טיפלו במנוח ו/או מצד הסגל הפיקודי-מינהלי בשל אי הפנייתו לטיפול נפשי נדחות.
מן המקובץ לעיל עולה כי לא ניתן לקבוע בעניין זה קיומו של קש"ס בין תנאי השירות לבין אקט ההתאבדות.
סוף דבר : הערעור נדחה במובן זה שהחלטת המשיב מיום 14.2.2019 נותרת בעינה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו